У всякого свій Шевченко…

14 Травня 2008
4807
14 Травня 2008
10:09

У всякого свій Шевченко…

4807
Після 9-го фільму з циклу «Великі українці» в мене закріпилося враження, що Тарас Григорович усім заважає.
У всякого свій Шевченко…
… 2004 рік. Феофанія. Мене везуть на якусь зустріч із культурологами. Супроводжує мене молода симпатична жіночка. Сидимо з нею у маршрутці біля водія. Бачимо у вікно чорношкірого чоловіка, вдягненого у брезентову будівельну робу та кирзові чоботи. Він стоїть у широкому металевому кориті і мішає лопатою бетон.
 
Моя супутниця, вглядівши цю картину, вигукує: «От же ж пророк! От же ж геній!». «Хто?» - не розумію я. «Тарас Шевченко. Пам’ятаєте – Чорніше чорної землі блукають люди. Це ж коли він передбачив появу негрів в Україні!». Жінка була активісткою молодіжного крила української політичної структури, а це означає повну відсутність почуття гумору. Все це вона сказала серйозно та авторитетно.
 
«Шевченко – актуальний», - такою була одна з перших фраз Богдана Ступки, який виступив «адвокатом» у дев’ятому фільмі з циклу «Великі українці» («Інтер», 13 травня, 22.50  - реальний початок фільму, на 30 хвилин пізніше заявленого в програмі часу 22.20). Справді, актуальний, з огляду на наведений вище приклад актуалізації класики.
 
Шевченка розтягнули на цитати, які вкручують де треба і де не треба. Вирваним із контексту рядкам «Кобзаря» за частотою цитування поступаються лише романи Олеся Гончара – речення з них вважаються ідеальними прикладами у шкільних та університетських підручниках із української мови. Таким чином, учні читають речення – але не твори. А українські політики і патріоти цитують Шевченка – але не знають і вже не знатимуть, з якого приводу, в якому творі і в якому році він це писав. «Кобзар» видається в загальнодоступному, подарунковому, експортному, навіть ексклюзивному, штучному варіанті з тисненою золотом шкіряною палітуркою – але це вже давно представницький подарунок, а не книга для читання.
 
До останнього була надія, що фільм про Шевченка як кандидата (втримався від слова «єдиного») у великі українці зроблять, у кращому випадку, типовим та стандартним. Автори фільму помітно хотіли відійти від шаблонного сприймання Кобзаря. Але біда в тому, що іншого немає. Поет і художник Тарас Шевченко, народжений на Черкащині кріпаком, викуплений з рабства російськими дворянами, світський лев петербурзьких салонів, запроторений у Казахстан на тривалу військову службу, померлий наступного дня після святкування свого 47-річчя і похований у Каневі, вже давно таким митцем не є. Важко говорити щось свіже та оригінальне про людину, кількість пам’ятників якій у світі чи не найбільша (бо нашого цвіту по всьому світу, і всюди наші ставлять пам’ятник Нашому), а в Україні скоро затьмарить кількість не демонтованих ще монументів Леніну.
 
Через те Ступка помітно розгублений. Хоча у фінальних титрах зазначено, що сценарист – Інга Балицька. Але текст, який читає Богдан Сильвестрович, дуже схожий на моновиставу, монолог якої наперед не прописаний. Ступка знає, що говорити, може розказати про «свого Шевченка», та або сам боїться бути банальним, або йому дали таку установку – без банальності. Через те – кілька разів вжите слово «геній», у рівних пропорціях – «інтелектуал», «інтелігентна людина», «жива людина», просто «людина» (Ступка – черговий і не останній, хто переконує в земному походженні Шевченка не стільки нас, скільки себе), і тези, які заперечують одна одну: «Повісили портрет у каракулевій шапці та кожусі – маєте дядька» - і за деякий час: «Він не був бідний. Ходив по Невському проспекті у кожусі та помаранчевому шалику. Казав – буду один ходити по Невському в кожусі».
 
Між тим життєвий шлях Шевченка навіть посередній голлівудський сценарист перетворив би на ідеальну story, причому – з життєдайним фіналом. Саме така story прозвучала на позаминулому тижні у фільмі про Івана Франка, на мою думку – одному з кращих, якщо не найкращому фільмі циклу. Про Шевченка можна розказати більше. І розказують. Шевченкознавці та шкільні вчительки – про його геній. Олесь Бузина – про те, як він пив, пан Тягнибок – про два пістолети, знайдені в поета при обшуку. Бешкетники-постмодерністи іменують його Шевою. Тарас Григорович настільки обезличений Кобзарем, що коли дійшло до вкладання його у прокрустове ложе формату «Великих українців», виявилося – сказати про нього чомусь нема чого. Амосов їздив на роботу на електричках і робив операції на серці. Лобановський сам у футбол грав та інших учив. Бандера і Хмельницький у різний час і кожен по своєму розумінню боролися за Україну, за її волю, за честь і славу, за народ. Франко знайомився на вулицях із дівчатами та написав майже 60 томів, і деякі його рукописи досі не опубліковані. Леся Українка тяжко хворіла. А Шевченко – що? Дивися хрестоматію, Інтернет чи телевізор?
 
По телевізору - чорно-біла радянська хроніка з пафосним «Здрастуй, Тарасе! Збулись твої мрії, твої сподівання!». Рваним способом змонтовані кадри, на яких політики та хлопці з символікою ВО «Свобода» галасують біля пам’ятника в парку навпроти Червоного корпусу Київського університету. Графіка, перемішана з зображеннями численних монументів та автопортретами самого поета. Фраза Ступки: «Не треба скидати його з п’єдесталу» - і жодних натяків на тих, хто і для чого його туди поставив. Обережні згадки про те, що поета кохали жінки, навіть одна княгиня – і жодних спроб бодай кількома штрихами показати нерозділене та невдале кохання реальної людини. Та якби Симоненкові дали, він би про свого улюбленого великого українця Леніна знайшов би, як і якими словами розказати!
 
Після цього міні-бенефісу Богдана Ступки в мене ще сильніше закріпилося враження: Тарас Григорович Шевченко всім заважає. В якості людини, персонажа, постаті, про яку сказано, здається, все – і одночасно не сказано зовсім нічого. Бо що говорити про пам’ятник у парку, особливо якщо біля цього пам’ятника стати. Коли заходить про Шевченка, один або несе, що в голову прийде, або боїться ляпнути щось не те, не так, не з тими інтонаціями і не потрафити при цьому нашим ворогам та не стати манкуртом. Приблизно такий підхід я спостерігав, дивлячись, а точніше – слухаючи про третього у поточному рейтингу кандидата у «наші великі».
 
Дивіться фільм про Тараса Шевченка з циклу «Великі українці» тут.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4807
Читайте також
19.05.2008 09:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
10 407
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Yuliya
5833 дн. тому
Про Шевченко дуже влучно написали брати Капранови. Він був Кобзарем.
Моеимя вамничегонескажет: Ользі Іващенко
5833 дн. тому
+100! Именно Богдан Ступка и пустота... Шевченко в этом фильме не то, что не сошел со страниц учебников и трактатов, он вообще не был виден и понятен. Что-то настолько аморфное получилось, что и сказать нечего... На мой взгляд, лучшими, все-таки, получились фильмы, где автором был Андрей Цаплиенко. Вот где и персона, и эпоха более-менее выдны и осязаемы.
телезритель
5833 дн. тому
Фильм о Шевченко неудачный, это очевидно (сравните хотя бы с другими - например про Скоровороду, где младшему Ступке было что сказать и показать...) И противоречий масса действительно - с одной стороны говорится что "поставили на пъедестал", а с другой показывают постоянно советские пропагандистские фильмы на фоне знамен и памятников... и еще один явный недостаток - в фильме практически не было "натурный съемок" - одни фотографии, рисунки, книги, Ступка в студии и фрагменты разных фильмов. А где "натура"? хотя бы Ступку снимали например в доме-музее Шевченко или около красного корпуса Университета, или в Моринцях или в Каневе или (деньжат поднакопив) - в Казахстане и в Петербурге...
Зоя Загородня
5835 дн. тому
Чи варто дивуватися,що і корифей Ступка не зумів побачити в Шевченкові те,завдяки чому він і є "великим"-не за любов до жінок (добре що Богдан Сільвестрович хоч не опустився до сцен натуралізації,як в "Мазепі").Свята правда, що у кожного Шевченко свій. Але чомусь думалося, що Митець (якщо він справжній) мав би подати той узагальнений, переосмислений образ -"для всіх і кожного".ТО чи випадково це? І чи варто ще раз нагадувати, для чого це все затівалося.... Андрію,ти на цей раз- влучно!
Ольга Іващенко
5835 дн. тому
Фільм про Шевченка: Богдан Ступка і пустота
otar
5835 дн. тому
Я з цього фільму із здивуванням дізнався, що Шевченка за життя багато фотографували. Раніше я думав, що це все мальовані портрети, а виявляється - купа фоток.
лесі-автор
5835 дн. тому
О! А до чого тут моя скромна персона? В даному випадку говоримо про фільм, присв`ячений Шевченкові, в якому про Шевченка нічого не сказали. До чого тут мечі, м`ячі і баба Олена, даї їй Бог здоров`я? Та й естетом я ніколи не був і не хочу ним бути... Проект у цілому оцінять після 16-го, причому, думаю, будуть оцюнювати тижнів зо два. Отоді згадають і про технології, які Вас обурюють. Я тільки за пізнавально-розважальні жанри, тільки ж до втілення задумів авторв проекту ані я, ані інші колеги не мають жодного відношення. Я хочу конктертики: в чому полягав задум фільму про Шевченка? Спробував пояснити. Не влаштовують пояснення - давайте свої.
Леся
5835 дн. тому
Високоповажний (без іронії) пане Андрію! Невже Ви всерйоз переконані, що призначений переможцем Степан Бандера злютую Український народ в єдину націю, посилить прагнення подолати проблеми, яких у нас - море? Невже Вас, естета Слова, не обурюють такі "понятія", як "МЕЧ чи М"ЯЧ" тощо? Невже можна МАЦАТИ ДУШІ, ЗВАЖУВАТИ, ПРЕПАРУВАТИ І МНЯЦКАТИ ЇХ, щоб визначити (???), яка з них - ВАРТНІША? Невже Вас та всіх інших "експертів" не обурила сама постановка такого питання - хто найбільший українець? А для мене найбільшою Українкою є ота баба Олена, яка пережила розкуркулювання і колективізацію, голодомор, п"ять тифів, відправила сімох синів на фронт і трьох дочекалась, вибавила п"ятнадцять онуків і правнуків, зберегла генофонд і "тихо пішла за межу"... З задуму пізнавального Ви давно з"їхали на, перепрошую, жлобство. Жаль. Недарма нас поставлено на 76-те місце за рівнем розвитку людини...
Сергій Жадан
5835 дн. тому
Тарас Григорович Шевченко Зітхнув поважно й непричетно Дістав годинника старого І рушив повагом в дорогу Він йшов врочисто тихим містом В пивницях пиво пив імлисте Стріляв цигарки в перехожих Такий живий такий несхожий Він врешті втік із постаменту Свого діждавшися моменту Тому блукав такий колючий І серце билося хвилююче Дівчата пахощами вкриті Прохали в нього закурити Їм одвічав не вельми чемно Тарас Григорович Шевченко Він врешті втік із цього міста Він зник із сяючого місива І в черешневій квітній піні Його зустріли перші півні
глядач
5835 дн. тому
А хто такий Жадан? Він відоміший за Ступку Б. чи Ступку О.Б.? Просто цікаво...
Сива Кобила
5835 дн. тому
Для старшого покоління Богдан Сильвестрович Ступка - великий авторитет. Воно (покоління), мабуть, заворожено слухало великого актора, і великий актор, мабуть, своєю майстерністю й авторитетом переконав багато кого, що треба голосувати за Шевченка. Але для молоді навіть Остап Ступка не авторитет. Хай би їм розповідав Жадан. Але не запросили. То хай би засобами ТБ розповіли би молоді хоча б те, що написано в підручнику, якого вони не читають. Повірте, в устах талановитого оповідача для підростаючого покоління навіть це було б відкриттям і сенсацією.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду