Заручники «гріховних сестер»

10 Січня 2008
16171
10 Січня 2008
14:54

Заручники «гріховних сестер»

Медіаексперт, президент Благодійного фонду сприяння ініціативам газети «День»
16171
Заручники «гріховних сестер»
Дорогі читачі, висловлюю вдячність усім, хто відреагував на проблему, порушену в моїй статті «Свобода порно» («Детектор медіа», 17.12.07). Осібно дякую Отарові Довженку за «Руки на ковдру» («Детектор медіа», 19.12.07), авторам коментаря «Гріховні, але законні сестри» («Детектор медіа», 19.12.07) та Миколі Томенку за «У нас фактично вся реклама побудована на забороненому контенті» («Детектор медіа» 08.01.08.), який загострив, поряд із іншими, і це непросте питання. Але найбільша вдячність – усім небайдужим відвідувачам «Детектор медіа», які надзвичайно активно включилися в дискусію. Небайдужість – це вже щось!
 
Дозволю собі напочатку дещо відступити від означеної теми.
 
...Український новорічно-різдвяний телеефір. Логічно – переважно розважальний. Люди відпочивають. Подій, а відповідно й новин – замало. І журналісти починають здебільшого добувати цікаву інформацію з павутини інтернету. Передусім це підсумкові статистичні дані за рік, що минув. Так ось, святкові телеведучі поінформували, що «Україна посідає перші місця серед країн світу з кількості малолітніх, які вражені алкоголем, за темпами поширення СНІДу, туберкульозу, нелегальної торгівлі людьми...».
 
Як відомо, кожен наслідок має свою першопричину. Спробуймо тепер разом визначити: яка ж роль серед першопричин зазначених негараздів, по суті нашої національної трагедії, відводиться рідному телебаченню? Висновок очевидний – колосальна!
 
Справа не в тім, як гарно і вміло ми вміємо захищати так звану еротику на вітчизняному телеекрані, прикриваючись статтями законів, маніпулюючи поняттями «свобода слова» чи «свобода бізнесу»... Проблема значно глибша й трагічніша. Ми всі з вами – заручники. Заручники ситуації, в яку нас завели непрофесійність, продажність, прислужливість усіх тих, хто голосував за недолуге законодавство, хто віднайшов у ньому «шпаринки» (або свідомо передбачив їх наперед), хто за «дикими» грошима вже не бачить білого світу, а тим паче свого ближнього в цьому світі...
 
Давайте без емоцій поставимо собі кілька простих запитань і спробуємо дати на них відповідь.
 
Хто визначає «моральність» кінопродукту, який нам пропонують телеканали?
Експертна комісія з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Міністерстві культури і туризму України, затверджена Наказом міністра № 614/0/17-07 від 26.20.2007, відповідно до пункту 9 Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17.08.98 № 1315.
 
Хто входить до складу комісії?
Відомі посадовці, кінознавці, журналісти, психологи, сексопатологи...
 
Які критерії відбору членів комісії, принципи її роботи?
Відомо лиш те, що ця комісія (з надзвичайно суспільно важливими функціями) працює на громадських засадах.
 
Тепер – конкретні пропозиції до нового міністра культури і туризму України Василя Вовкуна і його команди:
 
- на сайті Міністерства зробити доступною інформацію про персональний склад (із зазначенням телефонів, координат членів експертної комісії), оприлюднити процедуру відбору її членів та принципи діяльності;
 
- з огляду на ситуацію, яка нині склалася у вітчизняному телеефірі, проаналізувати діяльність комісії та ефективність роботи в ній персонально кожного;
 
- порушити питання перед урядом щодо матеріально-технічного забезпечення експертної комісії, що сприяло б налагодженню ефективної, неупередженої, прозорої роботи;
 
- підготувати пропозиції, щодо конкретизації співпраці різних міністерств і відомств у площині захисту суспільства від «публічної аморальності».
 
А тепер – про горезвісний фільм «Гріховні сестри», трансльований телеканалом «Кіно» 14 грудня 2007 року, який у статті «Свобода порно» я навів як приклад продукту, що має явні ознаки порнографії.
 
Прес-служба телеканалу оперативно (19.12.07) розмістила в «Детектор медіа» уже згадуваний мною коментар «Гріховні, але законні сестри», в якому як аргумент наведено номер прокатного посвідчення на фільм «Гріховні сестри», виданого експертною комісією з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Міністерстві культури і туризму.
 
Так ось, як вдалося з’ясувати в тому ж таки Міністерстві культури і туризму України, посвідчення справді видавалося… ще 2001 року. Ось тільки невідомо, хто і на якій підставі його видав, адже на розгляд експертної комісії саме цей фільм ніколи не виносився, а отже й рішення щодо нього експертною комісією не приймалося.
 
...Залишилося з’ясувати дрібницю – як же трапилося це «прикре непорозуміння»? Сподіваюся, в нас є організації, здатні дати відповідь на це запитання.
 
Від редакції: «Детектор медіа» звернеться до Міністра культури та туризму України Василя Вовкуна з проханням прокоментувати питання, які сформулював пан Микола Гриценко.  
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16171
Теги:
Читайте також
17.10.2009 11:31
Микола Гриценко
для «Детектор медіа»
36 127
06.07.2009 14:30
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
18 855
29.05.2008 13:41
Євген Булавка
49 720
19.04.2008 15:40
«Телекритика»
29 904
07.01.2008 17:31
Владислав Ветров, «Главред»
15 304
19.12.2007 14:06
Прес-служба телеканалу «Кіно»
17 713
19.12.2007 12:03
Отар Довженко
16 622
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Пацючок to Macheter Grande
5918 дн. тому
Ну звиняйте, неточний вислів - чотири суботи підряд. Але Медофф - це таки водка, і коли дитина молодшого шкільного віку дивиться дитячий фільм (бо на дорослий він ну ніяк не тягне, за жодною ознакою), то їй паралельно, що не водка спонсорує показ фільму, а ТМ спонсорує слот. Питання до "плюсів", наскільки відповідально було ставити дитячий фільм у цей слот, а не, скажімо, о 16:00.
Lana
5920 дн. тому
Я не розумію коментуючих!!! У кого можуть виникати сумніви щодо впливу телебачення на людей? ??Ви , що згодні з усім, що показує наше телебачення??? І порізане порно після опівночі - це норма??? І те, що прокатні посвідчення видають на фільми, в яких нема ні сюжету, ні акторської гри, а є лише статеві стосунки (у т.ч. однополі, групові) ? ?? А реклама пива і горілки? Яка торгівельна марка? Що ця торгівельна марка виробляє ще? Цукерки? Автор молодець, що підіймає цю тему!
Небайдужий
5921 дн. тому
Шановний пане Гриценко, мені здається, що Ви ніколи не бачили прокатного посвідчення, що видається Міністерством культури, адже там ясно зазначено: "Рішення експертної комісії Державної служби кінематографії щодо умов розповсюдження, демонстрування". Тобто кожен фільм, проходить експертизу даною комісією.
Macheter Grande to Пацючок
5921 дн. тому
1+1 показывал 2 части Гарри Поттера (2 и 3), с разрывом в 7 дней (где 4 недели?). Спонсор слота кинопоказа - ТМ, а не водка. Ну эт мелочи.
Пацючок
5921 дн. тому
Мене просто захоплює, що наші вельмишановні старійшини племені вмикають телевізор лише після 12:00. Мабуть, дуже зайняті написанням графоманських текстиків. Пане Гриценко, чому б Вам не увімкнути Ваш блакитний екранчик трохи раніше? Тоді б Ви побачили, що горілка Медофф виступила спонсором показу дуже дорослого фільму "Гаррі Поттер" на 1+1 - чотири тижні підряд! І, можливо, Ви б ознайомилися з високогуманним змістом і високохудожніми сценами насильства і вбивств, які ідуть в ефірі практично всіх каналів у цілком ще дитячий час. Чомусь це у Вас реакції не викликає. Мабуть, Вам особисто цікавіше дивитися "Гріховних сестер", аніж "Гаррі Поттера".
Machetero Grande
5921 дн. тому
В догонку к предыдущему посту. Вот тут прочитайте, г-н Гриценко: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1315-98-%EF Особенно пункт 8. До конца. Ну, всё ясно? Экспертная комиссия только на пересмотре. PS Экспертная комиссия, кроме Войтенко и Шпилюка, состоит из отборных идиотов (уж простите). Чего только нацоветовец Шевченко стоил... какие чудные оценки фильмам ставил. Когда молодёжный американский ситком полчает аудиторию 18 (за то что пару раз говорили на тему секса), то о чём можно говорить?
1+1
5921 дн. тому
Г-н вовкун, в экспертную комиссию фильм попадает только в том случае, если фильм вызывает споры, либо канал (или дистрибьюторская компания) не согласен с аудиторию, которую поставила одна из женщин-экспертов, работающих в "государственной службе кинематографии" МК. Может сначала надо в вопросе разобраться, а уж потом пинать всех и вся? PS Сделайте себе лоботомию.
Григорій Петрович
5921 дн. тому
Шановна редакціє видання "Телекритика"! Прошу від мого імені та від імені мешканців нашого міста Буча звернутися до телеканалу "Кіно" з проханням повторити згаданий у цій статті фільм "Гріховні сестри" в їхньому ефірі! Хочеться, нарешті, дізнатися і нам, простим бучанам, проти чого вже не перший раз активно та безкомпромісно виступає в своїх гострих полемічних статтях пан Микола Гриценко. Нехай про час показу оголосят публічно. Наперед вдячний.
Валерій Кандиба
5922 дн. тому
Довольно интересный текст нашел... он как говорится В КОНТЕКСТЕ!!! Рецензия на фильм "Тот самый Мюнхгаузен", автор - Максим Николаев, 21 сентября 2005 года... "Понятие свободы толкуется в фильме не в западно-либеральном, но в истинном, сущностном смысле этого слова. Для Мюнхгаузена свобода – это не право на сексуальные извращения и психические патологии, но право человека всегда и во всем оставаться самим собой." http://www.filmoscope.ru/ -------------------------------------------------------------------- Сообразите ниже пожалуйста РЕЦЕНЗИЮ :) на "Греховных сестер"...
професор преображенський
5922 дн. тому
угу, телевізор вусьому винен...
anonim
5922 дн. тому
Дуже порадудав висновок: "Спробуймо тепер разом визначити: яка ж роль серед першопричин зазначених негараздів ... відводиться рідному телебаченню? Висновок очевидний – колосальна!" Цікаво, а на які дослідження посилається автор? Невже від голих дядь і тьоть (після опівночі) на каналі Кіно можна захворіти на туберкульоз? І жінками в нас почали торгувати теж після запуску Кіно? Так би мовити, під враженням від побаченого?;) А темпи похирення СНІД (хоча правильніше казати ВІЛ) ростуть не від того, що секс показують, а від того що мало про нього говорять! От якби в прайм-тайм показували, як правильно надягати презерватив і для чого він потрібен окрім того, "щоб не завагітніти", то тоді б і була меншою ця епідемія ВІЛ. А заборонами на еротику і моралізаторськими повчаннями можна лише погіршити ситуацію! В Середні Віки не можна було навіть на свою дружину дивитись, якщо вона гола в ліжку. І до чого це привело? А до того, що півЄвропи вимерло. Зате була мораль, віра в Бога, і правильне виховання суспільства. Вам, панове, треба запам"ятати одну істину: "Хто забуває історію, той змушений її повторити". P.S. А в Німеччині після опівночі спокійно можна дивитись еротику на грані фолу навіть на ефірних каналах (правда, комерційних), і нікому від цього погано не робиться.
хех
5922 дн. тому
такс...с "джинсой" Телекритика разобралась. Шас очередь за сексом с водкой...А шо дальше будет?
жеребец
5922 дн. тому
о-п-паньки! апять секс гнобят!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду