«Кубок влади» на Першому національному

16 Листопада 2009
37531
16 Листопада 2009
13:29

«Кубок влади» на Першому національному

Медіаексперт, президент Благодійного фонду сприяння ініціативам газети «День»
37531
Від програми «Золота булава» тхне еклектикою, несмаком і вторинністю
«Кубок влади» на Першому національному

«Золота булава» - новий цикл на Першому національному телеканалі. На появу чергового передвиборчого проекту можна було б і не звернути особливої уваги: подібні «дискусійні клуби» нині запускає чи не кожен канал, бо ж, як кажуть, дорога ложка до обіду. Та ідеологи вищезазначеної програми представили її строкато, мов циганську спідницю, і не помітити проект було просто неможливо. Тим паче, що за ложку до обіду правило не що інше як сама булава!

 

Переглянувши яскраве дійство 15 листопада, я відчув такий дискомфорт, наче наївся несумісних продуктів.

 

Почну з назви: «Золота булава». За задумом авторів, це і є ота омріяна влада, якої прагнуть учасники передвиборчого марафону? Оригінально! І головне - ново! Вона, студійна булава - натуральна, розкішна, багата, блискуча, щоразу з'являється в кадрі, «підкреслюючи», що такою ж розкішною і багатою є й наша українська влада. Не булава, а просто кубок влади!

 

Якщо ще цю «омріяну булаву», за задумом сценаристів, вручать майбутньому новому президенту, буде взагалі натурально по-бутафорськи смішно!

 

Протягом усієї історії України, яку, як писав Володимир Винниченко, «без брому не прочитати», безвинне слово «булава» компрометували так, що виставляти її «штучним трофеєм», принаймні, нерозумно.

 

Проілюструю це рядками з власного вірша:  

                «...Що булавою грає, мов циркач,

              Запрошує в ті ігрища незрячих.

                  Вкраїнці б'ються - Україна плаче,

                  Бо булаву ту мають вже за квач!»

               

А поет Михайло Шевченко про «наш об'єкт» сказав на свій лад:

               «Колись ми бились тою булавою,

                А нині, мов дурні - за булаву!..»

 

Отож назва програми з її символом явно програшна.

 

За принципом доміно, «Булава» породила зриму еклектику в претензійному оформленні студії: незрозумілу «цегляну підлогу» (чи не натяк на підлогу древньоруського храму?) вкриває оргскло. Височіють елементи «візантійських колон», за якими стоять  два журналісти: він і вона. Ведучий, якого щиро шаную та поважаю, безумовно, у вишиванці. Натомість ведуча - чомусь ні.

 

Ще одне безвинно скомпрометоване сучасними лжепатріотами слово і поняття - «козаки».

 

Ці «несправжні козаки» сидять у студії, «смокчуть» реквізитні люльки під бутафорськими возами, адже палити в студії, ясна річ, заборонено. Перед ними видніються такі ж штучні ватри, що на крупному плані «спалахують» жовтогарячими ганчірками...

 

Ненавиджу несправжність! Тим паче, коли вона стосується дорогого, рідного серцю - твоєї країни, її символів, історії, культури... Образа бере, чесне слово!

 

Чому від програми на Першому (!) національному, яку ведуча сміливо охарактеризувала як «головне політичне шоу країни» тхне еклектикою, несмаком і вторинністю?!

 

Вторинними, нехай вони не ображаються, були й vip-гості в студії. Йдеться не про кандидатів у президенти, як зазвичай ведеться на інших телеканалах, а їхніх представників із другого-третього ешелону влади.

 

Перепрошую за емоційність, але дуже вже болісно реагує душа на шароварщину, несмак, який - свідомо чи ні - намагаються представити найвищим творчим проявом українства.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
37531
Коментарі
20
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
bahus
5260 дн. тому
Дорогая "Телекритика"! Скажи пожалуйста, в "Телекритику" могут только Мыколы-поэты писАть или все, кому есть, что сказать?
KOBLIA
5265 дн. тому
... ОСЬ, І "ЖИДКИ" ПОЯВИЛИСЯ ...
2 Поциновувач
5266 дн. тому
Вас из дас - "українські сили"? Все должны ходить в вышиванках и шароварах? Второй вопрос - на УТ есть сотрудники, которые в состоянии ЧТО-ТО ТОЛКОВОЕ сделать? Каким проектом на УТ Вы занимаетесь?
Поціновувач
5266 дн. тому
Миколі Гриценку. Весь позитив на каналі - це голос самого Ілащука в ліфтах НТКУ "Вас вітає "Перший", а те, що програма "Золота Булава" здійсьнюється "неукраїнськими силами" і не працівниками НТКУ, і під прикриттям тогож п.Ілащука, чи це не розвал Державного Телебачення?... УТ-1 сьогодні немає ранкового та нічного прайму, скоро не буде і вечірнього , і це також буде заслуга п.Ілащука. Проте на каналі півроку в ефірі НТКУ буде політичне ток-шоу "Золота Булава". Ось Вам шановний пане Миколо мій аналіз та мої аргументи.
Микола Гриценко
5266 дн. тому
Поціновувачу. Не використовуйте, будь-ласка, дискусію на "словесну розправу" з п. Ілащуком. Якщо вже так свербить - проаналізуйте діяльність Першого національного грунтовно і головне - аргументовано. Як на мене - позитиву на канал п. Ілащук привніс чимало (попри труднощі, з якими, зазвичай, стикаються державні телекомпанії). "Булава", на мою думку - одна з прикрих невдач. Ось і все.
KOBLIA
5266 дн. тому
Так це ж "КУБОК РАБІНОВИЧА" та ілащука ... Ганьба!
Поціновувач
5266 дн. тому
Окрім "Української Булави" канал Ілащука ще займається ще одним "євроінтеграційним проектом" - фіналом дитячого пісенного конкурсу Євробаченням, що цими днями відкрився в Києві... Це вища форма цинізму, коли вся країна на карантині, коли всі школи та садочки закриті, коли політики наганяють страху на всю Україну саме ресурсом УТ-1, а в цей час "командир першої кнопки" п. Ілащук не помічає заяв керівників Держави про важку епідеміологічну ситуацію в країні на власному каналі, і намагається зі скрипом провести дитяче Євробачення. Він також не помічає , що на минулому тижні на УТ-1 померла від грипу вже одна людина, а в цей час в студії каналу проходять репетиції дітей, які братимуть участь у фіналі конкурсу. Також поза увагою є те , що обіцяних від Уряду коштів на проведення всього фестивалю ще й досі немає, окрім коштів "спонсорів" , поте всі борги за 2009 рік ,і не тільки за Євробачення, переносяться за гарантійними листами на наступний 2010 рік. Він - Ілащук, добре розуміє, що віддавати борги в наступному році буде вже новий керівник НТКУ, так само як і керівник Уряду . Оце таке , шановні !!! Сама страша епідемія для України - це її ПсевдоПатріоти, які намагаються "встигнути стирити" все навколо себе, бо іншого такого шансу вже не буде ... Просто - ганьба! таким як Ілащук, та його оточення ...
Поціновувач
5267 дн. тому
... оптиміст би сказав: "яка палітра запаху, як в добротного французького сиру ... " . Ілащук сидить під каблуком у п.Рабіновича і виконує все, що той забажає ... Тому, що Спонсор ... А "спонсору" вигідно показати придуркуватого Васю з декоративними п'яними козаками та возом, які "інтегрують" до Європи, а наш Василик і цього не помічає, або ... і не хоче помічати цього Позору, тому Що "командир" першої кнопки ... а спонсорські калачі ж так смачно пахнуть, не портянками, а свіжою запашною МАЦОЮ ... На щастя Свиня хоч справжня, не бутафорська ...
Леся_Поціновувачу
5267 дн. тому
Асоціація з чорноземом, можливо, не зовсім вдала, але вона виникла в мене під впливом Юрія Шевельова: "За двісті років російського панування Україна втратила велике місто. Осередком національної культури лишилося село. Але не доводиться його ідеалізувати. За ці двісті років здичавіння проклало страшний слід. Хвильовий писав: "А село темне і гниє у пранцях". І узагальнював: "Ох ви, сосни мої - азіятський край!" Тичина бідкався: "Ой, яка пустеля!". Революція розворушила віками залежаний гній. На поверхню виліз тов. Портянко... Портянки смердять. У цій ситуації розпаношення Портянків кожна інтелігентна, освічена людина почувалася самотньою й загроженою". Мені здалося, що ця ситуація і навіяла Тичині рядки: " Чорнозем підвівся, і дивиться в вічі, і кривить обличчя в кривавий свій сміх." Наше телебачення - ой, яка пустеля, і портянків там не бракує.
KOBLIA
5267 дн. тому
Це не політичне ток-шоу, це справжня клоунада Васі Їлащука. Бо сам він Клоун, і такі ж його нові ток-шоу. Дивно, що сам він не веде цей "шедевр", він ж любить повєщать з голубого екрану телебачення ... Я не здивуюся, якщо скоро Вася продасть своєму таємному "спонсору" частину ефіру УТ-1 за всі щедроти від нац. меншин Чернівців ...
Поціновувач
5267 дн. тому
... це ж наш "чорнозем", Буковинський!... Він дешево не продається ... а в очі дивиться гордо !
Леся
5267 дн. тому
Мабуть, про таких "креативників" писав Тичина: "чорнозем підвівся і дивиться в вічі...", а тепер ще й з екранів телебачення.
Поціновувач
5267 дн. тому
Так . Свиня була справжня, її подарували так звані "козаки" екс-прем'єр міністру Іспанії, чим він був дуже здивований. Він, певно злякався , що це хабар за інтеграцію України в Європу, та ще й в прямому ефірі на всю країну!!! Думка дуже "креативна", на УТ-1 кажуть , що це побажання Самого Ілащука ?!!
Леся
5267 дн. тому
І тут була свиня на возі? Бо мені все не дають спокою свинки з рушничком "Я люблю Україну" в розважальному шоу на 1+1. Особливо в контексті свинячого грипу в Україні.
Поціновувач
5267 дн. тому
Чому ніхто не поцікавиться, хто є "спонсором" цього проекту, і кому вигідно піднімати питання інтеграції України в Європу, з п'яними козаками та зі свинею на бутафорському возі?!...
Микола Гриценко
5267 дн. тому
АЧ-ЯКОМУ(ЯКІЙ) Що, маєте для мене пропозицію? Готовий прийняти, щоб довести "профпригодность". Такі безликі "контраргументи" на кшталт "сделайте лучше" , як виклики, сприймаю нормально, коли вони не анонімні. Так що,"откройте лічіко".
1
5267 дн. тому
Микола не рифмосложитель,а отличный поэт.Это точно знаю.И написал он не рецензию.Просто душа поэта не выносит безвкусицы.Крик души бывает неразбочивым ,но возмущение по поводу издевательства над зрителем понять можно.Это была свадьба с генералом и ряжеными.
ТєлєЗрєтєль
5267 дн. тому
«Шоу» також дивився, не в захваті, та спершу про «критику». І те й інше в лапках, тому, що ТАКА «критика» річ набагато гірша аніж таке «шоу». Щоб не втрачати час на писанину шанованого, хоча мало відомого мені автора скажу наступне: вочевидь в телебаченні він розуміється як і в поезії. І таке враження, що написав він цю репліку (приблизна жанрова класифікація) лише для того, щоб якось опублікувати свої (циркач-незрячих-плаче-квач) так-сяк римовані рядки. До конструктивної фахової критики написане не має жодного відношення. Бо з якої цегли підлога і чи в вишиванці ведуча для ДИСКУСІЙНОГО ПОЛІТИЧНОГО ТОК-ШОУ речі абсолютно другорядні! Головне – це якість дискусії! І тут також не велике значення має чи «першого чи десятого ешелону» учасники дискусії ! Головне – чи є ця дискусія! А от з цим була явна проблема. Складалось повне враження що все що прозвучало в програмі було зарання написане і вихолощене до останньої букви. Тобто живою дискусією там і не пахло. Навіть гості говорили як по написаному. І це головна проблема. Звісно що для УТ і це добре (і так дивно що вони спромоглись на якийсь новий продукт, Вася респект і уважуха:))) Але ініціаторам програми варто або не називати це дискусійним політичним ток-шоу, або зрозуміти головне – запросили людей для дискусії – дайте їм ПОДИСКУТУВАТИ! Бо саме так народжується істина! Ну звісно, це при умові, що саме істина вам потрібна. :)))))))
АЧ
5267 дн. тому
Микола, сделайте лучше. Что мешает? Хотя, сорри, человек, уволенный за профнепригодность, другого написать не мог. Так что, статья - не более чем взгляд рифмосложителя, а не более-менее серьёзная аналитика. Относительно "ненастоящих казаков" - смешно. В вышыванку их одеть? Дык это современные а-ля патриоты придумали их для запорожцев. Хоть бы историю подучил. что ли. Жаль, что "Телекритика" всё чаще и чаще скатывается до уровня шароварной журналистики.
ТК
5268 дн. тому
Надіє, дякуємо за уточнення!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду