Руки на ковдру!

19 Грудня 2007
16645
19 Грудня 2007
12:03

Руки на ковдру!

16645
Треба боротись не з еротикою на телебаченні, а з порушниками закону. Репліка на статтю Миколи Гриценка «Свобода порно».
Руки на ковдру!
У загальних рисах я виклав свою позицію щодо еротичного контенту на телебаченні (через увагу до цієї теми колеги в редакції вже дражнять мене маніяком і еротоманом :) ) у статті «У пошуках червоного квадратика» (журнал «Детектор медіа» №9, 2007). Але репліка Миколи Гриценка «Свобода порно», - як, утім, і решта філіппік на адресу «аморального» телебачення, які доводиться чути й читати доволі часто, - спровокувала бажання знову виступити на захист телевізійної еротики (не плутати з порнографією).
 
Канал «Кіно», на якому еротика (фільми, які відповідають визначенню порнографії за славнозвісними критеріями Нацкомісії, мені в українському ефірі поки що не траплялися - хоча вірю очевидцям, які стверджують, що вони були) іде завжди після 00.00, на мою думку, постраждав від гострого пера пана Миколи незаслужено. Як на малобюджетний кіноканал, концепцію якого все ніяк не визначать інвестори, «Кіно» поводиться просто зразково, особливо в порівнянні з ефірними загальнонаціональними телеканалами.
 
«Порнухи» в українському телеефірі справді маса, і з «прокатними посвідченнями» для неї не виникає жодних проблем. «Порнографія» з грецької буквально перекладається як «писання про повій», але в народі слово «порнуха» в переносному значенні вживається як синонім всілякого неподобства, чогось відверто неякісного, низькопробного. Розвалені голови і розрізані животи на екрані – це «порнуха». Коли в новинах під виглядом новин подається безсоромна реклама – це теж «порнуха» (на яку не поспішають звертати увагу наглядові органи – хоча, на думку експертів, мусять). І коли протягом години ведуча «ток-шоу» з інтересом розпитує гостя про його супер-курси ділової англійської мови – це теж вона. Зміст дотепів кавеенщиків та інших російських і українських гумористів, якими переповнений прайм-тайм, часто змушує здригнутись від ніяковості. Коли в підлітковому серіалі «Кадети», який іде у дитячий час і є «культовим» для українських школярів, один юнак (взірець для наслідування!) каже іншому «ты, козёл тупорылый!» - не дивуйтесь потім, якщо почуєте це з вуст своїх дітей. «Понятия», тиражовані численними бандитськими серіалами, також безперешкодно інтегруються в систему цінностей молодого покоління. У цьому плані, до речі, еротика значно менш шкідлива: якщо діти, трохи підрісши, наслідуватимуть ентузіазм акторів еротичних фільмів, це може позитивно відбитись на демографічній ситуації.  Звісно, поспішати їм із цим не варто.
 
Але, на жаль, швидше, ніж кохатись нормально,  мають шанс навчитись робити це у неприродний спосіб. Нещодавно довелося перемикати телевізор, аби п’ятирічний хлопчик не дивився на сцену «зажимання» голої (найпотаємніші місця були ситуативно прикриті) Неллі Уварової двома здорованями в тюремному душі. Негідники явно збирались зґвалтувати екс-Пушкарьову і недвозначно їй про це повідомляли. Сцена тривала доволі довго, і, як мені підказують колеги, в чоловіків усе вийшло. Було це о 20.15, телесеріал «Атлантида», «1+1». Беручи до уваги барвисту лексику та фразеологію «бригад» і «ментів», у дітей не виникне проблем і з добором слів під час наслідування поведінки телегероїв.
 
І ще одне. Не сумніваюся, що це самоочевидне порівняння вже спадало на думку багатьом читачам: «писання про повій» викликає мимовільні асоціації з нескінченним обсмоктуванням у найдрібніших аспектах діяльності нашого так званого «політикуму». При цьому цинічні тези, деструктивні для громадянської свідомості, - «політика – мистецтво можливого», «мистецтво домовлятися», «головне – вчасно змінити орієнтацію» і т.п. – буквально вбивають у наші голови: проституцію проголошують нормою. Говорити про чесність, порядність, послідовність – моветон: ці слова стали демагогічними штампами і втратили сенс. Словосполучення «політична позиція» викликає іронічну посмішку. Що дужче розбещує і розкладає незміцнілі душі – ця цілодобова політична «порнографія» (у первинному значенні слова) чи опівнічний, цитуючи пана Гриценка, «суцільний статевий акт»? Запитання риторичне.  
 
Дискутувати на тему «еротика – це добре чи погано?» немає жодного сенсу: це питання, по-перше, системи ціннісних координат, по-друге, смаку. Є й інші категорії телевізійного продукту, які за першим критерієм викликають сумніви: наприклад, бокс (двоє людей жорстоко б’ють одне одного, поки один із них не «вирубиться»!), батальні сцени в кіно, криваві сторінки з життя тварин, які часто можна побачити на Animal Planet, National Geographic тощо. (Як думаєте, пане Миколо, діткам подобається дивитись, як братики-вовчики з диким гарчанням розривають зайчика-пострибайчика і їдять його криваві шматочки? Це може травмувати посерйозніше, ніж секс…). Але так уже склалося, що громадська думка щодо цих речей є ліберальною, тож глядачі мають нагоду, тримаючи в руках пульт дистанційного керування телевізором, діяти відповідно до власного смаку і потреб. А щоб не травмувати психіку дітей, які ще не можуть повною мірою покладатись на свої смаки, закон вимагає демонструвати відверті сцени у пізній час, коли переважна більшість дітей уже спить. А ті діти, що з якоїсь причини не сплять опівночі й дивляться телевізор потайки від батьків, однаково, коли схочуть, усе дізнаються і побачать – не по телевізору, так в Інтернеті або ще десь. В інформаційному суспільстві від дітей уже нічого не приховаєш, особливо ж те, про що говорять і пишуть на кожному кроці. Можна лише подбати про те, щоб вони все правильно зрозуміли.
 
Говорити про те, що еротичні канали навіть уночі мають бути «закодовані», могла б людина, незнайома з масштабами поширення кабельного та супутникового телебачення в Україні. У кабелі та на супутнику, звісно, є окремі еротичні канали, які входять до розширених пакетів типу «нічний». Але більшість українців дивиться ефірне телебачення, де нічого не закодуєш. І заклики геть заборонити «цю гидоту» - це, даруйте, заклики до порушення прав тих телеглядачів, яким подобається еротика. Так, уявіть, такі люди є, і їх – чимало; тому, наприклад, у еротичного кінопоказу каналу «Кіно» порівняно непогані показники у порівнянні з «пристойним» праймом. Еротика, хоч як ви до неї ставитесь, є частиною культури – загальнолюдської, європейської і, нарешті, української.
 
Не зовсім правильно порівнювати Україну з консервативними католицькими країнами Європи. Звідси недалеко й до порівняння з радикально-мусульманськими, де жінки на телеекрані можуть з'явитись лише замотані з ніг до голови та з прикритими обличчями. Можливо, комусь хотілося б жити у патріархальному й консервативному суспільстві, де релігійні та сімейні цінності панують над усіма іншими (мені, наприклад, не дуже :) ) – але наше суспільство інше, і об’єктивних передумов для заборони демонстрації оголеного тіла в Україні немає.
 
Наголошу: я – в жодному разі не «за» трансляцію телепродукту з елементами еротики, насильства, лихослів’я тощо ДО дванадцятої ночі. Це порушення норм законодавства, яке має суворо й послідовно каратись. Чому воно не карається на практиці – це вже запитання до пана Миколи Гриценка, якому неважко буде отримати відповідь у наглядовому органі, наділеному достатніми каральними повноваженнями. Маю припущення: не карають тому, що практики покарання конкретних порушників за конкретні порушення немає, і на кожну санкцію Національної ради відповідають обуренням: «Але ж усі показують! Чому караєте нас, а їх – ні?».
 
Якщо державний наглядовий орган із якихось причин не може впоратись із порушниками, тоді пропоную панові Миколі та його численним (як свідчать коментарі під статтею) однодумцям інший шлях: громадянську ініціативу. Є «Телеглядацька асоціація батьків України», є інші громадські організації, які стежать за мораллю в інформаційному просторі. Проводьте моніторинг, збирайте інформацію, складайте рейтинги порушників, нарешті – звертайтесь до суду! Заженіть усю еротику в нічний ефір, змусьте програмні служби телеканалів під страхом втрати ліцензії відмовитись від заборонених законом сцен, викрийте корупцію в комісії Мінкульту, якщо вона видає посвідчення на порнографічні фільми! З огляду на пікантність теми, широке висвітлення у медіа вашій ініціативі гарантоване, а це вже половина перемоги
 
Боротися треба з беззаконням, а не з тим, що особисто вам не подобається. Ганячи ж еротику як таку, та ще й називаючи її «елементами порнографії», - знов-таки, довести це можливо і досить легко, але пан Микола, замість звернутись до відповідної урядової комісії, пропонує читачам означити «гидку» сцену зі статевим актом самостійно, - уподібнюємось наглядачам, які після відбою командували тим-таки кадетам, але за царської Росії: «Руки поверх одеяла!». Після такої команди навіть той, хто не мислив нічого поганого, зацікавиться – чого ж там такого не можна робити руками під ковдрою?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16645
Теги:
Читайте також
06.07.2009 14:30
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
18 869
29.05.2008 13:41
Євген Булавка
49 738
10.05.2008 16:53
Світлана Остапа
33 678
19.04.2008 15:40
«Телекритика»
29 933
10.01.2008 14:54
Микола Гриценко
для «Детектор медіа»
16 190
06.01.2008 17:17
Отар Довженко
11 815
19.12.2007 14:06
Прес-служба телеканалу «Кіно»
17 736
17.12.2007 17:04
Микола Гриценко
для «Детектор медіа»
28 465
14.05.2007 11:56
«Детектор медіа»
23 630
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
фАБУЛА-ОТАРУ
5960 дн. тому
доколе порнофильмы будут идтить без дубляжа госмовой? регулярно смотрю эти фильмы пытаясь понять фабулу,и вот теперь имею проблемы с соседями по подьезду,которые накатали на меня жалобу в ЖЭК. а фсьо потаму,что я пытаясь понять фабулу смотрю громко,потому что иностранными языками не владею,а перевода госмовой нет,чтобы понять фабулу слушая на минимальной громкости.
Ermanno
5972 дн. тому
To Сашко. Певно що у пана немає ніяких інших проблем, як боротись із вітряками та тягти їх до суду. Зі слиною на губах та полумям в серці він готовий трощити канал, що насмілився показати цицьку. А то ж бо дитинка побачить й виросте неправильною. До речі, певно, пан ніколи не бачив тих самих европейських каналів, на досвід яких спирається. У нічному незакодованому етері переважної більшості німецьких та італійських каналів трапляється таке, від чого пани штибу Гриценка etc миттєво б дали дубу. А деякі французькі і теж відкриті для всіх бажаючих, напрриклад, NRJ, показують (Сашку, швиденько перехрестіться) вранішнє шоу, в якому один хлопчик кохає іншого, щоправда без деталізованих подробиць статевого акту. І ніяких диких позовів з того приводу у цих справді цивілізованих країнах немає. Із консервативних та релігійних маніяків там сміються всі прогресивні медія аж понад тридцять років. Тільки в первісних краях, половина населення котрих лише вчора позлазила з дерев, можливі суспільні гістерії з приводу голих тілес по ТВ. Погоджуюсь з автором статті, що від дурних російських багатосерійних побрехеньок накшталт "Атлантиди" моральної шкоди юнцям значно більше (щонайменше, повиростають олігофренами), але й вони не варті закидань їх списами. ТОМУ ЩО ОСНОВНИЙ ПРИНЦИП ДЕМОКРАТИЧНОГО СУСПІЛЬСТВА - СВОБОДА ВЛАСНОГО ВИБОРУ, коли ти сам, а не якийсь Гриценко з Сашком, вирішуєш, що, коли й для чого ти маєш дивитись, слухати, читати й... кохати. Й вборони нас Боже від вояк християнської моралі, які чужим коштом боряться із власною імпотенцією.
otar
5972 дн. тому
2 Сашко - Дякую, звісно, я не відмовився б, якби мені подарували канал "Кіно", але наразі він не мій, і я ніяк його не стосуюсь. Хіба що як глядач - часом дивлюсь ночами, коли не спиться :))))
Сашко
5972 дн. тому
Отаре, я запізно побачив цю Вашу статтю. Прошу ознайомтесь з моїм відгуком на вашу першу статтю. Але вже тут повідомляю - громадськість вже задіяна до припинення показу того, що ви називаєте "еротикою" до того, як пан Гриценко, дяка за його позицію, порушив це питання. Не ви один розумник - всі ми їхздимо по закордонах, але такого ще НІХТО з моїх знайомих в домашньому tелевізорі без коду не зустрічав! І повірте, ваша зарозумна філософія, коли показують груповий секс в соціальному пакеті на весь Київ - це злочин. Це проблема й інших каналів. але й колись треба з цим починати боротись, хоча ваш вибачте за слово "телеканал" переплюнув всі інші. Ваш злочин закодументовано для поцесуальної справи. Зі статтями цього злочину Вас і ваших причетних колег буде ознайомлено в найближчі дні. Тричі це вам обіцяємо.
Наталка
5973 дн. тому
А вдввох-втрьох - там же за згодою? І з задоволенням? І ще одне - досить цікаве зауваження з огляду на психіатрію - там не вдвох-втрьох одну жінку - там просто груповий секс. І ще не відомо, хто там кого. :)) А коли вдвох-втрьох - одну жінку - то згвалтування.
dad
5974 дн. тому
Ja segodnia ochen-ochen seksualno ozabochen... Davajte zapytajemo deputativ VR, jaki nichni kanaly vony dyvliatsia? Jak provodat dozvillia, z kym i zi skilkoma. Oce bude kino!!!!!!!!
Олесь
5974 дн. тому
Від тої "порнухи" на каналі "Кіно" у людей не болить ні серце, ні душа. А від того, що люди бачать і слухають у передачах "Свобода", "Свобода слова", "Я так думаю" та інших політичних шоу, у людей інколи трапляються негаразди з серцем, зіпсується настрій, зростає агресивність і таке інше.
Оксана
5974 дн. тому
Наталка, я робила наголос не на згоді із задоволенням, а на тому, що вдвох, трьох - одну жінку, і тільки познайомились, хоча, кожен бачить те, що хоче бачити. Я дивлюся "Секс і місто" і Вам раджу.
Наталка
5974 дн. тому
Оксана, а сек, звісно і має бути таким - гидким та огидним? І не дай боже, якщо за згодою і борони боже жінці подобається? Як для наслідування - то еротика значно краща ніж сцени гвалтування.
Оксана
5974 дн. тому
Ну як можна порівнювати сцену насилля в "Атлантиді" з тим, що показує "Кіно". В "Атлантиді" зразу зрозуміло, що роблять з Увароваю, її гвалтують - це гидко, страшно, боляче, а у "кіно" - вдвох, втрьох, за згодою, з задоволенням, тільки познайомились ...... і жінки стогнуть, як їм це подобається..... коли втрьох..... Зараз на плюсах іде "Секс і місто", люди теж вирішуть статеві проблеми, але як...
Лесь Герасимчук
5974 дн. тому
Досить смілива і яскрава стаття. Але, на мою гадку, щоб не зчиняти в цій справі війну, слід повестися інакше. Треба заборонити провайдерам каналів накидати їх споживачеві. Ну, не подобається комусь дивитись на оголене тіло, а кортить дивитися "Чапаєва", - нехай дивиться. Це і від віку залежить, і від інших фізичних і розумових здібностей. Але чому я мушу оплачувати з сотні запропонованих мені каналів 90, які мені не потрібні. Мене, наприклад, мало цікавлять тренди моди (кілька каналів) або новинки легковичок. Але провайдер ("Воля") подає один-два канали, що мене цікавлять, на кілька нецікавих в одному пакеті. Як за радянських часів, коли, щоб купити атлантичного оселедця, треба було придбати купу непотребу. Чому нема постанови чи правила, коли я плачу тільки за ті канали, котрі дивитимусь, нехай і сотню, і не плачу за те, що мені не потрібно, наприклад продаж будинків на болгарському пляжі. Є ще й інший вихід із цієї ситуації, порушити монополізм тих або інших провайдерів у певних зонах і допустити туди інших провайдерів, пропозиції яких набагато цікавіші. І нехай тоді один дивиться Кіно, інший естраду у виконанні Посольства Божого, а третій - бокс чи Раду.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду