Моралізація телеефіру скасовується?

25 Березня 2009
13327
25 Березня 2009
07:27

Моралізація телеефіру скасовується?

Медіаексперт, президент Благодійного фонду сприяння ініціативам газети «День»
13327
Моралізація телеефіру скасовується?

Скажіть, чи донедавна хтось щось чув про вітчизняну Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі? Про комісію, може, й чули, а ось її робота від початку створення цього органу була формальною. Приймалися здебільшого другорядні рішення, а резонансних було настільки мало, що вони перетворювались чи не на подію року. (Згадаймо рекомендації стосовно програми «Вікон із Дмитром Нагієвим».)

 

У 2006 році, ще працюючи в апараті Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, я виступив зі статтею «Чи Телерадіотитанік?». В основі матеріалу була, зокрема, й тривога з приводу нехтування вітчизняними телеканалами норм законодавства із захисту суспільної моралі. Пізніше на «Детектор медіа» я продовжив цю тему в статтях «Свобода порно», «Заручники "гріховних сестер"», де наводив конкретні факти прокату на одному з телеканалів фільмів із відвертими ознаками порнографії.

 

Дискусія тоді піднялася і... благополучно вщухла, коли з'ясувалося, що не відомо, хто взагалі видавав прокатні посвідчення на зазначені фільми. Оскільки комісія із захисту суспільної моралі їх не переглядала...

 

На початку 2008 року як сигнал SOS прозвучало моє Відкрите звернення до Ради Національної безпеки й оборони, в котрому також ішлося про проблеми суспільної моралі. Ці застереження далеко не поодинокі. На захист суспільної моралі виступали й виступають відомі діячі культури й мистецтва, а також звичайні телеглядачі, серед яких, передусім, батьки, стурбовані впливом рідного українського телебачення на своє ж таки молоде покоління.

 

І ось нарешті у 2008 році (після повного оновлення складу) запрацювала Експертна комісія із захисту суспільної моралі. Про те, що вона таки запрацювала, свідчать як ухвалені (непоодинокі) рішення, так і реакція на них (для прикладу: програма Миколи Вересня «Попередження», що вийшла в ефір 23 березня цього року на Першому національному, стала приводом «порозкошувати» супротивникам всілякого контролю над ефіром).

 

Використовуючи прийомчики минулої епохи, один із найбільших сучасних «моралістів», Лесь Подерв'янський, на пару з Миколою Вереснем «дуркували» (і де?!) в музеї Тараса Шевченка над картинами, що зображали оголені жіночі плечі, груди... А це, мовляв, підлягає забороні Експертною комісією?.. Ба більше: згадали про античні скульптури, твори Флобера, Драйзера, які також, мовляв, не вписуються в норми суспільної моралі, яких вимагає дотримуватись українська Експерта комісія із захисту суспільної моралі.  

 

Такий гіперболізований примітивний підхід до проблеми боротьби за суспільну мораль, звісно, окрім гіркого сміху не викликає нічого, але, дивлюсь, він успішно застосовується й іншими. Як приклад - свіжоспечена стаття Євгена Мінка «Пожалуйста, закройте телевидение». Уявляю, скільки ще готується подібних виступів! Ціла армія «моралістів» зібралася. Це вам не якісь там делікатно-ввічливі Борис Олійник, Дмитро Павличко, Іван Дзюба... Це бійці! Цинічні, хамовиті. А хамство, як відомо, завжди агресивне, яскраве, помітне.

 

Тому, пане голово Експертної комісії із захисту суспільної моралі, Василю Костицький, приймайте виклик. Вам оголошено війну. Її оголошено й усім тим, хто прагне справжньої моралізації ефіру... А таких людей, згідно з соцопитуваннями - більшість. Отже - сотням тисячам українських громадян оголошено війну. І це треба усвідомлювати.

 

Що ж варто, як на мене, зробити, щоб не програти у цій «війні»?

 

По-перше, в жодному разі не підтвердити закиди, що, мовляв, ця боротьба за мораль переросте в щось інше, ширше (а приклади цього, на жаль, в історії траплялися). Отже - рішення Комісії мають бути бездоганними і фаховими. По-друге, варто врешті з'ясувати: хто ж в Україні «крайній» у прийнятті остаточного вердикту з проблемних матеріалів, які порушують суспільну мораль на телебаченні, - Експертна комісія чи Національна рада з питань телебачення і радіомовлення? По-третє, врешті домогтися прийняття Постанови Кабінету Міністрів, у якій було б визначено відчутні, а не символічні штрафи за порушення норм суспільної моралі в ЗМІ. І головне - має бути запроваджено простий механізм стягнення цих штрафів. До слова, в багатьох країнах суми штрафів телекомпаніям сягають мільйонної позначки (в доларовому еквіваленті).

 

По-четверте, треба сприяти появі у вітчизняному ефірі власного професійного морального продукту. У нас що, відсутня власна історія, ми не маємо ким пишатися й кого наслідувати? Де ці програми? Якщо вони й з'являються, то одразу ж тонуть у смітті й непотребі, який виливається на голови співвітчизників у вигляді низькопробного закордонного ширпотребу.

 

По-п'яте, треба діяти винятково в річищі Конституції та чинних Законів України «Про суспільну мораль», «Про телебачення й радіомовлення» та «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення».

 

Отут дозволю собі не погодитися з розрекламованою Хартією, укладеною нещодавно між Експертною комісією, Нацрадою, Іваном Васюником (?!) та низкою каналів. Переконаний: це шлях до безвідповідальності. І є підтвердження цього: Нацрада вже укладала (в 2005, 2006 роках) меморандуми з телемовниками. І що з того вийшло? Два роки безконтрольного ефіру. Тепер цей документ назвали... Хартією. Але мета ідеологів, схоже, одна й та ж: утворити своєрідний «буфер» між телекомпаніями й контролюючими органами. А як же тоді бути зі статтями законодавства? Вони що, тимчасово підміняються Хартією? А як бути з тими, хто не підписав Хартії - загальнонаціональними, місцевими й закордонними мовниками? Для них - інші «правила гри»?.. Перепрошую, але насмілюся бодай на дещицю реанімувати прекрасне гасло (у яке, до речі, свого часу багато хто повірив): «Закон один для всіх!». Усе решта - від лукавого...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13327
Теги:
Читайте також
06.07.2009 14:30
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
18 854
21.04.2009 22:04
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 449
12.10.2006 14:31
для «України Молодої» і «Детектор медіа»
19 869
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Dimko
5475 дн. тому
Якось у готельному номері у Франкфурті-на- Майні я за вечір переклацав добру сотню каналів і на жодному не трапив на бойовик чи фільм жахів, на жодну сцену вбивства, будь-якого іпрояву агресії чи насильства. У нас ситуація діаметральног протилежна: рідко який канал транслює людяні, задушевні, повчальні фільми чи передачі, котрі можна переглядати з дітьми, - без агресії, без рік крові, без популяризації гомиків і трансвеститів, без матюччя і полунички. Такі програми у нас - не формат. Дебілізація нації набула загрозливих масштабів. Тут ми "впереди планеты всей. А захист суспільної моралі, пане Гриценко, - це не лише заборона на телеекрані порно, а й усього того бруду, про який я писав вище.
Телекритик
5480 дн. тому
А мені здається, що мораль - це інструмент суспільства, а не держави. Держава взагалі не вміє працювати з об'єктами, які не мають чіткого юридичного визначення. А мораль, як явище - це система хитких домовленостей, яка зветься традицією, а також система суспільних авторитетів, які цю традицію модернізують. Суспільство наше потрошку прокинулося - це навіть помітно по публікаціях в Телекритиці. І хартія - це крок на цьому шляху. А автору пропоную поміняти у тексті слово "мораль" на "етика" і так само гаряче проаргументувати, чому саме держава повинна регулювати медії за критерієм етики. Цікава стаття може вийти.
prozrachnostacademia@yahoo.com
5481 дн. тому
РЕЦЕНЗИЯ Рецензируемая работа: Костицький Василь Васильович. Екологія перехідного періоду: право, держава, економіка (економіко- правовий механізм охорони навколишнього природного середовища в Україні) / Інститут законодавчих передбачень і правової експертизи. — К. : УСП МСБ "Eusmeu", 2003. — 772с. (Далее – [1]). Указанная монография является диссертацией на соискание научной степени доктора юридических наук, которую автор защитил 5 июля 2004г. Данная экспертиза проведена на предмет соответствия указанной монографии [1] требованиям, выдвигаемым действующим законодательством Украины к содержанию докторских диссертаций. В результате проведенной работы установлено следующее: 1. В монографии [1] имеют место значительные по количеству и объему текстуальные заимствования из других работ без ссылок в какой-либо форме на автора и источник заимствования. Например, при выборочном анализе текста рецензируемой работы [1] в нем выявлено 58 таких фрагментов (источники заимствования установлены). 2. Вскрыто многочисленные факты использования в рецензируемой работе идей, научных результатов и материалов других авторов без соответствующих ссылок на источники, а также сообщения заведомо ложной информации. Это не дает оснований, чтобы квалифицировать монографию [1] как самостоятельное, научно значимое исследование. 3. В диссертации грубо проигнорированы требования, выдвигаемые законодательством Украины к работам на соискание научных степеней, а также элементарные нормы академической этики. Вследствие этого монография Костицкого В. В. «Екологія перехідного періоду: право, держава, економіка (економіко-правовий механізм охорони навколишнього природного середовища в Україні)» [1] не соответствует уровню докторской диссертации. ПОЛНЫЙ ТЕКСТ НА: prozrachnostacademia@yahoo.com
СВК
5481 дн. тому
Тоавриство дороге, доситиь гратись в "демократів" і спостерігати за тим, як дебілізується народ. Я проти репресій. Але хіба вимога дотримання норм законодавства є порушенням чиїхось прав? Ось такі універсали, хартії, меморандуми і призвели нас усіх до хаосу в країні і в головах.. Підтримую Миулу Гриценка повністю.
андрій кокотюха
5482 дн. тому
поява такого тексту на ТК свідчить про те, що ТК готова надати - і надає! - рівні можливості всім, хто прагне висловити свою позицію. навіть якщо вона, ця позиція, особливо в пунктах про делікатно-ввічливих комуністів, помітна своєю маразматичністю, як означене в тексті хамство. це означає: Телекритика впевнена, що кожен, хтопрочитає цей текст, зробить свої висновки і оцінить його для себе належним чином. пане Гриценко, Ваша улюблена НЕК подібної можливості - оцінити рівень моральності того чи іншого твору - усіх нормальних людей намагається позбавити.
Siniestrorate
5482 дн. тому
Отар, хорошую картинку нашёл) "По-четверте, треба сприяти появі у вітчизняному ефірі власного професійного морального продукту. У нас що, відсутня власна історія, ми не маємо ким пишатися й кого наслідувати? Де ці програми?" Даёшь "Молитву за гетьманом Мазепой" на широкие экраны!
Лірикофізик
5482 дн. тому
"сприяти появі у вітчизняному ефірі власного професійного морального продукту"... а може, спершу посприяти рівності перед законами всіх громадян?
Спостережливий
5482 дн. тому
Прості й конкретні пропозиції. І не потрібно ускладнень, угод, меморандумів. Його величність - Закон. Ось і все. Невже не зрозуміло?!
соловей-разбойник
5482 дн. тому
спасибо, рассмешили
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду