«Блекаут. Різдво»: романтичний технотрилер у жанрі фільму катастроф і різдвяної казки

«Блекаут. Різдво»: романтичний технотрилер у жанрі фільму катастроф і різдвяної казки

28 Квітня 2023
3139
28 Квітня 2023
09:00

«Блекаут. Різдво»: романтичний технотрилер у жанрі фільму катастроф і різдвяної казки

3139
Безліч технічних деталей, гостросюжетна історія, критична ситуація — і теплий різдвяний вечір у фільмі про енергетиків.
«Блекаут. Різдво»: романтичний технотрилер у жанрі фільму катастроф і різдвяної казки
«Блекаут. Різдво»: романтичний технотрилер у жанрі фільму катастроф і різдвяної казки

«Ми почали досліджувати роботу системи енергопостачання та були здивовані тим, яку не тільки технічну, а й інтелектуальну працю виконують ті, хто там працює», описала початок роботи над проєктом «Блекаут. Різдво» продюсерка Ілона Шнейдер. І додала: спершу команда отримала теоретичні знання про роботу енергетичної системи, щоби глядачі розуміли, на якому об’єкті працює група та що там важливого. Саме такий підхід застосовують белетристи й сценаристи, втілюючи задум чергового технотрилера.

Цей жанр художньої літератури досліджує взаємодію людини з реальними технологіями. Наголос робиться на фатальних помилках у цій взаємодії, що призводять до техногенних катастроф. У чистому вигляді технотрилера не існує, інакше це посібник із правил техніки безпеки. Автори використовують теми наукової фантастики, воєнної повісті, пригодницького роману та специфічні засоби, притаманні трилерам, які повинні викликати у глядачів або читачів тривожне очікування, тривогу, страх. А ще тут велика увага приділяється технічним деталям. Описана в цих творах і потім показана у відповідних фільмах техніка відповідає яким-небудь основним тенденціям у розвитку сучасної науки.

Стрічка, премʼєра якої відбулася 16 квітня в ефірі СТБ, формально відповідає жанровим ознакам. За винятком того, що фільм документальний, зйомки боротьби людей із техногенними катастрофами відбувалися на місцях реальних подій, і катастрофи ці спричинила реальна, не вигадана чи змодельована фантазією митця війна. Тож помилок герої стрічки не робили. Аварії, які призвели до занурення України в холодну зимову темряву на десятки годин, сталися з вини та за задумом Росії, держави-агресорки. І технотрилер тут сполучився зі ще одним доволі популярним жанром — фільмом катастроф.

У таких історіях фахівці не запобігають аварії чи локалізують її. Вони активно включаються, коли масштабна аварія вже стається. Й треба водночас ліквідовувати наслідки, рятувати людей та намагатися зберегти власні життя. Сюжет передбачає — без такої арки проєкт просто не приймуть! — наявність в однієї з ключових дійових осіб люблячої родини, яка за нього весь час дуже переживає, а герой, своєю чергою, постійно думає про неї. Ключовий момент — саме цей герой потрапляє в критичну ситуацію, дружина про це знає й тремтить від напруги. Але все буде добре.

У «Блекаут. Різдво» таке сюжетне навантаження — на родині Євгена Воронича, 33-річного бригадира шахти «ДТЕК Енерго» у Павлограді. Він стає тим самим провідником у шахту, який детально пояснює, як тут усе облаштовано, як працює й чому Росія атакує, серед інших, саме Павлоградську ТЕЦ. Історія Євгена почалася 23 листопада 2022 року, коли російські обстріли нарешті досягли цілі й мети — знеструмили переважну частину України. Євген опиняється в підземному полоні, дружина Антоніна напружено чекає. І хоч дружина шахтаря готова до чогось подібного, страху обом героям додає війна. Адже в момент щасливого порятунку може знову прилетіти — і краще гнати від себе подібні думки.

На СТБ і для СТБ давно, десятки років училися робити подібні історії. Навіть якщо все трагічно й треба діяти рішуче у критичній ситуації, до розвитку дії ненав’язливо, а частіше — наполегливо включають загострено, випукло мелодраматичні епізоди й мотиви. Це називається «чєловєчинкой», а котрогось із героїв другого плану вразливий глядач, точніше глядачка, неодмінно має жаліти. Не переживати за нього — саме жаліти. Фінал історії щасливого повернення Євгена в лоно сім’ї — різдвяна казка чи то пак оповідка в дусі класичних сюжетів цього жанру. Батько сімейства спершу за столом, потім разом із дітьми прикрашає ялинку.

Усього за майже годину фільму автори розповідають 12 окремих історій. Не подібних — саме окремих. Слово дають енергетикам, які працюють у цій сфері різний час, мають різний досвід, але всі гуртом із подібним зіткнулися вперше. Так само як українці вперше кожен за своє життя змушені були зануритися в темряву від 16 до 30 годин, кому як пощастило, чи то пак не пощастило. Роль головного героя-наратора віддали головному диспетчеру НЕК «Укренерго» Віталієві Зайченку, який був у центрі управління енергосистемою під час кожної атаки. Припускаю, що не в усьому під час перегляду розібрався попри детальні пояснення та створену атмосферу повного занурення у специфіку роботи енергетиків. Але навряд усім одноосібно рулила одна людина. Просто вирішено було не плутати ані себе, ані глядачів у прізвищах різного роду керівників.

За атмосферу відповідають кадри нічних міст. Тих, хто застав другу половину 1990-х, вулична темрява не надто здивує. Цікаво інше, і це чимало громадян у різних містах бачили й пережили особисто: молоді українці, включно з дітьми, якось так не відчували тотального страху. Або, як варіант, намагалися триматися бодрячком і страхами не ділитися, не накручувати себе. Проскакує історія манікюрниці, яка приймала клієнток під світлом від генератора десь у не зовсім пристосованому для роботи місці. Спокійно, мовби так і треба, згадуються власне генератори, котрі зʼявилися наче нізвідки: вчора не було — сьогодні кругом гудуть. Загалом гірлянда подібних життєдайних оповідок так само перетворює загрозу тотального блекауту на щось подібне до раптово випалого романтичного вечора.

Фінал уже зовсім виконаний у форматі класичної європейської різдвяної оповідки. На перший план виходить швейцарський світловий художник Геррі Хофштеттер, який підсвічує культурні об’єкти Києва світловими проєкціями, і світло в його руках перемагає темряву. Загалом же «Блекаут. Різдво» відрізняється від попередніх робіт Обʼєднання українських продюсерів стилем оповіді та загалом підходом до подачі матеріалу. Вперше взято тему, яка торкнулася кожного, — вимушене життя в умовах регулярного вимкнення світла не в помешканні, а в загальному життєвому просторі. І тему подано не як драму, спричинену війною, втратою даху над головою, евакуацією, еміграцією. Тут маємо інший контекст, описаний приказкою «Нас деруть, а ми міцнішаємо».

Звісно, тема регулярних скарг на сусідів, у яких несправедливо світяться вікна, в цей фільм не вписалася. Як не згадали про втрати бізнесу й різні оборудки з тими ж таки генераторами. Була викликана ззовні катастрофа, громадяни довірилися професіоналам, професіонали допомогли зустріти перше Різдво під час масштабної війни. Не дарма премʼєра відбулася на Великдень — ще одне велике свято зі складовою дива.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3139
Читайте також
01.08.2023 17:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
2 012
31.05.2023 09:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
2 011
19.05.2023 11:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
2 504
12.05.2023 13:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
2 082
06.05.2023 14:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
2 745
26.04.2023 09:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
5 137
15.04.2023 11:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
2 884
06.04.2023 12:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
3 553
18.03.2023 14:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
2 625
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду