Блекаути очима українських фотографів: в Одесі відкрили фотовиставку «Сміливі нести світло»

Блекаути очима українських фотографів: в Одесі відкрили фотовиставку «Сміливі нести світло»

16 Січня 2024
872
16 Січня 2024
15:00

Блекаути очима українських фотографів: в Одесі відкрили фотовиставку «Сміливі нести світло»

872
Одеса стала п’ятим містом, де експонують фото. Раніше їх можна було побачити в Києві, Харкові, Львові та Дніпрі.
Блекаути очима українських фотографів: в Одесі відкрили фотовиставку «Сміливі нести світло»
Блекаути очима українських фотографів: в Одесі відкрили фотовиставку «Сміливі нести світло»

В Одеському національному художньому музеї відкрилася фотовиставка, присвячена життю українців під час блекаутів торішньої зими. Як люди налагоджували свій побут в умовах відсутності електроенергії, допомагали одне одному, поки енергетики намагалися повернути світло, показали у своїх роботах українські фотографи Олександр Попенко, Мстислав Чернов, Сергій Коровайний, Поліна Полікарпова, Євген Малолєтка та інші.

Торішні осінь і зима стали одними з найскладніших в історії сучасної України. В листопаді 2022 року в результаті ворожого обстрілу жителі декількох регіонів країни залишилися без електрики. Загалом за перший рік повномасштабного вторгнення Росія здійснила 255 обстрілів по об’єктах енергетики, повідомляв Офіс Генпрокурора. Найбільше від ворожих атак по українській енергосистемі постраждали Київська, Донецька, Харківська і Дніпропетровська області.

Графічні дані: Офіс Генпрокурора України

Ідея проєкту «Сміливі нести світло» з’явилася рік тому, коли енергетики після перших масованих обстрілів по енергетичній інфраструктурі повертали країні світло. За допомогою візуальних свідчень про ці події можна побачити, як навіть у складних умовах українці знаходять у собі сили продовжувати навчатися, працювати й надавати одне одному підтримку.

Спеціально для проєкту «Сміливі нести світло» українські диджеї створили музичні треки на основі звуків роботи підприємств ДТЕК

«Головним героєм цієї виставки є місто — Київ, Одеса, Харків... Міські пейзажі на світлинах можуть бути зовсім темними, але всі знають, що в тій темряві був кожен із нас. Цією виставкою ми б хотіли відрефлексувати той спільний досвід, який мають українці. Для багатьох іноземців слово “блекаут” — ефемерне, яке вони знають тільки з фільмів. А в цій виставці показана реальність, із якою ми всі зіткнулися, як змінився наш побут, як змінилися міста», — сказала виконавча директорка ГО «Port of Culture» Юліана П’яних, організаторка виставки.

Юліана П’яних, виконавча директорка ГО «Port of Culture»

Київ, грудень 2022 року. Авторка фото: Поліна Полікарпова

 

Унаслідок російського обстрілу Херсона було важко поранено 13-річного Артура Воблікова: під час вибуху хлопцю відірвало руку. Автор фото: Мстислав Чернов

 

 Серед запрошених на виставку гостей були одеські енергетики, які попри ворожі обстріли й негоду продовжують виконувати свою роботу. Автор фото: ДТЕК Одеські електромережі

Загалом на виставці експонують 32 роботи українських фотографів. Проте це лише маленька частина світлин найважчої для України зими. Більше сотні знімків зібрано в однойменну книжку, яка стала ще одним документом війни. Кожна з фотографій відображає боротьбу українців із темрявою: хтось продовжує навчатися при свічках, робить операцію на серці 4-річної дитини під світлом від екрана телефона, а хтось зміг знайти креативний вихід зі складної ситуації.

Український фотограф Олександр Попенко зафіксував відкриття виставки фотошколи MYPH Сергія Мельниченка в Dymchuk Gallery, яке стало першим «блекаутним» відкриттям у Києві.

 

 20 жовтня 2022 року, Київ, Dymchuk gallery, відкриття виставки «MYPH. Миколаївська Молода Фотографія», куратор — Максим Ковальчук. Фото: Олександр Попенко

«Це були перші дні без світла, люди ще не знали про графіки віялових відключень. Коли я приїхав у галерею, електроенергії вже не було, і ніхто не знав, чи вона в цей день з’явиться. Зрештою, організатори вирішили не скасовувати відкриття — в соцмережах попросили відвідувачів захопити ліхтарики. А ввечері, коли люди принесли з собою купу різних світильників (від ліхтариків у телефонах до різноколірних LED-ламп), темна виставка перетворилася на свого роду живий організм: освітлення заповнювало простір галереї разом із відвідувачами, наче “танцювало”, створюючи неочікувані форми на стінах. Так народилася неймовірна атмосфера: люди відчували неповторність моменту, єднання та радість від того, що життя триває попри все», — розповідає Олександр Попенко.

Фотожурналіст каже, що торішні блекаути стали для нього несподіванкою. Олександр працює в «Мистецькому арсеналі», де на той час готувалися великі виставки. Відключення світла внесли корективи в робочі плани.

«Монтаж виставки “Серце землі” припав якраз на найдовші та найскладніші відключення світла. Після обстрілу 23 листопада в деяких районах Києва, крім відключення електроенергії, не було води й опалення. Хоча в “Арсеналі” тоді декілька діб не було електроенергії, мої колеги зробили неймовірне і таки завершили монтаж виставки до дати відкриття. Але самого відкриття тоді не сталося — якраз перед анонсованим часом в Арсеналі відключили електроенергію», — згадує Олександр Попенко.

 

 15 листопада 2022 року, художниця Жанна Кадирова біля своєї роботи. Київ, «Мистецький арсенал», престур виставкою «Серце землі», кураторcька група — Ольга Жук, Олеся Островська-Люта, Анна Погрібна, Наташа Чичасова. Фото: Олександр Попенко

На тій виставці було доволі багато відео інсталяцій, і без електроенергії більше половини з них не могло працювати. Олександр розповідає, як йому було ніяково, коли він бачив, як люди приходили до «Арсеналу» в надії побачити виставку, але відкрити її було неможливо через відключення світла. Понад те, важко було навіть прогнозувати, коли вона запрацює і чи запрацює взагалі в цей день. «Але все одно це був період єднання — люди цілком розуміли, терпляче приходили ще раз та дякували», — розповідає він.

 

 

 Листопад 2023-го, Київ, «Мистецький арсенал», виставка «Співіснування з темрявою», куратори — Антон Усанов, Наташа Чичасова. Фото: Олександр Попенко

Надалі блекаути стали вже чимось звичним і українці змогли адаптуватися до темряви. Фотожурналіст згадує одне з його улюблених відкриттів під час блекаутів виставки «Dreamscape» в Малій галереї «Мистецького арсеналу»:

«Я тоді зловив себе на думці, що відкриття виставки при світлі ліхтариків більше не було чимось дивним, це вже перетворилося на свого роду нову норму. Але досі вражало, наскільки освітлення змінює сприйняття самої виставки. У випадку цієї інсталяції хаотичне світло від ліхтариків навіть більше підкреслювало атмосферу сновидінь, закладену авторами».

 

  

2 грудня 2022 року, Київ, Мала галерея «Мистецького арсеналу», відкриття виставки «Одне з одним. Просторові діалоги. Dreamscape»; художній колектив: Єлена Орап, Даша Подольцева, Олексій Шмурак; куратори: Андрій Мирошниченко, Надія Червінська, ​​Наташа Чичасова. Фото: Олександр Попенко

Попенко каже, що блекаути зробили культурні інституції міцнішими та стійкішими:

«Тепер, напевно, в кожній галереї є резервні джерела живлення та стратегії поведінки на випадок відключення світла. Є багато проєктів, які осмислюють і рефлексують про торішні блекаути, зокрема виставка “Сміливі нести світло”. У нас у “Мистецькому арсеналі” зараз також триває виставка “Співіснування з темрявою”, яка присвячена періоду блекаутів. Вона має дуже цікаву технічну особливість — виставка повністю автономна й не залежить від зовнішнього живлення, навіть попри те, що на ній багато медіаінсталяцій. Одна з них — це ціле мереживо подовжувачів, розтягнуте по всій виставці та приєднане до Ecoflow. У випадку відключення світла Ecoflow підтримує роботу виставки ще приблизно 40 хвилин, за які можна встигнути перемкнути весь простір на живлення від генератора».

Фотографка Поліна Полікарпова, знімки якої також представлені на виставці «Сміливі нести світло», розповіла про свій досвід роботи під час торішніх блекаутів:

«Оскільки я працюю, мені був необхідний постійний доступ до інтернету та живлення для мого обладнання. Під час планових вимкнень електроенергії доводилося дисциплінувати себе вчасно заряджати компʼютер, бо користування Adobe Photoshop вимагає доволі багато енергії. Так у мене зʼявилося багато освітлювальної техніки на батарейках або того, що має можливість заряджатися. Також до деяких локацій своїх персональних зйомок мені доводилося підійматися з великою кількістю фототехніки пішки на верхні поверхи, тож це було непогане кардіо».

На виставці в Одесі експонуються дві фотографії Поліни, зроблені в грудні 2022 року з різних вікон квартири фотографки. Незвично темний Київ. Здається, що місто порожнє. Але затори, які освітлюються світлом автомобільних фар, дають зрозуміти, що Київ продовжує жити.

 

Авторка фото: Поліна Полікарпова

«У моєму дитинстві на початку 2000-х у Харкові я переживала схожі вимкнення світла, коли доводилося робити домашню роботу зі свічками. Я себе заспокоювала, що це тимчасово. На мій наступний день народження хлопець подарував мені потужний павербанк для живлення ноутбука. Але я рада, що протягом цього року ще не було нагоди його використати», — розповідає Поліна Полікарпова.

Частинку світла в повністю темному Києві також зміг зафіксувати український фотожурналіст Сергій Коровайний.

«Якось я гуляв містом, було дуже темно і холодно. І раптом мій погляд привернуло помаранчеве світло в одному з дворів, що здалося мені дуже символічним».

Автор фото: Сергій Коровайний

«У порівнянні з наслідками підриву росіянами греблі Каховської ГЕС, окупацією Київщини та інших ще страшніших подій блекаути — це не найгірше. Важко було знімати наслідки ворожих обстрілів, у результаті яких не лише масово зникало світло, а й гинули люди», — говорить він.

Одна з фотографій Сергія Коровайного, представлених на виставці, зроблена не під час блекаутів. Проте знімок має дуже світлу історію про незламність і свідомість українців.

Автор фото: Сергій Коровайний

«Коли я зробив цю фотографію, енергосистема України була більш-менш стабільною, блекаутів у Києві ще не було. Але Оля Ковальова разом зі своєю маленькою донечкою Поліною використовували свічки як альтернативу світлу, щоб зекономити електроенергію країни. Мене вразив цей жест громадянської відповідальності й те, як невелика українська родина турбується про зберігання енергосистеми цілої держави. Саме тоді, коли я був у них у гостях, — без світла, але в колі гарних людей — я усвідомив, що все буде добре і ми переживемо всі труднощі».

Головне фото: Олександр Попенко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
872
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду