Lie To Me на мінімалках. Як «психологічне» шоу каналу Live оживило історію восьмирічної блогерки

Lie To Me на мінімалках. Як «психологічне» шоу каналу Live оживило історію восьмирічної блогерки

10 Листопада 2021
4378
10 Листопада 2021
10:00

Lie To Me на мінімалках. Як «психологічне» шоу каналу Live оживило історію восьмирічної блогерки

4378
Ведучі телеканалу Live, розповідаючи про Мілану, яка спала в одному ліжку зі старшим хлопцем, приміряли на себе роль «майстра розпізнавання брехні» доктора Лайтмана — але не дуже вдало.
Lie To Me на мінімалках. Як «психологічне» шоу каналу Live оживило історію восьмирічної блогерки
Lie To Me на мінімалках. Як «психологічне» шоу каналу Live оживило історію восьмирічної блогерки

«Так нічого і не зрозуміла», «провела дитину через жах, сама того не розуміючи», «інфантильно поводилася»… Так в етері психологічного шоу «Не бреши мені» на телеканалі Live відгукувалися про поведінку Дарини Маханець — мами восьмирічної Мілани. Йдеться про блогерку, яка спала в одному ліжку зі старшим на п’ять років хлопцем, та її маму, яка все це допустила. Від розголосу цієї історії та блокування сторінок блогерки в соцмережах пройшло понад пів року, але якщо тоді мати дівчинки просто давала коментарі про ситуацію, що склалася, й виправдовувалася, то тепер новизни в її розповідь додавали ведучі. Вони намагалися аналізувати те, що каже Дарина, як вона рухається й навіть дихає, і на підставі цих спостережень робили висновки щодо щирості героїні. Вийшло у них так собі. Принаймні, точно гірше, ніж у Кела Лайтмана — головного героя американського серіалу Lie To Me, який за сюжетом аналізував сказане людьми у схожий спосіб.

Передісторія така: у березні цього року в соцмережах і в медіа здійнявся скандал через «роман» восьмирічної блогерки Мілани і тринадцятирічного Павла, які на своїх сторінках у соцмережах Likee та Instagram публікували відверті світлини та відео. На тих фото справді було видно, як діти сплять в одному ліжку, цілуються чи сковують одне одного наручниками. Через недитячий контент на сторінках дітей поліція відкрила кримінальне провадження, доля якого невідома; викликала маму дівчинки на допит, а соцмережа Likee видалила сторінки блогерів. Тоді Дарина — мама дівчинки — давала стислі коментарі кільком ЗМІ. Наприклад, після допиту в поліції мама Мілани сказала в інтерв’ю СТБ, що вони з дівчинкою переживають величезний стрес, адже інформацію у ЗМІ, на її думку, спотворюють. «Роблять із дітей якихось збоченців. Ніяких стосунків, крім дружніх, у них немає. Дитяча авдиторія зараз налаштована на те, аби всіх “шиперити” — зводити між собою дівчат та хлопців. Вони не сплять в одному ліжку. Просто лягли для того, аби сфотографуватися, посміятися, викласти фото», — йдеться у сюжеті СТБ. Відповісти на запитання «Детектора медіа» тоді ж, у березні цього року, жінка відмовилася. У блозі дівчинки йшлося, що вона познайомилася із Павлом на сходці, куди хлопець прийшов зі своїми батьками, й вони подружилися. У сторіз в інстаграмі дівчинка написала, що вони з Павлом хотіли похайпувати, проте за кілька місяців прив’язалися одне до одного. «Часто пишуть, що ми з Пашею живемо разом, однак це неправда. Ми живемо в різних містах, а на вихідних приїжджаємо один до одного в гості сім’ями. Паша живе з батьками, і я приїжджаю до нього з мамою. Я завжди з мамою», — написала Мілана чи її мама, яка адмініструвала сторінку доньки. Зараз, за понад пів року після тих подій, Дарина Маханець прийшла на шоу «Не бреши мені» телеканалу Live та вкотре повторила майже все вже давно сказане, однак в іншому форматі.

За весь етер Дарина не раз повторила, що ніякого сексу між її донькою та старшим хлопцем не було, а блогерство для її доньки — свідомий вибір та розрада (а не шлях заробітку, про який вона чомусь мовчить, хоча на сторінці дівчинки час від часу з’являлася реклама українських брендів одягу). Також мати дівчинки не погоджується із закидами, що образ її доньки у блозі виглядав сексуалізовано. «Ми показували життєві ситуації. Це блогери. Візьмемо Софію Стужук, наприклад. У неї багато дітей. Ми можемо бачити, як вона у ванній собі щось поправляє, а біля неї діти бігають у спідній білизні. Це нікого не турбує чомусь. А в цьому контексті “хлопчик-дівчинка” всіх це почало бентежити. У плані моделінгу... у плані блогінгу… Вони не імітували сексуальну поведінку, вони жили тим життям, яким живуть. Діти приїжджають до когось в гості й перше, що роблять разом кудись забираються, на ліжко дуже часто. І сказати, щоби їх хтось засунув в ліжко, аби щось зняти, я не можу», — пояснювала Дарина під час ефіру.

Шоу «Не бреши мені» творці називають психологічним. У ньому ведучі-психологи Спартак Суббота та Леся Матвєєва дізнаються про таємниці життя відомих (або не дуже) українців «завдяки їхнім розповідям та тілу». Тобто глядачам розповідають передісторію героя чи героїні, запитують авдиторію, чи на їхню думку герої були щирими, а потім ведучі ставлять додаткові запитання та «розбирають» історію детально. Під час «розбору» ведучі зважають на мову тіла кожного гостя, намагаючись у такий спосіб зрозуміти, чи все почуте — правда. А ще аналізують сказане гостями й інколи намагаються зрозуміти, чому людина поводилась так, а не інакше. А у випадку Дарини Маханець ще й навішують на неї ярлики. Наприклад, називають маму Мілани нарцисичною, інфантильною, дуже травмованою дівчинкою. «Вона доросла, але дуже травмована дівчинка, яка захищається від всього світу. Я бачила в неї сьогодні дуже багато болю, і їй дуже важко визнати свої помилки, визнати, що вона доросла. Але для того, щоби з цим впоратися, треба все ж таки подорослішати, взяти відповідальність на себе», — вважає ведуча. Але ж Дарина Маханець — доросла жінка, а ніяка не дівчинка, і в цій історії повелася як доросла: взяла удар на себе й намагалася захистити доньку від цькування й ненависті. «Мілана повністю захищена, вона не читала це все, не дивилася програми, в яких нас засуджували. Я робила все, щоби її захистити», — розповідала Дарина. А ще вона, як доросла, визнає свої помилки. «Моя помилка в тому, що я не змусила її вести свій блог у більш дитячому форматі», — казала вона.

Дарина розповіла про цькування її доньки в соціальних мережах і не тільки. Вона обурювалася тим, що на Мілану вилилося чимало ненависті від несправедливих коментаторів та що поліція відкрила провадження за «виготовлення дитячої порнографії». «Це ж треба було таке зробити», — бідкалася героїня. Розповідь Дарини була емоційною: вона важко дихала, інколи зривалася на плач і запевняла, що блог для її доньки був заняттям, яке відвертало її увагу від буденності й наповнювало ресурсом. І спілкування зі старшим Павлом теж було для Мілани радістю, адже «їй дуже важко знайти людину, яка попри вади мови з нею спілкується». Спання в одному ліжку, відверті танці й усе інше жінка досі не вважає сексуалізованою поведінкою і як мантру повторює, що «Павло не мав ніяких сексуальних підтекстів» і що «для них це була просто акторська гра».

Дарина Маханець не забула кілька разів наголосити, що сама вона популярності ніколи не прагнула, а от її донька — навпаки — любить камеру і публічність, тому змушувати вести блог Мілану не доводилося. Проте ведучий-психоаналітик Спартак Суббота вважав інакше. «Проблема в тому, що вона постійно транслює: він не думав, він не хотів. Звідки ти знаєш, хотів він чи ні? Це її трактування ситуації та певне виправдання. Це дуже зручно. Я можу про що завгодно казати: так вона не хотіла. Це проблема, тому що людина намагається читати думки тих, хто їй, можливо, нічого навіть не казав», — коментував розповідь героїні ведучий.

Ведучі шоу на початку свого «психологічного розбору» також звернули увагу на те, як жінка важко дихає. «Ми можемо бачити, що Дарина дуже часто так глибоко вдихає перед тим, як сказати щось. Навіть в акторів є така техніка, яку вони спеціально тренують перед тим, як щось розказати впевнено, або передати емоцію, або заспокоїтися. Вони використовують дуже глибокий подих», — сказала ведуча Леся Матвєєва. Її колега підтримав: «Або щоби драматизувати». Або ж жінка просто так розмовляє. Всі ми різні, й у кожної людини є свої інтонації, тембр голосу, манера спілкування. А цей «аналіз» рухів і подихів від ведучих виглядає як те саме фантазування, в якому вони ж самі звинувачували Дарину. «Коли людина намагається згадати якусь інформацію, вона дивиться догори. На цю мить ми можемо сказати, що вона згадує те, що було з нею, а не її донькою. Тобто вона починає плакати тоді, коли транслює ситуацію не щодо її доньки, а щодо себе. У неї відібрали фактори впливу на зовнішнє середовище, і таким чином вона транслює своє відчуття покинутості. Вона не може відчувати внутрішній стан своєї дитини, вона може лише здогадуватися про нього. Хоча вона постійно каже, що цей хлопчик думав або не думав те чи інше. Вона не може знати, що думали інші», — казав ведучий.

Вся ця програма й особливо коментарі ведучих дечим нагадували відомий американський серіал Lie To Me, в якому брехунів намагалися вивести на чисту воду, аналізуючи їхню мову тіла — міміку й жести. Серіал вийшов десять років тому, а науковці давно спростували популярне твердження, що мова тіла може видати брехуна. Наприклад, чимало досліджень встановили, що навіть спеціально навчені поліціянти не можуть до кінця зрозуміти, коли допитуваний каже неправду, лише за допомогою мови тіла чи виразу обличчя. Тільки 50 людей із 20 тисяч змогли правильно визначити брехуна. Тобто такий спосіб виявити брехню не дуже ефективний і по суті нічим не відрізняється просто від гри «вірю — не вірю».

Але все ж ведучі наполягали: те, що Дарина постійно поправляє сукню й волосся, свідчить, що їй хочеться здаватися кращою, хочеться уваги й публічності. За понад 50 хвилин етеру було всяке: Дарина Маханець плакала, сміялася, виправдовувалася, заперечувала свою провину, водночас кажучи, що знає, що винна. А ще додала, що попри ненависть, кримінальні провадження й інші відгомони непростої історії, якби вона повернулася в часі, зробила б те саме: знову б вела блог доньки, допускала неоднозначні «стосунки» і пережила б історію цькування знову.

Леся Матвєєва стверджує, що у Дарини — «нарцисичне розширення матері». «Це коли вона підштовхує дитину реагувати на навколишній світ так, як робить вона сама, а не так, як підходить дитині. Це не те що погано, але мати продовжується у своїй дитині та привласнює її добрий досвід собі. Це спосіб бути хорошою мамою», — каже вона. Але як вона це визначила, як зрозуміла? Чи провела якісь тести, психологічні сесії, чи просто робить поспішні висновки, зважаючи лише на кілька хвилин розповідей самої Дарини?

Складається враження, що творці психологічного шоу хотіли просто похайпувати на історії, яка стривожила справді багато людей. Зокрема, й колишнього уповноваженого з прав дитини Миколу Кулебу та поліцію, яка тоді таки відкрила кримінальне провадження та допитувала матір дівчинки. Сама ж Дарина казала, що прийшла на етер, аби почути думку фахівців щодо цієї ситуації. Але ж хіба коли шукають допомоги фахових психологів та психологинь, ідуть не в клініку, а на телебачення? Фахівці, звісно, теж не кращі: понад 50 хвилин «маринували» маму, аналізували з ніг до голови її та юну Мілану, але чомусь забули запитати, де в цей момент був батько дівчинки, чи займався взагалі вихованням доньки, чому не втрутився, коли бачив, що історія з блогом зайшла надто далеко… Олександр Маханець давав коментарі журналістам ще в березні й казав, що шокований подіями, які відбуваються з його дитиною, а про колишню дружину говорити він не хоче. А в цьому шоу про його існування взагалі не згадали, бо кого цікавлять ті тати, коли є мама, яку можна посварити і вкотре спровокувати хвилю негативних коментарів в її бік. Що, зрештою, вже й сталося: наприклад, у коментарях до шоу в ютубі жінку вже ненавидять і всіляко обзивають.

Сама ж ведуча стверджувала, що коли Мілана виросте й почне читати в інтернеті про цю історію, їй буде боляче. «Я готувалася до етеру і багато читала в мережі про вашу історію. В мене були дуже різні емоції, тому що я сама мати, і навіть мурашки бігли шкірою, коли я намагалася уявити ту ситуацію, в якій ви опинилися. Я дуже співчувала і вам, і дитині. Статей дуже багато, вони залишаться в інтернеті на все життя, через кілька років вона зайде в інтернет і побачить саме ці статті, не свій блог, в який вкладала свої емоції, бачення, а побачить статті із конкретними трактуваннями про сексуальне життя тощо. Вона побачить цю ситуацію очима інших людей», — казала ведуча. Вона наполягала, що це зможе травмувати дівчинку. Але тоді, за логікою Лесі Матвєєвої, ця програма, де також звучать меседжі про сексуалізацію, звинувачення в бік матері, матиме той самий ефект. Проте творці шоу думають про почуття дівчинки лише тоді, коли за це можна дорікнути її матері. Бо хто ж буде дорікати самому собі.

Наприкінці шоу Спартак Суббота намагався підсумувати все те, чого не варто робити батькам, аби їхні діти не опинилися в такій ситуації, як блогерка Мілана, мама якої «провела її через жах». На думку ведучого, «перш ніж приймати будь-яке рішення щодо своєї дитини, є сенс вивчити підліткову психологію». Ведучий також рекомендує щодо «будь-якого рішення стосовно дитини» радитися зі спеціалістами, які скажуть, що для неї добре, а що — ні. Тобто батьки самі вже нічого не вирішують? І, наприклад, якщо дитина проситься на прогулянку, батьки мають спершу зателефонувати психологу й педіатру, і лише після їхнього схвалення відпустити дитину? Спеціалісти втомляться відповідати на телефонні дзвінки й зненавидять Спартака Субботу. Але це я фантазую, звісно. Як це час від часу в етері шоу «Не бреши мені» робили його ведучі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4378
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду