Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 листопада 2023 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 листопада 2023 року

2 Грудня 2023
267
2 Грудня 2023
17:32

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 листопада 2023 року

267
Ситуація в Авдіївці, бойкот зустрічі ОБСЄ, засідання Ради Україна-НАТО, сучасна «вісь зла».
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 листопада 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 листопада 2023 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «Інтер», «1+1» 

У блоці каналу «FreeДом» директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос окреслив роль Росії у сучасній «вісі зла» Росія-Іран-КНДР: раніше Росія стримувала «перегони озброєнь» цих країн, зараз вона, навпаки, стала частиною цієї вісі, мало того — ініціатором її створення, а також ключовою загрозою світові. Тому сьогодні стримувати треба, перш за все, Росію, амбіції якої — стати другим СРСР. 

Директор Центру громадських досліджень «Український меридіан» Дмитро Левусь коментував бойкот засідання ОБСЄ Україною та країнами Балтії через присутність російської делегації. На думку Левуся, пояснення верховного представника ЄС Жозепа Борреля — мовляв, з Росією слід зустрічатися, говорити, опонувати — непереконливі. Росіяни сприймають таку поступливість як слабкість ворогів. ОБСЄ — рудимент холодної війни, цей майданчик використовується Росією для своєї пропаганди, але європейські дипломати цього ще не розуміють. Ще й бояться визнати, що цей майданчик наразі не життєздатний. У наступному блоці про це говорив політичний коментатор Ігор Рейтерович.

Оперна співачка, колишня депутатка Держдуми Росії Марія Максакова говорила про наміри російської влади запровадити так звану угоду про лояльність, яку муситимуть підписувати всі іноземці, що прибуватимуть в країну. За словами Максакової, Росія хоче запозичити досвід тотального контролю над іноземцями в Північної Кореї, яка свого часу запозичила подібні методи в СРСР.   

Політичний коментатор Володимир Фесенко коментував першу зустріч Ради Україна-НАТО та узгодження плану вступу України до Альянсу. На думку Фесенка, членство України в НАТО необхідне не лише Україні, але й країнам, які входять одночасно до НАТО і до Євросоюзу. Згідно з прогнозом гостя, Україна вступить до Альянсу, попри всі зусилля Кремля. Про це ж Фесенко говорив і в останньому етерному блоці. 

У блоці каналу «Інтер» начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш розповідав про ситуацію в Авдіївці, яка, за його словами, критична. Ворог завдає авіабомбових ударів по багатоповерхівках, під вогнем і мешканці приватного сектору, які там ще лишаються, незважаючи на постійні заклики евакуюватися. Барабаш наголосив, що головним своїм завданням міська влада сьогодні бачить евакуацію жителів.

Представниця пресслужби Армії оборони Ізраїля, майорка запасу Анна Уколова говорила про теракт в Єрусалимі, де терористи обстріляли автобусну зупинку, внаслідок чого загинуло троє людей, а також про ситуацію із заручниками. За її словами, у Газі в полоні ХАМАС досі залишається 161 людина.    

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров коментував зокрема плани окупаційної влади щодо мобілізації мешканців Криму, пов'язаний із цим відтік людей з півострова, а також наслідки шторму і повернення в Україну Скіфського золота. 

У блоці «1+1» російський політтехнолог Аббас Галлямов висловив думку, що дружини російських мобілізованих «демонструють стрімку динаміку» від лояльних режиму до нелояльних. Раніше вони висловлювалися на підтримку так званої «СВО», зараз не висловлюються, звинувачують Путіна, одна з активісток руху в інтерв'ю сказала, мовляв, «мати не може бути за війну». На думку Галлямова, в цього руху великий потенціал. 

Із Галлямовим не погодився російський соціолог і публіцист Ігор Ейдман, за словами якого, рух «дружин мобілізованих» не має підтримки серед тих, кого поки що не торкнулася ця проблема, тому не призведе до відчутних результатів. «Стежу за цим рухом, — сказав Ейдман, — він вже під тиском влади, наразі м'яким тиском — комусь щось пообіцяли, комусь, можливо, навіть повернуть чоловіка…»   

Російський журналіст, автор фільму-розслідування «Его война» Андрій Захаров розповів, як з'явилася потреба зняти таку стрічку, як йшла робота, як сприйняли фільм його перші глядачі. Стрічку, розраховану на російську та на західну авдиторію, покажуть на каналі «FreeДом» 2 грудня. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
267
Теги:
Читайте також
08.12.2023 17:35
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
334
07.12.2023 17:21
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
485
06.12.2023 11:55
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
488
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду