Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 грудня 2023 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 грудня 2023 року

4 Грудня 2023
576
4 Грудня 2023
17:46

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 грудня 2023 року

576
Бої під Бахмутом, блокада українсько-польського кордону, стрічка «Його війна».
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 грудня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 грудня 2023 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: ICTV/СТБ, «1+1», «FreeДом» 

У блоці ICTV/СТБ російський правозахисник Олександр Подрабінек коментував заборону в Росії ЛБГТ: людей, які відносять себе до цієї спільноти, наразі стигматизують, тобто скеровують на них ненависть інших. Комусь навіть дадуть великий термін — треба ж показати, як влада з ними бореться. У СРСР теж періодично переслідували певні групи, які відрізнялися мисленням або поведінкою, нагадав гість, — наприклад, стиляг. 

Начальник пресслужби 26-ї артилерійської бригади імені Романа Дашкевича Олег Калашников говорив про активні штурмові дії ворога під Бахмутом. Ворог мінує шляхи відступу: якщо про загороджувальні загони було відомо, то таке мінування — ноу-хау, зазначив Калашников. Він також зауважив, що, якби росіяни могли вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей, вони б сказали, що цілі їхньої так званої «СВО» виконані. 

Експерт Центру громадянських свобод Вячеслав Ліхачов наголосив, що точних даних щодо кількості цивільних жертв із початку широкомасштабного вторгнення немає ні в кого, в тому числі в ООН. Той, хто каже, що їх має, вводить громадськість в оману. Також експерт вважав, що повноцінне покарання злочинців можливе лише після повноцінної перемоги України, наразі їх можна засуджувати лише заочно.          

У блоці каналу «1+1» директор Центру громадських досліджень «Український меридіан» Дмитро Левусь, коментуючи блокування польськими перевізниками кордону з Україною, відзначив, що посилення антиєвропейських тенденцій в Польщі вигідне Росії. За його прогнозом, такі умови страйкарів, як скасування транспортного безвізу, не будуть виконані, адже це рішення ухвалювалося на рівні ЄС. Гість також запропонував дочекатися формування в Польщі нового уряду.      

Правозахисник Павло Лисянський говорив зокрема про перший випадок зміни прізвища та імені вкраденої в Україні дитини, який став відомим: десятимісячну Маргариту Прокопенко з Херсонщини вдочерила родина депутата Держдуми Сергія Миронова, перейменувавши дівчинку в Марину Миронову.  

Політичний коментатор Ігор Чаленко, коментуючи заяви прем’єра Угорщини Віктора Орбана щодо доцільності відкладення питання членства України в ЄС, зазначив: в ЄС повинні розуміти, що розширення зміцнить Євросоюз перед геополітичними викликами.

Заборону в Росії ЛГБТ коментував російський адвокат Микола Полозов. За його висловом, це ланка в розвитку фашистського режиму, на який перетворюється Росія. Ті, хто відверто надавав підтримку ЛГБТ, теж у зоні ризику, вважає адвокат, бо застосування розмитого законодавства про екстремізм дає широке поле для державного свавілля. Із країни поїдуть ще десятки тисяч, але ж не всі зможуть виїхати. «Це хроніка деградації Росії, в яку кремлівський режим посилено штовхає населення, — сказав Полозов. — Проте на якомусь витку цей репресивний апарат почне ковтати власні гвинтики, як це було за Сталіна».  

У блоці каналу «FreeДом» показали зокрема документальний фільм медійника Андрія Захарова «Його війна», який доводить, що війну проти України в 2014 році розпочав безпосередньо Путін. Потім ведучі обговорювали стрічку з її автором. За словами Андрія Захарова, з фідбеку він зрозумів, що не врахував широти західної авдиторії — пишуть, просять зробити субтитри іспанською та іншими європейськими мовами. Захаров також згадав історію з підводним човном «Курськ», який затонув: мовляв, коли тодішній президент США Клінтон висловив Путіну співчуття, той відповів, що на його рейтинг це не вплинуло. «Якщо мільйон загиблих на війні в Україні росіян не вплине на рейтинг Путіна — їх буде мільйон», — переконаний Андрій Захаров. 

До слова, у фіналі стрічки «Його війна» прозвучала фраза: «Цей фільм мав би закінчитися тим, з чого почався — обличчям того, хто розпочав цю війну. Але нехай він закінчиться обличчями тих, хто в ній постраждав — з обох сторін». Далі йде безліч документальних кадрів. Ведуча Кароліна Кароль, підбиваючи риску, зазначила, що росіяни, які прийшли на нашу землю вбивати, не є постраждалими, тому про обидві сторони мови бути не повинно. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
576
Теги:
Читайте також
10.12.2023 19:01
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
230
08.12.2023 17:35
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
347
07.12.2023 17:21
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
495
06.12.2023 11:55
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
500
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду