Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 23 липня 2023 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 23 липня 2023 року

25 Липня 2023
955
25 Липня 2023
11:54

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 23 липня 2023 року

955
Чергова ворожа атака на Одесу, зустріч Лукашенка і Путіна, мілітаризація дитинства в Росії.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 23 липня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 23 липня 2023 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», ICTV/СТБ  

У блоці каналу «FreeДом» екскерівник Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж висловив думку, що російський воєнний блок не вірить у свої перспективи і цілі війни. Гість вважав, що це робить можливим новий заколот: коли режим Путіна ослабне, тобто коли Сили оборони матимуть стратегічні успіхи на фронті, повстануть не лише воєнні, але й частина політичної еліти. 

Головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень НІСД Іван Ус охарактеризував нинішній стан російської економіки фразою Леоніда Бикова з фільму «У бій йдуть лише «старики»: «Все нормально, падаємо». Підвищення облікової ставки, тобто труднощі з кредитами, і падіння курсу рубля є індикатором реальних проблем, наголосив гість. Отже, головна мета санкцій — позбавити російську економіку фінансувати війну — може бути досягнута. 

Директорка Центру екологічного консалтингу й аудиту Ceca.org.ua Оксана Волоско-Демків говорила про екоцид, який чинить Росія зокрема на окупованих територіях, і який матиме довготривалі наслідки. Україна муситиме переорієнтувати свою економіку і спосіб життя на великих територіях сходу і півдня. Гостя також відзначила неефективність дій в цій площині ООН та деяких інших міжнародних організацій. 

У блоці ICTV/СТБ речник Української добровольчої армії «Південь» Сергій Братчук розповідав про наслідки чергового нічного ворожого обстрілу Одеси: один загиблий, 22 поранених, зокрема чотири дитини. Пошкоджено близько трьох десятків пам’яток історії та архітектури, російська ракета влучила у центральний вівтар Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі, будівлю храму частково зруйновано.

Російський політолог Олександр Морозов розмірковував, навіщо Лукашенко привіз Путіну чергову карту «звідки готувався напад» і скаржився на те, що «вагнерівці» буцімто рвуться на Захід. На думку Морозова, так російське населення готують до початку обстрілів заходу України з Білорусі та ескалації в напрямку Польщі. «Путін зсувається у своїй свідомості: війна проти НАТО вже не здається йому такою неможливою, як це було кілька років тому», — зазначив Морозов. «Кремль готовий до самовбивчих дій», — резюмував гість. 

Білоруський політолог Валерій Карбалевич теж вважав, що з «вагнерівців» хочуть зробити інструмент тиску на Польщу й Захід загалом: Лукашенко каже, що поки їх туди не пускає, але може, мовляв, і пустити. Проте наразі це швидше психологічна атака, конкретних дій поки немає. 

Голова Центру громадянської просвіти «Альменда» Марія Суляліна говорила про мілітарних ухил у школах та літніх таборах у Росії та на окупованих територіях України: діти перебувають у таких таборах у військовій формі, їх муштрують, до них приходять російські військові з розповідями про свій бойовий досвід тощо. На думку гості, все це можна назвати ще й психологічним насильством над дітьми. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
955
Теги:
Читайте також
30.07.2023 22:12
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
688
30.07.2023 12:47
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
698
30.07.2023 08:53
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
560
28.07.2023 11:49
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 000
27.07.2023 12:56
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
755
27.07.2023 08:07
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
250
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду