detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
25.07.2023 11:54
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 23 липня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 23 липня 2023 року
Чергова ворожа атака на Одесу, зустріч Лукашенка і Путіна, мілітаризація дитинства в Росії.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», ICTV/СТБ  

У блоці каналу «FreeДом» екскерівник Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж висловив думку, що російський воєнний блок не вірить у свої перспективи і цілі війни. Гість вважав, що це робить можливим новий заколот: коли режим Путіна ослабне, тобто коли Сили оборони матимуть стратегічні успіхи на фронті, повстануть не лише воєнні, але й частина політичної еліти. 

Головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень НІСД Іван Ус охарактеризував нинішній стан російської економіки фразою Леоніда Бикова з фільму «У бій йдуть лише «старики»: «Все нормально, падаємо». Підвищення облікової ставки, тобто труднощі з кредитами, і падіння курсу рубля є індикатором реальних проблем, наголосив гість. Отже, головна мета санкцій — позбавити російську економіку фінансувати війну — може бути досягнута. 

Директорка Центру екологічного консалтингу й аудиту Ceca.org.ua Оксана Волоско-Демків говорила про екоцид, який чинить Росія зокрема на окупованих територіях, і який матиме довготривалі наслідки. Україна муситиме переорієнтувати свою економіку і спосіб життя на великих територіях сходу і півдня. Гостя також відзначила неефективність дій в цій площині ООН та деяких інших міжнародних організацій. 

У блоці ICTV/СТБ речник Української добровольчої армії «Південь» Сергій Братчук розповідав про наслідки чергового нічного ворожого обстрілу Одеси: один загиблий, 22 поранених, зокрема чотири дитини. Пошкоджено близько трьох десятків пам’яток історії та архітектури, російська ракета влучила у центральний вівтар Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі, будівлю храму частково зруйновано.

Російський політолог Олександр Морозов розмірковував, навіщо Лукашенко привіз Путіну чергову карту «звідки готувався напад» і скаржився на те, що «вагнерівці» буцімто рвуться на Захід. На думку Морозова, так російське населення готують до початку обстрілів заходу України з Білорусі та ескалації в напрямку Польщі. «Путін зсувається у своїй свідомості: війна проти НАТО вже не здається йому такою неможливою, як це було кілька років тому», — зазначив Морозов. «Кремль готовий до самовбивчих дій», — резюмував гість. 

Білоруський політолог Валерій Карбалевич теж вважав, що з «вагнерівців» хочуть зробити інструмент тиску на Польщу й Захід загалом: Лукашенко каже, що поки їх туди не пускає, але може, мовляв, і пустити. Проте наразі це швидше психологічна атака, конкретних дій поки немає. 

Голова Центру громадянської просвіти «Альменда» Марія Суляліна говорила про мілітарних ухил у школах та літніх таборах у Росії та на окупованих територіях України: діти перебувають у таких таборах у військовій формі, їх муштрують, до них приходять російські військові з розповідями про свій бойовий досвід тощо. На думку гості, все це можна назвати ще й психологічним насильством над дітьми. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY