Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 25 червня 2023 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 25 червня 2023 року

27 Червня 2023
767
27 Червня 2023
21:01

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 25 червня 2023 року

767
Бойові дії на півдні України, демарш Пригожина.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 25 червня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 25 червня 2023 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», ICTV/СТБ 

У ранковому блоці каналу «FreeДом» експерт Центру оборонних стратегій Андрій Риженко вважав, що тригером для заколоту Євгена Пригожина стала заява російського міністра оборони Шойгу про необхідність «вагнерівцям» підписати контракти з Міноборони. Пригожин втрачає свою армію, вважає Риженко.   

На думку російського правозахисника Олександра Подрабінека, Пригожин взяв на себе забагато, «його пісенька доспівана», громадянської війни в Росії не буде, можливі лише бандитські розборки.   

У блоці ICTV/СТБ начальниця пресцентру Сил оборони України півдня Наталя Гуменюк говорила про бойові дії на південній ділянці фронту, а також про гуманітарну ситуацію на лівому березі Дніпра.

Заступник голови об'єднаного перехідного Кабінету Білорусі Павло Латушко нагадав, що Пригожина й Лукашенка пов’язує щонайменше історія із 33 «вагнерівцями», яких у серпні 2020 року затримали в санаторії під Мінськом. Тоді Лукашенко заявив, що Москва руками «вагнерівців» хоче здійснити переворот в Білорусі, а нині кинувся рятувати Путіна, тим самим рятуючи себе, бо обоє, за висловом Латушка, «в одному дірявому човні». 

Членкиня російської опозиційної партії «Парнас» Наталя Пелевіна вважає, що заколот Пригожина не закінчився нічим, крім зрушень у політичній системі Росії. «Емоційне тло потужне», — відзначила Пелевіна. За її словами, під Путіним уперше за 20 років захитався трон, а організація «Вагнер» припинила існування. «Думаю, в Білорусі «вагнерівці» не зупиняться, поїдуть в ПАР, де в них непогана база, — додала гостя. — Росія ж самотужки так звану «СВО» не витягне». 

Російський політолог Аббас Галямов назвав заколот Пригожина спробою воєнного перевороту і політичною кризою. Він звернув увагу на намір Пригожина «повернутися на фронт і воювати далі». На думку Галямова, це дивно, адже напередодні Пригожин сам заявив, що ні НАТО, ні Україна нападати на Росію не збиралися, що ця війна невиправдана і нелегітимна, що в її основі лежать амбіції російських воєначальників і бажання попиляти воєнний бюджет, а також намір Путіна посадити в крісло президента України Віктора Медведчука. 

За словами Андрія Піонтковського, існує маса суперечливих версій того, що відбулося цими днями в Росії, однак у всіх них є дещо спільне: ці два дні продемонстрували, що Росія насправді failed state. Якщо в Росії досі були ті, хто сумнівався в її поразці у війні проти України, то після цих подій таких не стало, вважає Піонтковський. 

Російський філософ Денис Греков теж вважав, що Росія — failed state. Пригожинський заколот зафіксував підсумок путінського правління, наголосив Греков. У державі Путіна немає ані монополії на насильство, ані єдиновладдя. 

Дослідник російського медіапростору Григорій Асмолов діагностував перехід російських пропагандистів від звичного формату до формату кризової комунікації: наразі вони вже не розповідають, навіщо Росія почала й чому продовжує війну проти України, а намагаються пояснити, що відбувається всередині країни.   

Російський журналіст Ілля Давлятчин запевнив, що заколот Пригожина не був постановкою: це, мовляв, було повстання, і в Москві могли бути реальні заворушення. Пригожин бореться за місце під сонцем, але місця під сонцем йому не знайшлося, резюмував Давлятчин.       

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
767
Теги:
Читайте також
03.07.2023 15:39
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
614
03.07.2023 11:35
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
382
01.07.2023 10:24
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
685
29.06.2023 23:11
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 308
29.06.2023 10:23
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
337
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду