Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 липня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 липня

17 Липня 2022
1077
17 Липня 2022
21:15

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 липня

1077
Річниця Декларації про суверенітет, «шостий з половиною» пакет санкцій проти Росії, чи визнають Росію спонсором тероризму, арифметика від «Медіазони».
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 липня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 липня

Із липня 2022 року «Детектор медіа» на додачу до моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» почав моніторинг російськомовного марафону «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV. Плануються щоденні огляди ефіру та щомісячні огляди тематики та гостей в ефірі, а також якісний аналіз мовлення.

32 роки тому, 16 липня 1990 року, Верховна Рада тоді ще УРСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет, зробивши перший крок до незалежності. Доктор історичних наук, професор Олександр Лисенко нагадав, який важкий шлях пройшла Україна з 17 сторіччя до 1990 року. На його думку, Росія фактично повернулась, на відміну від інших пострадянських держав, через десятки років після розвалу СРСР у минуле, в часи Російської імперії, саме тому, що так і не змогла змиритися з виходом України з-під її патронату. І всіма засобами, аж до небаченої за жорстокістю агресії, намагається повернути нас у сферу свого впливу, бо ж інакше не працюватиме міф про «братерство трьох народів».

Однією з провідних тем етеру став сьомий пакет санкцій проти Росії, який днями має представити Євросоюз. Економічний директор Українського дискусійного клубу Олег Пендзин пояснив, чому економісти називають сьомий санкційний пакет «шостим із половиною»: у ньому, мовляв, немає нічого принципово нового, що відчутно вдарило б по Росії, адже ембарго на російське золото містять інші пакети. Водночас сьомий пакет «не зовсім беззубий, він збільшує тиск на товари подвійного призначення і запроваджує нові обмеження на ті компанії, які допомагають Росії обходити санкції». Банківський експерт CASE Україна Євген Дубогриз вважає, що сьомий пакет не позначиться на добробуті пересічних росіян, які, між тим, уже відчули зростання цін, але вплине на окремі великі компанії та наближених до Путіна олігархів. А на думку експерта-міжнародника Богдана Ференса, «держави ЄС і далі працюватимуть спершу в своїх інтересах, а вже потім в інтересах України».

За словами інвестиційного банкіра Сергія Фурси, на перший погляд може здаватися, що це незначні зміни, але санкції діють у комплексі: одна санкція може нічого не зробити, а всі вони вкупі здатні обвалити економіку. З цим згоден і голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський: санкції діють «поступово, але невідворотно». «Санкції мають відчутний вплив на послаблення Росії, але ми мусимо розуміти, що головна зброя, яка вирішує долю нашої країни, — на фронті», — наголосив Бураковський.

Визнають чи не визнають Сполучені Штати Росію державою-терористом або державою-спонсором тероризму? Це питання теж хвилювало ведучих і гостей етеру. Різницю між двома поняттями пояснив доктор політичних наук Ігор Петренко: «Держава-терорист — це політичне гасло, яке нічого для нас не значить, а от визнання спонсором тероризму може серйозно заважати багатьом відносинам Росії зі світом». Завсектором НІСД Сергій Їжак зауважив, що країна, яка визнає Росію спонсором тероризму, мусить усвідомлювати необхідність урвати будь-які відносини з Росією — і політичні, і економічні. Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко каже, що закріплення цього статусу слід розглядати як інструмент, що «унеможливлює надання імунітету людям, які керують цією державою». А кандидат юридичних наук Олександр Москалюк вважає, що визнання чи невизнання Росії державою-спонсором тероризму «не має жодного серйозного значення, оскільки на Росію вже накладено максимальну кількість санкцій. Із часів завершення Другої Світової війни такого не бачила жодна країна».

Головний редактор видання «Медіазона» Сєргєй Смірнов розповів про спільну роботу Бі-бі-сі і «Медіазони» зі збору інформації щодо загиблих в Україні російських солдатів. За його словами, офіційна інформація у соцмережах, у міських адміністраціях або в родичів є про понад 4700 людей. «Ці цифри дуже і дуже малі, ми точно можемо їх помножувати на 3, на 5 або навіть і більше», — сказав Смірнов. «Треба розуміти, що це дуже і дуже офіційні дані, — зазначає російський адвокат Марк Фейгін. — Простіше кажучи, це тільки ті загиблі солдати, тіла яких повернули родичам в Росію і поховали. А скільки їх лишилося на полях, у скількох з них немає сімей, – це дуже важко, навіть неможливо порахувати». На запитання ведучого «про що розмовлятимемо через декілька тижнів?» Фейгін відповів одним словом: «Херсон».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1077
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду