Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 22 липня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 22 липня

23 Липня 2022
570
23 Липня 2022
11:02

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 22 липня

570
Переслідування незгодних у Росії та Білорусі, виступ Олени Зеленської в Конгресі, розблокування українського експорту.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 22 липня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 22 липня

Із липня 2022 року «Детектор медіа» на додачу до моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» починає моніторинг російськомовного марафону «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV. Плануються щоденні огляди ефіру та щомісячні огляди тематики та гостей в ефірі, а також якісний аналіз мовлення. 

У блоці каналу «1+1» вірменська правозахисниця, засновниця проєкту "Ковчег" Анастасія Буракова розповіла про проєкт, створений у Єревані і Стамбулі для юридичної і психологічної допомоги росіянам, які зазнали переслідувань через свою антивоєнну позицію і були змушені швидко покинути Росію. Також до «Ковчегу» звертаються примусово депортовані до РФ українці.

Редактор «Нової газети. Європа» Кірілл Мартинов повідомив про відновлення роботи «Нової газети» у Європі і про найпопулярніші теми і запити від аудиторії: «Найчастіше людей цікавлять статті, які будь-яким чином можуть відповісти на питання «коли це все скінчиться». У людей також є запит на правду і розвінчування тез російської пропаганди».

Адвокат Чеської палати адвокатів, білоруський опозиціонер Алєсь Міхалєвіч говорив про переслідування незгодних у Білорусі: «Білорусь для Росії є плацдармом для випробувань репресивних методів».

PR-стратег Сергій Дідковський прокоментував виступ Олени Зеленської в Конгресі США, принагідно відзначивши відсутність на найвищому рівні в Україні гендерних стереотипів — на відміну від патріархальної Росії. 

Ведучі каналу UA Анна Нітченко і Денис Похила говорили зокрема з головою української делегації в ПАРЄ Марією Мезенцевою про роботу делегації, підтримку України в Європі, а також зростання у світовому рейтингу «індексу сили» українського паспорту.  

Експерт з питань розвитку авіаційного ринку Богдан Долінце коментував передачу Україні сучасного озброєння, систем ППО і програму підготовки українських пілотів на літаках армії США.

Було також декілька коментарів воєнних експертів (утім, без цього не обходиться жоден канал-учасник марафону), а також значно більше, ніж раніше, повторів. Зокрема повторили інтерв’ю із восьмирічним Єгором, автором «Маріупольського щоденника», та його мамою і ще кілька фрагментів етеру від 19 і 20 липня. 

На початку блоку каналу «Інтер» на зв’язок із Праги, де відбувався Форум вільних народів Росії, вийшов шеф-редактор телеканалу UA Олексій Мацука. За його словами, на форумі йдеться про те, що буде з Росією після розвалу РФ. 

Голова комісії з міжнародних зв'язків Спілки журналістів Ізраїля Ростіслав Гольцман прокоментував ліквідацію в Росії єврейської агенції «Сохнут»: «Причиною у Кремлі називають «відтік професорів із Росії», але справжня мета – зробити євреїв заручниками цієї війни та поквитатися за прозахідну позицію Ізраїлю».

Із міністром оборони Естонії Ханно Певкуром ведучі обговорили казус із росіянином, який приїхав до Естонії купувати дрони для російської армії і був затриманий як терорист. Ведучі назвали історію анекдотичною, однак співрозмовник із ними не погодився. Довелося ведучим пояснювати, що визначення стосувалося виключно росіянина, а не професійних дій естонських спецслужб задля його затримання. 

Перший віце-президент Торгівельно-промислової палати України Михайло Непран дав оцінку підписанню в Стамбулі тристоронньої домовленості про розблокування українського зернового експорту: «Це дипломатичний прорив. Тепер ми зможемо відправляти близько 4-5 млн тонн зерна на місяць». На думку експерта, в такому ж форматі можуть проходити в майбутньому і мирні перемовини.

У вечірньому блоці мовлення замість ведучих каналу «Україна24», які учора попрощалися з глядачами, з’явилися ведучі каналу UA Кароліна Король і Олег Борисов. 

У цьому блоці шеф-редактор і ведучий програми «Воздух» на телеканалі «Дождь» Дмітрій Єловскій говорив про утиски свободи слова в Росії і поповнення списку іноагентів блогерами, які будь-яким чином висловлюють незгоду з владою. За словами Єловского, чинити цьому опір пізно: «Нам лишається тільки спостерігати за тим, як корабель російської журналістики йде на дно услід за русскім корабльом». Тепер уже ведучі не погодилися з гостем, заявивши, що медіа, можливо, й не здатні зупинити війну, але мусять мужньо і професійно робити свою справу. 

Про тиск на інакомислячих у Росії говорив і колишній колега Єловского Рєнат Давлєтгільдєєв. 

Теми візиту Олени Зеленської у США в цьому блоці торкнувся директор Центру міжнародних досліджень Володимир Дубовик. Він назвав поїздку і виступи першої леді важливими, унікальними і такими, що вже призвели до позитивних зрушень. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
570
Теги:
Читайте також
26.07.2022 10:00
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 184
25.07.2022 10:00
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 266
24.07.2022 10:00
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 233
23.07.2022 10:38
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 666
22.07.2022 11:18
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 220
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду