Пристрасті за Бандерою

5 Квітня 2010
44795
5 Квітня 2010
20:53

Пристрасті за Бандерою

44795
Донецький окружний адмінсуд з дивовижною мотивацією скасував Указ про присвоєння звання Героя України Бандері. А телебачення й інтернет мовчать...
Пристрасті за Бандерою

Навряд чи в когось могли бути сумніви, що російські телеканали в своїх інформаційних випусках украй «об'єктивно» й «компетентно» сповістять про рішення Донецького окружного адміністративного суду стосовно скасування президентського указу про надання Степану Бандері звання Героя України. Власне, коли ще тиждень тому «Время» повідомило, що «на Украине начался суд по отмене указа о присвоении фашистскому подсобнику Степану Бандере звания Героя Украины», все стало на свої місця: back to the USSR! Там, де весь світ уживає поняття «нацизм», Москва ставить «фашизм», там, де говорять про «колаборацію» або ж «співпрацю», Москва веде мову про «посібників», там, де Олександр Герцен писав і говорив «в Украине», нинішня московська літературна мова допускає тільки «на Украине».

 

Ну, а далі пішло-поїхало. Одні випуски новин називали Бандеру «лидером галицийских фашистов», інші розповідали про те, що Бандера тепер, мовляв, «снова обыкновенный фашист», треті наголошували на його активній співпраці в роки війни з гітлерівцями. І всі в один голос розповідали про мудре рішення суду - адже, мовляв, Бандера ніколи не був громадянином України, адже він помер 1959 року.

 

Проте що там якісь московіти! Ще донедавна найбільш український в Україні «канал чесних новин», себто 5-й, так повідомив про цю подію: «Указ про надання звання Героя України Степанові Бандері протиправний і має бути скасований - так вирішив Донецький окружний адмінсуд. Служителі Феміди постановили - звання Героя може отримати лише громадянин України. А очільник ОУН-УПА помер у 1959 році, коли України як незалежної держави ще не було. Упродовж десяти днів рішення можна оскаржити. Також колегія суддів відмовила у клопотанні онуку Степана Бандери - про перенесення судового засідання на три місяці. Нагадаємо, попередній президент Віктор Ющенко надав звання Героя України Степану Бандері у січні 2010 року. Нагороду вручив його онукові на урочистостях до Дня Соборності України».

 

Рівень проявленої компетенції 5-го дозволяє запідозрити, що там сьогодні вже позбулися майже всіх професіоналів. По-перше, Бандера ніколи не очолював УПА, бо спершу сидів у нацистському концтаборі Заксенхаузен, а потім перебував в еміграції. По-друге, Бандера не помер, його було вбито за наказом першого секретаря ЦК КСРС Хрущова агентом того відомства, в якому до підполковника дослужився свого часу В.В. Путін. По-третє, 1959 року України як незалежної держави водночас і ЩЕ не було, і ВЖЕ не було.

 

Утім, який там бекґраунд... Що сказали в Донецьку, те і є інформацією.

 

А як би ще півроку-рік тому вхопилися за цю вістку телеканали України, принаймні, значне число з них! Як би обсмоктали юридичне невігластво Донецького окружного адміністративного суду!

 

Адже, згідно з приписами Кодексу адміністративного судочинства України, адміністративні справи вирішуються адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача (у даному разі - глави Української держави), і ніяк не інакше. А оскільки столицю України поки що не перенесено до Донецька, то позовну заяву мало бути повернуто позивачеві, бо ж справа не підсудна цьому суду. Крапка.

 

Ну, а про історико-правове невігластво я мовчу. Донецький суд - усупереч Конституції, яка веде мову про «багатовікову історію українського державотворення», й елементарним фактам - вирішив, що до 1991 року Української держави ніколи не існувало, отже, не було її громадян, тоді як така держава в різних формах існувала і її було де-юре визнано десятками інших держав, включно з Російською Федерацією (нарком закордонних справ якої Лев Троцький зробив це стосовно УНР ще наприкінці грудня 1917 року, до IV Універсалу). А суд відкинув історичні та правові факти, підмінивши їх ідеологічними фікціями.

 

Ба більше: заперечуючи саму можливість існування до 1991 року України як незалежної держави зі своїм громадянством, донецький суд переплюнув навіть підручники з історії КПРС, де говорилося, хоч і між іншим, про незалежні соціалістичні республіки в 1919-22 роках, які потім створили Радянський Союз. Власне кажучи, донецький суд заодно... заперечив і саме існування СРСР: якщо ніколи не було незалежних соціалістичних республік, які його створили, то звідкіля міг узятися союз цих республік?

 

Іншими словами, був Степан Бандера у 1918-19 роках громадянином ЗУНР та УНР, від громадянства свого ніколи добровільно не відмовлявся і позбавили його цього громадянства силоміць і в неправовий спосіб - 1923 року Східну Галичину рішенням Ради послів Антанти було передано Польщі за умови створення там національно-територіальної автономії, на що, як відомо, влада другої Речі Посполитої відверто начхала. Так само був певний час громадянином України і Роман Шухевич. А в статуті звання Героя України не вказано, скільки часу і коли треба бути громадянином України...

 

Можна симпатизувати Бандері чи ні, але ж ЗМІ, здається, служать істині?

 

Проте (якщо я чогось істотного не пропустив) - на всіх каналах все мовчить, бо благоденствує...

 

Але мовчання телеканалів ще якось можна пояснити. А як бути із майже суцільним мовчанням провідних інтернет-сайтів - крім хіба що «Майдану»? Великдень? Вихідні? Чи вже майже ніхто не хоче ризикувати, бо ж опозиція ялова, рекламодавці та спонсори залежні від влади, найкращі публіцисти хочуть їсти, а любити Україну до глибини власного гаманця у нас не привчені? Чи, може, Степан Бандера надто несимпатична особисто постать («карлик із червоними очима», як звали його поміж собою конкуренти з мельниківського відламу ОУН), авторитарно-затята, радикально-войовнича?

 

Може, й так, але ж як тоді з істиною?

 

... Ясна річ, що в ці дні на московитському телебаченні ми могли побачити знаного друга благодатної Малоросії депутата Костянтина Затуліна, але в жодному разі - не російського священика та публіциста Якова Кротова. А між тим останній є автором однієї з найкращих, як на мене, статей про лідера революційної ОУН. Зветься ця стаття «Молитва за Бандеру». Наведу її закінчення - щоб наші відпочилі патріоти мали перед собою зразок, як варто писати тексти на таку складну тему:

 

«Українські патріоти (слово "націоналіст" тоді вживалося там, де сьогодні вживають слово "патріот") вважали, що Україна може дістатися свободи лише в збройний спосіб. Трапилося інакше: 1991 року незалежність України була отримана завдяки бажанню її партійної номенклятури визволитися з-під контролю Кремля. Після цього на перший плян вийшла не зовнішня загроза, а внутрішня, що походить від захланності й роз'єднаності людей. Те, що Степан Бандера писав про збройний спротив, утратило сенс, але тим більше сенсу набули його слова, написані на Різдво Христово 1957 року:

 

"Віра кріпить сили душі. Через справжню й глибоку віру в Бога, Спасителя, кожна людина і цілий нарід мають можливість нескінчено черпати з вічно живого джерела стільки сили, скільки їхня душа у змозі сприйняти"».

 

Цікаво, скільки здатні (і чи здатні) сприйняти цієї сили донецькі судді, котрі у Страсну П'ятницю влаштували з самих себе злу автопародію на дуже вже провінційний синедріон?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
44795
Читайте також
19.12.2010 10:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
23 000
14.09.2010 15:39
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
12 775
20.07.2010 11:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
13 134
06.07.2010 11:35
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 625
01.07.2010 10:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
42 710
21.06.2010 12:35
Сергій Грабовський
, ля «Детектор медіа»
36 537
06.05.2010 08:44
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
35 964
13.04.2010 11:06
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
34 134
07.04.2010 10:01
Отар Довженко
28 466
01.04.2010 09:22
Ярина Городиська, «Україна молода»
32 221
21.08.2009 10:17
Марцелі Соммер, Dziennik (Польща)
9 952
05.02.2009 11:25
Сергій Воронцов, Zaxid.net
11 328
29.09.2008 13:33
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
50 838
19.05.2008 11:22
Владимир Абрамов, Александр Матросов, «Сегодня»
11 521
29.08.2006 12:48
для «Детектор медіа»
15 265
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Злой
5132 дн. тому
До марки жигулей 2105. правильно ты пишешь -"розрахована на грамотних читачів". Поэтому ерунду Грабовского и могут только читать упертые нацики типа тебя, ты то чего тут делаешь? Хоть в глаза..., все равно роса! Задаешь вопрос, всякую чушь несут, а ответа нет. Спрашиваю, за какие подвиги кошкодава к такому званию, ничинают петь про НКВД. Спрашиваю, какие боестолкновения были у УПА с немецкими войсками, тупо рисуют про незалежнисть. Сколько подорвано танков, самолетов, ЭШЕЛОНОВ, которые вывозили через них украинское добро в Германию, в ответ- Бандера наш герой, кацапов на гиляку. Кучу ДОКУМЕНТОВ о том, как как эти крысы были связаны с фашистами, а нет- "запекла боротьба с комуняками". Каким еще языком, надо разговаривать с горсткой свидомытов, чтобы до них дошло, что страна наша весьма большая, и у огромного колличества людей которые являются гражданами и тоже любят свою Украину, есть строго противоположное мнение насчет херойства Бандеры. И если чисто с человеческой морали, то сколько наших украинцев лежит в земле от Сталинграда до Берлина, то эта жалкие (как сейчас пишут) "тушки" уповцев- пародия на вояк, которые и могли с бабами да детьми воевать. Да, еще сало в схронах жрать, когда другие пухли с голоду во время войны. ЕЩЕ РАЗ СПРАШИВАЮ! Кого наградили из настоящих ветеранов Великой Отечественной войны званием Герой Украины? Полководцев, офицеров, солдат? Какие города и поселки с боями освободили (можно и без боя, хоть один) вояки УПА? Кстати Украина начинается с Луганской обласи! Сколько уничтоженно фашистов в годы войны дивизиями УПА? Ну, жигуленннок 2105, "грамотный читач"?
2105
5132 дн. тому
До Злого: дивує Ваше невігластво. Мені здається, що Телекритика розрахована на грамотних читачів. і як це Ви, шановний, на ТК затесалися?!
observer
5133 дн. тому
до Космополит: "Все другие герои были гражданами УССР, следовательно, _могли_ потом стать гражданами Украины." - а Ви забавний, пишіть ще :)
Злой
5133 дн. тому
ТК! Вы ж нормальные люди. Неужели Вам самим не противно печатать ерунду Грабовского!
Космополит
5133 дн. тому
1. Походу, меня с кем-то перепутали.Никакого Голуба я не знаю. 2. По поводу других героев. В 1991 году Украина стала правопреемницей УССР. Все другие герои были гражданами УССР, следовательно, могли потом стать гражданами Украины. Что-то не припомню, чтобы у Бандеры был паспорт гражданина УССР.
Libra
5133 дн. тому
Коли вже зрозуміють що до суду треба готуватися. крім порушення правила підсудності є ще багато суттєвих порушень у цьому рішенні. Кодекс адмін.судочинства Стаття 2. Завдання адміністративного судочинства 1. Завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень. стаття 3 - визначає позивача - як особу, на захист прав, свобод та інтересів якої подано адміністративний позов до адміністративного суду, або суб'єкта владних повноважень, на виконання повноважень якого подана позовна заява до адміністративного суду; а відповідач - суб'єкт владних повноважень, а у випадках, передбачених законом, й інші особи, до яких звернена вимога позивача; По порядку. .... які права якогось там в донецьку адвоката порушено указом президента Ющенка щодо звання С.Б.??? хто був відповідачем - президент Янукович? адже Ющенко вже не в офісі... Важливо ці аргументи використати в апеляції... Важливо не пропустити строки на апеляційне оскарження ...15 днів... І головне --- чому суд??? Бо президент чинний не може скасовувати укази свого попередника з таких питань... це було політичне рішення Ющенка і не мусил о в деталях спиратися на вимоги закону про громадянство та лише при життєво... успіху!
Тоже космополит
5133 дн. тому
2 Космополит Ну а тебе часто бачать з деяким паном Олександром Ґолубом, то, як вважаєш, душ тобі допомагає?
снекс
5134 дн. тому
не нужно было через голову большинства населения Украины, без проведения соответствующего опроса, плебисцита, присваивать в последний день президентства звание такой персоне. это детский поступок для президента страны.
Космополиту
5134 дн. тому
Ага, а Россия по вашей логике тоже с неба упала в 1991 году? Идите расскажите Путлеру с Медведом, вот порадуются!
observer
5134 дн. тому
Виходить і у Береста, що встановив прапор на Рейхстазі, треба нагороду забрати...(А ще в Стуса, Івасюка, в героїв-чорнобильців і десятків інших Героїв України)
Космополит
5134 дн. тому
CENSORED вы каждый год в августе какой праздник отмечаете? По-моему, он называется День Независимости Украины. А сколько лет этому празднику? Не помню. чтобы в эти несколько лет был такой гражданин - Степан Бандера. И к чему это сотрясание воздуха? В соответсвии с Конституцией Украины, Украина, как независимое государство, появилось в 1991 году. Хватит перекручивать. Грабовский, идите помойтесь. Смердит.
ДимОК
5134 дн. тому
Что-то я не понимаю привязки автора статьи. Бандере не могли дать звание Героя, так как этот пан не являлся никогда гражданином Украины. А за поддержку журналистом незаконных действий навеки ушедшей власти пора наказывать штрафами - как минимум. Увольнением - как максимум
объективный
5134 дн. тому
автор! может лучше про реактор, про любимый лунный трактор, но нельзя же год подряд то бандерою пугают, то у вас шухевич лает,то..... я не за и не против присвоения бандере звания героя украины. равно, как и патриоту ющенко. после того как героями стали литвин, симоненко, че б и этим мелким жуликам не прсвоить. я против того, чтобы украинская журналистика так катастрофически мельчала (и без того не так глубокая). найдите достойную тему - вас будет интересно читать.не надо писать на злобу, пишите просто интересно.нельзя же так долго онанировать, причем на столь недостойный предмет!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду