Концепція Державної компанії «Українське суспільне мовлення»

16 Жовтня 2008
36856
16 Жовтня 2008
15:03

Концепція Державної компанії «Українське суспільне мовлення»

36856
Пропозиції Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо створення суспільного мовлення.
Концепція Державної компанії «Українське суспільне мовлення»

Нацрада з питань телебачення радіомовлення затвердила своїм рішенням пропозиції Національної ради до Концепції створення системи Суспільного телебачення і радіомовлення України. Нагадаємо, що єдина узгоджена концепція Кабміну мала бути затверджена на 1 жовтня 2008 року. Рішення Нацради від 15 жовтня є лише баченням членів робочої групи Віталія Шевченка, голови Нацради, та Ігоря Куруса, першого заступника голови, щодо того, яким чином державний телерадіоресурс має бути трансформовано в суспільний. 

 
 
Державна компанія «Українське суспільне мовлення» 
ДП «Перший суспільний канал» (Суспільно-політичний);
Місія: забезпечення вільного поширення всебічної Інформації про суспільно-політичні події в Україні та за її межами; утвердження та розвиток української мови та культури, забезпечення консолідації української нації; взаєморозуміння та розвитку взаємин між громадянами у багатокультурному та поліетнічному середовищі; висвітлення нагальних суспільних та політичних подій та вільне їх обговорення; трансляція суспільно затребуваних суспільних, політичних та спортивних подій.
База: НТКУ;
Частотний ресурс: на перехідному етапі цифровий канал, з 1.08.09 р. включно частотний ресурс УТ-1;
Бюджет: орієнтовно 250 млн. грн.
Штат:  орієнтовно 650 осіб. 
 
ДП «Другий суспільний канал» (культурно-мистецький);
Місія: забезпечення утвердження та розвиток української мови та культури, забезпечення консолідації української нації; взаєморозуміння та розвитку взаємин між громадянами у багато культурному середовищі; висвітлення нагальних культурно-мистецьких подій та вільце їх обговорення; трансляція суспільно затребуваних культурно-мистецьких подій.
База: ДП «Культура» ;
Частотний ресурс: на перехідному етапі цифровий канал, з 1.08.09 р. включно частотний ресурс ОДТРК;
Бюджет: орієнтовно 120 млн. грн.
Штат: - орієнтовно 600 осіб
 
ДП «Третій суспільний канал» (національних громад);
Місія: створення та трансляція програм, спрямованих на інформування національних меншин, що проживають в Україні; забезпечення вільного поширення всебічної інформації про суспільно-політичні події в Україні та За її межами мовами національних меншин (60%-російською; 15% -польською; іншими мовами відповідно до Хартії); утвердження та розвиток української культури, забезпечення консолідації української нації; взаєморозуміння та розвитку взаємин між громадянами у багатокультурному та поліетнічному середовищі; висвітлення нагальних суспільних та політичних подій та вільне їх обговорення.
База:Київська державна регіональна телерадіокомпанія ;
Частотний ресурс: супутниково-кабельний канал;
Бюджет: орієнтовно 23 млн. гри.
Штат:  орієнтовно 120 осіб. 
 
Разом:
фінансування – 393 млн. грн. на рік; штат – 1370 осіб. 
 
Радіомовлення:
ДП «Перший суспільний канал» (Суспільно-політичний);
Місія: забезпечення вільного поширення всебічної інформації про суспільно-політичні події в Україні та за її межами; утвердження та розвиток української мови та культури, забезпечення консолідації української нації; взаєморозуміння та розвитку взаємин між громадянами у багатокультурному та поліетнічному середовищі; освітлення нагальних суспільних та політичних подій та вільне їх ); обговорення; забезпечення захисту програмної політики від впливу державних органів влади, політичних сил та фінансово-економічних; трансляція суспільно затребуваних суспільних, політичних та cпортивних подій.
База: НРКУ (УР-1);
Частотний ресурс: з 1.08.09 р. частотний ресурс УР-1 та ФМ-частоти ОДТРК;
Бюджет: орієнтовно 40 млн. грн.
Штат: - орієнтовно 200 осіб 
 
ДП «Другий суспільний канал» (культурно-освітній);
Місія: забезпечення утвердження та розвиток української мови та культури, забезпечення консолідації української нації; взаєморозуміння та розвитку взаємин між громадянами у   багатокультурному середовищі; висвітлення нагальних культурно-мистецьких та освітньо-пізнавальних подій та вільне їх обговорення; трансляція суспільно затребуваних культурно-мистецьких подій.
База: НРКУ (УР-2);
Частотний ресурс: частотний ресурс УР-2;
 
ДП «Третій суспільний канал» (національних громад);
Місія: створення та трансляція програм, спрямованих на інформування національних меншин, що проживають в Україні; забезпечення вільного поширення всебічної інформації про суспільно-політичні події в Україні та за її межами мовами національних меншин (60%-російською; 15% - польською; іншими мовами відповідно до Хартії) ; утвердження та розвиток українсько культури та української мови як мови міжнаціонального спілкування, забезпечення консолідації української нації; взаєморозуміння та розвитку взаємин між громадянами у багатокультурному та поліетнічному середовищі; висвітлення нагальних суспільних та політичних подій та вільне їх обговорення
База: НРКУ (УР-3);
Частотний ресурс: частотний ресурс УР-3;
Бюджет: орієнтовно 18 млн. грн.
Штат: - орієнтовно 100 осіб. 
 
 
ДП «Четвертий суспільний канал» (молодіжний);
Місія: забезпечення утвердження та розвиток української мови культури, забезпечення консолідації української нації; взаєморозуміння та розвитку взаємин між громадянами у багатокультурному середовищі через жанрову специфіку молодіжної аудиторії
 База: КДТРК;
Частотний ресурс: частотний ресурс КДТРК;
Бюджет:орієнтовно 15 млн. грн.
Штат: - орієнтовно 30 осіб
 
Разом:
фінансування – 108 млн. грн. на рік;
штат – 530 осіб.  
 
ДП «Іномовлення»
Місія: забезпечення висвітлення подій в Україні, місце та позицію України з суспільно-політичних, культурно-мистецьких., спортивних та інших тем для зарубіжжя. Виробництво і трансляція пізнавальних програм про Україну забезпечення інформаційних потреб закордонних українців.
База: ДП «Всесвітня служба «Українське телебачення і радіо»;
Редакція «Всесвітня служба радіомовлення «Україна» НРКУ
Частотний ресурс: супутникове мовлення і довгі, потужні короткі та середні хвилі НРКУ
Бюджет: 200 млн. грн.
Штат: 300 осіб. 
 
Нацрада прийняла цю концепцію тільки в частині «місії», викресливши з остаточного рішення пропозиції щодо частотного ресурсу, бюджету та штату майбутніх суспільних компаній. В ході дискусії члени Нацради висловили побажання розробникам доопрацювати окремі формулювання. 
 
За словами одного з авторів пропозицій - Ігоря Куруса, ця концепція має зліквідувати ту нерівність, яка нині є у матеріальному забезпеченні державних та комерційних мовників, і по-друге, уникнути тих хвороб, які нині є у державного мовлення. Такими хворобами, на думку пана Куруса, є низьке технічне забезпечення та роздуті штати державних компаній.
 
На запитання «ТК», як буде вирішуватися «кадрова проблема» при реформуванні НТКУ та НРКУ в суспільні компанії, пан Курус відповів, що «з метою позбавлення баласту» буде створено  нову юридичну особу, штат якої формуватиметься з нуля.
 
«Детектор медіа»
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36856
Читайте також
25.03.2010 12:00
Василь Самохвалов, для «Детектор медіа»
11 423
25.03.2010 11:52
Петро Провалов, для «Детектор медіа»
12 401
27.04.2009 22:25
Роман Головенко, Інститут масової інформації
14 899
14.06.2008 17:11
Ольга Большакова, для «Детектор медіа»
8 825
27.02.2008 17:33
Крістіна Клюшник, Наталя Моденова, «Вечірній Київ»
11 399
01.11.2007 16:37
Отар Довженко
Cвітлана Остапа
15 757
14.12.2006 21:13
«Детектор медіа»
16 818
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергей
5674 дн. тому
Отар, спасибо если это чесно.
справедливий
5677 дн. тому
"Місія" Куруса - добити навіть не народжене ( суспільне мовлення). В зародку. Доки такі люди будуть "зверху" - Україна буде "знизу". Це очевидно.
буххантер
5677 дн. тому
дивна логіка в бухгалтері Нацради. От якого біса вкладення на одного працівника першої кнопки - 400 000 грн на рік, а другої та третьої - по 200 000 грн.? З проголошеної місії це зовсім не зрозуміти. Є там хоча б якась логіка... Здавалося б, маємо справу з типовими підприємствами, покриття у першої та другої кнопки приблизно однакові, технічні параметри - теж. Чому тоді капіталовкладення передбачаються різні?
otar
5677 дн. тому
Сергей, я вам не скажу за всю "Телекритику", але я читаю всі коменти (вимушено), і, якщо це вас цікавить, багатьом співпереживаю. Щодо авторів статей, то в цьому випадку "автор статті" - Нацрада. Чи вона читає коменти, я не в курсі.
Сергей
5678 дн. тому
Хотелось бы чесно узнать. Телекритика или авторы статей когда нибудь читают, что пишут в коменте пересични граждане Украины, или это мы меж собой обсуждаем. что творят эти уроды. Они вылели эту гадость мы тут ее проглотили и все. Или кто то все таки доводит до авторов и наше мнение. Только честно пожалуйста ответьте без подколов.
Егор
5678 дн. тому
До чего же им не терпится поделить то, чего не успели украсть их предшественники, а заодно получить законный доступ к государственному корыту! Никак не нажрутся, б...
2+2
5678 дн. тому
Опа-ча, миссионеры х*еновы! И это серьезный гос.орган исподобился на такую х*ень? Гнать их давно надо, чтобы небо (т.е. информпространство) не коптили! И кажись я не один так думаю
нелегал
5678 дн. тому
Да, биографией Куруса вы меня просто убили наповал. Тоже мне руководитель ленинского типа! Потолок для него - руководить районным радио. И то опасно отдавать в руки непроффессионала.
Довідничку
5678 дн. тому
Який досвід -такий і керманич!
Довідничок
5678 дн. тому
1992-93 - менеджер у зв'язках з громадськістю, дирекція фестивалю "Червона рута". З 1995 - менеджер з маркетинґу, газета "і07". 1995 - редактор відділу, редакція газети "Теленеделя". З 06.1995 - старший редактор, ТВО "Всесвітня служба радіомовлення України". З 10.1995 - автор і ведучий передачі "Прес-навіґатор" (УТ-2), передача-огляд друкованої періодики. З 03.1996 - провідний спеціаліст управління аналітичних досліджень з телекомпаніями України, з 2001 - нач. оргвідділу, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.
немає терпіння
5678 дн. тому
Слухайте, за що тільки не бралася Нацрада цього складу за час своєї коденції? А Курус хоч час пропрацював на телебаченні? І такий фахівець буде визначати подальшу концепцію сусупільного мовлення. Ваша освіта - саксафон і бюрократія. Стидоба. Штати і бюджет на пальцях рахували?
1+1
5678 дн. тому
Працювали фахівці високого рангу та кваліфікації. Тема бюджету розкрита. Бажаю авторам такого ж конгеніального освоєння зазначених бюджетів. За таких штатів це не складно.
Тьотя
5678 дн. тому
Таке враження, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення живе своїй власним життям, окремо від всіх і як мінімум на Марсі!. Кому потрібні "другий" чи "третій" суспільні канали? Мало їм УТ-1? Замість того, щоб приймати потрібні рішення, маються єрундою. Мене набагато більше цікавить питання відновлення нормальної роботи "Мегаспорту"!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду