Щодо проблеми фінансування суспільного мовлення

14 Червня 2008
8826
14 Червня 2008
17:11

Щодо проблеми фінансування суспільного мовлення

8826
Щодо проблеми фінансування суспільного мовлення

На одному з круглих столів, присвячених проблемам суспільного мовлення, один-єдиний аргумент – відсутність коштів – застосовувався для припинення дискусії. Мовляв, якщо немає коштів, то про що ж говорити? Перекладемо ситуацію на побутовий рівень. Коли дитина просить: «Мамо, купи морозива!» – можна відповісти щось на зразок: «Ні, ти застудишся». Але в такому разі дискусію буде продовжено: «Ні, я здоровий!» або «Ні, я буду їсти його повільно!». І так до нескінченості. А от якщо відповісти: «Ні, синку, немає грошей», – кожна розумна дитина припинить сперечатися. Бо як немає грошей, то де ж їх узяти.

Так само і з суспільним мовленням. Можна говорити, що у нас немає політичної волі, зацікавленості суспільства і так далі, але це все – лише приводи для дискусії. І досвід останніх чотирьох років (починаючи від журналістської революції) доводить, що охочих долучитися до неї не меншає. Але коли восени минулого року Андрій Шевченко зауважив, що навряд чи в Україні найближчим часом буде створено систему суспільного мовлення, оскільки на це просто немає коштів, дискусія якось ущухла. Бо дійсно, звідки ж йому взятися, як немає коштів?!

Утім, як можна стверджувати, що коштів на створення суспільного мовлення немає, якщо відсутня чітка аргументація, скільки саме на це потрібно грошей? Може, не так і багато, як нам здається зараз, коли ми орієнтуємося на витрати комерційних каналів? Я думаю, що тут треба йти в протилежному напрямку: спочатку визначити, якою має бути місія суспільного мовлення, і – виходячи з цієї місії – якою має бути програмна концепція. Потім уже оцінити, скільки потрібно коштів на дотримання саме цієї програмної концепції, а тоді вже починати думати над тим, де їх брати. Бо ті суми, які зараз називаються, дещо теоретичні.

Щодо джерел фінансування. В економіці дуже детально сформульовано теорію фінансової незалежності. Так от, кожне потенційне джерело фінансування суспільного мовлення ми маємо оцінювати перш за все з позиції – чи не створює воно небезпеки залежності суспільного мовлення. А таку загрозу створює і реклама, і державне замовлення. До речі, якщо в нас із кожним новим законопроектом пропонується все більше обмежити кількість реклами на комерційному телебаченні і радіо, то, мабуть, і для суспільного мовлення така тенденція має бути прийнятною. Тобто, на суспільному мовленні взагалі не має бути оплачених сюжетів, а може лише безоплатно поширюватися соціальна реклама та передвиборна агітація.

На одному з останніх засідань Комітету з питань свободи слова та інформації н. д. Нестор Шуфрич на підтримку власного законопроекту про зменшення кількості реклами на телебаченні і радіо запропонував за свій власний рахунок (зі своєї депутатської зарплати) профінансувати соціальне дослідження: чи хоче аудиторія дивитися рекламу на безплатному телебаченні, чи згодна платити за телебачення без реклами. Я думаю, треба нагадати пану Шуфричу про цю обіцянку і попросити, щоб, оскільки вже він однаково буде витрачатися на таке дослідження, то може б його не обтяжило додати до анкети ще одне запитання: чи готова аудиторія платити за суспільне мовлення і якщо так, то скільки.

Щодо державного замовлення, то замовник програми (не має значення – приватний рекламодавець чи державний орган, що прагне висвітлити власну діяльність) завжди має можливість контролювати її зміст. Варіантів багато – від тиску через моральний обов’язок «віддячити» вигідному замовнику до маніпулювання зі строками платежів і розрахунком кошторису. Це – один момент. І другий момент. Незалежна асоціація телерадіомовників завжди дотримується тієї позиції, що всі форми власності є рівними, в тому числі щодо участі у тендерах на виконання державного замовлення. І таким чином не можна гарантувати суспільному мовленню певної частки коштів – щоразу вона має визначатися за тендерними процедурами.

І ще одна думка з приводу джерел фінансування суспільного мовлення. Якщо ці джерела мають комерційний характер – так, як реклама чи замовлення – вони спонукають суспільного мовника створювати комерційні сюжети. Це абсолютно природній наслідок долучення до ринкових відносин і конкуренції з комерційними каналами за рекламні бюджети. Якщо ми допустимо створення такої ситуації, то матимемо ще один комерційний канал із дивною назвою «Суспільне мовлення». На мій погляд, є лише три прийнятних джерела фінансування суспільного мовлення, які, звісно, можуть залучатися комплексно: абонентська плата, державний бюджет (за умови виділення цих витрат в окремий рядок) та відрахування (збір) із комерційних каналів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Большакова, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8826
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду