detector.media
«Телекритика»
16.10.2008 15:03
Концепція Державної компанії «Українське суспільне мовлення»
Концепція Державної компанії «Українське суспільне мовлення»
Пропозиції Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо створення суспільного мовлення.

Нацрада з питань телебачення радіомовлення затвердила своїм рішенням пропозиції Національної ради до Концепції створення системи Суспільного телебачення і радіомовлення України. Нагадаємо, що єдина узгоджена концепція Кабміну мала бути затверджена на 1 жовтня 2008 року. Рішення Нацради від 15 жовтня є лише баченням членів робочої групи Віталія Шевченка, голови Нацради, та Ігоря Куруса, першого заступника голови, щодо того, яким чином державний телерадіоресурс має бути трансформовано в суспільний. 

 
 
Державна компанія «Українське суспільне мовлення» 
ДП «Перший суспільний канал» (Суспільно-політичний);
Місія: забезпечення вільного поширення всебічної Інформації про суспільно-політичні події в Україні та за її межами; утвердження та розвиток української мови та культури, забезпечення консолідації української нації; взаєморозуміння та розвитку взаємин між громадянами у багатокультурному та поліетнічному середовищі; висвітлення нагальних суспільних та політичних подій та вільне їх обговорення; трансляція суспільно затребуваних суспільних, політичних та спортивних подій.
База: НТКУ;
Частотний ресурс: на перехідному етапі цифровий канал, з 1.08.09 р. включно частотний ресурс УТ-1;
Бюджет: орієнтовно 250 млн. грн.
Штат:  орієнтовно 650 осіб. 
 
ДП «Другий суспільний канал» (культурно-мистецький);
Місія: забезпечення утвердження та розвиток української мови та культури, забезпечення консолідації української нації; взаєморозуміння та розвитку взаємин між громадянами у багато культурному середовищі; висвітлення нагальних культурно-мистецьких подій та вільце їх обговорення; трансляція суспільно затребуваних культурно-мистецьких подій.
База: ДП «Культура» ;
Частотний ресурс: на перехідному етапі цифровий канал, з 1.08.09 р. включно частотний ресурс ОДТРК;
Бюджет: орієнтовно 120 млн. грн.
Штат: - орієнтовно 600 осіб
 
ДП «Третій суспільний канал» (національних громад);
Місія: створення та трансляція програм, спрямованих на інформування національних меншин, що проживають в Україні; забезпечення вільного поширення всебічної інформації про суспільно-політичні події в Україні та За її межами мовами національних меншин (60%-російською; 15% -польською; іншими мовами відповідно до Хартії); утвердження та розвиток української культури, забезпечення консолідації української нації; взаєморозуміння та розвитку взаємин між громадянами у багатокультурному та поліетнічному середовищі; висвітлення нагальних суспільних та політичних подій та вільне їх обговорення.
База:Київська державна регіональна телерадіокомпанія ;
Частотний ресурс: супутниково-кабельний канал;
Бюджет: орієнтовно 23 млн. гри.
Штат:  орієнтовно 120 осіб. 
 
Разом:
фінансування – 393 млн. грн. на рік; штат – 1370 осіб. 
 
Радіомовлення:
ДП «Перший суспільний канал» (Суспільно-політичний);
Місія: забезпечення вільного поширення всебічної інформації про суспільно-політичні події в Україні та за її межами; утвердження та розвиток української мови та культури, забезпечення консолідації української нації; взаєморозуміння та розвитку взаємин між громадянами у багатокультурному та поліетнічному середовищі; освітлення нагальних суспільних та політичних подій та вільне їх ); обговорення; забезпечення захисту програмної політики від впливу державних органів влади, політичних сил та фінансово-економічних; трансляція суспільно затребуваних суспільних, політичних та cпортивних подій.
База: НРКУ (УР-1);
Частотний ресурс: з 1.08.09 р. частотний ресурс УР-1 та ФМ-частоти ОДТРК;
Бюджет: орієнтовно 40 млн. грн.
Штат: - орієнтовно 200 осіб 
 
ДП «Другий суспільний канал» (культурно-освітній);
Місія: забезпечення утвердження та розвиток української мови та культури, забезпечення консолідації української нації; взаєморозуміння та розвитку взаємин між громадянами у   багатокультурному середовищі; висвітлення нагальних культурно-мистецьких та освітньо-пізнавальних подій та вільне їх обговорення; трансляція суспільно затребуваних культурно-мистецьких подій.
База: НРКУ (УР-2);
Частотний ресурс: частотний ресурс УР-2;
 
ДП «Третій суспільний канал» (національних громад);
Місія: створення та трансляція програм, спрямованих на інформування національних меншин, що проживають в Україні; забезпечення вільного поширення всебічної інформації про суспільно-політичні події в Україні та за її межами мовами національних меншин (60%-російською; 15% - польською; іншими мовами відповідно до Хартії) ; утвердження та розвиток українсько культури та української мови як мови міжнаціонального спілкування, забезпечення консолідації української нації; взаєморозуміння та розвитку взаємин між громадянами у багатокультурному та поліетнічному середовищі; висвітлення нагальних суспільних та політичних подій та вільне їх обговорення
База: НРКУ (УР-3);
Частотний ресурс: частотний ресурс УР-3;
Бюджет: орієнтовно 18 млн. грн.
Штат: - орієнтовно 100 осіб. 
 
 
ДП «Четвертий суспільний канал» (молодіжний);
Місія: забезпечення утвердження та розвиток української мови культури, забезпечення консолідації української нації; взаєморозуміння та розвитку взаємин між громадянами у багатокультурному середовищі через жанрову специфіку молодіжної аудиторії
 База: КДТРК;
Частотний ресурс: частотний ресурс КДТРК;
Бюджет:орієнтовно 15 млн. грн.
Штат: - орієнтовно 30 осіб
 
Разом:
фінансування – 108 млн. грн. на рік;
штат – 530 осіб.  
 
ДП «Іномовлення»
Місія: забезпечення висвітлення подій в Україні, місце та позицію України з суспільно-політичних, культурно-мистецьких., спортивних та інших тем для зарубіжжя. Виробництво і трансляція пізнавальних програм про Україну забезпечення інформаційних потреб закордонних українців.
База: ДП «Всесвітня служба «Українське телебачення і радіо»;
Редакція «Всесвітня служба радіомовлення «Україна» НРКУ
Частотний ресурс: супутникове мовлення і довгі, потужні короткі та середні хвилі НРКУ
Бюджет: 200 млн. грн.
Штат: 300 осіб. 
 
Нацрада прийняла цю концепцію тільки в частині «місії», викресливши з остаточного рішення пропозиції щодо частотного ресурсу, бюджету та штату майбутніх суспільних компаній. В ході дискусії члени Нацради висловили побажання розробникам доопрацювати окремі формулювання. 
 
За словами одного з авторів пропозицій - Ігоря Куруса, ця концепція має зліквідувати ту нерівність, яка нині є у матеріальному забезпеченні державних та комерційних мовників, і по-друге, уникнути тих хвороб, які нині є у державного мовлення. Такими хворобами, на думку пана Куруса, є низьке технічне забезпечення та роздуті штати державних компаній.
 
На запитання «ТК», як буде вирішуватися «кадрова проблема» при реформуванні НТКУ та НРКУ в суспільні компанії, пан Курус відповів, що «з метою позбавлення баласту» буде створено  нову юридичну особу, штат якої формуватиметься з нуля.
 
«Детектор медіа»
 
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY