Регулювання суспільного мовлення має забезпечувати інституційну автономію, редакційну незалежність та громадський контроль

6 Червня 2008
9859
6 Червня 2008
17:29

Регулювання суспільного мовлення має забезпечувати інституційну автономію, редакційну незалежність та громадський контроль

9859
Регулювання суспільного мовлення має забезпечувати інституційну автономію, редакційну незалежність та громадський контроль
Шостого червня 2008 року відбулася презентація дослідження «Досвід функціонування механізму державного замовлення у сфері телерадіомовлення в контексті розбудови суспільного телерадіомовлення в України», що підготувала Лабораторія законодавчих ініціатив (ЛЗІ).
 
Експерт ЛЗІ Денис Ковриженко представив досвід європейських країн зі створення та функціонування суспільного мовлення, і порівняв його з українськими реаліями, зокрема з роботою НТКУ.
 
«Значна частина базового дослідження, яке розміщене на нашому сайті, присвячена питанням фінансування суспільного мовлення. Якщо говорити про функціонування механізму державного замовлення у сфері телебачення і радіомовлення і фінансування Держтелерадіо, то ми виділили декілька взаємопов’язаних проблем. Перша – це невизначеність правового статусу в сенсі організаційно-правової форми функціонування державного телебачення і радіомовлення; недостатньо чітка визначеність місії в Законі Про ТБ і РМ”. Ця розмитість призводить до низки проблем. У нас не проведено розмежування між комерційною діяльністю і діяльністю, пов’язаною з виконанням місії суспільного мовлення, відповідних доходів і видатків», – розповів Денис Ковриженко.
 
Присутні мали змогу детально ознайомитися зі стандартами Європейського Союзу у сфері фінансування суспільного мовлення, головною метою яких є створення такого режиму регулювання фінансових аспектів, який би забезпечив інституційну автономію та редакційну незалежність суспільного мовлення зі збереженням контролю громадськості.
 
Особливу увагу експерти приділили місії суспільного мовлення. В українському законодавстві вона досить розмита, тимчасом як в інших країн вона дуже конкретизована. Приміром, у Латвії до місії СМ віднесено:
- забезпечення вільного поширення всебічної інформації про події в Латвії та за її межами;
- утвердження та розвиток латвійської мови і культури, забезпечення консолідації мононаціональної держави;
- у відповідності до двосторонніх угод – висвітлення діяльності Сейму, Президента, Кабінету Міністрів, місцевих адміністрацій, забезпечення потреб суспільства в освітніх, освітньо-релігійних, культурних, наукових, розважальних, дитячих, спортивних та інших програмах, у тому числі з перекладом на мову знаків;
- сприяння створенню програм про життя і культуру етнічних меншин, що мешкають у Латвії, забезпечення здійснення передвиборної агітації в порядку, встановленому законом.
 
Місія СМ Латвії визначається на базі всесторонніх досліджень побажань глядачів та слухачів.
 
Учасники круглого столу обговорили забезпечення прозорості та ефективності використання коштів, що виділяються з держбюджету України на фінансування держзамовлення у сфері телерадіомовлення. На думку деяких промовців, в Україні держзамовлення у цій сфері відбувається непрозоро. Зокрема, виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар зазначила, що їм із великими труднощами вдалося отримати декілька документів, згідно з якими проводиться держзамовлення.
 
«Формулювання цих документів дуже загальні. Наприклад, яка сума йде на виготовлення інформаційно-аналітичних, культурно-мистецьких, розважальних, дитячих та інших програм”. Що це за програми, чому і кому вони потрібні, які завдання держави і суспільства вони вирішують – цього, на жаль, ніде не написано», – сказала Вікторія Сюмар. На її переконання, недоречно створювати суспільне мовлення перед президентськими виборами.
 
З цією думкою не погодився президент Академії української преси Валерій Іванов. «Створення суспільного мовлення буде доречно в будь-який час. Я беру участь у заходах, присвячених цій темі, понад десять років, але далі цього не йде», – зазначив Юрій Іванов.
 
У круглому столі також взяли участь представники міністерств і відомств, громадських організацій. На думку деяких доповідачів, розмова вийшла би предметнішою, якби в ній взяли участь представники Держтелерадіо, які безпосередньо займаються державним замовленням, та керівництво НТКУ.
 
Загалом присутні відзначили високий рівень презентованого дослідження.
 
 
Захід відбувся за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9859
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду