Суспільне мовлення: український варіант

21 Грудня 2006
7205
21 Грудня 2006
15:38

Суспільне мовлення: український варіант

7205
Нацкомісія з питань свободи слова при Президенті дійшла компромісу щодо Принципів запровадження стандартів суспільного мовлення в Україні
Суспільне мовлення: український варіант

Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президенті України на своєму засіданні 19 грудня 2006 року схвалила Принципи запровадження стандартів суспільного мовлення в Україні, які подаємо нижче. Ці Прицнипи мають лягти в основу плану дій щодо запровадження СМ в Україні та проектів рішень з цього питання, над якими працює Нацкомісія.

 

Члени Нацкомісії вважають, що компроміс, знайдений ними  щодо принципів СМ, може стати добрим підгрунтям і для компромісу між політичними силами, представленими у парламенті, які мають виявити волю для  розробки  та прийняття  нового  Закону про Суспільне мовлення в Україні в якнайшвидші терміни.

 

Принципи запровадження стандартів суспільного мовлення в Україні

 

 

Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президенті України, розглянувши стандарти суспільного мовлення та можливість їх запровадження в Україні, базуючись на Конституції і законодавстві України та керуючись стандартами Ради Європи, визначила такі принципи:

 

1. Головною відмінністю суспільного мовлення від державного є його незалежність від органів влади та діяльність в інтересах всього суспільства. Суспільне мовлення створюється замість державного мовлення та на його базі.

 

2. Суспільне мовлення в Україні базується на державній формі власності. Телерадіоорганізації, засновані на державній формі власності, можуть існувати лише у форматі суспільного мовлення.

 

3. На каналі суспільного мовлення обов’язково має бути сформований колегіальний орган управління.

 

4. Саме колегіальний орган управління повинен мати компетенцію щодо призначення і звільнення керівників суспільних мовників.

 

5. Принцип формування колегіального органу повинен передбачати участь у формуванні цього органу Президента України, Верховної Ради України, та громадських організацій.

 

6. Суспільні мовники повинні подавати щорічний звіт громадськості, а також Президенту України та Верховній Раді України.

 

7. Незалежність та цілі діяльності суспільних мовників повинні бути закріплені на рівні закону.

 

8. Суспільні мовники повинні мати власні редакційні статути.

 

9. Механізм фінансування суспільного мовлення повинен гарантувати його незалежність. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7205
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду