Програма «5 копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 27 вересня 2008 року

30 Вересня 2008
26864
30 Вересня 2008
11:19

Програма «5 копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 27 вересня 2008 року

26864
Програма «5 копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 27 вересня 2008 року

ВЕДУЧИЙ: Доброго вечора всім. Не думайте, що Вам важче ніж комусь. Найважче в ці дні, насправді, політичним лідерам та лідерам різних блоків, партій і фракцій. Розумієте, їх ситуація з от тими перевибори чи не перевибори, коаліція чи не коаліція нагадує старий український анекдот. От це, коли тато з сином вриваються на перон вокзалу, а потяг от прямо перед носом від’їжджає, а в них такі великі торби в руках, а він все одно втік. І тоді тато бере цю торбу і починає по голові гамселити сина. А він каже: «Так за що ж?» «Так що ж робить, що ж робить?» От так десь приблизно поводяться наші політичні лідери. А ще цікавіше, що українська коаліція, вона нагадує монетку, ну, як п’ять копійок, то орел, то знову кинуть. До речі, як формують коаліцію, тут вже нічого не потрібно додавати. От ви послухайте як вони її формують в аудіо варіанті.

Сюжет:

Арсеній Яценюк: «Я, як завжди, традиційно, запрошую керівників фракцій в кабінет Голови Верховної Ради попити чай, обговорити політичну ситуацію, дізнатися чи сформувалась нова коаліція. Дорогі друзі, я прошу на годинку зайти до мене. Чай стигне».  

Юлія Тимошенко: «Будь-яким чином заманити Президента з його командою назад в коаліцію і разом от з Володимиром Литвиним ми з ранку до вечора цим займаємося».

Володимир Литвин: «Я взагалі-то правильної орієнтації і ще остаточно не втратив інтересу до жінок і з симпатією до них ставлюся».

Ганна Герман: «Всі до нас ідуть і ідуть, хто швидше добіжить. А пізніше приходять до журналістів і кажуть: «Та, ні, ні, ми з «Партією Регіонів» нічого спільного не маємо».

Політик: «З’явився третій суб’єкт. Підписувати, та ж сама коаліційна угода, ми її підтримуємо, ми її не денонсували, ми…

Політик: А Ви готові, Ви готові засудити Росію за?..

Політик: Категорично, ні.

Політик: Ну, то все зрозуміло.

Політик: Категорично, ні».

Політик: «Я бы назвала это предложение садомазохизмом. В данном случае это уже диагноз».  

Володимир Литвин: «Пливе нудьга, пливе безнадія і стиха схлипує сум».

ВЕДУЧИЙ: Ні, то дати, ні забрати, що сказано, це тепер сокирою не вирубаєш. Інша справа, що ми можемо змоделювати ситуацію, а якщо завтра перевибори. І от тут ми подивимося чи можна посунути трьох китів української демократії. Я маю на увазі, в першу чергу «Партію Регіонів», БЮТ і блок НУ-НС. І може вступлять якісь нові політичні сили. Про це будемо говорити в програмі. Зокрема, китів демократії у нас сьогодні представляють Володимир Ар’єв, народний депутат НУ-НС.

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Доброго вечір.

ВЕДУЧИЙ: Вітаємо Вас. Анатолій Семинога від Блоку Юлії Тимошенко. Доброго вечора. І Владислав Лук’янов від «Партії Регіонів», доброго вечора Вам. А от їх візаві – це люди, які так чи інакше надають політичні консультації, є політичними експертами. Зокрема, Юрій Михальчишин, політичний експерт.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Доброго вечора.

ВЕДУЧИЙ: Всеукраїнське об’єднання «Свобода» він консультував і консультує.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: І продовжую консультувати.

ВЕДУЧИЙ: І продовжує. Василь Самохвалов, є політ консультант. Вітаємо Вас. працював, зокрема, з Блоком Кличка. Є Євген Копатько. Він є соціолог, він про них всіх все знає.

Євген Копатько, соціолог: Здравствуйте.

ВЕДУЧИЙ: Вітаємо Вас. Ми в глядачів за той час запитаємо, от якщо на перевибори ви підете. На перевиборах ви будете голосувати за партії, ті, що в парламенті вже сидять, то дзвоніть першим номером телефону. За інші, ті, що в парламенті ще не сидять, дзвоніть другим номером телефону. А от Володимир Ар’єв від «НУ-НС» та Євген Копатько від когорти соціологів розпочинають раунд перший. панове, у вас право п’яти копійок. В наших експертів червоні картки. Думки наших глядачів ми будемо бачити, потім чути. Для початку з’ясуємо, Ви належите до яких соціологів, до тих, що твердять, що народ проти виборів чи до тих соціологів, які зараз твердять, що народ за вибори? Бо зараз є дві когорти соціологів.

Євген Копатько, соціолог: Вы знаете, когорта одна. На самом деле, здесь есть парадоксальная ситуация. Все социологи говорят, что выборы народу не нужны, что показывают все опросы. Но, вместе с тем, когда задаётся вопрос, примите ли Вы участие в выборах, пока порядка 60-ти процентов потенциально готовы принять. 

ВЕДУЧИЙ: Ура.

Євген Копатько, соціолог: Поэтому социологи говорят то, о чём думает народ.

ВЕДУЧИЙ: Євген Копатько підтвердив, що шизофренія косить не лишень політичні ряди.

Євген Копатько, соціолог: Социальная, да.

ВЕДУЧИЙ: Це все нормально. А от тепер ми почнемо від Володі, бо він один з тих, хто наламав всю кашу.

Євген Копатько, соціолог: Не вопрос.

ВЕДУЧИЙ: І, можливо, поміняв нам, заварив цю кашу, наламав ці дрова. Так. От я зацитую Рахманінова з сьогоднішнього «Дзеркала тижня». Він каже, що є таке рішення Конституційного суду, у якому судді остаточно пояснили, що коаліцію формують фракції і, значить, там така ситуація. Можна створити коаліцію, так з фракцій, так, де формально є 226. Їх, може, і не буде тих голосів 226, але коаліція є, три фракції є? Є. Згода на це є? Є. От і все. А те що деякі члени цих фракцій потім не голосують це їх особиста думка пише Рахманін, не подобається, нехай виходять і здають мандат. І, за деякими даними, Литвин дав зрозуміти, що він у грі. У «НУ-НС» кількість прибічників цього наміру зростає з кожним днем. І от я хочу тепер, щоб Ви розпочинали, Ваших п’ять копійок. Отже, Ви розпочали свою гру, яка може потягнути за собою зміну керівництва фракції, пана Кириленка, який категорично проти. Ви виступите напряму проти почесного Голови партії, Президента України, Віктора Ющенка, Ви збираєте підписи за те, щоб не йти на вибори, а створити коаліцію.

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Ну, не я перший це, не я один це зробив. Перше, хотів би прокоментувати данні статистичні, якщо можна. Ситуація з населенням у нас як з туристами в лісі, тобто, з лісу йти не хочуть, але якщо прийде лісник, то доведеться. Тому, люди цілком розуміють, що на вибори, якщо вони стануться йти, ну, куди ж дінешся, свідомість підказує, що країною треба керувати за Конституцією. Але…  

ВЕДУЧИЙ: Володя, а тепер можна до того запитання, бо все-таки воно може взагалі може забрати у нас перспективу перевиборів. Так от, прокоментуйте, Ви пішли проти лінії фракції, блоку і Президента?

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Я вважаю, я вважаю, ну, по-перше, не я один, ще раз хочу підкреслити. А сім політичних партій з дев’яти, які утворили блок «Наша Україна – Народна самооборона» і наші інтереси представляє зараз, фактично, Микола Катеринчук, який на вістрі атаки. Він, фактично, уповноважений робити заяви від цієї групи. 

ВЕДУЧИЙ: Я правильно розумію, ви хочете, щоб перевиборів не було?

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Ми хочемо одного, щоб була створена демократична нова коаліція між блоком «Наша Україна – Народна самооборона», БЮТ і «Блоком Литвина», тобто, виборів не було. А те, що іде це…

ВЕДУЧИЙ: Виборів не буде. Стоп.

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Скажіть, будь ласка, але проти Президента, Ви бачили, читали його заяви так само як і від Голови секретаріату Президента Віктора Балоги? Вони теж не хочуть виборів і виступають за те, щоб була створена дієва коаліція. Тому я не вважаю, що я йду проти Президента чи когось з нашого блоку.

ВЕДУЧИЙ: Євгене, підключіться до розмови. Це я за Вас кидаю п’ять копійок, щоб Ви могли підключитися. Скажіть, будь ласка, на Вашу думку, як соціолога, це тому так «НУ-НС», зокрема «Народна самооборона» не хочуть перевиборів, бо просто такого блоку більше існувати не може і в них шанси, як у блоку пройти в майбутній парламент нульові. Чи це для них так говорять їх вороги?

Євген Копатько, соціолог: Вы знаете, если смотреть о том, что говорят социологи разных компаний, то я могу смоделировать ситуацию на сегодняшний день. Действительно, есть большой риск, что они не смогут пойти одним блоком, потому что сейчас уже социологи ставят отдельно «Нашу Украину» в оценках и «Народную самооборону». Причём, оценочные характеристики не в лучшую сторону, потому что коммунисты, практически, по рейтингу сровнялись с «Нашей Украиной». Сейчас я подчёркиваю, не так, как мы раньше говорили «НУ-НС», да, а «Наша Украина». Это первая позиция. Вторая, что учитывая, что выборы если они состоятся, предположим, то дадут явку ещё меньше чем это было в 2007-ом году.

Плакат з залу: «Хотели в Европу, а попали вот туда!»

Євген Копатько, соціолог: Поэтому лекторальная мобилизация, в этом случае, очень проблематична. Причём для партий тех, которые являются уже партиями второго эшелона. Я не могу сейчас, на сегодняшний день, отнести «Нашу Украину» к партии первого эшелона, потому что остаются формально, хоть по данным Разумкова, хоть по данным КМИС, хоть по нашим данным, фаворитами стают две политические силы пока, это «Партия Регионов» и Юлия Тимошенко. Но, при этом, при всём, при этом при всём у них остаётся рейтинговая позиция такая…

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Тут питання…

Євген Копатько, соціолог: Сейчас. Рейтинговая позиция вот таких как коммунисты, Литвина и Ваши, да, при трёхпроцентном барьере шанс пройти есть. Вот коротко.

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Давайте ми все ж таки звернемося не стільки до рейтингів, скільки до нинішньої ситуації, в якій опинилася зараз країна перед виборами.

Євген Копатько, соціолог: Не возражаю.

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Це фінансова криза світова, яка зараз накриває Україну, і, в тому числі, фінансово-економічні проблеми зараз будуть настільки серйозними, я думаю, що не менше серйозними, ніж колись були в 98-му році. І тому, якщо проведення виборів за таких умов…

ВЕДУЧИЙ: Євгене, говоріть.

Євген Копатько, соціолог: Не вопрос, я дослушаю.

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Я Вам можу сказати, що у Грузії, коли відбулася російська агресія проти цієї республіки, то опозиція і влада цієї республіки…

ВЕДУЧИЙ: Кажіть.

Євген Копатько, соціолог: Пусть закончит.

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Опозиція і влада цієї республіки, вони об’єдналися, забули про всі свої внутрішні чвари. У нас, вибачте, навіть в середині фракції не можуть перед обличчям небезпеки об’єднатися.

Євген Копатько, соціолог: Стоп. А теперь с этого момента, давайте попробуем о главном. Мы сейчас говорим о выборах, мы не говорим сейчас об экономическом кризисе. Меня спросил Роман о том, что если будут выборы…

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: А це невід’ємні речі.

Євген Копатько, соціолог: Минуточку, я считаю, как в Одессе, это две большие разницы. По той простой причине, что если мы сейчас обсуждаем рейтинговые позиции, то это одна составляющая и возможность участия в выборах. Мы говорили о том, что выборы не нужны никому, но люди участвовать будут. Если мы говорим о политическом и экономическом кризисе, мы можем сказать следующее, что как в Грузии, извините, не будет.

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Нажаль.

Євген Копатько, соціолог: Если Вы говорите…

ВЕДУЧИЙ: Тобто, об’єднання влади і опозиції?

Євген Копатько, соціолог: Безусловно, это не будет по определению, потому что там случилось так, что общественное мнение находится на стороне власти, они проиграли по всем позициям.

ВЕДУЧИЙ: Євгене, зрозуміло. Є червона картка, прошу.

Євген Копатько, соціолог: Если считать, что они сейчас проигрывают информационную войну, то тогда там ситуация некорректная, на мой взгляд, сравнивать Грузию и Украину в нынешнее время.

ВЕДУЧИЙ: Владислав Лук’янов, перша червона картка на чиї слова, прошу, Ваші 30 секунд.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Красная карточка Арьеву за слова о том, что Украину накрывает кризис и международный, и украинский. Но здесь нет главного момента, что господин Арьев вмести с политической силой, которую он представляет, создал коалицию с Блоком Тимошенко. В тот момент, когда они почувствовали, что есть кризис, они вышли из коалиции и создали ситуацию ещё более худшую. В это ситуации они обязаны нести ответственность за то, что сделали за эти полгода.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Отже…

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: «Народна самооборона» частиною якої я є, а також «Народний Рух України» не виходили з коаліції, точніше, голосували проти того, щоб фракція «Наша Україна – Народна самооборона» виходила з коаліції і…

ВЕДУЧИЙ: Ваш аргумент приймаємо. Володя, просто давайте заглянемо в майбутнє. Тобто, Вам доведеться шукати шлях в майбутній парламент у випадку перевиборів, я маю на увазі Вашій політичній силі «Народній самообороні», так, приблизно так само, як і позапарламентським партіям. Тут гуляла така недавно ще чутка, що самооборона і всеукраїнське об’єднання «Свобода» підуть разом. Підтвердьте або спростуйте.

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Я можу однозначно спростувати цю тезу, тому що жодних переговорів, навіть ідей таких не висувалось. 

ВЕДУЧИЙ: А з ким, Євгене їм крокувати, так, щоб подолати бар’єр.

Євген Копатько, соціолог: Я думаю, что в этом случае остаётся идти только как одной политической силе, тогда им остаётся, есть шанс пройти трёхпроцентный барьер. Другого варианта не будет, потому что, учитывая очень жёсткий внутренний конфликт, который выйдет наружу, однозначно, даже в период избирательной компании, что мы видели в шестом году, в седьмом году, то, что мы видели на выборах мера Киева, оно подтвердится и здесь. Поэтому есть как шанс, для «Нашей Украины» идти отдельно и у них есть шанс пройти трёхпроцентный барьер.

ВЕДУЧИЙ: Це «Наша Україна». Я говорю про «Народну самооборону». 

Євген Копатько, соціолог: Про «Народную самооборону», на сегодняшний день, по той социологии, которую я видел, я подчёркиваю, разную, пока шансов нет.

ВЕДУЧИЙ: Отже, блок, у випадку перевиборів блок розформовується. З ким Ви, після того, якщо долаєте трьохвідсотковий бар’єр створюєте потім більшість. «НУ-НС» і БЮТ так горшки побили, що ми не можемо зрозуміти з ким Ви потім створюєте коаліцію.

Плакат з залу: «Оплату депутатам в трудоднях выдавать – облигациями!»

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Для того, щоб створити блок, потрібно провести переговори і зараз про це говорити дуже рано.

Плакат з залу: (Намальовані терези. На одній шальці позначення долара, на іншій напис «народ». Переважує шалька з грішми).

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Ми, як «Народна самооборона», можемо пройти…

ВЕДУЧИЙ: З ким будуть?

Євген Копатько, соціолог: Роман, я думаю…

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Давайте я відповім до кінця, якщо можна. 

Євген Копатько, соціолог: Да, пожалуйста.

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Ми або ідемо самостійно, або ідемо разом з одним із демократичних блоків або новоствореним, що дуже вірогідно, або з вже існуючим. 

ВЕДУЧИЙ: Я питаюся про коаліцію. Ви як бачите?

Євген Копатько, соціолог: Вы знаете, я сейчас полагаю, что, на мой взгляд, сейчас нужно либо мобилизовывать свой электоральный ресурс и не думать сейчас о коалиции, идти самостоятельно, потому что если выборы будут досрочные, а это 60 суток и из них 50 будут выборы. То есть, можно курить бамбук потом, если они не пройдут в парламент и договариваться с какой угодно коалицией, будучи сбитыми летчиками.

ВЕДУЧИЙ: Час для початку дискусії зараз вичерпано. Панове, я вже бачу, що там назбиралось на дві наступні карточки, але як раз зараз саме час експертам висловити незгоди на аргументи сторін Володимира а Євгена. Слово експертам. Пане Владиславе, з чим були незгодні, крім Вашої червоної картки ще?

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ну, мне хотелось бы продолжить разговор с господином Арьевым, когда он говорит, это не мы, это не наша политическая сила. Вы создали блок, вы вместе взяли ответственность за то, что делаете. И в этой ситуации очі бачили, що купували, тепер їжте хоч повилазьте. Так роблять відповідальні політики, політики, які збираються, після того, не змогли працювати, кинули половину свого блоку разом з економікою країни на те, що хай руйнується, хай робиться все, що завгодно і ми не несемо відповідальності. Я рахую, що відповідальні політичні сили не можуть собі дозволити таку поведінку. Дякую.

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Ну, тут, вибачте, хто в ліс, хто по дрова, але я можу, я вам можу сказати, що в даному разі, в даному разі я знаю, що несу відповідальність, в тому числі за те, що була розвалена коаліція, хоча я не хотів і виступав категорично проти її розвалу. І зараз я буду робити все для того, щоб вона була відновлена. 

ВЕДУЧИЙ: Володя, зрозуміло. З чим був незгодний пан Юрій?

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Слухаючи пана Ар’єва, мене не полишає відчуття певного дежавю. Адже те, що він розповідав зараз про коаліцію, ці всі зворушливі подробиці. Він і його колеги розповідали також ідучи на дострокові перевибори у вересні минулого року. Тоді вони обіцяли, що коаліцію буде створено наступного дня після оголошення результатів виборів. Як ми пригадуємо, це їм зайняло три місяці часу. Були дуже серйозні розмови на тему, що саме ця політична сила, яку представляє пан Ар’єв, буде створювати коаліцію не з своїм партнером Блоком Юлії Тимошенко, а із «Партією Регіонів». Отже, це вже було, скажімо так, як порушення певних моральних стандартів, які декларує ця політична сила. Ну, і інше, я б хотів пригадати як під час минулої виборчої компанії колеги пана Ар’єва їздили по західній Україні, по бандерівських селах і розповідали там про свої зусилля, які вони будуть здійснювати в напрямку визнання української повстанської армії. Так от, панове, пройшов минулий рік часу, я хочу вам передати палке запрошення від своїх земляків галичан, щоб знову ви приїхали в ті ж  самі бандерівські села і подивилися, що з вами зроблять справжні бандерівці. Дякую.

ВЕДУЧИЙ: Це була погроза чи попередження?

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Ні, це було запрошення.

Євген Копатько, соціолог: Это приглашение, да.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Ми ж гостинні, взагалі-то.

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Я знаю, «Народну самооборону» бандерівці, як і на сході, і на заході бандерівці зустрічають хлібом сіллю. І мені в одному із бандерівських сіл подарували, просто люди на вулиці, великий портрет Степана Бандери і дві книжки УПА 50-ого року.

ВЕДУЧИЙ: Володя, після програми співаємо «Лента за лентою», але зараз слухаємо Василя Самохвалова. Ваші зауваження на аргументи сторін.

Василь Самохвалов, політконсультант: У мене три стрімкі тези. Перша по соціології, я пояснив би цю різницю між бажанням йти і небажанням виборів, насправді тим, що люди хочуть змін, але не бачать за кого їм голосувати, тому що, вони, може і прийшли б за когось проголосували, але вони не вірять в те, що може щось змінитися. І, тому, ми говоримо сьогодні про те, що потрібно, щоб прийшли нові політичні сили. по-друге, по розвалу коаліції, по персональній відповідальності, наскільки я пам’ятаю, саме Володимир доповідав законопроект по Грузії, в Парламенті, наскільки ми пам’ятаємо, що саме ситуація з Грузією стала детонатором, яка розвалила демократичну коаліцію, тому що у БЮТ і у «Нашої України» з «Народною самообороною» були різні погляди на цю ситуацію. І по-третє, тут було питання, хто має, з ким «Народна самооборона» піде, у мене є тут інтерв’ю пана Семиноги, пана Семиноги, який тут присутній.

ВЕДУЧИЙ: А що, пан Семинога з «Народної самооборони»?

Василь Самохвалов, політконсультант: Ні. Пана Семиноги, який тут присутній, який сказав, що в разі наступних парламентських виборів він переконаний, що до БЮТу мають увійти «Народна самооборона» та, якщо я не помиляюсь, «Народний Рух України», так Ви сказали? Так. Ну, і, в принципі, я так думаю, що це і є відповідь на питання.

Євген Копатько, соціолог: Роман, можно два слова сказать по поводу?

ВЕДУЧИЙ: Передаємо мікрофон і реагуйте.

Євген Копатько, соціолог: Значит, я согласен с коллегой по поводу того, что есть запрос всегда на новую политическую силу. Но проблема, на мой взгляд, заключается, на сегодняшний день в том, что короткий промежуток времени, но технология такова…

ВЕДУЧИЙ: Ми зараз про це ще поговоримо.

Євген Копатько, соціолог: Но технология такова, что, в принципе, потенциальная таможня, что показали выборы киевского городского головы, так что, коллега здесь абсолютно прав. 

ВЕДУЧИЙ: Пан Семинога, зараз його зауваги на аргументи сторін.

Анатолій Семинога, народний депутат, БЮТ: Я хочу нагадати вам тему нашої передачі, ми говоримо сьогодні про наступні вибори, про наступний формат коаліцій, які можуть бути у Верховній Раді. Що стосується нинішньої ситуації, то, давайте все-таки згадаємо, що мова йде не лише, скажемо от так, про формування демократичної коаліції, мова йде про історію побудови демократії в Україні. І в цій історії активну участь приймали і Рух народний, і інші політичні партії, які сьогодні входять, до речі, в «Нашу Україну – Народну самооборону». Це не одна політична сила - це група політичних сил. Нажаль, нажаль, цій групі політичних сил не вдалося стати командою. Нажаль, почесний голова не зумів об’єднати цю команду. І лише в цьому полягає причина руйнації демократичної коаліції на сьогоднішній день.

ВЕДУЧИЙ: Такі були зауваження. Це кому маємо зарахувати, це на адресу?

Анатолій Семинога, народний депутат, БЮТ: Я підвів свого роду підсумок.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Анатолій Семинога, народний депутат, БЮТ: У нашій дискусії в першому раунді.

ВЕДУЧИЙ: Панове, я вас попрошу червоною карточкою проголосувати, якщо аргументи Володимира Ар’єва, який представляє «Нашу Україну – Народну самооборону» вас не переконали, а зелена карточка, якщо Володимир вас переконав більше, ніж критика, яка лунала в його адресу. Прошу проголосувати. І відповідно, бачу, що… Насте, допоможуть мені, яких карток більше? Переконав таки, так?

Асистент: Переконав, більшість зелених карток.

ВЕДУЧИЙ: Переконав і не переконав ось цього молодого чоловіка. Цікаво, в чому Вас не переконав Володимир Ар’єв, коли Ви слухали його аргументи?

Гість в студії: Справа в тому, що Ар’єв говорив про все, і про перевибори, і про коаліцію. Але не було сказано головного, що якщо будуть дострокові вибори, то чи знову блок «Наша Україна – Народна самооборона» піде у коаліцію з БЮТ чи зміняться якісь політичні кадри у самої партії «Наша Україна». Нажаль, з усього почутого, що я ось оцінив і проаналізував, мене ніщо не переконало, оскільки тема розмови була абсолютно далека від того, що справді.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Панове, це початок лишень дискусії, ви будете працювати тепер як експерти. Я хочу вам, до речі, сказати, що мудрі кажуть в такій ситуації, в якій опинились ми всі, і Україна, що в суперечці жадність із дурістю, традиційно перемагає горе. Реклама, панове.

(Реклама).

ВЕДУЧИЙ: Мудрість від української політики дуже проста: ніколи людина не падає так низько як тоді, коли саме бажає зайняти найвищу посаду. Ми сьогодні в «П’яти копійках» говоримо чи можна грандів української політики, які засіли під куполом потіснити на перевиборах, щоб зайшли якісь інші політичні сили. Нагадуємо, що ми запитуємо наших глядачів, на перевиборах голосуватимете за партії, які є в парламенті – перший номер телефону. За інші, які поза парламентом – другий номер телефону. Поки що, 65 відсотків тих, що нас дивляться вважають, що будуть голосувати на перевиборах, якщо такі будуть. За інші, не парламентські сили. Можливо, це якийсь сигнал буде для наших диспутантів, бо наступним буде Владислав Лук’янов від «Партії Регіонів» депутат і Юрій Михальчишин, політичний експерт від всеукраїнського об’єднання «Свобода». Люди, які цього тижня подарували нам словесні перли від політики ввійдуть в золоту книгу української політичної мудрості. Ось ще одна цікавинка як треба дбати за дитиною.

Сюжет: «Після того, як почесний голова Хамаз де Хезбола Віктор Янукович також визнав Абхазію та Південну Осетію він вкотре взявся рятувати язык від мови.

Віктор Янукович: «Сегодня дети идут в первый класс и те, которые никогда ни одного слова не знали на украинском языке, их заставляют розмовляти українською мовою. Дети приходят домой, плачут».  

 Опля, і це на 18-му році незалежності України діти ні слова не знають українською, попри кіно, мультики, казочки та телевізор. Повна туфта. Де ж Янукович надибав таких дітей України. Невже це все діти товарища Азарова, відомого у вузьких колах поліглота». 

ВЕДУЧИЙ: З дітьми буде ще дуже цікаво, якщо будуть перевибори або про них забудуть до наступних перевиборів. Про це будемо говорити дещо пізніше. А розпочнемо від того, як, наприклад, «Свобода» може потіснити «Партію Регіонів», або, навпаки, як «Партія Регіонів» не дозволить «Свободі» війти в парламент. Раунд другий. Перший такий цікавий момент, я хочу, щоб Ви розпочали, Ви більше знаєте в парламенті політиків. Дехто всю цю політичну кризу, про яку ми говоримо, зводить до двох авіа-перельотів, до двох, двох рейсів, один в Вашингтон, а другий в Москву. Після чого, в Вашингтоні скажуть, що дулю вам з маком, а не ПДЧ по НАТО, якщо ви зробите перевибори. А в Москві скажуть, хочете газ, давайте нам коаліцію БЮТ і «Партії Регіонів», а не якісь там перевибори, невідомо які. Отже, чи має право на існування саме ця версія про два авіа-перельоти, які зараз мають відбутися? 

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Нет, ну, то что Ющенко сейчас в командировке на Украине, между перелётами в Штаты, то он только вернулся и опять летит консультироваться, как ему поступить. Но над этим, разве что анекдоты не складывают. 

ВЕДУЧИЙ: А в Москві консультується що до вашої коаліції чи як?

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Что говорить на счёт Блока Тимошенко, то перед блоком стоит достаточно серьёзная проблема, потому что после того, как испорченные отношения с Российской Федерацией, перед Украиной, действительно, стоит проблема тарифов за газ, за коммунальную энергию, за отопление, за воду, потому что у каждой составляющей есть энергетическая часть. И после того, как Россия установит нам не дружественный тариф, а мы сами нарываемся своими действиями внешнеполитическими, которые находятся в руках у коалиции действующей.

ВЕДУЧИЙ: То це означає, що через газовий важіль тиснуть на Юлію Тимошенко з Москви сформувати з вами коаліцію?

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я думаю, что, я считаю, что в целом, в целом, вот разумная позиция украинской власти, которая в интересах украинского народа должна стоять в том, чтобы сокращать расходы и увеличивать доходы граждан.

ВЕДУЧИЙ: Так тиснуть чи не тиснуть?

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Когда…

ВЕДУЧИЙ: Так це є метод тиску чи ні?

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Безусловно это есть способ влияния.

ВЕДУЧИЙ: А от я хочу зараз почути, вже ми зібрали три картки, зараз можливість буде відреагувати. Але я хочу в Юрія спитатися, як в політтехнолога. Скажіть, будь ласка, Ви вірите, коли з телевізора Вам розказують, що хтось в Москві, рука ж Москви, водить двома політичними силами, БЮТ і «Партією Регіонів» зганяючи їх докупи.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Тут справа не в самій Москві, нам взагалі не подобається та ситуація, коли долю України вирішують не в Україні і не українці, а вирішують в Вашингтоні, в Москві, в Брюсселі, там в Тель-Авіві, в різних інших таких центрах, скажімо, світових тіньового управління. Нас ця ситуація не задовольняє принципово, тому що ми вважаємо, що українська нація повинна сама вирішувати свою долю, повинна сама вирішувати своє майбутнє.

ВЕДУЧИЙ: Але, скажіть, будь ласка, якщо Ви вірите, що…

Юрій Михальчишин, політичний експерт: А те, що Україна зараз потрапила під такий вплив багато векторний, світових центрів сили, це однозначно. І що Українці зараз не розпоряджаються долею своєї держави, це теж є факт, який треба констатувати.

ВЕДУЧИЙ: Ну, це історична традиція в Україні.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Бо фактично, фактично ми зараз втрачаємо свій суверенітет.

ВЕДУЧИЙ: А я питаюся чи зараз рука Москви, от, наприклад, паном Владиславом водить для створення коаліції?

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Ну, я не бачу зараз у нього за спиною такої руки, особисто в нього. А з рештою…

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Нет, да, всё в порядке?

Юрій Михальчишин, політичний експерт: От бачите, він теж не бачить. А якщо говорити про те, що ці центри сили зараз працюють над тим, щоб сформувати чи розформувати якусь із форматів коаліції, це однозначно. Тобто, можемо говорити, що це вже далеко не гра українських політичних сил зараз ведеться в Україні.

ВЕДУЧИЙ: Перше зберемо червоні картки і тоді я зрозумію хто ж нам блокує перевибори і чи треба нам їх блокувати. Ваша червона картка, прошу. Кому?

Анатолій Семинога, народний депутат, БЮТ: Дякую. Ну, я заперечую той факт, що, дійсно, хтось відстоює або впливає на українську політику, у нас проблема сьогодні внутрішня. Ми самі не можемо розібратися яку нам державу будувати, куди нам рухатись. Не може сьогодні більшість, не може сьогодні опозиція знайти спільної мови. Як показала практика, що навіть у більшості демократичній теж є проблеми, не можемо знайти спільної мови. Тому ще раз повторюю, що це абсолютно внутрішня проблема, зрозуміло, що люба держава і Сполучені Штати, і Росія мають певні інтереси у всьому світі і вони намагаються ці інтереси реалізувати.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Анатолій Семинога, народний депутат, БЮТ: Але ми повинні навчитись відстоювати українські інтереси.

ВЕДУЧИЙ: 17 років вчимося, вже пішов 18-й рік навчання. В мене малий буде вчитися в школі менше, ніж ви в парламенті. Ваша червона картка.

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Я що до, я що до газового впливу Росії. Перше, це весь цей газовий вплив і вплив ціною на газ, він дуже сильно міцно міфологізований і політизований. Я спробував розібратися в цій ситуації, за 30 секунд це не поясниш, але перше, взаємопов’язаність Росії і України, Росія як джерело газу і України, як транспортувальника і друге, це ціна на газ, її питома вага у виробництві українському. Це міфи. І якщо Україна… 

ВЕДУЧИЙ: Добре. А рука Москви для формування коаліції БЮТ і ПР міф чи не міф? Одним словом.

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Я думаю, я думаю, що це так само міфологізовано.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Давайте ми тоді продовжимо збирати червоні картки пізніше. А зараз продовжимо дискусію. От скажіть, будь ласка, чим Ви, наприклад, от Ви, збираєтеся переконати виборця, так щоб Ви пройшли в Верховну Раду де точно буде «Партія Регіонів»? Соціологи мені не дадуть збрехати. От чим Ви таким, раптом на цих перевиборах візьмете і відкусите?

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Зрозуміло, зрозуміло, що технологічними секретами кампанії ніхто ділитися в прямому ефірі не збирається, я розумію, оскільки кампанія ще і не оголошена, тим паче. Але однозначно можна сказати. що в Україні назріває потреба антиолігархічної революції.

Плакат з залу: «Партії та блоки нас дурять крок за кроком. Людям це набридло, тому що ми не бидло».  

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Тобто, в країні, де вся велика власність і вся державна влада, за великим рахунком є не легітимними і базується на корупції, грабежі і геноциді…

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Мне хотелось бы, хотелось бы сказать, что избирательную компанию выигрывают не с помощью манипуляции чего-то, а с помощью программы, которая понятна избирателям.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Програма у нас є, це «Програма захисту України».

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: С помощью конкретных действий, которые покажут, как измениться позитивно жизнь украинцев.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Ви своєю діяльністю вже показали, що Ви змінили. 

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: И мы, наше правительство, работало, обеспечивало высокие темпы роста, высокие темпы развития экономики.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Геноциду українців, так? Прекрасні темпи геноциду українців.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Экономики.

ВЕДУЧИЙ: Після економіки зразу червона картка є.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: И тогда оппозиция, которая сегодня пришла к власти, сделала всё, чтобы не допустить работу парламента в прошлый год и в этот год тоже не могут ни сами сказать, ни уйти в сторону.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Ну, це ж їхні проблеми, це ж їхні проблеми.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: И здесь очень…

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Пане Владислав, це ж їхні проблеми, їх називають демократичні сили, ми ж тут не при чому.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Это проблема всей Украины, к сожалению.

ВЕДУЧИЙ: Пане Владислав, Ви можете мене почути.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Ні, ми не маємо ніякого відношення до них.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: И здесь есть одна проблема, не можете працювати, ідіть геть.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Ми ще там не були.

ВЕДУЧИЙ: Так вони ще не працюють, ще їх не виганяйте. Можете мені сказати тепер один такий секрет. А чому великі політичні сили, вони за себе дадуть відповідь, а чому «Партія Регіонів» так проти перевиборів?

Плакат з залу: «Олигархия нас ведёт скверной дорогой».

ВЕДУЧИЙ: Яценюк он казав, перевибори нормальний демократичний механізм, всі на перевибори. Ви чому проти?

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Роман отвечаю, отвечаю на Ваш вопрос. Украина сегодня вступила в финансовый кризис. Сегодня в части банков, не буду называть, уже возникли проблемы. Мы предупреждали о том, что популисты правительства, популистские действия на рынке финансовой экономики приведут к кризису. Сегодня этот кризис начинается. Это чувствуют сегодня наши граждане и это не шутки. Мы можем с Вами шутить, а очереди…

ВЕДУЧИЙ: І через це Ви проти перевиборів?

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Мы понимаем, что это дополнительный фактор влияния, негативного влияния на экономику и на Украину в целом.

ВЕДУЧИЙ: Поки передають мікрофон пану Семинозі, так, я просто хочу почути, це серйозний аргумент, чому Ви прагнете перевиборів?

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Тому що ті системні явища кризові, які спостерігаються в українській економіці, про які говорить пан Лук’янов, вони виникли не вчора і не позавчора. Це результати системної політики до якої, до речі, були причіпні і ті уряди, якими, власне, де були представлені ті політичні сили, які зараз представляє пан Лук’янов, «Партія Регіонів».

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Мой визави либо заблуждается, либо обладает не полной информацией.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: По конкретніше, будь ласка.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Потому что в период, в период работы правительства Януковича у нас был…

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Багато високих показників було?

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Чёткий рост ВВП, это установки, темпи статистики.

ВЕДУЧИЙ: Пане Владиславе, це ми все розуміємо.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Экономика – это такая вещь о которой говорят цифрами.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Це ми чули вже.

ВЕДУЧИЙ: Але ми не про це говоримо.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Да.

ВЕДУЧИЙ: Дивіться, є ще одна червона картка від пана Василя. Прошу, говоріть.

Василь Самохвалов, політконсультант: Ну, ми зараз є свідками, на сам перед виборчої компанії, оскільки тут люди, насправді, тільки вихваляють себе і все. Повертаючись до двох тез. Перше, немає тарифів дружні і не дружні, є економіка. І поки ми будемо прив’язані до Росії, ми будемо від неї енергетично завжди залежні. Треба платити справедливі ціни, як в Європі і виходити на нормальну економіку. По-друге, «Свобода» от з такими гаслами, це проект не об’єднавчий, а руйнівний, тому що він використовує достатньо контраверційні речі, які можуть розколоти Україну.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Я перепрошую, Україна для українців – це контраверційна річ, так. Дякую Вам дуже від імені всіх українців.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Пока отдаётся микрофон, хочу сказать, когда наши граждане начинают в два-три раза больше платить за тепло и за коммунальные тарифы, то это не справедливая цена, а это бездарная государственная политика.

ВЕДУЧИЙ: На це зразу є червоні картки. Ми розуміємо, що ви хочете сказати, ви з тим не згодні панове. Я просто хотів, як раз, від тези відштовхнутися пана Василя. От скажіть, будь ласка, ви підете на вибори, якщо такі будуть.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Обов’язково.

ВЕДУЧИЙ: З своєю програмою, з чіткою ідеологією. Ідеологія «Партії Регіонів» зовсім інакша. Вони представляють тих громадян, які вважають, що наше майбутнє в тісному зв’язку з Росією, так.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: А можно я скажу?

ВЕДУЧИЙ: Ні, я хочу, я хочу почути.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: А загалом, це партія олігархічного капіталізму.

ВЕДУЧИЙ: Скажіть, будь ласка, якими тезами ви будете діяти на виборах таким чином, щоб не відбувалося і дальше розколу українців за тими геополітичними центрами, одні орієнтуються на Росію, інші традиційно десь на захід?

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Я думаю, що ми знаємо рецепт, який може об’єднати українців, це боротьба з олігархами. Боротьба з олігархізацією економіки України.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, ви будете проти пана Ахметова боротися?

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Практично, ми будемо виступати за перегляд результатів так званої приватизації всього національного багатства України.

ВЕДУЧИЙ: І це об’єднає?

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Відомо, що коли українець під час приватизації міг приватизувати собі тракторець в колгоспі, то чомусь деякі представники не українських етносів, вони чомусь приватизовували підприємства величезні.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Роман, может быть, пусть эксперты скажут, я думаю, что это безумная идея.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: І стали мільйонерами, і мільярдерами. Я думаю, ми це питання, обов’язково до цього питання повернемося.

ВЕДУЧИЙ: Я почув. Пане Владиславе, а чим Ви на цих перевиборах зможете?

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Эксперты.

ВЕДУЧИЙ: Так, зараз ми будемо реагувати. Чим Ви на перевиборах зможете об’єднати виборців своєї політичної сили з виборцями об’єднання «Свобода»? Тобто, що Ви їм запропонуєте? 

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Навряд чи, про таке питання навряд чи піде мова.

ВЕДУЧИЙ: Ні, ну, всі вони громадяни України, я про те, що Ви їм запропонуєте?

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: На сегодняшний день мы понимаем ситуацию, которая складывается в экономике. Вот вы сегодня не хотите прислушиваться к реальным проблемам и пытаетесь перетянуть всё на шутки и на жарти.

ВЕДУЧИЙ: Не на шутки, я хочу зрозуміти чим ви будете об’єднувати цих всіх.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Молодой человек сегодня просто не понимает той экономической ситуации, которая складывается.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Ви хочете вихвалятися своїм віком?

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Никто не хочет ни чем это. Но, тем не менее…

ВЕДУЧИЙ: Чим об’єднувати?

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: В этой ситуации нужно отбросить политический момент и, в первую очередь, решить экономическую базу.

ВЕДУЧИЙ: Економікою Ви будете об’єднувати ваших виборців?

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Потому что нам надо… Да. Нам нужно спасать Украину, потому что реально она стоит на грани экономического краха. 

Юрій Михальчишин, політичний експерт: У нас такий рецепт уже є.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: И это будет уже этой осенью, началом зимы.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Можливо трошки пізніше, можливо на початку весни, хто може так сказати точно.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Если экономический, то раньше.

ВЕДУЧИЙ: Скажіть, будь ласка, якщо БЮТ і «Партія Регіонів» змінять поріг, замість три відсотки, поставлять великі, є такий законопроект Терьохіна.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Є.
ВЕДУЧИЙ: Що Ви будете тоді робити позапарламентські сили?

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Це означає, що в Україні демократія виконує виключно таку демонстративно-ритуальну функцію. Це тоді означає, що залишки народовладдя в Україні збираються ліквідувати. Тоді ми організовуватимемо акції масової непокори, щоб повернути українцям право обирати своє майбутнє.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Мне хотелось бы успокоить моего коллегу.

ВЕДУЧИЙ: Ви не дасте голоси за Терьохіна законопроект?

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Если он увидит программу «Партии Регионов», не по наслушке.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Я її читав, можете бути певні, у мене робота така.

Плакат з залу: «Підвищуйте не прохідний бар’єр, а планку довіри до політиків».

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: То прекрасно будет понимать одну простую вещь. В программе «Партии Регионов» сказано, передача полномочий местным советам, передача власти в регионах. Финансовая, финансовая…

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Перепрошую, перепрошую, Ви говорите про регіоналізацію, про федералізацію України?

ВЕДУЧИЙ: Про федералізацію, так?
Юрій Михальчишин, політичний експерт: Це ж федералізація.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Нет, вопрос федерализации не стоит. Если Вы читали программу «Партии Регионов».

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Читав, безперечно читав.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: То, в таком случае, наверное, Вы либо не понимаете украинский язык.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Перепрошую, у мене професія така. 

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Либо шоры на глазах.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: У мене професія, яка мене зобов’язує це робити.

ВЕДУЧИЙ: Панове, звук дав нам зрозуміти, що тут ми робимо тайм-аут в Вашій дискусії. Я бачу, що у Вас була червона картка, Ви зараз маєте змогу висловити незгоди, я перепрошую, що не встигли. Отже, експерти можуть зараз сказати з чим вони були незгодні слухаючи аргументи сторін. Їм слово.

Анатолій Семинога, народний депутат, БЮТ: Ну, перш за все я хочу заперечити з приводу популістської політики, це називається соціальною політикою те, що «Партія Регіонів» не робила ніколи, а направляла капітал лише на, дійсно, збільшення зміцнення капіталу, великого, крупного капіталу. Нажаль, дана дискусія у мені визвала певний сум. Відчувається, що ці дві, це протистояння ніколи не буде закінченим в Україні. Мені здається, пора перейти від боротьби до консолідації, до намагання створити спільну ситуацію і спільне зусилля, направити на те, щоб побудувати.

ВЕДУЧИЙ: Сконсолідуйте ці дві політичні сили зараз.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Вони вже між собою сконсолідувались і без нас.

Анатолій Семинога, народний депутат, БЮТ: Можна я закінчу? Дякую. Я вважаю, що консолідація може бути, в наступній площині лежати, рівень життя наших громадян, рух до Європи, підняття економіки України. Ну, от те українське чудо, про яке так багато говорять. Це сьогодні потрібно всім і це може з’єднати і схід, і захід, і дати можливість нам рухатись вперед.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Прошу сюди мікрофон, якщо можна. Ми слухаємо Василя Самохвалова, з чим не згоден, слухаючи аргументи сторін був Василь?

Василь Самохвалов, політконсультант: Ну, я не згодний з тим, що ми тут говорили знову про різке підняття тарифів, про ще щось. Насправді, давайте говорити об’єктивно. За останні кілька років Україна не здійснила жодної реформи економічної, за рахунок чого вона б могла, насправді спокійно, за європейськими вимірами переходити на нормальну економіку. Тому що у нас навіть енерговитрати у всіх галузях економіки є найвищими і рекордними в Європі. Просто на ці непопулярні кроки в цій череді постійних виборів не Уряд Януковича, ні Уряд Тимошенко йти не хотів. 

ВЕДУЧИЙ: А позапарламентські нові партії, які можуть прийти, можуть, вони що, мають можливість зробити це?

Василь Самохвалов, політконсультант: Ви знаєте, якщо прийде «Свобода», всіх розкуркулити, то дуже…

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Я думаю, багато хто нас підтримає.

Василь Самохвалов, політконсультант: Просто я бачу, що людина дуже хоче сподобатися телеглядачам, я так думаю, що в неї вийде, вийде.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Я думаю, що я і так подобаюся.

Василь Самохвалов, політконсультант: Я так думаю, що, насправді, треба дуже тверезо дивитися на ситуацію і Україна для українців, але українці, насправді, мають не ті, хто там говорять українською або думають. Українці мають бути сильні, багаті люди, яких поважають в Європі і в світі.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Наприклад, китайці, так.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Пока передаётся микрофон, хотелось бы сказать.

ВЕДУЧИЙ: Одну репліку, бо Ви час забираєте у експертів.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Для того, чтобы правительство могло создавать и проводить реформы экономические серьёзные, оно должно иметь время. И когда правительство созданное «Партией Регионов» и возглавляемое Януковичем работало, политические силы…

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Владислав, слухаємо Євгена Копатька, добре.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я заканчиваю.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло, що для реформ треба час, для реформ треба час. Я зрозумів Ваш аргумент.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Час и возможности, и поддержка политических сил. Поэтому без консолидированной работы парламента решать эти вопросы практически невозможно.

ВЕДУЧИЙ: Ви про консолідацію говорите.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Это показывает, это показывает опыт не только одного правительства.

ВЕДУЧИЙ: З чим незгодні були, пане Євген?

Євген Копатько, соціолог: Несколько фраз буквально. Вот Вы говорили об украинском экономическом чуде, это, как говорится, чудо, что мы ещё живы, это, наверное, первое. Второе, заключается в том, что то, о чём Вы говорите, о мобилизации людей на выборы, на мой взгляд, искусственная мобилизация сейчас, почему не хотя регионалы, почему осторожно смотрят БЮТ, почему смотрят коллеги, потому что любая искусственная мобилизация потом приводит к тяжёлой депрессии. В нынешних условиях я согласен с Владиславом, что вопрос экономического кризиса, и, по большому счёту, меня и коллеги поддержали, здесь проблема номер один, на сегодняшний день. Выборы, возможны, но это будет в последний раз в нынешних условиях, потом мы можем начинать с чистого листа. Поэтому все опасаются досрочных выборов. Но как вариант найменшего зла… Вы понимаете, вот Роман правильно говорит, либо найхудший вариант, либо дать в морду, а что делать. Вот что-то получается в таком ключе. Поэтому, на мой взгляд сейчас, действительно здравый смысл, если он есть, ещё остался, то он должен восторжествовать. Пусть это будут выборы, но это выборы, которые пойдут последними. Если это не выборы, то это коалиция, которая не будет дежавю, которая не будет дежавю.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Але, я думаю, що Ви зі мною погодитесь, що втрачати будуть саме ці політичні сили.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Роман, мне не хотелось бы, чтобы, действительно, было как в анекдоте, когда молодые партии будут сумкой по голове: «А что делать, сынку». То есть, я хочу, чтобы нормально было.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Ми обійдемося без сумки, я так думаю.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, Ваші зауваження, Володимире.

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Я хотів, я піднімав двічі червону картку.

ВЕДУЧИЙ: Двічі не можна, один раз можна.

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Двійка з економіки обом. Перше, ви знаєте, про те, що будь-які рішення…

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Перепрошую, Ви лауреат Нобелівської премії з економіки?

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Будь-якого уряду дають, системні рішення, дають результат десь за дев’ять-десять місяців. За дев’ять-десять місяців після того, як почав керувати Уряд Януковича почалася майже галопуюча інфляція, яку за дев’ять-десять місяців зупинив

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: После того, как Вы развалили работу исполнительной и законодательной власти.

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Яку за дев’ять-десять місяців зупинив нинішній Уряд, який складається з БЮТ і «НУ-НС».

ВЕДУЧИЙ: Слухаємо експертів.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Нет.

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: І друге. Фінансова криза, яка є джерелом майбутньої економічної прийшла до нас не з середини, а з зовні, тому що відтік, масовий відтік іноземних інвестицій іде через те, що інвестори іноземні рятують свої активи у себе за кордоном, в Європі, в Сполучених Штатах Америки. І відтік інвестицій призводить до дефіциту іноземної валюти. Плюс зниження цін на ринку металів. А зниження, а зниження…

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Вже дуже складно, зараз народ не зрозуміє. Пан Ахметов зрозуміє, а народ не зрозуміє.

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Я можу просто сказати те, що зменшення валюти іноземної, кількості…

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Призводить до того, що в Національному Банку знецінюється гривня…

ВЕДУЧИЙ: Я хочу, щоб зараз… Пан Владислав мав певні аргументи, якими він оперував в розмові з паном Юрієм. Пан Владислав вас переконав, зелена картка, червона, якщо його аргументи не переконали вас. Тільки за допомогою, от бачите, десь фіфті-фіфті, бачите, розділилися. Кого? Вас не переконав пан Владислав, в чому? 

Гість в студії: У мене взагалі три римарки що до української політики. По-перше, українська політика деградує. Раніше політики боролися проти себе якимись методами цікавими, зараз вони борються перевиборами. Друге, вибори завжди цікаві, про них завжди говорять ті, кому вони цікаві, тому подумаймо про те, кому вони цікаві. І позиція третя, давайте всі гуртом піднімемося на вулицю Грушевського і подивимося на яких автівках приїжджають наші народні депутати. І зрозуміємо, що скільки б не було перевиборів, ці автівки не зміняться, пільги не зміняться, всі будуть жити так само.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Аргументи, я вам мушу просто сказати і відповідаючи й на це зауваження, що прокурору хабар, адвокату гонорар. Реклама, панове.

 (Реклама).

ВЕДУЧИЙ: Ми тут сперечалися, ви дивилися рекламу і хто вижив, той з нами. «П’ять копійок» повернулися до вас. Ще одна народна мудрість. Влада приходить і відходить, але сміття, яке вона за собою залишає, залишається. Ми запитуємо у глядачів, на перевиборах ви будете голосувати за партії, які вже є в парламенті, перший номер телефону. За інші, позапарламентські, другий номер телефону. Василь Самохвалов, політконсультант і Анатолій Семинога від Блоку Юлії Тимошенко у раунді третьому. Я хотів щоб ми розпочали зараз від поточних результатів, так не сильно давити на глядачів, нехай вони визначаються. Але чому ж тоді глядачі, але чому ж тоді глядачі от зараз дзвонять і віддають за позапарламентські політичні сили, вони що, можуть зараз щось запропонувати краще, ніж «Партія Регіонів», «НУ-НС» і БЮТ?

Василь Самохвалов, політконсультант: Ну, почнемо з головного. Почнемо з того, що 70 відсотків населення України згідно з даними «Центра Разумкова» вважають, що країна рухається в неправильному напрямку. Почнемо з того, що близько третини українців не довіряють, ані Януковичу, ані Ющинку, ані Тимошенко. Почнемо з того, у мене зараз у тут є данні дослідження «Соціовимір», що 12 з половиною відсотків ще не визначилося, проти всіх будуть голосувати майже десять відсотків. Ми бачимо яскраве ядро, майбутньої третьої сили, тобто. Є попит на третю силу, єдине, що люди поки що не бачать.

ВЕДУЧИЙ: А де третя сила?

Василь Самохвалов, політконсультант: Я так думаю, що рух в цьому вже є. Там є у нас, може панель політиків, які зараз є, вони трошки розпорошені по інших силах, є люди, які можуть прийти на політичну арену.

ВЕДУЧИЙ: Ні, ні, Ви, Василю, відповідайте конкретно. Вкажіть мені назву політичної сили або лідера її.

Василь Самохвалов, політконсультант: Цікаво…

ВЕДУЧИЙ: Бо це так про третю силу я чую ці казочки з 91-го року.

Василь Самохвалов, політконсультант: Цікавий проект, наприклад, зараз там розробляє Дмитро Андріївський, депутат Київради, він розбудовує «Українську селянську демократичну партію», з прицілом на утворення якогось майбутнього блоку, який може піти на парламентські вибори.

ВЕДУЧИЙ: І вже дві червоні картки. Уявляєте, так швидко, ще навіть не встиг пан Семинога сказати, а Ви вже зібрали. Прошу, за що?

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: В мене не настільки червона, наскільки так, рожева картка. Тобто, я згоден з тим, що попит на третю силу є, але, але, в даному разі він не буде використаний, оскільки третя сила буде розділена на 15 сил, що найменше.

Василь Самохвалов, політконсультант: От я і кажу, що їх має об’єднати якась певна ідея, вони мають згуртуватися навколо ідеї економічного вираження країни.

ВЕДУЧИЙ: Пане Євгене, чому червона картка?

Євген Копатько, соціолог: У меня не красная карточка, у меня, скорее всего, зелёная будет, в плане того, что это, скорее всего, добавить, безусловно, и Вы говорите, что все верят в сказку. Запрос перед началом активной фазы избирательной кампании на третью политическую силу есть всегда, хоть там 80 процентов. Но когда вступают в силу реальные игроки, тогда начинается совершенно другая игра, то есть, мы вступаем в жёсткую реальность. Потому что как бы мы не хотели «Селянскую партию», новую молодую партию, какую-то третью партию, которая имела процент-полтора на прошлых выборах, когда начинается жёсткая избирательная кампания за 60 суток, то люди по неволе возвращаются к готовым брендам. Если мы живём в мирных условиях, подчёркиваю, Роман, здесь очень важный момент сейчас, у нас всё время досрочные выборы. Если бы у нас было мирное развитие хотя бы года два, то можно было бы выйти на проект. Хотя с другой стороны, я хотел сказать, что…

ВЕДУЧИЙ: Час вже закінчився.

Євген Копатько, соціолог: Может быть, на радикальную силу есть ещё запрос и, может быть, прохождение трёхпроцентного барьера определёнными радикальными силами. Спасибо.

ВЕДУЧИЙ: Зараз я пана Семиногу підключу до цього моменту. Перше, ніж ми будемо формувати з Вами майбутню Вашу владу або Вашу опозицію, я вам намалюю картинку від політтехнологів. А пан Василь мене підправить, якщо я щось погане малюю. Значить, перевибори.

Плакат з залу: «Відновитисмертну кару».

ВЕДУЧИЙ: Відповідно, після перевиборів «Наша Україна» чи блок Президента Ющенка, вони там в назві визначаться, так. Плюс «Блок Литвина», плюс партійне утворення імені Яценюка, плюс партійне утворення імені мера Черновецького, мера всіх українців, так. І таким чином, якщо до купи зібрати, виходить більшість. А в куточку нервово курить БЮТ, «Партія Регіонів», ну, в тому куточку імені комуністів, бо в вас заберуть владу.

Анатолій Семинога, народний депутат, БЮТ: Ви знаєте, я з задоволенням відмічаю про те, що, дійсно, наші виборці сподіваються на оновлення політики і політиків, і це абсолютно нормальний процес. Ми повинні ростити в нашій державі демократичні паростки і, дай Бог. Щоб прийшли колись, дійсно, люди молоді, енергійні і з свіжими силами працювати.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Скоріше до діла, я Вам формулу намалював, в якій Ви не потрапляєте в коаліцію. 

Анатолій Семинога, народний депутат, БЮТ: Але я особисто, я особисто, як політик з певним досвідом не вірю в те, що можна створити партію під виборчу компанію, і ця партія, як мінімум набере, якісь певні відсотки.

ВЕДУЧИЙ: А ось людина вірить, дивіться, кинула п’ять копійок.

Василь Самохвалов, політконсультант: У мене, у мене є приклад. 2002-ий рік… 

Анатолій Семинога, народний депутат, БЮТ: Я не вірю в проект… Можна я закінчу. Я не вірю в проект Андрієвсього, я не вірю в інші проекти. І місто Київ продемонструвало, вибори в місті Києві продемонстрували те, що ці партії, як мінімум, якщо і можуть взяти владу…

ВЕДУЧИЙ: Ви вірите в «Блок Черновецького» після виборів в Києві, правда ж?

Анатолій Семинога, народний депутат, БЮТ: Владу в руки, але ефективно використати її не можуть.

Василь Самохвалов, політконсультант: У мене є дуже проста математика. 2002-й рік, Блок Юлії Тимошенко має 20 депутатів. Минуло скільки, шість років, і скільки зараз має Блок Юлії Тимошенко?

Анатолій Семинога, народний депутат, БЮТ: Я хочу заперечити.

Василь Самохвалов, політконсультант: Потрібно працювати, потрібно.

Анатолій Семинога, народний депутат, БЮТ: Блок Юлії Тимошенко мав 20 депутатів і був в жорсткій опозиції, практично, кожного з них мали посадити в тюрму по сценаріям Кучми.

Василь Самохвалов, політконсультант: Потрібно працювати, все.

Анатолій Семинога, народний депутат, БЮТ: Тому це зовсім інше, люди відпрацювали, люди свою позицію продемонстрували, що вони є тою політичною силою, яка бореться за Україну.

Василь Самохвалов, політконсультант: Просто ми затягуємося знов в історію, яку використовували БЮТ, що ніхто крім нас не пройде.

ВЕДУЧИЙ: А тепер скажіть, моя формула має право на життя?

Анатолій Семинога, народний депутат, БЮТ: Ні, я так не вважаю.

ВЕДУЧИЙ: Моя формула має право на життя, коли «Партія Регіонів» і БЮТ не будуть взагалі у владі?

Василь Самохвалов, політконсультант: От об’єктивно, якби зараз, завтра так сталося, я був би тільки щасливий.

ВЕДУЧИЙ: Є вже червона картка. На чиї слова, пане Юрію? Прошу. 

Юрій Михальчишин, політичний експерт: На слова, власне пане Семиноги, я думаю, що він не відповівши на питання, чи готові БЮТ бути в опозиції, я думаю, що він усвідомлює, що такі політичні бронтозаври, як БЮТ, «Партія Регіонів», «Наша Україна», вони приречені бути в опозиції, тому що вони себе самі поставили в опозицію до української нації. Там їхня доля, бути у вічній опозиції.

Анатолій Семинога, народний депутат, БЮТ: Я хочу підтвердити, що Блок Юлії Тимошенко готовий працювати чи в опозиції, чи при владі. Як мінімум, історія Блоку Юлії Тимошенко продемонструвала, що ми вміємо ефективно працювати і там, і там.

ВЕДУЧИЙ: І ще одна червона картка, давайте ми зберемо вже до купи, щоб ви могли комплексно відреагувати. Пане Владиславе, кому і за що?

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Красная карточка на слова о том, что и на реакцию на то, что большинство зрителей говорит о том, что требуется новая политическая сила. Я думаю, это разочарование в тех силах, которые представляют сегодня коалицию.

Василь Самохвалов, політконсультант: Абсолютно.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Потому что они взяли на себя полноту власти и не смогли реализовать ничего. То, что обещали, не выполнили и большинство граждан Украины разочарованы тем, что доверили вам свои голоса.

Василь Самохвалов, політконсультант: Проблема в тому, що жодна із парламентських партій не виконала, жодна.

Анатолій Семинога, народний депутат, БЮТ: Я не можу віднести це до Блоку Юлії Тимошенко. Блок Юлії Тимошенко жодним чином не порушив обіцянки, які давав на виборчій компанії. І як працював з періоду опозиції сьогодні на виконання тих програм і програмних засад, на які обіцяли. 

ВЕДУЧИЙ: Ну, це ваша вічна дискусія між «Партією Регіонів» і БЮТ, хто краще виконував в уряді. А я повертаюся все-таки до ситуації, от до моєї формули. Не моя формула, я її просто озвучив. От в цьому випадку чи може бути пропрезидентська більшість як результат перевиборів? Знову конкретизую своє питання, так чи ні? Ви кажете, що будете раді, це одна штука, чи можливо це?

Василь Самохвалов, політконсультант: Ну, можливо все. Просто ми можемо зараз говорити категоріями вірю, не вірю. Я особисто, не вірю, що Президент може створити більшість під себе за результатами цих виборів. А може чи не може це вже, це вже інше.

ВЕДУЧИЙ: А тепер я Вас запитаю, так. Ви не хочете на перевибори через те, що Ви втратите електорат? Чому Ви блокуєте? От запит є, так, в народі. Принаймні, одне з видів соціологічного опитування, одна сторона, показує, що люди готові були оновити. Чому Ви блокуєте перевибори?

Анатолій Семинога, народний депутат, БЮТ: Блок Юлії Тимошенко, по-перше, нічого не блокує, це по-перше. По-друге, ми готові йти на вибори, якщо це буде прийняте таке рішення. По-третє, ми вважаємо, як і більшість громадян нашої держави, що вибори сьогодні абсолютно недоречні.

ВЕДУЧИЙ: От я і про це й говорю, чого блокуєте.

Анатолій Семинога, народний депутат, БЮТ: Бо в цій ситуації економічній, соціально політичній. Вони нічого нового в Україні не принесуть, вони ті проблеми законсервують і відтягнуть на певний період.

Плакат з залу: «Друзья, как ни садитесь, никуда Вы не годитесь».

ВЕДУЧИЙ: Стоп. Чому не принесуть. «Блоку Черновецького» вже проходить, кажуть нам вже соціологи.

Василь Самохвалов, політконсультант: «Блок Черновецького» не проходить.

ВЕДУЧИЙ: Про об’єднання «Свобода», дивіться, про всеукраїнське об’єднання «Свобода» вже, навіть, немає жодного соціолога, який би сказав, що вони не пройдуть на наступних перевиборах. Тобто, Ви так чи інакше, говорячи, що перевибори нічого не дають, не даєте можливість прийти тим політичним силам. Для чого так любить БЮТ, невже і вони втрачають багато сьогодні?

Василь Самохвалов, політконсультант: Так ми бачили це у БЮТ сто разів: «Голосуйте за мене, як майбутнього Прем’єра». «Голосуйте за нас, бо ми єдина гарантія від навали зі сходу». Ми пам’ятаємо цю анімацію, коли там сині…  

ВЕДУЧИЙ: Добре. Але Ви казали, що при перевиборах вони ще можуть взяти більше мандатів, їм би мало бути вигідно.

Василь Самохвалов, політконсультант: Ми знову там говоримо, можуть, не можуть. Я не вірю, що вони можуть взяти більшість мандатів.

Анатолій Семинога, народний депутат, БЮТ: Шановні колеги, Блок Юлії Тимошенко завжди виходить не з своїх власних інтересів, більше візьме чи менше візьме, нас виборці розсудять, вони дадуть оцінку. Блок Юлії Тимошенко виходить з інтересі української держави. Українській державі і більшості громадян, статистика підтверджує, вибори сьогодні не потрібні.

ВЕДУЧИЙ: Українським громадянам? Сперечаюсь з Вами, дивіться, сперечаюсь з Вами. Соціологи кажуть, 24 відсотки, це десь, в середньому, те, що зараз БЮТ, 23-24 – це «Партія Регіонів». 24+23 разом виходить 47 відсотків. 53 відсотки хочуть йти на вибори і проголосувати не за Вас, і не за Вас. Ми що, порушуємо їх… Я бачу у Вас червона карточка. Зразу на моє запитання і підключаться на вашу червону карточку. І тоді Ви відповідаєте. 

Євген Копатько, соціолог: Роман, это обратная арифметика идёт, потому что сейчас Вы очень правильно заметили то, что могут пройти радикальные силы. И сейчас технологии таковы, что, допустим, Вы говорили, о Черновецком, о «Свободе», это будут локальные голоса, потому что 750 тысяч голосов в разных регионах Украины собрать можно. Но после августа месяца, когда произошли титанические события, это связано было с событиями на Кавказе, это будет первый шаг к расколу Украины. Это надо чётко понимать, потому что радикализация, пройдут, могут пройти радикальные силы. Смотрите, 50 с лишним процентов готовы приблизительно участвовать в выборах.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Євген Копатько, соціолог: И будет тогда очень сложно и будет тогда радикализация по регионам.

ВЕДУЧИЙ: Пане Євгене, я обіцяв пану Семинозі відповісти тоді на мої запитання. 47 – це все-таки менше, ніж 53 відсотки, які за Ваші дві великі сили не будуть голосувати.

Анатолій Семинога, народний депутат, БЮТ: Ну, Ви проводите рахунок від зворотного. А якщо подивитись статистику про те, хто сьогодні підтримує виборчу кампанію, а хто не підтримує, більшість громадян сьогодні не підтримують виборчу кампанію. Да, вони підуть на вибори, якщо будуть вибори оголошені і іншого варіанту в Верховній Раді не буде, тоді вони підуть на вибори. Але більшість громадян сьогодні заперечують виборчу компанію. Потрібні навіть якийсь інший варіант вирішення проблеми і виходу з кризи.

ВЕДУЧИЙ: Інший варіант. Якщо інший варіант вирішення кризи, тоді я поставлю запитання по-інакшому. Як правильно сьогодні озвучувати корінь нашої кризи, правильно озвучувати: хай валиться Україна, лишень би Юля лишилась Прем’єром. Чи правильно буде: хай валиться Україна, лишень би Юлю прибрати з Прем’єр-міністра?

Василь Самохвалов, політконсультант: Жоден з цих, жоден з цих.

Анатолій Семинога, народний депутат, БЮТ: Правильно буде, правильно буде, хай живе Україна і забезпечить це життя і розвиток України, саме створення демократичної коаліції.

ВЕДУЧИЙ: Яка правильна формула?

Василь Самохвалов, політконсультант: Ні, я кажу, що жоден з цих, тому що…

ВЕДУЧИЙ: Жоден, так?

Василь Самохвалов, політконсультант: Ми знову подіставали там питання мови, НАТО, ще чогось. А потрібно, ну, ідея економічного відродження України. Україні потрібен свій план Маршала.

ВЕДУЧИЙ: Це була зупинка в вашій дискусії. Тепер будуть експерти мати можливість ще висловити незгоди на аргументи сторін. Отже, їм слово.

Євген Копатько, соціолог: Чтобы это был план Маршала, потому что план Маршала это для проигравшей стороны. То есть, сам по себе символический смысл, это раз. Второе, наверное, то, что какая бы сейчас ситуация не была политическая в стране, любой сейчас политический, решение политического вопроса лучше чем жёсткий конфликт. Это, на мой взгляд, я согласен с господином Семинога, потому что, в принципе, мне не с кем оппонировать, на сегодняшний день, потому что они правы по сути. Потому что любая сейчас раскрутка ситуации, мы не знаем массу внешних факторов, я уже попытался сказать чуть выше, о том, что произошли титанические сдвиги, они по полной программе затронули Украину. И те последствия, о каких сейчас говорил Владислав, мы почувствуем в начале года. Любое развитие события, пусть плохой мир, пусть хреновые выборы, как говорят в таких случаях, но пусть тогда они будут, но в рамках закона. Если мы будем расшатывать ситуацию дальше, это радикализация, это пойдёт регионализация политических сил, потому что технологии таковы, что 750 тысяч голосов по стране собрать можно, киевские выборы показали. Вот коллега на меня смотрит и соглашается внутри, потому что это возможно для западной Украины, тоже возможно для востока. Что будет дальше. 

ВЕДУЧИЙ: Прошу мікрофон. Пане Владиславе, Ваші незгоди на аргументи сторін.

Владислав Лук’янов, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я считаю, что в данной дискуссии стороны не затронули главный вопрос, а главным фактором дестабилизации в обществе, сегодня является борьба за старт на президентских выборах, за пост президента. И это объясняет развал коалиции «Нашей Украины» и Блока Юлии Тимошенко, потому что каждая политическая сила хочет выдвинуть своего кандидата. И досрочные выборы парламента, будут они, не будут, я думаю, все политические силы готовы к этому идти и говорить, на этом спекулировать не надо, но они не будут решением вопроса. Решение вопроса это досрочные президентские выборы и здесь можно их проводить как вместе с парламентскими, так и досрочно Ющенко может уйти в отставку, либо его Верховный Совет может отправить выразив ему недоверие или объявив импичмент. Хотя процедура полностью не прописана. И таким образом главный вопрос будет устранён и Украина перейдёт в более плавное русло развития.

Василь Самохвалов, політконсультант: Маленьку римарку можна?

ВЕДУЧИЙ: Хоча третє жовтня ближче, швидше можна парламент.

Василь Самохвалов, політконсультант: Маленька римарка проста, в тому й річ, що політики у нас розглядають це…

ВЕДУЧИЙ: Час забираєте.

Василь Самохвалов, політконсультант: Насправді, як боротьбу за ресурси і платформу, а не як механізм для втілення реформ в Україні.

ВЕДУЧИЙ: Ваші зауваження на аргументи сторін.

Юрій Михальчишин, політичний експерт: Отже, як видно, тут всі, шановні колеги, дуже бояться слова радикалізм. Проте, здається, не всі розуміють що це таке. Радикалізм, насправді, за етимологією, це докорінне вирішення, докорінне вирішення існуючих проблем. Це прості відповіді на складні запитання. І, як бачимо, ті політичні сили, які зараз при владі, вони таких простих відповідей дати не можуть. А не можуть чому, тому що ця влада є корумпована та заснована на грабежі, корупції, геноциді в Україні. І єдиним виходом з цієї ситуації є очищення влади. То в парламент повинна прийти не демократична коаліція, не яка-небудь інша коаліція, в парламент повинна прийти сила, яка цей парламент стерилізує. І нарешті його почистить, і наведе там порядок. Я думаю, це є єдиний спосіб радикального, докорінного вирішення тої системної кризи в інститутів влади, в яку Україна потрапила ось уже 17 років тому. Це наша головна проблема. 

ВЕДУЧИЙ: Що Ви розумієте під процесом стерилізація?

Юрій Михальчишин, політичний експерт: В медичному розумінні, звичайно, медичне розуміння. Я думаю, медичне розуміння, воно є цілком політкоректним і толерантним, думаю, що всі з цим погодяться.

ВЕДУЧИЙ: Депутати кажуть, що в неволі, під куполом не розмножуються, принаймні так показує досвід парламентаризму. Ваші зауваження на аргументи сторін.

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Наступні президентські вибори будуть відбуватися на руїнах. І я можу сказати, що якщо ми зараз не домовимося між блоком «Наша Україна – Народна самооборона», БЮТ і «Блоком Литвина», то, повірте мені, буде біда. Я закликаю всіх своїх колег нарешті зрозуміти, що на країні не танцюють і на країні не вирішують своїх особистих проблем, і на її долі.

ВЕДУЧИЙ: А хто танцює на країні?

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: А я вам можу сказати, що у нашій фракції, я переконаний, наступного тижня ситуація зміниться і буде більше 37-ми голосів необхідних для прийняття рішення фракцією для того, щоб утворити блок, новий блок демократичних сил разом з БЮТ і «Блоком Литвина». І я дуже сподіваюся, що це буде. Хай поможе нам у цьому Бог.

ВЕДУЧИЙ: І в цьому випадку Ви не пустите позапарламентські сили на перевибори?

Володимир Ар’єв, народний депутат, «НУ-НС»: Вони дочекаються свого часу, окріпнуть і потім будемо з ними конкурувати.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Панове, так ми зібрали думки експертів. Просто кому, як то кажуть криза, а кому можливість добре відтанцювати веселий номер. Є люди, які вміють на кризі робити добрий піар, на відміну від всіх, хто зібрався в цій студії. Знаєте як це робиться? Подивіться.

Сюжет: «Оскількистворення чи не створення будь-якої владної коаліції не залежить від жодного народного депутата, а лише від двох вождів та одного лідера, їм нічого не лишається, як розважатися що вечора в телеефірах. Запас закидонів «Зрадник», «Сам зрадник» чи «Баран», «Не баран» вичерпано, та йнабридлоглядачам за три тижні одне і те ж саме.  Отож пожвавити інтерес до цієї комедії хаосу під силу хіба що Нестору Шуфричу. Він вирішив зіграти в українську рулетку.

Нестор Шуфрич: «Если коалиция между «Партией Регионов», фракцией Коммунистов и Блоком Тимошенко не будет, то Вячеслав напишет заявление о сложении с себя депутатских полномочий. Если же такая коалиция создастся, то я готов написать заявление о сложении с себя депутатских полномочий». 

 Або Кириленка зроблю не депутатом, або викручуся. Вирішила гроза азовських крокодилів Нестор Шуфрич. Підколка вдалася, ще й з підвохом, бо, навіть, якщо і підуть на злучку БЮТ та «ПР», то комуністи їм потрібні як п’яте колесо до воза. І завжди можна зістрибнути із теми, типа, не про це ж спорили».

ВЕДУЧИЙ: На щастя ми тут не спорили на якісь мандати, ну, крім стерилізації поки що радикальних кроків не передбачається. А от я хочу, щоб зараз ви оцінили аргументи Блоку Юлії Тимошенко, тим, що червона картка, вас не переконав пан Семинога, зелена – він вас переконав. Прошу проголосувати. Так десь, приблизно, як і соціологи нам малюють картинку перевиборів, так. От давайте зберемо ці думки хто проти, хто за, відповідно, в чому не влаштовує вас позиція БЮТ?

Гість в студії: Не влаштовує позиція, та ні чия позиція не влаштовує. Ви дивіться, як заговорили наші слуги народу, як вони бояться перевиборів. Ви що, це ж треба відповідати. Знаєте, ці стратегічні такі кольорові блоки не виконали ні однієї обіцянки, ні однієї, тому результат видний. Бояться.

ВЕДУЧИЙ: Панове, а на перевиборах, як ви думаєте, люди далі будуть голосувати по кольоровому, за біло-блакитних, за помаранчевих, за біло-червоних?

Гість в студії: Все залежить від тієї планки, яку ми перед собою поставимо. Тобто, треба розібратися з тим, які у нас вимоги до політичної сили і згідно з цим голосувати. Але ще хочу сказати…

ВЕДУЧИЙ: Але за кольорами будуть голосувати, на Ваше очікування так чи ні?

Гість в студії: Я сподіваюсь, що люди будуть вже розумнішими. Але хочу дуже одну принципову річ сказати до пана Самохвалова. Він у другому раунді сказав, що націоналізм – це ідеологія, яка роз’єднує. Пане Самохвалов, Ви політолог, Ви знаєте, яке визначення націоналізму? 

Василь Самохвалов, політконсультант: Я не говорив, я говорив про «Свободу».

Гість в студії: Це ідеологія, яка людей об’єднує в націю. Об’єднує ключове слово.

ВЕДУЧИЙ: Панове, це вже інша дискусія. Я хотів вам сказати, що ми запитували, на перевиборах, якщо вони стануться, наші глядачі, які дивилися і слухали ваші аргументи, 24 відсотки будуть голосувати за ті партії, які зараз представлені в парламенті. 76 відсотків наших глядачів будуть голосувати за інші, позапарламентські сили. Це тривожний дзвінок? Скажіть, так чи ні, просто кивніть головою.

Євген Копатько, соціолог: Нормально, хорошо.

ВЕДУЧИЙ: Це нормально. І пан Владислав каже, що це теж добре. Принаймні ми вийшли на якийсь момент, коли і такі настрої наших глядачів не сильно лякають наших диспутантів. До зустрічі наступного тижня ми зрозуміємо що буде перевибори чи погана коаліція, як сказали в цій студії. До зустрічі.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26864
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду