Програма «5 копійок» із Романом Чайкою, 5 канал, 18 жовтня 2008 року

22 Жовтня 2008
16168
22 Жовтня 2008
15:35

Програма «5 копійок» із Романом Чайкою, 5 канал, 18 жовтня 2008 року

16168
Програма «5 копійок» із Романом Чайкою, 5 канал, 18 жовтня 2008 року
Ведучий: Доброго вечора. Хто вам сказав, що найзаразніша епідемія сьогодні – це австралійський грип. Нічого подібного, хвороба найстрашніша – це українська шизофренія. Нею вже заразились навіть наші сусіди, Прем’єр Польщі, Дональд Туск, як останній мазурик спіоенрив літачок у Президента Польщі Леха Качинського і не пускав того в Європу. Тепер вони, увага, судяться, тобто, Прем’єр подав в Конституційний суд Польщі, щоб там роз’яснили повноваження Президента Польщі що до зовнішньої політики. Нічого вам не нагадує? От цікаво, якщо ця шиза буде йти дальше, потім перекинеться, наприклад, на Німеччину, уявляєте собі там, маловідомий президент у канцлерші Меркель почне собі повноваження відбирати. От це буде цікаво. А у нас, тим часом вже наступна стадія маразму. Різні організовані політичні угрупування з метою підштовхнутися до Верховної Ради, утворюють такі мар’яжі, що камасутра відпочиває. Ось перша сенсація цих виборів.
Сюжет: «Привид бродить по Європі, привид Цушка. Кажуть, що цей Цушковий привид нещодавно вийшов із лав Соціалістичної партії Мороза і буде кружляти над штабом «Регіоналів», як Карлсон, який проситься у список.
 «Він не вийшов з партії, він припинив членство в партії. Те, що він пішов в «Партію Регіонів», я сказав би, навіть, в такому сенсі, що ми, можливо й раді були б, що там буде наша людина в «Партії Регіонів». Я думаю, що Василь Петрович буде чи правою, чи лівою рукою Віктора Януковича і сприятиме соціалізації цієї партії».  
 А тим часом політрада Соціалістів, який через залицяння відштовхнули Комуністи, вирішила пробратися в парламент у блоці з мером усіх українців Черновецьким.
 «Леонід Михайлович Черновецький звернувся до нас із пропозицією об’єднати свої зусилля на виборах із дуже зрозумілої причини. У нього є 200 тисяч голосів у Києві, а в Україні у нього немає голосів. Інколи в інтересах людей доводиться йти на різні об’єднання і на різні компроміси».
 Якщо такий блок космічних соціалістів чи соціалістичних космонавтів і відбудеться, то прикольно буде почути пояснення виборцям, чому чесні і бідні борці з олігархами затусували разом з мажорними мальчиками і девочками на золотих машинках і сотнями гектарів золотої столичної землі.
 «Не знаю, правда, как теперь СПУ будет строить свой социализм в союзе с банкирами, как оно будет объяснять это своим избирателям».
 Продаємо гасло: «За справедливе розпаювання Києва і за рівний доступ до гречки».
Ведучий: Як бачите, сенсація перша, а можливо і не остання. Бо в Україні одні говорять про силові сценарії за участю усіляких «Беркутів», «Альф» та інших міліціонерів. І вже, навіть обзивають один одного Цушко-2. От з’ясувати чи можливий варіант сценарію силового і хто буде Цушко-2 ми спробуємо в цій програмі. А також з’ясувати чи не станеться так, що і парламенту не буде, і виборів не буде. От про це будуть говорити мої гості. У нас сьогодні вперше тендерна рівність, на відміну від українського парламенту чи уряду. У нас сьогодні троє народних депутатів. Андрій Шкіль, який презентує Блок Юлії Тимошенко. Вітаємо Вас. Олесь Доній від «Народної самооборони». Вітаємо Вас. Василь Горбаль від «Партії Регіонів». Лілія Григорович від «Нашої України». Вітаємо Вас.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Добрий вечір.
Ведучий: А також Людмила Супрун, Народна демократична партія. Та Ірина Фаріон Всеукраїнське об’єднання «Свобода». У глядачів ми тим часом запитаємо: нехай ця Рада працює далі? Якщо ви вважаєте, ця нізащо – дзвоніть першим номером телефону. Якщо вважаєте, що треба скасувати указ, бо це буде краще на вашу думку – дзвоніть другим номером телефону. А розпочнуть дискусію ті, хто вже подали на розлучення. Лілія Григорович, народний союз «Наша Україна», так, і Олесь Доній, «Народна самооборона». Раунд перший. Панове, з цього моменту у вас конституційне право на п’ять копійок. Червоні картки в експертів. Фактично ваше розлучення, плавно з цією компанією переростає у виборчу кампанію і ви тепер будете зобов’язані вести політичну боротьбу один проти одного. Я от зараз хочу це перевірити, так. Хто, «Народна самооборона» чи «Наша Україна» зрадили «Майдан»? Бо ми пам’ятаємо, що в 2007-му році, «не зрадь Майдан» це було головне. Хто зрадив «Майдан», продемонструйте нам це. Чиї п’ять копійок? Ваші п’ять копійок були перші, леді перша. 
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Ви знаєте, коли ми робили блок у 2007-му році я можу признатись суб’єктивно, я страшенно не хотіла, щоб у нас була складова, яка має абсолютно іншу ідеологічно-ментальну складову. І події сьогоднішнього дня переконали нас в цьому. Я прочитала, біографії людей побачила, хтось працював помічником у відомого Рудьковського, хтось у того ж самого Бокого. І я зрозуміла, що, очевидно, кроки Мороза чи інших людей просто будуть згодом повторені. Я пам’ятаю крилату фразу Луценка: «Іуда пішов працювати в тодішній український парламент». Де ж сьогодні він пішов працювати. З огляду на те, мені видається, що тенденція зраджувати, яка у нас почалася від Мороза, десь до певної міри все ж таки осіла в тому середовищі. А взагалі, друзі мої, «Майдан» зрадити не можливо, тому що «Майдан» - це та річ, яка буде весь наступний поступ українського народу зорити таким дороговказом і еталоном, скільки ми будемо виконувати те, що на «Майдані» мали робити.
Ведучий: Пані Ліля, Ви сказали, що Ви були незгодні що до деяких учасників блоку, так?
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Я була особисто, я була взагалі особисто…
Ведучий: Хто вам нав’язав «Народну самооборону»?
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Я була особисто… Ми прийняли це на пленарному рішенні, але моя особиста думка була, що з того добра не буде. Так і вийшло.
Ведучий: Ви, якщо немає жодних заперечень, то ми рухаємося далі, тобто Ви приймаєте це, так?
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Як не дивно…
Ведучий: Хто зрадив «Майдан»?
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Як не дивно, можу погодитися, тому що я точно так само на передодні тих виборів виступав проти блокування, але не з ідеологічних міркувань. Я вважав, що «Народна самооборона» окреслювалась як протестний рух, значною мірою і проти біло-блакитних еліт, і проти помаранчевих. І вона мала всі шанси стати третьою силою. І мені здавалось, що була помилка об’єднання з одним, з однією вже з провладних течій. Але з ідеологічних міркувань в нас є… 
Ведучий: Кажіть зразу, якщо Ви…
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: «Народна самооборона» сьогодні й це виконує, одна частина йде до біло-блакитних, а друга до частини помаранчевих. Правильно.
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Але, мені здається, що, як раз ідеологічних міркувань найменше було протиріччя, тому що нас дуже багато об’єднує з нашими союзниками і партнерами з «Нашої України» саме з ідеологічної точки зору.
Ведучий: Як Ви будете?..
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Спільне ставлення до української культури.
Ведучий: Пане Олесь, як ви будете вести тепер. Це зрозуміло, це станом тоді.
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Спільне ставлення до ринкових відносин, спільне ставлення до євро-атлантичної інтеграції. І мені здається, що у нас надміру зараз накалена обстановка і очевидно, що люди не думають, що потрібно буде і після наступних виборів співпрацювати.
Ведучий: Зрозуміло. Тобто, Ви не будете вести кампанії проти «Нашої України»?
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: І будувати державу. Я вважаю, що нам не потрібно вести кампанію зараз проти жодного з конкретних політичних опонентів, а нам потрібно виступати за конкретні цінності. Нажаль, їх порушують зараз обидві сторони, і «Наша Україна», і Блок Юлії Тимошенко.
Ведучий: Олесь, а можна маленьке уточнення?
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: І Віктор Ющенко, і Юлія Тимошенко.
Ведучий: Ми зараз не про них говоримо. Я хочу про ваші політичні сили щоб ми зосередимося, бо ми зрозуміємо, як дальше вони будуть діяти в різних сценаріях. Скажіть, будь ласка, ще, щоб підвести під цим риску. Саме в «Народній самообороні» виявився виходець, так, я маю на увазі Буд. Саме в «Нашій Україні» вийшов Балога і його група, і утворили «Єдиний Центр» партію, за яку ніхто не голосував в 2007-му році. Буд, «Єдиний Центр», хто з ваших політичних сил більше спотворив волю виборця, через що був розпущений попередній Парламент?
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: А Ви думаєте, що це спотворена…
Ведучий: Ви починаєте.
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Ви думаєте, що це спотворена воля виборців? Я думаю, що воля виборців була спотворена набагато раніше, коли приймався такий закон про вибори, коли виборчі списки формують, внутрішня партійна бюрократія, коли виборці, фактично, не мають можливості впливати на формування виборчого списку.
Ведучий: Ви про закон Ключковського?
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Я не знаю хто особисто готував, але те, що в минулому парламенті прийнятий і він небезпечний. І, нажаль, якщо будуть зараз перевибори, вони будуть за тим самим законом.
Ведучий: Пані Ліля, Ви кинули п’ять копійок, прошу.
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Це є небезпечно для демократії і для держави.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Олесь, справа в тому, що, дійсно, нас з ним мало що роз’єднує, бо ця людина вийшла з «Майдану» і, дійсно, вона не хоче імперативного мандату, двохпартійної системи, десятивідсоткового бар’єру, який сьогодні пропонує в законодавчих ініціативах БЮТ і так дальше. Я б хотіла наголосити на тому, що у цій усій ситуації закон був компромісний. Я хочу нагадати, що був спікер Мороз, були Комуністи і для того, щоб ми мали виборчу систему на пропорційній основі Ключковський тільки, як мудрий законодавець, надав йому форми. А це, нажаль, було компромісне рішення більшості парламенту.
Ведучий: Пані Ліля, а можна зрозуміти, чому ви за весь час своєї каденції, коли ви були ще єдиним блоком жодного разу не попробували, в часи не виборів поміняти закон «Про вибори», якщо ви такі однодумці?
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Справа в тому, що за вісім місяців збори коаліції демократичної, кажу це з іронією, один раз за вісім місяців.
Плакат з залу: «Спочатку бюджет -2009, потім – перевибори!»
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Не залежно, криза, не криза, один раз за вісім місяців. Друге, з 245-ти законів тільки 45 внесено, 11 проголосовано.
Ведучий: Ви ж влада були, я не розумію.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Я огляду на те, я хочу сказати, що, нажаль, демократична коаліція, вперше за 17 років яка постала на політичній карті України…
Ведучий: Вже п’ять копійок пішли. Але в нас є дві червоні картки, давайте ми відреагуємо.
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Я п’ять копійок кинув.
Ведучий: Я пам’ятаю, що у Вас було право голосу.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Я закінчу просто напів речення.
Ведучий: Прошу.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Нажаль, вона не являла того українського прориву во ім’я якого ми йшли на повторні вибори, вона не являла динаміки забезпечення національних інтересів, пішла на суб’єктивне.
Ведучий: Пані Ліля. Отже, тепер давайте зберемо картки і тоді Ваше. Пане Андрію, чому, кому Ваша червона картка?
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Пані Лілі.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Звісно.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: По-перше, я не знаю, яка частина «Народної самооборони» пішла до біло-блакитних, якщо, якщо Ви маєте на увазі ЄЦ, то ЄЦ ніколи не був частиною «Народної самооборони», яка пішла до біло-блакитних. А з іншого боку про збори коаліції, я якби, ні разу не чув від Вас особисто і від вашої політичної сили ініціативи, що до зборів коаліції. Хотів просто, щоб Ви це знали. Наша фракція збиралася кожного дня, кожного робочого дня збиралася фракція, Ваша не збиралася. І загалом хочу наголосити, що насправді, насправді…
Ведучий: Час.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Секундочку, дайте я завершу думку.
Ведучий: Час, пане Андрію.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Насправді, ситуація дуже проста, з коаліції вийшли ви, ви кинули країну на призволяще.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Пане Андрію, я кинула п’ять копійок, хочу зауважити.
Ведучий: Добре. Ви реагуйте, а потім друга картка.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Збори коаліції, збори коаліції другого вересня весь український народ і вся планета побачила під телекамерами, коли Кириленко, лідер фракції просив, в прямому ефірі 30-ти хвилинну перерву, Юлія Володимирівна сиділа незворушно, а потім аплодувала, коли 330-340 голосів давали з «Партією Регіонів», тому всі все бачили. 
Ведучий: Зрозуміло. Ваша…
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Тендерна рівність перетворюється на гендерну нерівність. Можна спробувати відповісти ще, бо думка просто втрачається.
Ведучий: Прошу.
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Що до закону «Про вибори». Мені здається, що кожне у нас владне угруповання намагається корелювати закон під себе. І пам’ятаєте, хто перший заговорив про підвищення прохідного бар’єру, що є недемократично, відразу, після інавгураційної промови…
Ведучий: Під кого цей закон зараз діє?
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Відразу, під час інавгураційної промови Віктор Ющенко перший сказав, що потрібно підвищувати бар’єр до семи відсотків, а зараз це аналогічний законопроект був від Терьохіна до десяти відсотків. Це створює загрозу демократії. І подивіться тенденцію, будь-яка сила, яка знаходиться при владі, вона намагається узурпувати своє право висувати кандидатів в депутати, формувати парламент і унеможливити прихід демократичної альтернативи.
Ведучий: От же, зрозуміло, це БЮТ зробили.
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Це було і у Ющенка, і у БЮТ, і у «Регіоналів», до речі, були ідеї про збільшення прохідного бар’єру.
Ведучий: Пане Василю, Ваша червона картка кому? Кому червона картка?
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: У мене ще одна пропозиція є така, наприклад, для програми, тому що я скільки ходжу до Вас на програму, пане Романе, я завжди спостерігаю тільки, власне, суперечки між представниками, ну, так званої демократичної коаліції чи там бувших соратників по «Майдану». Перед кожним виступом когось соратників по «Майдану» показувати те, що вони казали в 2004-му році, в 2006-му, в 2007-му. Тоді, можливо, у Вас, дійсно, буде брак людей, які б приходили до Вас на передачу, бо, дійсно, їм би було просто соромно. А червона картка у мене буде до пані Лілі, тому що, прошу Вас не використовувати риторику, а я попереджала, бо це наша риторика, ми, дійсно попереджали, що у вас нічого не вийде.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Ви парламентська Ванга.
Ведучий: Можна тоді зрозуміти момент. Можливо, треба після такого варіанту, а ми маємо картину, так, дев’ять учасників вашого блоку, чотири підуть в ногу з Прем’єр-міністром, чотири будуть крокувати в ногу з Президентом, Рух розпиляли пополам, рівно так, пилкою.
Плакат з залу: «СПУ не с Черновец!»
Ведучий: Відповідно, можливо, є смисл, після того, що не виконані всі ці обіцянки про які говорить пан Василь, повторити вчинок одного вашого однофракційника, саме Вакарчука, сказати не кульпа, не списувати ні на кого і не балотуватися?
Плакат з залу: «Політики не навчаються на помилках чужих і своїх».
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Ну, якщо, по-перше, по Вакарчуку, то, очевидно, що йому не потрібно було балотуватися, тому що співакові краще співати, а в парламент повинні йти ті, хто хоче приймати закони. І, в даному випадку є проблема, що нормальних людей вишиковують не виборці, а нормальних людей вишиковує п’ятірка лідерів. І шансів, що вони будуть створювати свої списки із людей, які просто заплатять гроші або із людей, які не матимуть своєї точки зору, набагато більше, а ніж те, що наступний парламент будуть формувати люди, які здатні самостійно мислити і самостійно голосувати.
Ведучий: Пані Ліля, чи, може, справді це був би перший моральний вчинок за 18 років?
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: А ми такий вчинок і зробили.
Ведучий: Який?
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Ми, Президент України, оголосив дочасні вибори. Ми звернулися до людей і люди скажуть кому піти. Тому що, я хочу наголосити на тому, що співаки, творчі люди, попадаючи під наш купол починають писати менше пісень, нажаль, починають втрачати творчість. Тому я Вакарчука розумію. А відносно того, що ми так і зробили, так це ж ми і не боїмося вийти на очі до людей, і вони все скажуть. Скажуть, ті жіночки в вишитих сорочках Волині і Галичини, чи треба було другу мову чи не треба.
Ведучий: Зрозуміло.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: І так далі.
Ведучий: Отже, це ми тільки робимо три крапки в цій розмові, це початок розмови. Зараз експерти, крім своїх червоних карток скажуть з чим були незгодні слухаючи аргументи сторін «Наша Україна», «Народна самооборона». Отже, слово експертам.
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Це спочатку червона картка, так?
Ведучий: От це бачите, вже ми не встигли, так прошу висловити всі незгоди.
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Це вже все, так. Отже, я хотіла б свою думку з приводу поняття, яке вжив Олесь, це надзвичайно важливо, що це поняття тут прозвучало, поняття цінностей. Мені здається, що ці дві політичні сили, які зараз опонують один одному, власне, тих цінностей в абсолюті і не мали, через те, вони і розбіглися. І якщо наша держава далі буде розвиватися без пріоритету відповідних цінностей, скажімо, ідейно-духовних, моральних цінностей, то тоді вся ця політика перетворюється в абсолютну гру і в це шоу, в яке ми зараз з вами, ніби бавимося, хоча, насправді, за тим шоу стоїть доволі трагічна історія. Тому, наповнимо слово цінності правдивим змістом, думаймо про те, що ми відповідальні перед людьми за те, що ми у своїх програмах написали, абсолютно всі. І, зокрема, ті політичні сили, які йшли разом, а тепер перетворилися в опоненти, абсолютно логічно, тому що цінностей як таких вони не мали.
Ведучий: В цьому випадку Ви представляєте «Свободу», так? «Свобода» підтримує чию сторону, тут є абсолютно дві різні лінії, лінія «Народної самооборони» і лінія «Нашої України»? 
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: «Свобода» не підтримує нічиєї сторони. «Свобода»…
Ведучий: Отже, ви ні з ким не союзники?
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Абсолютно. Ми не є ні з ким союзники, у нас є своя позиція.
Ведучий: Прошу, Андрій Шкіль, з якими аргументами Ви були не згодні слухаючи?
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ну, я по-перше, вже втомився спростовувати аргументи там про десятивідсотковий бар’єр, розумієте. Ми з одного боку кажемо, що депутати виконують волю одного лідера, а з іншого боку, коли депутат Терьохін висловив своє побажання, повірте мені, що це так, бо якщо б це було фракційне побажання, то воно б було висловлене в інший спосіб, то тут ми зразу говоримо, що, о бачите, під яким прапором він це зробив, значить, в такий спосіб можна критикувати. Це його особиста позиція ви можете з нею сперечатися, можете ні, але це не позиція фракції. Наступне, розповідати там про те, що хтось голосував за якісь закони, з тих законів, що ми голосували, Богу дякувати, найбільше підписав Президент, 39 законів підписав. То Ви до нього, будь ласка, всі зауваження зробіть, чого ж він підписує всі закони, які голосувала, єдино голосував парламент, тому що з вами це було неможливо зробити. У вас то ЄЦ незадоволений, то ще хтось там незадоволений, то тому не доплатили, то тому посаду не дали. Розумієте, з вами голосувати не можливо, розумієте, от в тому-то і проблема.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: То Ви блокуєте крісло президента цілий тиждень, так?
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Але, на превеликий жаль, побудовано таким чином парламент в Україні, що ми мусимо проводити успішні голосування і мусимо домовлятись. І я, до речі, вважаю, що коаліція меншості є дуже непогана штука, так як коаліція меншості, уряд меншості працював в Швеції в Австрії. Там все було гаразд.
Ведучий: Пане Андрій, все, час. Пане Василю, Ваші незгоди, Василь Горбаль, Ваші незгоди на аргументи сторін, крім того, що Ви сказали на червону картку.
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: Власне тільки мій колега Андрій, власне підсилив тільки ситуацію, що відбувається в Парламенті. Тобто, він показав, що, дійсно, власне ніякого відтворення вже так званої демократичної коаліції в межах діючого парламенту не можливе і всі заклики лідери Уряду про те, що в парламенті знайдеться 226 голосів, які будуть далі адекватно працювати і вона вмовить Президента про щось і так далі це вже, скажемо так, це риторика, яка, нажаль, затягує країну у прірву і тому треба ставити на цьому крапку і, дійсно, ну, є вибори, їх треба проводити і не затягувати, от і все.
Ведучий: Людмила Супрун, Ваша незгода на аргументи сторін.
Людмила Супрун, НДП: Насправді, перше, що кинулося в очі це те, що запитання про зраду «Майданові» поставило в тупик обидві сторони. І ми розуміємо чому це відбувається, тому що коли надії на бюрократичні перетворення у людей дуже високого рівня, потужні і, нажаль, вони зовсім не справджуються, то, зрозуміло, наступає період розчарування. А проблеми між цими двома політичними силами полягає в тому, що у них немає лідера в їх команді, який би міг об’єднати і за яким би йшла вся ця політична команда «Нашої України», бо вони працюють, частка проти Президента, частка за Президента, частка на себе. І, нажаль, не знайшлося такого лідера, який би їх об’єднав. Що стосується змін закону «Про вибори», то, я не знаю, які наміри мав депутат Терьохін, Андрій, але, те, що політичні партії під час дострокових виборів змінили виборче законодавство і поставили замість десяти відсотків бар’єру що до фальсифікації 20-ти, сказавши, що якщо фальсифікації будуть менші, ніж 20, то нічого, це нормально, вибори дійсні, ну, якщо вже більше, ніж 20, то це погано. Саме ці політичні партії відсунули будь-яких інших учасників процесу від роботи виборчих комісій.
Ведучий: Зрозуміло, пані Людмило.
Людмила Супрун, НДП: Саме вони погіршують закони далі, саме вони закрили списки і не хочуть їх відкривати. І це проблема, яка тепер призводить до повторних виборів.
Ведучий: Пані Ліля, можна попросити, щоб Ви відреагували, так, на закиди, які Ви почули, можливо з чимось погоджуєтеся. І пояснили, зараз наші глядачі, слухаючи ваші аргументи на наше запитання відповідають так, що 24 відсотки, тих, що зараз вже нам проголосували, кажуть, що ця Верховна Рада нізащо не повинна працювати, але 76 відсотків вважають, що хай би лишалася. Може це Вам щось зараз скаже? 
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Я хочу почати з того, що…
Ведучий: Півхвилини буквально.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Ви знаєте, я не погоджуся ніколи з риторикою зрадив «Майдан». Та ми виконували п’ятирічки досрочні, за три роки. Хто, де написав, що «Майдан», треба було всі доручення «Майдану» виконати за один рік, 17 місяців і 29 днів, 34 години. Хто таке придумав? А для того ми мали вертикаль, інструментарій, парламентську більшість потужну, яка є однодумна і багато інших речей не мали. З огляду на те, давайте ми «Майдан», це, це великий п’єдестал українського народу, на який він нарешті піднявся. І ще одна репліка.
Ведучий: Все.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Відносно, відносно партійних списків. Я маю честь, я маю честь…
Ведучий: Ми про це ще поговоримо, пані Ліля, час.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Я маю честь представляти силу, яка проголосила списки мають бути відкритими. 
Ведучий: Пане Олесь, ваші закиди, на Вашу сторону.
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Я лише хочу прокоментувати, що не кожен прем’єр може стати вдалим президентом. І в нас, нажаль, тому невдале президентство останні три роки, це факт. Але завинили зараз у ситуації всі сторони.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Не кожен, не кожен…
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Всі сторони. І зараз, те що протиріччя, протиріччя…
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Дуже невдалий прем’єр, якому заважають працювати може стати добрим президентом.
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Я не кажу про інших прем’єрів. Факт, що вдалий Прем’єр Ющенко не став вдалим Президентом.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: З купи прем’єрів у нас був один прем’єр, якому заважали працювати.
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: І зараз протиріччя, які є між Ющенком і Тимошенко, не тільки зруйнували міф про «Майдан», що не так ще страшне, а зараз руйнують всю державну систему. І те, що дозволяється опозиції критикувати владу, він може існувати в середині влади, це вже червоточина.
Ведучий: Панове, все час.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Я мушу одну фразу сказати.
Ведучий: Ні, ми зараз, ми продовжимо розмову далі і зараз підключаються всі наші гості. Панове, ви маєте відіграти роль політтехнологів штабів. Один, хтось з вас, напевно, є в «Народній самообороні» сидить, другий в штабі «Нашої України». Дайте поради як їм вийти найкраще зараз з цієї ситуації. Хто має поради для «Народної самооборони»?
Гість в залі: По-перше, дві думки, тут казали про те, чи варто підвищувати відсотковий бар’єр чи не варто. Пояснюю на пальцях. За підвищення відсоткового бар’єру завжди вболівають партії монополісти, за його зменшення…
Ведучий: Це зрозуміло. Що Ви їм порадите.
Гість в залі: Я просто раджу «Нашій Україні» не…
Ведучий: «Самообороні», я питаю «Самообороні».
Гість в залі: «Нашій Україні» я раджу не звертати увагу на політичні сили, які виникають за рік до виборів і її лідери їздять по всій країні, агітують, і потім вони об’єднуються навколо фінансового капіталу і утворюється політична сила.  
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Дякую, ми так і робимо, спасибі.
Ведучий: Зрозуміло. Хто має пораду для «Народної самооборони», бо дали пораду «Нашій Україні». Давайте послухаємо пораду для «Самооборони».
Гість в залі: Я можу порадити всім депутатам наступне. Вибори сьогодні не потрібні, сьогодні потрібні зміни до закону «Про вибори». Якщо в Конституції нашій буде записано про те, що… Одну хвилинку. Про те, що…
Ведучий: Конкретно «Самообороні» що скажете?
Гість в залі: Про те, що людина або громадянин України має право обирати і бути обраним, обов’язково дописати і має право відкликати. Ні один би з них вже не попав в Парламент, по тих обіцянках, які вони вже давали, ні жоден.
Ведучий: Зрозуміло, зрозуміло. Конкретних порад, як то кажуть, не давали. Може трошки Вам, але це зрозуміло. Панове, кажуть, що одним указом скасовано страшний останній суд, а іншим вже утворено два окружні страшних суди, один при вході в рай, а другий при пеклі. Реклама, панове.
 (Реклама).
Ведучий: Панове, ми повертаємося. Я дізнався, що наші вчені вітчизняні багато дротів наробили для андроного колайдера, той, що мав зробити чорну діру і нам мало бути дуже страшно.
Плакат з залу: «Даёшь перевыбори по открытым спискам».
Ведучий: Так от, повідомляють, що саме Нобелівську премію миру отримала група українських фізиків, які зламали андронний колайдер. Отже, ми не боїмося і продовжуємо «П’ять копійок». І нагадую, що тим часом ми в наших глядачів запитуємо, нехай ця Рада працює далі? Якщо вважаєте, що ця – нізащо, то дзвоніть першим номером телефону. Якщо вважаєте, що треба скасувати указ про перевибори, дзвоніть другим номером телефону. А до виборів готуються усі. От якщо лидер оппозиции, пан Янукович починає свою улюблену пісню про насильственную украинизацию це ознака, що виборча кампанія вже почалась. Ось як це було нещодавно на політраді.
Сюжет: «Це, може в столиці міліція виконує розпорядження Міністра Луценка, а в Донецьку лише накази видані именем лидера. Навіть на зелене світло світлофору, через вулицю Артема людям переходити строго заборонили, такий наказ, відрубав міліціонер, сам Янукович приїхали. Тут в театрі опери та балету Федорович у своїй полум’яній промові знову розповів, як дитинка школярик, ну, дуже плаче від української мови і вкотре проголосив Донбас зоною вільною від державного язика. А далі також традиційно, враг будет разбит и победа за нами. Якщо донеччани організовано прийдуть цього разу на перевибори. Минулого року їх прийшло замало, сказав лидер, бо злякалися.
Віктор Янукович: «Нам немного не хватило после выборов, всего четыре голоса. Почему, я скажу почему, потому что наши избиратели очень слабо пришли на выборы, понадеялись, что шапками забросают».
 От яка дивна залежність, якщо кидати у виборця гречкою, то він приходить не слабо, а якщо кидатися шапками, то виборець…
Віктор Янукович: «Очень слабо пришли на выборы».
 Чим ті шапки такі страшні?»
Ведучий: Це не страшний, як раз сценарій, страшнішим є хто може стати Цушко-2 і чи можливий у нас силовий сценарій. Ось про це ми будемо зараз говорити. І дискутувати будуть, Василь Горбаль, «Партія Регіонів», народний депутат і Ірина Фаріон, яка представляє Всеукраїнське об’єднання «Свобода». Раунд другий. Перше, ніж доберемося до провокації я запропоную вам інший сценарій. От підуть люди на вибори, а тут гоп-стоп і немає явки 50 відсотків. Ну, або реально немає, ну, або немає. Знаєте, так? І тоді, і парламент не чинний і знов перевибори, так. А тоді вже справді народ може і не прийти, тоді явка точно буде менше, ніж 50 відсотків. От тоді і «Партія Регіонів», і Всеукраїнське об’єднання «Свобода», не те, що поза владою, взагалі поза реальною політикою. І що ви можете зробити, щоб такий сценарій не став дійсністю. Хто розпочинає? Ви, розпочинаєте? Прошу.
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Ну, як завжди, я перша.
Ведучий: Що можете зробити.
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Пане Романе, у нас так люди люблять малювати страшні картинки, замість того, щоб вміти жити сьогоднішнім днем. І взагалі, це величезне вміння творити життя зараз, у цю секунду. Тому я категорично не припускаю такого сценарію, що не прийде відповідна кількість виборців до виборчих дільниць. Я особисто вважаю, як політична сила…
Ведучий: А якщо намалюють, що не прийдуть, ми ж знаємо, у нас художників багато в країні.
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Пане Романе, якщо, це категорія умовного способу. Ця категорія працює тільки в граматиці. В історії ця категорія не працює. Силовий варіант в Україні ніколи не відбудеться з огляду на ментальність, яка у цій країні панує. Чесно кажучи, вона не завжди мені подобається, бо часом цій країні дуже були б потрібні екстремальні моменти. А у нас існує теза дуже дивна, лише б не було війни. А екстремальні ситуації дуже часто показують політика в його абсолютній сутності. Тобто, хоч як би розвивалася ситуація в країні, мені здається, вона іде на користь цій країні, ця країна складає іспити на зрілість. Поки що вона їх склала на двійку.
Ведучий: Пані Ірино, але, все-таки, якщо раптом Ви бачите, що розвивається такий сценарій. От уявімо собі, немає тих 50-ти відсотків, принаймні в офіційних джерелах. Що ви робите тоді, Ваші дії?
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Побавимося в граматику умовного способу. Якщо такий сценарій відбувається, Всеукраїнське об’єднання «Свобода» тлумачить народу поняття, що таке свобода, за Кантом це дуже класно. Свобода…
Ведучий: Тобто, Ви будете їздити, що від народу до народу?
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Ні, ми будемо спілкуватися, ми будемо організовувати віче, ми будемо переконувати людей в тому, що треба обов’язково.
Ведучий: Що треба виходити на вулиці?
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: А як же.
Ведучий: Все, зрозуміло.
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Треба обов’язково йти до виборчих дільниць.
Ведучий: Що робить «Партія Регіонів» в такому випадку?
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: Дивіться, в нас про те, що не буде 50-ти відсотків явки на виборах говорить абсолютно ґрунтуючись на базі того, що люди зараз проти виборів. Але те, що там невдоволення людей виборами і неготовність йти голосувати – це є абсолютно різні речі. Тобто, якщо вибори будуть, люди, які були проти виборів. Вони все рівно прийдуть і проголосують. Тобто, це абсолютно не пов’язане. 
Ведучий: А якщо намалюють, що немає 50-ти відсотків.
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: Стосовно фальсифікацій, Ви знаєте, бачачи як відбуваються вибори в Києві, як відбуваються вибори в інших регіонах, всі політичні сили мають змогу контролювати хід виборів і сам хід голосування.
Ведучий: Пане Василь, Ви пам’ятаєте, коли були в Києві вибори, Ви не змогли проконтролювати обіг консерви і гречки.
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ви знаєте, ми говорили, власне, про ті порушення, які були, а, власне, по явці у нас не було жодних, ніяких ні суперечок, нічого.
Ведучий: Ми зразу зібрали дві червоні картки. Прошу, кому і за що?
Людмила Супрун, НДП: Ви знаєте, я хочу дати цю червону картку обом сторонам. І ось чому. Коли говорять, що виборів не треба, не тому, що хтось задоволений парламентом, а тому що всі розуміють, за старою системою буде обрана та ж сама команда і саме цим люди не задоволені. Те, що сьогодні запитайте в усіх, хто схоче прийти на вибори, ви почуєте ні, це однозначно. Чому не хочуть, бо не хочуть йти на вибори за старою системою. Люди підуть на вибори, якщо буде змінене виборче законодавство. І ми побачимо там не 50, і не 30, а ми побачимо 80 відсотків людей, що прийдуть на виборчу кампанію.
Ведучий: Пані Ліля, Ваша червона картка. Давайте зразу зберемо і Вашу червону картку, Ви скористаєтесь нею? Прошу мікрофон тоді пані Лілі. Ви кому і за що дали?
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Я, слухаючи колегу з «Партії Регіонів». Не стільки йому, скільки десь до певної міри тим думкам, які приходиться озвучувати. Шановні друзі, ми так, якщо ми вже втомилися від того, що сьогодні має місце, ось стоїть плакат, «Верховна Рада повинна працювати». А чи ж працювала вона? Півтора місяця з кульками, два тижні блокували, щоб не виступив Президент, потім ще щось. Це не працювання. З огляду на те, якщо люди не втомилися чекати тисячу гривень, чому Ви думаєте, що вони не вийдуть на вибори.
Ведучий: Зрозуміло.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Вони вийдуть стовідсотково.
Ведучий: Пані Ліля.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: І з огляду на те, їхній вердикт буде сказано.
Ведучий: Зрозуміло. Дивіться. Я продовжу варіант. Якщо ви вірите, що явка буде за різними мотивами ви так чи інакше це казали. Про силовий варіант поки що затримаю своє запитання, бо мене зацікавив один момент. От судячи з ідеологічних гасел. Які вже були, пролунали на початку цієї виборчої кампанії, «Партія Регіонів» знову буде використовувати формулу більшості в парламенті, зміна Конституції, друга державна російська мова. Судячи з програми, з якою іде «Свобода», тобто, захисту українців, вони ідуть проти такої вашої політики. І в цьому випадку ми, очевидно, приходимо до цього, що це не лишень за старим законом будуть вибори, але це ще й будуть вибори за старою схемою Глебушки Павловського і Кості Затуліна, стінка на стінку, схід на захід. Ми чекаємо таку кампанію? Давайте Ви тепер почнете.
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ви знаєте, я переконаний…
Ведучий: Ваших п’ять копійок. Ви не будете на цьому представлення робити?
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: Що це не буде кампанія схід на захід, це буде кампанія чи хтось за консервацію цього хаосу і безладу, і руйнації влади чи хтось за стабільність і порядок. Власне, в такому режимі буде йти кампанія і ми на цьому будемо наполягати.
Ведучий: Для чого тоді зараз риторика про мову знов?
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: Це є програмні засади «Партії Регіонів», які звичайно озвучуються лідером.
Плакат з залу: «Послідовність вимог на виборах:
1.      Вибрати вимоги до влади,
2.      Вибрати відповідну ідеологію, що є інструментом для виконання ваших вимог,
3.      Вибрати носіїв цієї ідеології».
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: Але, основна тема кампанії буде або хаос і продовження, і консервації от цієї існуючої там системи влади, в проекті якої є от ця дискусія.
Ведучий: Пані Ірино, це протистояння захід-схід?
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: Або, або сторін.
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: З мене копійки просто сиплються вже.
Ведучий: То не страшно.
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Я не думаю, що нам треба говорити в контексті протистояння, країна настільки втомлена, що ми повинні цю риторику взагалі забрати.
Ведучий: Як «Свобода» буде знімати протистояння.
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: А риторика ця називається, ця називається дія. Знаєте, якщо суспільство на 17-му році своєї незалежності далі порушує мовну проблематику, це свідчить про те, що все-таки суспільство хворе. А щоб цю хворобу вилічити, я Вам процитую геніального мислителя Аристотеля, який казав, що якщо тобі кажуть, що можна не шанувати батька і матері, ти нічого не доводь, ти просто карай, крапка.
Ведучий: Червоні картки вже з’явилися. Пане Андрію, кому і за що?
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Не в стосунку, навіть цієї дискусії, а в стосунку того, що не була дана відповідь що до 50-ти відсоткової явки. Я до речі, хочу наголосити на тому, що система виборів тут ні до чого. Тут це знаєте, про танцюриста і погані проблеми в нього з ногами, коли ноги заважають, то тут є питання що до того, яким чином танцювати. А в даній ситуації, от я абсолютно не можу зрозуміти, невже ви не вірите, от Ви і Ви, в тому, що абсолютно реальним є сценарій, про те, що домалюють, не буде цієї явки. Я розумію, що «Партія Регіонів» домовилася з Президентом, але ж ви раз домовлялися, ви його підтримаєте зараз, але не відомо чи він підтримає вас і дотримає того слова, якого ніколи не дотримував. Дякую.
Ведучий: Прошу. Ще буде одна червона картка. Ви відреагуйте.
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Можна я відреагую.
Ведучий: Ви відреагуєте, так?
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Пане Андрію, може ми припинимо говорити категоріями віри, коли ми говоримо про політику, вірити треба тільки Господу, усе решту не від віри, а від інших речей.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: А що, я щось казав про віру?
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Так, Ви говорили, що вірить «Партія Регіонів».
Ведучий: Прошу, Ви теж, до Вас апелювали, пане Василю, відреагуйте і буде друга червона картка. Що Ви скажете пану Андрію?
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Я сказав, що чи ще вірить «Партія Регіонів» цій ситуації.
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: Андрію я можу сказати тільки наступне, що БЮТ, дійсно, вірить про те, що Ви розгалужена політична сила, маєте представників у всіх регіонах, то Ви проконтролюєте процес виборів. Все, чого Ви боїтесь?
Ведучий: А процес явки?
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: І процес явки також.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Це буде складно.
Ведучий: Червона картка від пана Олеся.
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Моя пану Василю, коли він казав, що не буде на цих виборах протистояння схід-захід. Просто пан Василь представляє більше таке проукраїнське, просунуте, реформаторське крило «Партії Регіонів». А, насправді, ну, сила політики, вона візьме своє і змушена буде «Партія Регіонів» враховувати інтересів і виборців, і інтереси закордонних партнерів, тому буде знову просування і цієї ідеї проросійськості. Аналогічно підігрує і «Наша Україна», коли протиставляє ідею непопулярну зараз проблематику НАТО. З іншого боку партія «Свобода» зараз висуває абсолютно не реалістичну ідею скасування Кримської автономії. 
Ведучий: Отже, протистояння буде.
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Знову буде протистояння схід-захід.
Ведучий: Дякую. Пан Олесь сумнівається, в тому, що ви не розіграєте цю карту, «Партія Регіонів» і «Свобода» схід-захід. Прошу.
Плакат з залу: «Який фонд оплати праці депутатів? Чи варто витрачати гроші на очистку парламенту?»
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Все, пане Олесю, все, щось колись було не реалістичним. Згадайте Івана Франка, що, насправді, світ завойовує та людина, яка здатна розсунути межі можливого.
Плакат з залу: «Чи діждемося Вашінгтона з новим і праведним законом».
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Тому проблему Криму, перетворення її в область з автономії ми порушили цілком логічно. І переконані, що рано чи пізно вона буде реально здійснена.
Ведучий: Так. Ви будете реагувати на те, що сказав пан Олесь, маєте? 
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Він не з того крила.
Ведучий: Підтримуєте. Зрозуміло.
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: Знаєте, Олесь каже про різні крила завжди. Він любить, ну, як політолог, звичайно, класифікувати якось партію. 
Ведучий: Але ж Ви в хорошому крилі.
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Ну, в тому, що махає.
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: Знаєте, якщо є крила, то вони єдині, на відміну від «Нашої України» і «Народної самооборони».
Ведучий: Я б хотів зараз, дивіться. БЮТ, депутати від Блоку Юлії Тимошенко весь час говорять про вашу змичку «Партії Регіонів» з президентською командою під майбутню більшість. А потім я послухав, що лідер «Свободи», Олег Тягнибоку, сказав, що вони теж будуть підтримувати саме президентську вертикаль. Тобто, моє запитання до вас обох, може бути, що «Свобода» і «Партія Регіонів» змушені будуть бути в одній владній коаліції? 
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Я розумію що Ви… Даруйте, що я втрутилася так, випередивши подію. Що Ви працюєте за логікою крайні полюси сходяться, так.
Ведучий: Ні, ні. Я тільки за вашими висловлюваннями, тобто, я маю на увазі…
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Ви знаєте, що Всеукраїнське об’єднання «Свобода», а якщо не знаєте, то я констатую, виступає за сильну президентську гілку влади і в руках президента має бути зосереджена виконавча гілка влади. Це означає, що цей хаос, який відбувається в нашому парламенті буде в решті решт припиниться.
Ведучий: Ви можете потрапити в одну провладну коаліцію?
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Але не йдеться про Ющенка чи про якусь персоналію, йдеться про модель побудови держави.
Ведучий: Пані Ірино.
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Так.
Ведучий: «Свобода» може бути в одній владній коаліції із «Партією Регіонів»?
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: «Свобода» не може бути в одній владній коаліції з «Партією Регіонів».
Ведучий: Чому?
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Тому що «Свобода» і «Партія Регіонів» ідеологічні антагоністи.
Ведучий: Але, виходячи з того, що вам можуть довести, доведеться. Хочете, не хочете, от як нам розказувала пані Ліля, не хотіли, а мусили.
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ну, скажемо так, я на цей фронт тільки так, я, скажемо так, бажаю виборцям «Свободи» побачити своїх представників у Верховній Раді, а там далі, скажемо так, будемо в дійсності, сідати, дивитися, як працювати в тій Верховній Раді. Щоб вона, дійсно, не нагадувала цю Верховну Раду, яка, дійсно, є. 
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: А я хочу…
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: От власне і все. Мені, дійсно, хотілося б, щоб Ви так само не зрадили своїх виборців, як їх зраджують сучасні помаранчеві і так далі. Тому, ми, дійсно, будемо проводити кампанію…
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: А я би дуже, а я би дуже хотіла, щоб «Партія Регіонів»… 
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: Що від зміни помаранчевих лиць, насправді, нічого не міняється, от і все.
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Щоразу більше усамостійнювалася від Москви.
Ведучий: Як?
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Так, не лобіюючи її інтересів.
Ведучий: Дивіться. Я зараз нагадую, що червоні картки по одному, все решта в кінці експерти працюють. Попередні вибори за специфікою формування виборчих комісій, так, а вже є новини, що «НУ-НС», наприклад, подали формувати свої комісії до ЦВК, так от, формувалися за таким принципом, ми це добре бачили в 2007-му році на перевиборах. По своїх базових регіонах, ну, дуже правильно підраховувалися голоси в представників «Партії Регіонів», БЮТ, «Нашої України – Народної самооборони», в результаті всі інші партії сказали, що в них голоси вкрали, відрахували на великі партії або, деколи, помножили і на нуль. Я почну зараз від Вас. як Ви забезпечите, що у Вас голоси не вкрадуть, якщо в комісії формувати Вас не буде?
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Дуже слушне запитання, пане Романе. Це, власне, потреба зміни закону про вибори і, очевидно, цей закон про вибори не буде змінений.
Ведучий: А хто його змінить зараз?
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Так, якщо цей закон не буде змінений, то, «Свободі» залишається тільки одне, «Свобода» має подолати не просто трьохвідсотковий бар’єр, «Свобода» має, що найменше взяти дев’ять-десять відсотків.
Ведучий: А якщо не візьмете, а будете на межі і вам відпишуть тих декілька голосів і все?
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Якщо, якщо це знову інша категорія, «Свобода» - це є світоглядова політична сила, яка формує виборця активно з ним працюючи.
Ведучий: Добре. Давайте зараз без агітації, пані Ірино, а про те, що як Ви захистите ці голоси, якщо ви не в комісіях?
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Ми не можемо сказати як ми їх захистимо, ми можемо лишень сказати, що ми активно будемо працювати з виборцями.
Ведучий: Які гарантії, що зараз по регіонах Ви не будете це робити?
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: Єдиний вихід, єдиний вихід для усіх політичних сил, для усіх партій займатися структуруванням своїх політичних сил і того, що буде дійсно, реально представлено на кожній дільниці. Тому що, на практиці виявляється так, що політичні сили, які говорять про те, що вони представлені в тому чи іншому регіоні, реально в тому регіоні навіть не представлені. І для них, за роботу їхню у вигляді там, у особі там чи спостерігачів, хтось виконує там, найманці, які цю не виконують, от і все.
Ведучий: Спостерігач спостерігає, але рахує, підраховує…
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: Тому винити в першу чергу себе, за те, що ви не представлені в тому чи іншому регіоні чи дільниці, от і все.
Ведучий: Тобто, вони не мають шансу контролювати?
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: Займатися побудовою своєї політичної, займатися побудовою своєї політичної сили.
Ведучий: Але зараз…
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я не знаю наскільки є структуроване об’єднання «Свобода», абсолютно не знаю.
Ведучий: Панове.
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Абсолютно, достатньо структурована і говорити шанс є чи шансів немає, це влучати пальцем у стелю.
Ведучий: Панове.
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Говорити слід про активну роботу.
Ведучий: Тепер, власне, я ще раз нагадую, вже було по одній червоній карточці від всіх, тому зараз експерти висловлять всі незгоди на аргументи сторін, бо час експертів.
Людмила Супрун, НДП: Абсолютно зрозуміло, що на цих виборах…
Ведучий: З чим незгодні.
Людмила Супрун, НДП: На цих виборах можуть початися провокації. Одну будуть говорити тільки за одну мову, другі за другу мову, треті будуть намагатися скасувати автономію Криму. І це найбільша провокація. Я думаю, що за такі речі, в принципі, треба буде залучати до кримінальної відповідальності, насправді тих людей, що такі речі будуть робити. І я впевнена, що сьогодні можна змінити закон «Про вибори», бо Верховна Рада дієздатна, вона вся працює. Депутатам не треба вимагати скасувати указ Президента, вони можуть хоч завтра йти в зал Верховної Ради і приймати будь-які закони.
Ведучий: Не можуть.
Людмила Супрун, НДП: Особливо можуть це робити, пояснюю чому, бо попередня Верховна Рада пішла на перевибори, тому що там не було 300 голосів, вона не була повноважною. А ця Верховна Рада не працює, тому що в неї немає більшості. Але голосування є, збиратися вона може, приймати закони може.
Ведучий: А Конституційний Суд розтлумачив, депутати існують, але рада не чинна.
Людмила Супрун, НДП: І саме головне, Конституційний Суд, Конституційний Суд розтлумачив, що вона може працювати, не треба скасовувати указ Президента. І їм треба змінити, по-перше, закон «Про вибори», і прийняти закони, які хоч пом’якшать…
Ведучий: Зрозуміло. Ми ще поговоримо про це, час.
Людмила Супрун, НДП: Економічну кризу для людей. Бо це сьогодні набагато більша проблема, ніж вибори у Верховній Раді.
Ведучий: Пані Людмило, час забираєте у пана Олеся. Прошу, Олесь Доній, аргументи, з якими були не згодні? 
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Я хотів поговорити про державне мислення, тому що коли виходять з нереалістичних пропозицій, тобто, скасування зараз автономії Криму, то іноді, красиве гасло може привести до абсолютно протилежних наслідків. І мені здається, що зараз треба ставити реалістичніші гасла, вивід Чорноморського флоту, як і записано в україно-російських договорах в 2017-му році, це нагальна потреба і тут повинні з’єднатися усі представники різних гілок української еліти.
Ведучий: Це Ваша порада для «Свободи», я так зрозумів?
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Безперечно. Інакше, можна виставляти не реалістичні ідеї як, наприклад, з тієї ж НАТО негайно. Які можуть зараз лише розколоти більшість суспільства. Потрібно більше реалізму. Аналогічно, як і дуже красиві ідеї зараз, що у Ющенка, що у БЮТ, але висловлюючи їх вони на практиці зараз розвалюють судову систему, розвалюють державний апарат. Тобто, потрібно більше, іноді ставати над власними корпоративними інтересами. 
Ведучий: Зрозуміло.
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: А до державних, до державних інтересів.
Ведучий: Пане Андрію, конкретні аргументи, з якими Ви були незгодні слухаючи.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Я до речі, абсолютно не згоден з скасуванням автономії Криму, тому що з цього почалося Косово, не треба забувати, всьому свій час. Тут я це хочу підтримати, всьому свій час. Можна ставити нереальні задачі, можна ставити нереальні вершини, але не в конкретних питаннях. Давайте ставити недосяжну вершину, збудувати потужну і найкращу в світі країну під назвою Україна і тоді буде все гаразд. Тут Ви можете процитувати Франка.
Ведучий: З чим ще не згодні?
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Тільки хотів підтримати пані Супрун. Абсолютно вірно, на тлі кризи, яка насувається на країну, зараз говорити про вибори, які Президент призупинив, рішенням суду перед тим цей же ж акт Президента призупинив відповідний суд. Правда Президент скасував відповідні суди і почав назначати інші. Тому, до речі, Олесю, я не зрозумів в чому наша деструкція, це в тому що ми ходимо по вулиці і нас збивають п’яні водії, винен той, хто ходить по вулиці, так не буває. Тому на от ці обопільні, деструктивні речі, так от це риторика «Партії Регіонів», вони на цьому гріють руки, не розуміючи, що горить держава, горить Україна, горять люди, а не горить наш рейтинг. От давайте про це говорити.
Ведучий: Пані Ліля, прошу. Ви пробували другу червону картку дати, значить, ви точно з чимось не згодні. Прошу.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: На тілі українського Криму є проблема, уже відчутна нагальна, Чорноморський флот, давайте спочатку з цим, щоб нам не зробили, дійсно, якоїсь провокації. Мусимо бути відповідальні, якщо маємо національне мислення. Друге, відносно НАТО, та не вже НАТО, а ПДЧ, бо ми шість разів проголосили незалежність України, а п’ять разів втратили, бо не мали міжнародних гарантій, треба колись починати. А тепер відносно страшилок. Два рази БЮТ лякав виборця, в 2002-му, в 2006-му, в 2007-му, що «Наша Україна» піде з «Регіонами», а ж не пішла. Після зради Мороза тільки пробувала Універсал підписати, щоб якось не робити дочасних виборів, які так хотів БЮТ, а тепер не хоче. Тому, що буде у 2008-2009-му році, бо БЮТ боїться дочасних виборів. У нас спільний виборець, виборець дасть добрих 180 голосів «Нашій Україні» для того, щоб БЮТ не експериментував українською мовою, не робив канцлерської-парламентської республіки. І для того, щоб ми, «Наша Україна», проголосувала закон «Про відкриті списки», щоб і «Свобода», і інші змогли потрапити.
Ведучий: Зрозуміло. Прошу, по півхвилини відреагувати на закиди, які ви почули від експертів і зауваження. Прошу.
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: По-перше, по-перше, люди часом вживають слова. Це Декарт ще радив: «Пізнайте значення слів, тоді зміните світ».
Ведучий: Ви про що?
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Я про те, що робить «Свобода» з ініціативою що до Криму, називають провокацією. Ви, напевно, знаєте процедуру цього процесу, проведення референдуму з цього приводу. Ось ми проведемо референдум і народ висловить свою думку.
Ведучий: Зрозуміло.
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: А це є втілення в життя п’ятої статті Конституції.
Ведучий: Пане Василю, те, що стосувалося, може Вас, хочете відреагувати?
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я ж не можу не віднести «Свободу» до учасників «Майдану», ви ж були учасниками «Майдану». Насправді, останні чотири роки ми тільки спостерігаємо суперечку між вчорашніми соратниками «Майдану», хто більше український і хто кого більше звинуватить у зв’язках з «Партією Регіонів». Або, навпаки, хто дужче лясне «Партію Регіонів». Якщо разом не в змозі керувати державою, то, вибачте, посувайтеся, ми наведемо лад в державі.
Ведучий: Панове, політтехнологи, які до нас прийшли. Хто має конкретну пораду, як діяти «Партії Регіонів» в такі кризисній ситуації, в кризовій ситуації? Для «Партії Регіонів» політтехнологи є? Давайте ми послухаємо, тут є політтехнолог, який захищає Київ. Прошу, Ваша.
Гість в залі: Василь Горбаль, після 25-го травня 2008-го року, після київських виборів вніс таку пропозицію, щоб заборонити використання мобільних телефонів у кабінах для голосування, це його особиста пропозиція, я її щиро підтримую і хочу, щоб Ви довели це діло до кінця.
Ведучий: Це допоможе «Партії Регіонів» на цих виборах?
Гість в залі: Це допоможе, щоб припинити скупку голосів за допомогою фотографування виборчих бюлетенів, вибачте.
Ведучий: Зрозуміло. Ось така порада. І порада для Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Давайте, політтехнологічна порада, як їм краще діяти на виборах?
Гість в залі: Я хочу порадити пані Ірині сьогодні не говорити впевнено про те, що явка на вибори буде високою, адже всі ми прекрасно знаємо, що люди не прийдуть на вибори, тому що мають прекрасний досвід виборів сформований за останні кілька років. Тому, прекрасно вони розуміють, що обиратимуть вони цього року чи наступного року не нові ідеї, не нові ідеології, не нові програми розвитку суспільства, а людей, які вкотре кілька років будуть формувати…
Ведучий: Зрозуміло. Ви радите їм все-таки захищати і посилювати явку на виборах. Такі поради були наших політтехнологів. До речі, думку Секретаря РНБО, Раїси Богатирьової, що пора ставати тверезими політиками, можна читати і так, треба менше пити. Реклама, панове. 
 (Реклама).
Ведучий: Колись було просте жертвоприношення, тобто, брали і заколювали баранчика, а тепер це все називається відшкодуванням ПДВ. «П’ять копійок» повернулися до вас. Говоримо про те, що ще може бути довкола виборів або їх зриву. Наших глядачів за той час ми запитуємо, нехай ця Рада працює далі? Якщо ви вважаєте, що ця ні за що – дзвоніть першим номером телефону, якщо вважаєте, що треба скасувати і нехай працює далі, скасувати указ, дзвоніть другим номером телефону. Ми ж тим часом шукаючи кращі поради в цій студії, знайшли їх назовні, кращі люди знайшли кращі поради, бо їх озвучили цього тижня.
Сюжет: «Красивий як Кобзон на сцені, вічний пан Семиноженко, в котре зібрав свій піар-клуб «Український форум». Але, несподівано для самого себе втратив контроль над цим святом інтелекту і правди. Коли Кучма перехопив ініціативу і понад годину сам вів той форум. Як у старі часи Леонід Данілич викликав почергово на ковёр олігархів України і вимагав звіту за проделанную работу. Особливо цікавим був допит пана Тарути, чому у того так впали золотовалютні надої від експорту його металу.
Тарута: Проблемные процессы, которые очень быстро наворачиваются на промышленный сектор Украины.
Леонід Кучма: А Вы правду можете сказать? По Вашему предприятию, допустим, Алчевский металлургический завод.
 А потім першопричина «Україна без Кучми» сам дав рецепт виходу із кризи.
Леонід Кучма: Я думаю, может, единственное надо сделать, как избирают Папу Римского. Закрыть в комнате Юлию Владимировича, Владимировну и этого самого, и Президента, и пока белый дым оттуда не пойдёт, кто в доме хозяин, не открывать их, не выпускать. 
 Кльовий рецепт. Але по Фрейду пан Кучма не випадкову помилився, Юлію Володимирівну назвав Володимировичем, як свого Медведчука Віктора Володимировича. От то цікаво було б, як би свого часу закрили Кучму з Медведчуком у такій кімнаті, то пішов би звідти білий чи чорний дим?»
Ведучий: У нас спокійніше, поки що без диму, але з іскрами. Отже, Андрій Шкіль від Блоку Юлії Тимошенко зустрічається з Людмилою Супрун від Народної демократичної партії, щоб знайти відповіді в раунді третьому. Ситуація така, Блок Юлії Тимошенко і зараз нові союзники, так, які не оформленні ніяк, просто є нові союзники однодумці, мають таку достатньоблокуючу кількість голосів і вони можуть зблокувати зміну, наприклад, законів «Про вибори», про які ви так багато говорили цього тижня, я маю на увазі НДП, так. То, фактично, чому вони не хочуть, от взяти зараз. В вівторок збігтися і проголосувати от цей новий закон з відкритими списками, з прив’язкою, з праймеріс, все, як має бути. Що заважає БЮТ це зробити, як Ви вважаєте?  
Людмила Супрун, НДП: Я думаю, що ми їм допоможемо. Ми підготували…
Ведучий: Як Ви в Парламент прорветесь чи як?
Людмила Супрун, НДП: Проект закону замість парламентських партій і ми хочемо запропонувати парламентським партіям, всім суб’єктам законодавчої ініціативи цей закон розглянути в Парламенті. І тоді буде зрозуміло, вони приймуть його, значить…
Ведучий: Пані Людмило, буде Блок Юлії Тимошенко, маючи таку кількість законодавців в своєму цьому, читати законопроект написаний за межами Парламенту. Давайте реалістично. Чому, на Вашу думку вони не голосують до цих пір?
Людмила Супрун, НДП: Не тільки будуть, а будуть читати з задоволенням, я в цьому впевнена, бо розумні речі приємно читати. 
Ведучий: Пане Андрій, Ви в вівторок проголосуєте відкриті списки, прив’язка до округу, висування на окрузі, формування списків?
Людмила Супрун, НДП: Давайте по черзі, от скажіть, чи можете Ви проголосувати прийняття участі в комісіях всіх суб’єктів виборчої діяльності, наприклад?
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Дякую. Я хотів би взагалі…
Ведучий: Кидайте п’ять копійок і починайте, кажіть, добре.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Дивіться, я з чого почав і зраз хочу цим продовжити. Зараз про вибори говоримо достатньо передчасно, Президент призупинив своїм указом вже новим вибори, суд відповідний і це рішення ніким не скасовано, воно тільки оспорюється призупинив вибори, просто зупинив цей процес. Тому зараз сідати і на тлі…
Ведучий: Зараз найкращий час написали закон «Про вибори».
Людмила Супрун, НДП: Насправді…
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Перепрошую, перепрошую, на тлі. Я Вас прошу, дайте я завершу думку бо Ви не можете…
Людмила Супрун, НДП: Завершуй, завершуй, Андрій, будь ласка.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Дякую, дякую, дякую. Так ось, коли говорити про тевтони, коли мають відбуватися, навіть законотворення що до нових виборів, ми маємо аналізувати, що насувається, реально, справді, криза існує в світі і ми не можемо, і ми можемо стати не тільки реципієнтами але й прибирачами цієї, набувачами цієї кризи. 
Ведучий: Пані Людмило, дайте відповідь.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Тому я вважаю, що зараз говорити про закон… Повірте мені, от я був мажоритарним депутатом, це суперштука, якщо, я не знаю, багато злих язиків говорять, що от там в деяких партіях місце коштує декілька там мільйонів, то в мажоритарні вибори коштує там 200 тисяч. Буде, скільки у нас мільйонерів, кажуть у нас представники компартії?
Ведучий: Я не пам’ятаю ціни на гречку, якщо ціна підросла, то, власне, може бути і дорожче.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Тому побачите, що ні ви, ні ваші представники через мажоритарне сито не пройдуть. Тому не агітуйте, будь ласка, за зміну закону.
Людмила Супрун, НДП: Андрій ми ж не говоримо, ми не говоримо…
Ведучий: Дивіться є зразу червоні картки.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Зараз треба міняти державу, треба міняти ті закони, які є кровні.
Ведучий: Пане Андрій, пані Людмило.
Людмила Супрун, НДП: Андрій, невже ти не чуєш, що люди говорять, вони говорять, про всіх, хто в парламенті на один чин. Та що говорити.
Ведучий: Слухаємо червоні картки. Отже, прошу.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Та люди говорять, що не треба йти на вибори.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Шановний пане Андрій.
Ведучий: Панове, червоні картки. Прошу, Ваша червона картка.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Я відповідаю. І поставила червону карточку чому, БЮТ не проголосує завтра, навіть якщо ваш закон буде поданий і зареєстрований якимось чином.
Ведучий: Чому?
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Не проголосують, тому що в вівторок працює сесія Верховної Ради.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Тому що, тому що самі собі харакірі не зроблять, бо по тих списках велика частина, мабуть відсотків 75 люди просто не підтримають, коли будуть відкриті списки ідучи на вибори.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Так, так, так.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: А відносно кризи, якщо криза в нас українська і світова виникла восьмого жовтня в день виходу указу Президента а в вересні, в липні, в серпні таких тенденцій не було, то ми пропонуємо себе і політику. Відносно диму, про який сказав Кучма.
Ведучий: Все, не встигаємо більше. Прошу, Ваша червона картка спрацювала. Пані Ірино, давайте ми зразу, що відреагувати, у нас така, добрий запас червоних карток. Ваша картка кому?
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Отже, панові Андрію. Пан Андрій говорив тут про світову кризу з якою БЮТ починає боротися. Краще б БЮТ не створював кризи всередині України. Це риторичне запитання.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ой-ой-ой, ой-ой-ой.
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: І що до вершин, і низин, Ви справді, свою вершину вже взяли. А тепер можете спускатися вже донизу.
Ведучий: А в чому кризу створює БЮТ, конкретизуйте панові Андрію.
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: В голосуванні другого вересня.
Ведучий: Зрозуміло. І давайте ще, і зраз Ви відреагуєте.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: От воно що.
Ведучий: Поки що у нас емоції в звуках, але ми чуємо червоні картки.
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: У мене до пані Супрун, яка сподівається, що в вівторок буде голосування за новий закон «Про вибори». Нажаль, Віктор Ющенко, коли він оголошує дострокові вибори і в праві оголошувати, він трактує своє право як і розпуск Парламенту. І він зацікавлений, що перший раз, коли він оголошував дострокові вибори, що зараз, він зацікавлений в бездіяльності Парламенту. А Арсеній Яценюк, нажаль, наш головуючий, йому підігрує в цьому. І політичні еліти, нажаль, також виявились зацікавлені в такій бездіяльності Парламенту. І закон, який у нас діє, також їм підігрує. Тому, Андрію, я абсолютно певен, що закон «Про вибори» потрібно міняти, міняти в бік більшої відкритості.
Ведучий: Прошу, а тепер реагуйте, бо і до Вас було, і до Вас також.
Людмила Супрун, НДП: Я хочу запитати, конкретне, у мене є конкретне запитання. Скажи, будь ласка, Андрій. 
Ведучий: Пан Андрій нехай відреагує на червоні картки.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Можна я відреагую, картки були до мене, а потім я відповім.
Людмила Супрун, НДП: Я запитаю одночасно з ним, просто він висловлювався, я йому дала право більше висловитися. Будь ласка.
Ведучий: Реагуйте, говоріть. Реагуйте.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ну, по-перше, я не хочу реагувати там на то, що хто автор кризи є, я знаю, що навіть в Сполучених Штатах, на думку Вашої партії автором кризи є Тимошенко, і Вас в цьому підтримує «Наша Україна».
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Вам як чоловікові це дуже вигідно.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Тому я, тому я Вас прошу, про чоловічі і жіночі стосунки між політиками, є Анна Герман, Ви з нею подискутуєте. 
Ведучий: Панове, у нас гендерна рівність. Давайте продовжуйте.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Тому, будь ласка, будь ласка, свою, знаєте, шкільну іронію Ви залишіть в школі, а не з нею приходьте сюди.
Ведучий: Пане Андрій, без персональних речей.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ні, ні, я… Дайте я завершу свою позицію.
Ведучий: Так, скажіть «Про вибори» закон.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Тому я хочу сказати. Ні, закон «Про вибори», я погоджуся, треба його голосувати, але це не головна система виходу з кризи, яка складається в країні, це перше, не головний закон. Друге, повірте мені, що система виборів змінить дуже мало, тому що, ну, давайте будемо говорити, ми погано Президента обирали? Поганий закон «Про вибори Президента»? А Президент? Розумієте, тут є питання і питання.
Людмила Супрун, НДП: Пане Андрію, все. Я Вас не перебиваю, але більше не буду чикати.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Тому не потрібно змінювати закон про вибори.
Ведучий: Пані Людмило, Вам сказали, що Ви даремно надієтеся, що буде проголосовано Ваш законопроект. 
Людмила Супрун, НДП: Справа в тому, що вибори неминучі, немає більшості, немає у них можливості поєднатися.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ми можемо…
Людмила Супрун, НДП: Або вибори можна не проводити тільки за однієї умови, якщо буде відмінено незаконно введену конституційну реформу. 
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Цікава пропозиція, цікав пропозиція.
Людмила Супрун, НДП: Бо висновки Конституційного суду, які готувалися в свій час були чіткими.
Ведучий: Можна маленьке уточнення у Вас?
Людмила Супрун, НДП: А текст в зал Верховної Ради внесли група під керівництвом колишнього керівника парламенту незаконно змінений. Таким чином ми сьогодні живемо по фальсифікованій Конституції. І це означає, що вона привела…
Ведучий: Пані Людмило, пані Людмило.
Людмила Супрун, НДП: В тому числі до такої кризи.
Ведучий: Зараз, от в цей момент, люди вже голосують, зараз які нас слухають, Ваші аргументи, Ви їх не переконуєте. 22 відсотки кажуть, що цю Верховну Раду, значить можуть залишити, кажуть, ні в якому разі, цю, ні, нізащо. А 78 відсотків кажуть таки відмінити указ Президента і залишити цю Верховну Раду. 
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Підтримують 78 відсотків, бачите?
Ведучий: Чому вони Вас не хочуть послухати, в чому проблема?
Людмила Супрун, НДП: Справа в тому, що люди саме таку висловлюють позицію з однієї причини, не тому, що вони задоволені цією Верховною Радою.
Ведучий: А через те, що закону немає? Все, ну, ми це знаємо, правда?
Людмила Супрун, НДП: А через те, що перевибори ведуть до того ж самого результату.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Хочу втрутитися в дискусію.
Людмила Супрун, НДП: Саме з цієї причини не зможуть сьогодні вони по іншому відреагувати.
Ведучий: Пан Андрій п’ять копійок кинув.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Чому 78 відсотків людей поділяє, поділяє нормальну абсолютно здорову позицію.
Ведучий: Тому що ви кожен день про це говорите, я маю на увазі Блок Юлії Тимошенко.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ні, ні. Ну, тобто, можливо тому, але головна причина не в цьому, головна причина в тому, що дестабілізація країни починається з відсутності головного стабілізуючого органу, яким є Верховна Рада. Тому стабілізація уже, на превеликий жаль…
Людмила Супрун, НДП: Андрій, поясни, будь ласка, хто може вести зараз трибуну, Верховна Рада безвідповідальна.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Я Вас прошу, пані Людмило, пані Людмило, я Вас прошу…
Людмила Супрун, НДП: Скажи, будь ласка, хто буде це робити.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Я Вас прошу, прошу дати мені завершити, Ви не перебивайте, я ж бачите, чомусь Вас не перебиваю. І тому я хочу сказати дуже просто, що Верховна Рада має працювати. 
Плакат з залу: «Потрібно знати про тих, за кого голосуємо. Потрібно відкриті списки!»
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Народ від неї вимагає роботи, не існування, ніхто не хоче з цих 70-ти відсотків, щоб вона просто була, а потрібно творити закони, рятувати країну.
Плакат з залу: «На вибори, як на роботу, а зарплати немає!»
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Приймати бюджет.
Ведучий: Зрозуміло. П’ять копійок пані Людмила кинула.
Людмила Супрун, НДП: Я можу сказати, що як вона на рятувала…
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Спочатку бюджет, а потім вибори.
Людмила Супрун, НДП: Як вона на рятувала Верховна Рада на цей період часу.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Та я Вас прошу.
Людмила Супрун, НДП: За рік 80 законів.
Ведучий: Підсумки ми ці знаємо. Скажіть, пані Людмило, а можливий такий варіант, про який ми сьогодні як раз говорили на початку програми, що так станеться, що і Верховної Ради, як такої, як органу легітимного, загальновизнаного немає.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Абсолютно.
Ведучий: Не буде. І виборів не буде, от через механізм, наприклад, перестрибування 50, 50, а є ще й інші.
Людмила Супрун, НДП: Ні, якщо один раз не прийдуть люди на вибори, буде менше, як 50 відсотків виборців.
Ведучий: А потім менше, ще менше.
Людмила Супрун, НДП: Ні. То на наступний раз, хоча б прийшло три людини, вибори будуть вважатися такими, що відбулися.
Ведучий: Все одно.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Але уявіть, вісім місяців буде без уряду, вісім місяців.
Ведучий: Та практично, що є, що немає.
Людмила Супрун, НДП: Яка різниця, що з таким Урядом, що без цього Уряду.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Та я Вас прошу.
Людмила Супрун, НДП: Що Ви можете зробити.
Ведучий: А тепер я запитаю Вас, пане Андрію. А скажіть, будь ласка…
Людмила Супрун, НДП: Андрій Ви…
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Вас в Уряді ніколи не буде, то слава Богу, а то будете диктувати свої рішення.
Ведучий: Дивіться.
Людмила Супрун, НДП: Наш уряд буде наступним.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Буде, буде.
Ведучий: Пане Андрію, а можете пояснити?
Людмила Супрун, НДП: Обов’язково.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: В наступній державі.
Ведучий: Блок Юлії Тимошенко, дії, які зараз відбуваються, які ми зараз бачимо публічно, зокрема в судах, довкола указів, абсолютно нагадують дії депутаті і юристів «Партії Регіонів» в 2007-му році. Чому Ви повторюєте сценарій?
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Я не люблю непотрібних аналогій, Роман.
Ведучий: Ні.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Це от інше, тому що аналогії мають бути подібними. Якщо Ви пригадаєте, що…
Ведучий: А що не подібні?
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Дивіться, в чому різниця. Навіть невеличкі різниці, хай вони будуть, тоді ходили депутати проти депутатів, тому що депутати від «Партії Регіонів» стояли в ЦВК, наші депутати вимагали дострокових виборів.
Ведучий: А тепер?
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: А тепер, Ви бачили там хоча б одного іншого депутата крім нашого? «Партія Регіонів» підтримує дострокові вибори, але нічого для цього не робить. Туди ходить Гелетей, він представник і «Партії Регіонів», і «Нашої України». Пан Гелетей є, як би, їхньою уповноваженою особою.
Ведучий: І от моє маленьке уточнення тепер. Поясніть, яким чином Блок Юлії Тимошенко тепер зможе, бо вже коли ходять тут «Альфа», міліціонери і інші, достатньо одної провокації, як співають в народі, провокацію не спинити. Ви добре пам’ятаєте дев’яте березня 2001-го року, коли Вам довелося кандидувати зовсім загратованого кандидата.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Було, було.
Ведучий: Яким чином Ви тепер зупините провокацію в любому з тих судів, постріл, бабах або ще не дай Боже чогось. 
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: По-перше, пострілів не буде, якщо ніхто не буде стріляти, це головне.
Ведучий: Але провокацію не спинити.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Головне, це головне.
Ведучий: Це буде провокатор.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Це головне, тому не треба, навіть про це говорити. Інше, рішення суду має бути, хоча б рішення суду, в країні має бути святим, треба звертатися до іншого суду, а не скасовувати ці суди.
Ведучий: У нас всі рішення судів є святі, але вони взаємопротилежні. Якщо буде провокація, що, як зупинити провокацію.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: На превеликий жаль вони не протилежні, на превеликий жаль, вони не протилежні.
Людмила Супрун, НДП: Я думаю, що…
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Президент не отримав жодного в підтримку свого рішення.
Ведучий: Зрозуміло. Пані Людмило, силовий варіант і провокація.
Людмила Супрун, НДП: Я думаю, що відповідь дуже проста, дуже відповідь проста. Коли при владі була «Партія Регіонів», БЮТ і «Наша Україна» вимагала перевиборів, то «Партія Регіонів» не хотіла, але, все-таки змирилася з цим і пішла. Тепер при владі БЮТ.
Ведучий: Як зупинити провокацію, щоб не було силового варіанту, це теж варіант без парламенту?
Людмила Супрун, НДП: Послухайте, ніхто, ніколи не зможе зупинити силовий варіант, якщо буде суспільство мовчки дивитися на те, що відбувається зараз. От подивіться, суди скасували, потім відновили. Депутати прийшли, стали стінкою з одного боку і з іншого боку. Сьогодні…
Ведучий: Ви знаєте…
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ну, я і ще раз кажу, не можна казати не правду.
Людмила Супрун, НДП: Сьогодні… 
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Тут виборці і Ваші ж також слухають.
Людмила Супрун, НДП: Андрій, Андрій, послухай.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Інших, інших депутатів з іншого боку не було, це перше.
Людмила Супрун, НДП: Ну, на якій підставі ви подавали документи, що до визнання самого указу не дійсним. Ви просто не хочете йти на вибори.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ми хочемо йти тільки законодавчим шляхом на вибори.
Людмила Супрун, НДП: Ви хочете так, щоб Верховна Рада з вас нічого не спитала. 
Ведучий: Панове, ви забули про правила п’яти копійок.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ви чудово знаєте, тому що змінилася система координат.
Людмила Супрун, НДП: Так.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Поза як зараз рішення можна оскаржити про незаконність указу в звичайному, в звичайному суді, і ми це зробили.
Людмила Супрун, НДП: Я не виключаю, що в Україні може бути силовий сценарій. Бо бажання влади захопити до такої великої сили, що може бути все.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ваше бажання влади не таке велике, тому можете за це не переживати.
Ведучий: Хто може почати силовий сценарій?
Людмила Супрун, НДП: Ті, хто може тримати в руках силові структури.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Силові структури…
Ведучий: Силові структури у нас підпорядковані різним центрам, як ви знаєте, так.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Відповідно, за це можете не журитися.
Ведучий: Добре. Ви гарантій не даєте, кажете, що суспільство, ми знаємо настрої суспільства, недовіра є до всіх інститутів влади.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Нажаль.
Ведучий: Це настрої за 17 років.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Нажаль.
Ведучий: І відповідно що з цього вийде?
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Але 70 відсотків не хоче нових вибрів і це також є результат.
Ведучий: Це є цифра нашої програми.
Людмила Супрун, НДП: Але 70 відсотків не хочуть тих політиків, хто в Парламенті.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Це Ваша позиція, Ваша позиція.
Ведучий: Маленьке уточнення, пане Андрію.
Людмила Супрун, НДП: Запитайте, давайте у експертів чи вони так думають, чи ні.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Та Ви спитайте у…
Ведучий: Панове, дивіться, дуже цікавий момент, пане Андрію…
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Можете спитати, ось хочу результат побачити.
Ведучий: Фактично Уряд на конференції устами міністрів, а дуже часто і Прем’єр-міністра говорить що їх заблокували, працювати вони як Уряд не можуть.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Хто Уряд?
Ведучий: Прем’єр-міністр, Юлія Тимошенко, каже: «Нас заблокували». Практично управління йде альтернативним шляхом, через Раду нацбезпеки і оборони. Парламент теж, як би, ми бачимо, ну, подивимося ще в вівторок, але теж, ніби не діє. То чому не подати у відставку і абсолютно виграти на виборах і сказати, що ми на виборах доведемо свою правоту і все, і захопити владу, як то кажуть, як має зробити партія будь-яка.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ви знаєте, я…
Ведучий: В відставку чому не подадуть самі?
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Я не хочу в даній ситуації розповідати про те, що має робити Прем’єр-міністр, ви почуєте, ви почуєте і побачите.
Ведучий: Ні, я не про Прем’єр-міністра, я взагалі.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Що до відставки. Що до того, що створюється альтернативний центр керування державою, це правда абсолютно.
Ведучий: Це очевидно. Так я й питаюся, може подати треба у відставку чи що?
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ви розумієте, це слабкий крок, повірте, що буде крок сильніший, я не хочу ніде забігати вперед, буде сильніший крок.
Ведучий: Відкрийте його, який може бути ще сильніший крок?
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ми завжди, ми завжди робимо неочікувані кроки, ми зробимо його і цей раз. Дякую.
Ведучий: Який може бути неочікуваний крок? Ви знаєте якийсь?
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Прошу.
Людмила Супрун, НДП: Насправді, краще робити очікувані кроки і краще збирати, зібрати зараз професіоналів, фахівців, щоб, щоб у них запитати, а що крім, щоб не було тільки піару. От, наприклад, ми запропонували…
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ми зберемо професіоналів з задоволенням.
Ведучий: Пані Людмило, як примусити, щоб ця Верховна Рада, яка ще може збереться для того, щоб змінити бюджет, щоб профінансувати вибори, щоб вони ще змінили і закон про вибори. Як це зробити фізично?
Людмила Супрун, НДП:  Можу сказати, що ми подамо проект закону.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ми подивимося з задоволенням.
Людмила Супрун, НДП: В якому буде п’ять позицій, якщо Верховна, ці позиції підтримуються народом. Якщо Верховна Рада прийме, то це буде наша спільна перемога.
Ведучий: А якщо не прийме?
Людмила Супрун, НДП: Якщо не прийме, теж наша перемога.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Подавайте.
Людмила Супрун, НДП: Бо всі зрозуміють, що вони не хочуть змінювати закони.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Подавайте, ми з задоволенням прочитаємо.
Людмила Супрун, НДП: І не хочуть змінювати систему за якою вони обираються.
Ведучий: Пане Андрію, маленьке уточнення, яке є хотів, щоб ми зрозуміли. Коли Ви говорите, що вибори не потрібні, це те ж саме, що сказати, що демократія вже не потрібна. Тому що нам написано, що механізм демократії це вибори.
Людмила Супрун, НДП: Ну, а як бути, Андрій, це бажання більшості.
Ведучий: Чому Ви взяли такі фрази на озброєння, це лякає людей.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Значить, дивіться, пане Романе.
Ведучий: Це наш час.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: По-перше, вибори вже були зроблені, це дострокові вибори. Ми не говоримо, що вибори не потрібні взагалі, тому не потрібно пересмикувати слова.
Ведучий: Зрозуміло, отже, ви просто…
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Дострокові вибори, зараз, давайте разом Президента виберемо і парламент переоберемо в 2010-му році.
Людмила Супрун, НДП: Андрій, Ви вимагали перевибори в минулому році.
Ведучий: Зараз час експертам висловити згоду на аргументи сторін, я думаю, що їм є що сказати, тому слово експертам.
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: Андрій тут наговорив на десяток червоних карток, скажу прямо. Тому перша, стосовно зміни законодавства виборчого, найкращі ж часті зміни виборчого законодавства, насправді, зразу після виборів, підведення підсумків і так далі.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Боже я почув це.
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: І те що не виправлене виборче законодавство це, власне, вина і повністю відповідальність створеної у Парламенті так званої демократичної коаліції.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Але Ви закон змінити пропонували?
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: І Ви, і Ви цю на себе відповідальність, і провину повинні визнати. Друге, своїми зараз проголосами про те, що Ви готуєте якісь неочікувані кроки, насправді, Ви тільки збурюєте ті очікування якогось так званого силового варіанту і іншого, і так далі. Або ви не прогнозована, дійсно, політична сила, від вас можуть, дійсно, чекати що завгодно. Стосовно кризи, кризи економічної. Криза економічна, дійсно, Україна вже є в економічній кризі, вона, дійсно, почалася не другого вересня, як комусь здається, вона почалася раніше, з моменту приходу вашого Уряду до влади, ще у, скажемо так, ще у 2004-му році.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Коли Ваш Уряд був при владі.
Ведучий: Пане Василь.
Василь Горбаль, народний депутат, «Партія Регіонів»: Це раз, і скажемо, поки в Україні ще, дійсно, нічого реального не запропоновано.
Ведучий: Це все зрозуміло. Це все зрозуміло. Прошу зауваження Олеся Донія. Скажемо так, що всі уряди у нас завжди були чомусь кризовими, як виявлялося по наслідках.
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Подивимося хронологію. Президент штучно провокує вибори і штучно провокує, цьому сприяло і керівництво фракції, коли воно не хотіло збирати засідання «Нашої України – Народної самооборони». Але, спровокувавши вибори він діяв в межах закону. Надалі БЮТ блокує діяльність судів, а надалі Президент чинить зовсім антизаконне, він своїм рішенням скасовує рішення про призначення суддів.
Ведучий: І?
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: І ми отримуємо фактичне колапс влади. Натомість потрібно було виконати цей, нехай неправильне рішення про перевибори і не боятися перевиборів, йти і намагатися їх вигравати. Інакше, ми, фактично, розвалюємо з одного боку механізм.
Ведучий: Причини, чому БЮТ так діє, на Вашу думку?
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Знищуємо, знищуємо міф про Помаранчеву революцію і зараз «Партія Регіонів» може просто потирати руки і спокійно чекати перемоги, коли ми між собою б’ємося.
Ведучий: Чому вони це діють, так?
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: І тепер, мені здається, потрібно зробити крок на зустріч один одному і піти на компроміс, або спільне рішення про перевибори, або спільне рішення про скасування.
Ведучий: Зрозуміло.
Олесь Доній, народний депутат, «НУ-НС»: Але це має бути спільне рішення помаранчевої команди.
Ведучий: Ірина Фаріон, Ваші зауваження на аргументи сторін.
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Дві речі, зауваження до пана Андрія, в контексті сильних і слабких. Сильний не боїться подати у відставку, сильний впаде, зведеться і буде йти далі. Складається таке враження, що маємо справу з дуже слабкими, це перше. Друге, якщо влада існує задля влади, а складається таке враження, що в нашій країні саме так воно і є, то це влада абсолютно відсепарувала себе від народу. Оскільки ваша політична сила представила законопроект про зменшення бар’єру, збільшення прохідного бар’єру, то ви представляєте ні що інше, як олігархічну структуру. Хочу нагадати, «ольге» грецькою мовою означає меншість, «архи» означає влада меншості. Отже, це означає, що, насправді, ви просто програєте. Дякую.
Ведучий: Лілія Григорович, Ваші зауваження на аргументи сторін.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Пане Андрію, закон «Про вибори» з відкритими списками не прийнятий по тій самій причині, по якій не пущено нафтогін Одеса-Броди в аверсному режимі, по тій самій причині, чому не проведена системна реформа комунального господарства і так далі, і так далі.
Ведучий: По якій причині, озвучте причину.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Та тому, що просто не виконувалась коаліційна угода.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: А от воно що.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Не виконувалася, не виконувалася. І тому не пройде мій закон «Про медичне страхування», це перше. Друге, я б застерегла від сюрпризів українського народу і борони Боже ще всю Україну зробити електрощитовою. І, нарешті, про білий і чорний дим, про який згадував Кучма. В Грузії також були два герої «Революції троянд», Ніно Бордженадзе і Михайло Саакашвілі, запальний і який робить дуже багато помилок, але, тим не менше, там не треба було їх закривати, щоб йшов дим, Ніно Борджанадзе і Михайло Саакашвілі – це син і дочка свого народу. І вони зуміли свою діяльність підпорядкувати такому гаслу: «Ми для Грузії». У нас, на превеликий жаль: «Україна для мене». 
Ведучий: Зрозуміло. Такі зауваження експертів.
Лілія Григорович, народний депутат, «НУ-НС»: Якщо я не на вершині, то закон України не правильний.
Ведучий: Прошу відреагувати, маєте право відреагувати на закиди, але коротко.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Я, абсолютно.
Ведучий: Прошу.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: По черзі. По-першому, коли ми говоримо про певні кроки, вони завжди, наші кроки завжди є добрими і очікуваними, я кажу просто, що вони, ви до них просто будете не готові, тому що кожен із вас чекає чогось поганого, а так не варто робити. Ми робили завжди добрі кроки. Що до слабкості. Ну, знаєте, це не Вам говорити про нашу слабкість, пані Фаріон.
Ірина Фаріон, ВО «Свобода»: Чому, де це написано що я маю говорити?
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Власне тому, власне тому…
Ведучий: Потім, потім подискутуєте.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ви свої філологічні екскурси проводьте, будь ласка, в обласній раді, там і їм буде місце. Дякую. 
Ведучий: Пані Людмило, на те, що Ви почули, Ваше резюме, буквально декілька секунд, просимо.
Людмила Супрун, НДП: Насправді, всі ці суперечки відбуваються за однієї причини. Жодна із політичних сил так і не дала для України зрозумілу відповідь на питання як, яким чином вона повинна збудувати цю країну і життя людей в цій країні. І саме із-за цього сьогодні починається така війна. Нажаль, відповіді від цих політичних сил, ми, як суспільство, не отримали. 
Ведучий: Дякую. Я хочу зараз від наших політтехнологів почути найкраща коаліція, може хтось озвучити найкращу форму коаліції от з тих сил політичних, які зібралися сьогодні. Без мікрофону Вас не почують. Ми зараз почуємо всі варіанти коаліційної формули. Отже, давайте швиденько, коротко, хто буде влада, давайте, запропонуйте владу.
Гість в залі: Я пропоную не робити коаліцію взагалі, а робити більшість.
Ведучий: Без коаліції?
Гість в залі: Без коаліції.
Ведучий: Зрозуміло. Формула коаліції наступна, щоб влада була ефективна, щоб повела Україну кудись, назвіть її.
Гість в залі: Нужен, нужен человек, который просто возьмёт…
Ведучий: Формула коаліції, хто з ким має з’єднатися?
Гість в залі: Нужен человек, который объединит все силы.
Ведучий: Отже, треба вождя. Хтось, хтось має формулу вдалої коаліції на майбутнє?
Гість в залі: Дуже хотілося б, щоб Віктор Ющенко визначився нарешті і зайняв якусь певну позицію. То він нагороджує, народного героя Шухевича, то він нагороджує Ківалова.
Ведучий: Зрозуміло. Чи ви знаєте формулу владної коаліції, хтось один, скажіть, будь ласка?
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: І Кіркорова, і ще й Кіркорова нагороджує, так.
Гість в залі: На мою думку, це може бути БЮТ і ті партії маленькі, які прийдуть у парламент після перевиборів.
Ведучий: Зрозуміло. Дякую. Нажаль, ті сторони, які відстоювали певні позиції не переконали, ми запитували в наших глядачів про те…
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Ми переконали, я переконав.
Ведучий: Чи нехай ця Верховна Рада працює? Ця – ніколи, вважає 23 відсотки тих, хто дивилися наші аргументи. 77 відсотків вважають, що треба скасувати указ і залишити цю Верховну Раду.
Андрій Шкіль, народний депутат, БЮТ: Дякуємо за підтримку.
Ведучий: Ветеран соціалістичної праці, який на своє 70-річчя отримав в подарунок книжку «Камасутра», її перечитав і зробив висновок, життя пройшло надаремно. До нових зустрічей.  
Стенограма надана компанією Sourcer.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Sourcer
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16168
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду