Програма «Майдан» із Павлом Кужеєвим, 5 канал, 15 лютого 2009 року

16 Лютого 2009
26821
16 Лютого 2009
18:47

Програма «Майдан» із Павлом Кужеєвим, 5 канал, 15 лютого 2009 року

26821
Програма «Майдан» із Павлом Кужеєвим, 5 канал, 15 лютого 2009 року
Павло Кужеєв, ведучий: Добрий вечір. Як завжди у цій порі на "П'ятому каналі" народне ток-шоу "Майдан". Я, Павло Кужеєв, вітаю усіх глядачів "П'ятого каналу". Сьогодні у нас "Майдан" виходить у дещо зміненому виді. Як і анонсувалося, до розмови ми запросили секретарів міських рад. І хочемо з ними поговорити про те, як будувати відносини між органами місцевого самоврядування із центральною владою у Києві, і, взагалі, як відбуватимуться також спілкування між самими органами місцевого самоврядування. Про це будемо говорити з нашими шановними гостями. Радий вітати. Микола Левченко, секретар донецької міської ради. Добрий вечір.
Микола Левченко, секретар донецької міської ради: Здравствуйте.
Павло Кужеєв, ведучий: Секретар івано-франківської міської ради - Василь Бойчук. Вітаємо вас.
Василь Бойчук, секретар івано-франківської міської ради: Добрий вечір.
Павло Кужеєв, ведучий: Геннадій Кернес - секретар харківської міської ради. Добрий вечір. Михайло Аносов - секретар кам'янець-подільської міської ради. Вітаємо на "П'ятому". І також секретар київської міської ради - Олесь Довгий. Добрий вечір.
Олесь Довгий, секретар київської міської ради: Добрий вечір.
Павло Кужеєв, ведучий: Оцінку нашої дискусії ми почуємо від нашого сьогоднішнього експерта - це Соня Кошкіна, журналістка Інтернет-видання "Оглядач". Вітаємо. Наші глядачі, у яких зараз телевізор налаштований на "П'ятий канал", ми запитуємо: "У проблемах вашого населеного пункту винні?". Якщо місцева влада, дзвоніть першим номером телефону, якщо ж центральна влада, тобто, Президент, Прем'єр-міністр, Верховна Рада, дзвоніть другим номером телефону, якщо ж ви самі винні у проблемах вашого населеного пункту, дзвоніть третім номером телефону. Підсумки голосування наприкінці нашої розмови. І першим слово матиме секретар київської міської ради, Олесь Довгий. Отже, пане Олесю, цього тижня і Київ, і Україна слідкувала за тими подіями, які розгорталися довкола київської міської ради і ми бачили, що були спроби відсторонити Вас від ведення сесії. 61 голос. Був він за це, не був, і, взагалі, як Ви далі збираєтесь працювати, зокрема, із опозицією? Прошу Ваші 3 хвилини.
Олесь Довгий, секретар київської міської ради: Доброго дня. Я маю велику надію, що я встигну донести відповіді на всі запитання. І повертаючись до основної теми сьогоднішнього шоу, ток-шоу. Я хотів би перше привітати своїх колег, привітати усіх, хто спостерігає нашу передачу і привітати тих політиків, які, я маю велику надію, не чуючи нас в режимі робочому, почують нас хоча б недільний день через телевізор. Таким чином сьогоднішніми запитаннями, які Ви поставили, було "Хто винуватий у тому, що відбувається в країні і у кризі місцевого самоврядування?". Я переконаний, що винуваті усі. Центральні органи винуваті у тому, що вони не чують, а ми, шановні колеги, винуваті в тому, що, можливо, ми не занадто голосно кричимо. І про це ми поговоримо трошки пізніше. Сьогодні я виступаю тут не лише як секретар київської міської ради, але як голова спілки асоціації секретарів України. І декілька тез, які я зараз донесу, вони стосуються не лише міста Києва, а стосуються кожного окремо взятого кусочка України і сотень секретарів міських рад, які, на жаль, не мають можливості бути присутніми на вашій поважній передачі. Те, що відбувається у всьому світі, і в Україні зокрема, це нові економічні реалії, це економічна криза. Те, що відбувається на сьогоднішній день в Україні, зокрема, це початок політичних, брудних президентських перегонів 2010 року. І, на жаль, на сьогоднішній день великі політики, змагаючись в медіа, в якомусь віртуальному ресурсі, перекладаючи вину з одного на другого, надіються дожити до президентських... виборів, не роблячи ніяких непопулярних дій, не роблячи ніяких реальних економічних змін, які несуть в собі, можливо, не дуже позитивний, але вкрай необхідний на сьогоднішній день суспільний резонанс. На сьогоднішній день в таких умовах, я думаю, що навряд чи з уст молодих людей будуть сприйматися якісь рецепти вирішення макроекономічних показників. Але по крайній мірі, якщо всі ті, хто сьогодні вступив в ці президентські перегони, хочуть, щоб ці люди дожили до 2010 року, якщо вони хочуть, щоб вони дожили не лише до 2010 року, вони повинні почути сьогодні думку місцевого самоврядування. А місцеве самоврядування говорить одне: ми вже змирились з тим, що ви нам не допомагаєте. Ми просимо одного: будь ласка, не мішайте. Яскравим прикладом відсутності будь-якого діалогу став державний бюджет 2009 року. Державний бюджет 2009 року, це фінансова конституція України, за якою живе вся країна впродовж усього року. Так от цей найважливіший документ, в якому повинні бути вказані усі реформи, був прийнятий. Порушення будь-яких процедур без представництва Міністерства фінансів, без бюджетних слухань, саме страшне, без врахування думки будь-кого із тут присутніх представників органів місцевого самоврядування, і злочинно проголосований депутатами Верховної ради з закритими очима.
Павло Кужеєв, ведучий: Час. Наступне слово.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Шановні колеги. Я хотів би, якщо можна, дозавершити. Буквально декілька тез.
Павло Кужеєв, ведучий: Давайте, Ви закінчуйте. Так.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради:   Завершуючи те, я хотів би сказати. Сьогоднішні всі проблеми, шановні колеги, вони у наших, вони впали на наші з вами плечі. Я не вірю в те, що великі політики допоможуть нам вирішити ці проблеми. Я звертаюся до вас, мої колеги, я звертаюся до вас, шановні представники ЗМІ, допоможіть нам щонайменше не дати поламати ті залишки місцевого самоврядування і тих людей, які реально піклуються про народ. Будь ласка, допоможіть нам відстояти перегляд державного бюджету на 2009 рік. Київ, як столиця, і я, як секретар Київської міської ради, як голова спілки секретарів України, готовий стати тим осередком нової громадської ініціативи, яка заставить Верховну раду України повернутися до перегляду цього важливого документу. Якщо нас не чують сьогодні по телевізору, якщо нас не чують в газетах, якщо нас не чують по радіо, якщо нас не почують і після цієї передачі, я закликаю нас всіх зробити все від нас залежне. І бути фізично біля цієї Верховної ради таким чином, щоб кожен депутат, заходячи на свою роботу, просто спотикався об когось із нас, запитуючи себе кожен раз, чого ж він тут сидить. І лише після таких дій, можливо, вони почують, що сьогоднішня проблема бюджету є актуальною.
Павло Кужеєв, ведучий: Давайте. Саме час перейти до діалогу. Прошу, можливо є запитання, панове, прошу?
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Олесь, я хотів би тоді. Ви, с бачу так все на Верховну раду, на Уряд. Чи не вважаєте Ви, що проблеми, які зараз є в Київраді, були закладені тим, як формувалася ця більшість, як Вас обирали, як секретаря і перший раз і другий раз. Коли політична сила, яку представляє Леонід Михайлович, не набрала належної кількості, щоби можна було мати більшість. А більшість формувалася всупереч тому, як це передбачає закон. І коли було добре, коли виконувалося, коли не було кризи, тоді було добре. А коли криза, то зараз винен Уряд, Президент, Прем'єр-міністр. Може, причина все-таки в тому, що не все так добре було у вас в Київраді і не стільки Ви представляєте Київську раду, як представник міського голови?
Павло Кужеєв, ведучий: Дякуємо, пане Бойчук. Так.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Шановні колеги, я вже почув це запитання. Скажіть, будь ласка, шановні колеги, скільки політичних сил і фракцій у вас в вашій Раді?
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради:   У нас є і "Наша Україна", і "БЮТ", і "Пора", і "Регіони".
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Скільки?
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: І "УНП", і "Національний вибір".
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Скільки представлено?
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: У нас не має. У нас, ну, сім-вісім, так.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: У вас сім-вісім?
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Так.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: За умов наших перших виборів, я мав два роки назад майже 14 фракцій, представлених в Господарському органі "Київська міська рада". Тепер я почну з відповіді на Ваше запитання. Перша і основна помилка, яка закладена тими політичними силами, вибачте, але яку відверто Ви представляєте, є можливість поділити господарський орган на більшість і меншість. Повірте, для мене абсолютно не можливо ділити депутатів, які пов'язані, метою яких є - працювати над трубою, над проблемами ЖКХ, над бюджетом, ділити їх на більшість і меншість. Ви говорите про те, що на сьогоднішній день політична ситуація. Ми в продовж двох років воювали, фактично воювали в Міській раді за те, щоби політику вигнати зі стін Київської міської ради. І нам прийшлося пережити перевибори, і ми їх перемогли. І останніх десять місяців більше політиків в Київській міській раді не було. Я Вам доповідаю, що десять місяців підряд Київська міська рада працювала майже одноголосно, поєднавши всі фракції, включаючи лівих, правих, середніх, працюючи над господарськими питаннями. Не було жодного депутата Верховної ради, не було жодної людини, яка пробувала внести будь-які деструктиви. І ми вирішили за цей час сотні питань, які є важливими для реального господарювання, і які забезпечують безперебійне функціонування в столиці. А те, що сьогодні Ви говорите, це дійсно криза. Але небажання кризи великими політиками. Або, скажем так, в чому відсутність от така, знаєте, як Київська міська рада має деяку окремість, Київська міська рада має пряму трансляцію. І виходячи з того, що Міська рада має пряму трансляцію, які йде по всій Україні, політики починають іноді використовувати цю Міську раду, як майданчик для таких собі шоу. Так от, коли ми перейшли до розгляду бюджету 2009 року, а це відбулося в четвер, коли ми підійшли до розгляду програм соціально-економічного розвитку, коли ми підійшли до того, що на всю Україну в прямому ефірі буде показано, яким брутальним чином Уряд і Верховна рада буквально пограбували Киян, вилучивши з їхніх кишень у кожного киянина понад три тисячі гривень. І це в сьогоднішніх умовах, що складає більше половини усього бюджету. Саме тоді ми побачили політику. Ми побачили депутатів Верховної ради, ми побачили людей, мегафони, ми побачили бажання мого відсторонення, ми побачили усе, що зробили політики для того, щоб не була почута правда.
Павло Кужеєв, ведучий: Микола Левченко?
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: Олесь, то есть, если бы у нас остался закон, который был до 2006 года и в Городской совет выбирали по одномандатным округам хозяйственников, людей, за которыми стоит конкретный избирательный округ и избиратели. Ты считаешь, что не было бы этого цирка?
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Я абсолютно переконаний, що як би в стінах Київської міської ради не було прямої трансляції, я вам кажу відверто, шановні колеги.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: Хорошо. А если бы там были по одномандатным округам, хозяйственным?
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Як би не було прямої трансляції, то половина депутатів, які себе представляють, як опозиція, до труб, чи до кого вони опозиція, я не знаю, але вони би туди просто не ходили. Тому я Вам відповідаю. Єдиний правильних шлях для того, щоб в органах місцевого самоврядування працювали люди, які несуть безпосередню відповідальність перед тою громадою, яка їх обирає, це повернення до мажоритарних виборів. Лише в тому випадку, коли депутат, обраний конкретними людьми, конкретними сусідами, коли він виходячи з роботи і заходячи додому, зустрічає тих людей, яким він обіцяв, лише тоді він повертається до виконання тих обов'язків. Коли ми говоримо про те, що нам спускають списки якихось людей, які не мають жодного відношення до місцевого самоврядування і господарювання, з Верховної ради, то ми говоримо про те, що більшість міських рад, вона, в принципі, функціонує виключно, як якійсь, знаєте, ну, віртуальний орган. Тому що достатньо, а після, особливо після прийняття імперативного мандату, знаєте, в деяких радах достатньо, щоб, тобто, депутати можуть навіть не ходити туди. Знаєте, достатньо декілька політиків наверху, які мають якісь такі дистанційні пульти управління, і вони би вирішували всі проблеми у всьому світі.
Павло Кужеєв, ведучий: Зрозуміло. Зрозуміло. У когось є, можливо, ще питання. Прошу, пане Аносов?
Михайло Аносов, секретар Кам'янець-Подільської міської ради: Скажіть, будь ласка, пане Олесю. Хто вам заважав виплатити нормальну зарплату по захищених статтях вчителям, лікарям і так дальше. В нас, наприклад, такої проблеми немає?
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Скажіть, будь ласка, у вас це де?
Михайло Аносов, секретар Кам'янець-Подільської міської ради: Кам'янець-Подільський.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: І у вас в Кам'янець-Подільському немає. А хто у вас абсолютна більшість у Міській раді?
Михайло Аносов, секретар Кам'янець-Подільської міської ради: Давайте так. Я прошу відповісти на моє питання.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Скажіть, будь ласка, хто?
Михайло Аносов, секретар Кам'янець-Подільської міської ради: Прошу відповісти на моє питання.
Павло Кужеєв, ведучий: Щодо зарплати по захищених статтях.
Михайло Аносов, секретар Кам'янець-Подільської міської ради: Коли я буду там, будете задавати мені.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Домовились. Щодо зарплати по захищеним статтям. Шановні колеги, нажаль я з собою не взяв графік, але я вам поясню деяку річ. Місто Київ є що не єдиним острівком стабільності, яке, не дивлячись на всі ті грабіжницькі вилучення, які були проголосовані в 2009 році, в бюджеті 2009 року Урядом і Верховною радою України, до сих пір вчасно виплачує заробітну плату. А тепер поговоримо про суму заробітної плати, і яким чином вона виплачується. Так от. До сих пір, впродовж останніх декілька років ми збільшили бюджет Київської міської громади з менш ніж шести мільярдів до 24 мільярдів в минулому році. Саме в п'ять разів. За декілька років нашого господарювання ми збільшили зарплату медика, вчителя, пенсіонера в декілька разів. І це все у вигляді не державних субсидій, не державної виплати, а конкретних муніципальних надбавок. Так ви знаєте, що відбулося. Ось що відбулося. Коли наприкінці минулого року з закритими очима за поданням Уряду Верховна рада проголосувала 226 голосами бюджет 2006-2009 року, ми його відкрили і ми побачили, що всі муніципальні доплати медикам, лікарям, пенсіонерам Уряд і Верховна Рада в одноосібному порядку просто забрали. Таким чином, враховуючи інфляцію, яка відбулася за останні декілька місяців, людей просто пробують поставити на коліна. А це нікуди не годиться.
Павло Кужеєв, ведучий: Лунає вже, лунає вже сигнал про те, що. Ми на цьому не закінчуємо, пане Олесю, ми на цьому не закінчуємо, тому що через невеличку паузу "Майдан" триватиме і Ви вже зможете поставити свої запитання. Донести, а також продовжити свою думку. Це був Олесь Довгий, секретар Київської міської ради. Після невеличкої паузи чекаємо на цьому місці пана Бойчука. Триває народе ток-шоу "Майдан". Сьогодні ми зібрали секретарів міських рад і говоримо з ними, як про вертикальні відносиниу владі, так і про горизонтальні. Зараз слухаємо секретаря Івано-франківської міської ради пана Василя Бойчука. Отже. Прошу, Ваша трихвилинка, пане Василь.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Значить, я зрозумів, який тон заданий. Є проблема в Києві, і зараз вирішили так задіяти секретарів. Я хочу сказати, що я абсолютно не погоджуюсь з паном Олесем, раз він задав уже цю тему стосовно міської ради. Міська рада, це не сантехніки, розумієте, це є представницький орган, це є адвокат громади, так, як він, адвокат представляє будь-кого в суді. І там повинні бути різні політичні сили, і це є нормальна конкуренція, і не можна перетворювати. За труби має відповідати Леонід Михайлович і його заступники, но не міська рада. А те, що тут говорилось про мажоритарство, то я вам можу більше розказати. Я депутат чотирьох скликань, я тричі обирався по мажоритарці, а тепер перший раз обраний по пропорційній системі. То однозначно хочу висловитись на користь пропорційної системи. Але, правда, її треба міняти, щоби були з преференціями, щоб списки, ну, як їх називають, щоб вони не були закритими, хоча вони не є закритими. Але щоб була конкуренція, щоб ріс авторитет і всередині цих списків. Проблеми були в тому, що завжди міський голова, відчуваючи себе, і це закладено протиріччя суперечністю "Закону про місцеве самоврядування", тому що він одночасно є і головою виконавчої влади, і одночасно являється, керує радою. От ця суперечність. Но а Леонід Михайлович, то він ще і державний орган є, бо він керує державною адміністрацією, як двоголовий орел. В цьому вся проблема. В 90-х роках цих проблем не було, тому що там окремо Виконком був, голови обиралися в Раді. Правда, було багато депутатів тоді, от. В цьому була ще проблема. Але пізніше голови уявили себе, що вони не настільки наймити громадські, скільки вони є власниками міста. І попавши перший раз, маючи певну електоральну нішу, так, як, наприклад, от в Києві, там бабці, десь ще хтось, от, і можна довший час залишатися на цій посаді, а крім того, формувати під себе більшість. Коли є мажоритарка, значить, при мажоритарці набагато легше і це в нас робилось і я завжди був проти цього, тому що моя одна позиція, я не міг себе реалізувати, я і критикував, і критикував не одного голову, всіх голів критикував. Така має бути позиція. Але тепер я можу більше реалізувати себе і цьому свідчить моя позиція у міській раді. Я не відстоюю інтереси міського голови, я не відстоюю інтереси тільки окремої політичної сили, а безпосередньо інтереси ради. Хочу вам сказати, що ми єдина, напевно, міська рада, яка провела заміщення тих депутатів, де попробував міський голова зробити так, як Леонід Михайлович в Києві, от, там переформатувати більшість під себе. Так ми от тих людей, які почали ходити туди-сюди, ми їх замістили новими людьми. З 60 депутатів сім депутатів заміщено.
Павло Кужеєв, ведучий: Зрозуміло.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Була точно така сама ситуація з територіальною комісією.
Павло Кужеєв, ведучий: Давайте зараз Ви згадали Київ, давайте дамо слово Вам.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Я буквально дві тези. Тут сидять секретарі міськрад, і не згадуйте Леоніда Михайловича, оскільки ви спочатку з ним познайомтесь, а потім говоріть. Друге, говоріть, будь-ласка, не для свого партійного керівництва в телевізор, а говоріть для людей, щоб Вас було зрозуміло. А третє по суті. Ви сказали, боремось за посади. Ні я, ні міський голова не бореться за посади. Більше того, мені байдуже з якої сторони трибуни сидіти. Ми боремось за принцип роботи міської ради. Принципом роботи господарського органу є вирішення проблем людей, а не законотворчество і не політика. Тепер стосовно суті.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Я Вам відповідаю, я відповідаю Вам зразу.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Відповідайте мені, будь-ласка, на останнє запитання. Яка муніципальна доплата в Вашому місті встановлена пенсіонерам і яка заробітна плата лікаря і скільки від цього Ви доплачуєте, конкретні цифри.
Павло Кужеєв, ведучий: Питання зрозуміло, не гаємо час, давайте почуємо відповідь.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Я так і зрозумів, що в нас не буде розмови, тому що Ви маєте відповідне завдання, але я Вам ще раз кажу, міська рада не є господарський орган, зрозумійте це. І це не видно, не випливає з закону про місцеве самоврядування.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Яка зарплата пенсіонера.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Господарським органом є відповідні відділи і управління. Що стосується.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: У нас тема передачи - ситуация в стране, политический кризис и как это отражается в регионах. Может быть мы.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Так людина не знає зарплату пенсіонера. Як можна говорити.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Яка зарплата. У пенсіонера немає зарплати.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: У меня есть вопрос.
Павло Кужеєв, ведучий: Так, Ви почули відповідь.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Яка муніципальна доплата пенсіонера у Вашому місті.
Павло Кужеєв, ведучий: Микола Левченко, давайте почуємо Вас.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: Я извиняюсь, но я вынужден буду задать Вам вопрос неприятный. Вы не ответили Олесю Станиславовичу, потому что у Вас нет на это ответа и это понятно.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Есть.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: Но критиковать, Вы говорите, что я критиковал всех мэров. Критиковать, это на самом деле не так сложно. А вот отвечать Вам и теперь придётся от имени той политической силы. Не только от имени городского главы и городского совета, а и от той политической силы, которую Вы представляете, а именно Блок Юлии Тимошенко. И у меня вопрос, вот здесь возникла тема по заработным платам. Ваше правительство, правительство Тимошенко и политическая сила, которая представлена в Парламенте, заложила в бюджете на 2009 год для нас для всех, мы должны это выполнять, с пяти, с ноль четырёх процентным спадом производства, 45 миллиардов гривен мы должны получить в стране подоходного налога с граждан. И эти деньги, 45 миллиардов гривен, города Украины должны пустить на зарплаты бюджетникам и работникам здравоохранения и образования. Это так называемые делегированные полномочия. Теперь вопрос. А вот теперь вопрос. Ваша политическая сила, Ваш Премьер-министр, не наш, это ваш Премьер-министр, находясь в плену своих фантазий и грёз почему-то решил, что ноль четыре процента будет спад производства. Уже сегодня спад производства пять процентов. Следовательно, мы уже сегодня недополучаем эти 45 миллиардов а уже выходим на 38.
Павло Кужеєв, ведучий: Вопрос в чём?
Василь Бойчук, секретар Івано-Фраківської міської ради: Питання?
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: Где нам взять деньги для того, чтобы заплатить учителям и врачам зарплату? Сегодня мы её заплатили, в январе.
Павло Кужеєв, ведучий: У Вас буде час на виступ, пане Миколо, давайте почуємо відповідь.
Микола Левченко, секретар Донецької міської радиВо второй половине года мы не сможем платить зарплату, где нам взять эти деньги и что Вы предпринимаете для этого?
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Де взяти гроші треба буде всім думати, і те, що сьогодні Олесь сказав.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: Извините.
Павло Кужеєв, ведучий: Давайте почуємо відповідь.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської радиШановний, я перепрошую, я не перебивав Вас.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: Нас смотрят учителя и врачи, завтра им нечем будет платить зарплату, ответьте где взять деньги?
Павло Кужеєв, ведучий: У Вас буде час на виступ, пане Левченко, давайте почуємо відповідь.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Не дадуть же відповісти.
Павло Кужеєв, ведучий: Я даю Вам, будь-ласка, говоріть.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Значить, у нас виплачена за січень повністю, в повному об'ємі вся заробітна плата і вчителям, і лікарям.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: Я знаю. На второе полугодие.
Павло Кужеєв, ведучий: Дайте же договорити людині.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Перепрошую, пане Миколо, я розумію, Ви молода людина, но треба трошки вихованості, розумієте. Вмійте слухати, я знаю, що Ви не вмієте слухати, навчіться цього.
Микола Левченко, секретар Донецької міської радиВы извините меня, я просто переживаю, действительно, не хватает средств.
Павло Кужеєв, ведучий: Пане Бойчук, давайте почуємо від Вас відповідь.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Я знаю, що Ви переживаєте за людей. Значить, у нас виплачені зарплати, у нас виконаний бюджет за січень, у нас виконується за лютий і зараз буде виплачуватись аванс, 35 відсотків. Тобто, поки що дай Боже, щоб воно так було, помаленьку іде.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: Вы слышали мой вопрос, вы заложили ноль четыре процента спада производства. Я Вам говорю про экономику, Вы не слышите мой вопрос. Он же не слышит моего вопроса. Я говорю, это я в январе месяце.
Павло Кужеєв, ведучий: Давайте ж почуємо.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Бачите, що робиться. Цю передачу для того, щоб критикувати уряд. Хоча той же бюджет.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: Собрали для того, чтоб разобраться.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Шановний, так ми ж не є члени бюджетної комісії Верховної Ради. Бюджет погоджувався цією комісією Верховної Ради. Бюджет підписувався і направлялся головою Верховної Ради Президенту, Президент його підписав, це є закон. Ви ж прекрасно знаєте, щоб закон міняти, треба діяти законним шляхом, а не таким чином.
Микола Левченко, секретар Донецької міської радиВаше мнение, где взять деньги?
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Працювати треба.
Павло Кужеєв, ведучий: Геннадій Кернес, запитання давайте.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Працювати треба, виходити нормально з кризи, як весь світ зараз виходить і не займатись панікою.
Павло Кужеєв, ведучий: Геннадій Кернес, секретар Харківської міської ради, давайте почуємо його. Пане Левченко, не перебивайте свого колегу, давайте почуємо пана Кернеса, прошу.
Геннадій Кернес, секретар Харківської міської ради: Уважаемый коллега, мне очень приятно, что "Пятый канал" проявил инициативу и собрал здесь представителей управленческих, так сказать, ступеней городских советов. Я вот смотрю на Вас и в перерыве, когда Вы менялись местами с секретарём Киевсовета задал Вам вопрос, какую Вы политическую силу представляете, потому что когда выступал секретарь городского совета города Киева - столицы Украины. Он задал тон, он выступал первым. Вы разбираетесь, как его избрали, как манипулировали его избранием, Вы разбираетесь во всём том, кто что подписал. А я Вам задаю конкретный вопрос, что сделал уряд Тимошенко Юлии Владимировны конкретно для такой отрасли как ЖКХ, жилищно-коммунальное хозяйство? Это первое. И второе, скажите, пожалуйста, как Вы можете считать, что Вы являетесь адвокатом, Вы не адвокат, Вы депутат, у Вас есть свои полномочия и все решения сессий любых советов возлагается контроль на секретаря и на те постоянные комиссии, которые должны контролировать исполнительные органы власти, которые работают во исполнение принятых решений коллегиальным органом. Скажите, пожалуйста, то есть, Вы адвокат и Вы говорите, если у меня не получилось, извините, это другие и если у меня получилось, то я так хорошо сработал. Так мой вопрос заключается во втором. Скажите, пожалуйста, Вы адвокат Юлии Тимошенко и политической силы или Вы адвокат той территории, которую Вы представляете здесь, на "Пятом канале", который принадлежит Петру Порошенко, который является представителем оранжевой силы, и Вы говорите, что собрались люди, которые хотят линчевать уряд Тимошенко? 
Павло Кужеєв, ведучий: Ви так чудово все звели до купи, що, можливо, нам тут всім треба буде відповідати.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Ви такой зробили вінегрет.
Геннадій Кернес, секретар Харківської міської ради: Винегрет это Вы, понимаете. У Вас то красное, то белое, то ещё непонятно какое. У Вас правды не добьёшься никогда. Винегрет это Вы.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Пояснюю Вам. Адвокат не Юлії Тимошенко, а адвокат громади. І рішення коли Ради підписується, контроль ставиться на голову комісії відповідної профільної і заступника, який має реалізовувати це. Комісії депутатські повинні контролювати.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: По очереди. Вопрос перший про ЖКХ, правильно?
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Ви хочете щоб я відповів, чи ви будете колективно воювати зі мною, панове.
Павло Кужеєв, ведучий: Дайте право людині відповідати так, як вона цього бажає.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: Не воювати. Мне интересно послушать про ЖКХ, это важная тема. Ноль копеек заложили, ноль гривен, ноль копеек заложили на программу в этом году.
Павло Кужеєв, ведучийПослухайте, ще ж не було відповіді остаточно, ще крапку не було поставлено. Говоріть.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Я Вам скажу про ЖКХ. Значить, у нас зараз серйозна проблема в місті є. В нас трошки інше бачення. Ви привикли, що все треба дати. Вам повинні дати. Прийти хтось, добрий дядя, і дасть. Треба по-іншому робити.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: У Донецка изъято 300 миллионов. Самое большое в Украине. Как же мы привыкли. У Донецка только забирают деньги. Это мы привыкли к тому, что нам дают?
Павло Кужеєв, ведучийВи хочете почути відповідь. У Вас буде час виступу.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: В Донбассе деньги зарабатываются.
Павло Кужеєв, ведучий: Ми почуємо про Донбас трохи згодом, пане Левченко, трохи згодом.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: І на Донбасі заробляють, і на Західній Україні заробляють.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: Западная Украина на дотации живёт с Восточной. К сожалению, так.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: От я Вам привожу приклад по ЖКХ. Ваш уряд в 2007 році прийняв цікаві зміни до положення про індивідуальне опалення і постанову, це стосується ЖКХ. Для міста Івано-франківська це зараз серйозна проблема. В нас є "Теплокомуненерго" і воно має 41 тисячу споживачів. Дев'ять тисяч споживачів хочуть встановити автономне опалення, внести свої інвестиції, свої власні гроші, щоб не від кого не залежати і мати гарячу воду, мати тепло, тоді коли вони хочуть. От це є ЖКХ, розумієте. Але в 2007 році в жовтні, а потім у листопаді, було змінено відповідне положення Вашим біло-синім урядом, пане Геннадій, яке зараз не дає можливість цього зробити. Друге питання в нас зараз яке обговорюється, це кредит Євробанку, який пропонує місту взяти 12 мільйонів євро і теж вкласти у "Темплокоммуненерго". Ми думаємо над цим, чи це робити, чи ні, тому що цей же кредит перекреслює от цих дев'ять тисяч. Тому я хочу сказати.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: В 2007 году два миллиарда 70 миллионов гривен на модернизацию ЖКХ потратили. В 2009 году Тимошенко ни копейки не заложила. А в 2008 планировали 850 миллионов, не потратили ничего.
Павло Кужеєв, ведучий: Якщо людині потрібна пауза для того, щоб набрати повітря, то що треба встрівати туди чи що. Прошу, давайте говоріть далі.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Яку ложь. В мене ці постанови з собою.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: У Вас, я там вижу, целые тома.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Тома. Я знав, до чого готуватись.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: Я вот пришёл без бумажки. Я всё знаю.
Павло Кужеєв, ведучий: Олесь Довгий, питання Ваше, прошу.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Я знаю, що Ви все знаєте.
Павло Кужеєв, ведучий: Олесь Довгий, секретар Київської міської ради. Ваше питання стисло.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Дивіться, стисло. Я вже, знаєте, вирішив не ходити не на які політичні передачі і прийшов сюди, бо це господарська тема. От я не належу не до одного уряду, ні до другого і не захищаю ніякий уряд. Я хочу до вас лише одне запитання по суті. Скажіть, будь-ласка, об'єктивно є фінансова економічна у всій країні, правильно. І скажіть, погоджуєтесь Ви з тим, що незалежно від того, де чий уряд, хто який представник, ми всі повинні об'єднуватись заради конкретних реформ і рятувати конкретних людей і захищати їх, виступати їхніми адвокатами задля того, щоб вони пережили цю кризу. Ви погоджуєтесь з цим?
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: От тут Ви правильно все сказали.
Олесь Довгий, секретар Київської міської радиАбсолютно погоджуєтесь. Тоді можна друге питання, одне. Скажіть, будь-ласка, тільки стисло одною цифрою. Чи є закладені і які доплати до пенсій в Вашому бюджеті впродовж останніх років для пенсіонерів і яка доплата муніципальна щомісячна медику і лікарю, три цифри стисло? Все решта мене не цікавить.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Ми ніколи таких доплат не робили.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Ніколи ніяких доплат не робили.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Я перепрошую, дайте можливість відповісти.
Павло Кужеєв, ведучий: Давайте ж почуємо.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Пане Олесь, Ви хочете говорити 20 хвилин питання і щоб я пів секунди відповів. Ми ніколи не робили, тому що нам бюджет цього не дозволяв. Один раз минулого року ми пробували це зробити, але в нас не вийшло, не набрали необхідної кількості голосів. І ми розуміли, що це може бути тільки одноразова допомога. Це не може бути як заробітна плата. Зрозуміло, ми чули, колись це робив Лазаренко в Дніпропетровську, це робили в Києві, але ми не могли собі цього дозволити, тому що Івано-Франківськ це не Київ, це зовсім інші формування бюджету, зовсім інша специфіка. Всі банки, всі структури, всі капітали сходяться сюди. І тепер, коли сталась криза, у вас ці доплати відійшли, тому що у вас зупинився будівельний бізнес, у вас поїхали робітники і у вас не вистачає коштів і ви почали перетягувати от цю куцу ковдру з одного на друге.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Коротко.
Павло Кужеєв, ведучий: Маленьке уточнення і все.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: А нам легше.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Ви погодились, що ми повинні бути разом, спільно.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Що стосується того, щоб бути разом, спільно, якщо Ви задали питання.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Тепер в мене прохання.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Шановний, я перепрошую, що стосується щоб бути разом. Ми цікаві тим, що ми різні, ми цікаві будем тим і світу, і собі, і тим, що ми є різні, що Донецьк один, Західна Україна інша.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Я погоджуюсь. Ми всі різні, але всі повинні допомагати людям.
Павло Кужеєв, ведучий: Дякуємо. Все, панове. На цьому виступ пана Василя Бойчука ми закінчимо. Але "Майдан" на цьому не закінчиться. У вас буде ще можливість подискутувати, поставити своє питання. Будь-ласка, прошу на цю трибуну пана Михайла Аносова, секретаря Кам'янець-Подільської міської ради. Дякуємо Василю Бойчуку. Отже, з тих питань, які ми щойно розглянули, це і ЖКХ, і хто має бути адвокатом територіальної громади чи політичної сили. У Вашому місті як це відбувається.
Михайло Аносов, секретар Кам'янець-Подільської міської ради: Я хотів би зробити зауваження з приводу самого ведення сьогоднішньої нашої дискусії. Ми зібрались поговорити предметно, конструктивно про те, що може зробити міська влада на своєму рівні, що вона може зробити по вертикалі, маючи зв'язки і що вона може зробити по горизонталі кооперуючись з міськими радами інших міст і тому подібне. Але чомусь дискусія зводиться до того, а хто в нас правий. Чи Юлія Володимирівна, чи хтось інший і так далі. Не це питання сьогодні стоїть.
Павло Кужеєв, ведучий: Отже.
Михайло Аносов: Тобто, я хотів би...
Павло Кужеєв, ведучий: Давайте не гаяти час. Ми забираємо три хвилини Ваші. Прошу.
Михайло Аносов: То я хотів би перш за все сказати що зроблено у нас, а потім як воно буде зроблено, тому що за три хвилин я не встигну всього сказати. Хочу сказати так, що бюджет восьмого року по відношенню до сьомого року в нас виконаний на 135 відсотків, тобто на третину бюджет збільшений за цей рік, який кінець року був досить проблематичний. І перевиконаний бюджет на 1,3 відсотка по відношенню до того, що ми планували на восьмий рік - раз. Друге - ми виплатили зарплати, виплатили надбавки, виплатили премії, виплатили пенсії всім, зарплата маю на увазі бюджетним організаціям, виплатили всім і в грудні ще за грудень, майте на увазі, вдалось нам це зробити. Будуть питання - скажу як. В 2008 році ми не мали ніякої заборгованості за газ. В нас тепло, в нас є вода. Ясно, що ЖКХ не може працювати ідеально і не йти часи, це у всіх однакові проблеми, тим не менше в нас перебоїв ні з гарячою в водою, ні з водою, ні з газом немає, ні з опаленням. Дальше. По промисловій продукції і по будівництву. Відношення 2008, 2007 року - 181 процент. Мається на увазі на 80 процентів збільшений об'єм будівельних робіт і промислової продукції. Приріст населення у нас самий високий по області. Коли область має мінус 0,9 за рік на 1000 населення, то ми маємо 10,7 в плюсах. Це про щось говорить, це говорить про те, що в Каменці, напевно можна жити, і люди хочуть тут жити. Січень дев'ятого року, нинішнього року. Зарплата виплачена, енергоносії виплачені, пенсії виплачені, харчування. По захищеним статтям, я маю на увазі ми все виконали за січень місяць. Зараз виплачуються пенсії вже і аванси за лютий місяць. І хочу сказати наступне, саме основне. Що необхідно для того, щоб міська влада ефективно працювала, для цього потрібно: по-перше - повинна бути команда, яка знає що робити і яка має якусь спільну стратегію. Скажу, що в нас є в Каменці, в нас в Каменці є шість політичних сил. Найбільше - Блок Юлії Тимошенко, я, до речі, ним керую в місті, але ми на першій же сесії прийняли таку загальну, загальне рішення таке прийняли, що ми політичних тем не торкаємося, коли справа стосується життєдіяльності міста. Це перше, це основне, і це для нас святе. Що стосується загально-політичних тем, то вже кожна партія працює так, як їй, як вона вважає за потрібне. Більше того, ішла розмова про те, що от мажоритарні вибори, чи не мажоритарні вибори, ми ще в п'ятому році, коли починалася підготовка до виборів шостого року ми закріпили кожного майбутнього депутата за виборчим округом. Ми за цим слідкуємо і він має відповідальність не тільки перед населенням, а й партійну відповідальність.
Павло Кужеєв, ведучий: Час.
Михайло Аносов: Добре. Я дякую.
Павло Кужеєв, ведучий:: Уже є запитання. Прошу, пане Олесь.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Стільки всього у вас виконується і перевиконується. Ви з якої країни?
Михайло Аносов: Я з тої країни, яка називається Україною і я люблю цю країну і я на неї працюю.
Олесь Довгий: Ви з України. Тепер друге у мене питання. Як Вам?..
Михайло Аносов: Я відповім. Якщо Ви не вірите в те, що я сказав.
Олесь Довгий: Я вірю.
Михайло Аносов: Прошу, пане Павле, візьміть делегацію, приїдьте в Кам'янець, перевірте.
Олесь Довгий: Якщо у вас все чудово і немає кризи, і Ви з України, друге питання. Чи знаєте Ви, що 90 відсотків усіх надходжень до бюджету і дотацій, за які Ви кажете, що виплачуєте зарплати в бюджеті 2009 взято з міста Києва. І з 8,6 мільярдів гривень сім с половиною мільярдів гривень взято з кишень людей, які тут присутні, з кишень киян.
Павло Кужеєв, ведучий:: Пане Олесь, це не коректно, не коректно. Виходить що Київ на всю Україну працює.
Олесь Довгий: Так от виходить, що Київ і з міста Києва і на плечі киян уряд, партія, про яку Ви говорите одноосібно поклав фінансування усіх. Добре, бог з тим. Якщо у вас так все добре, я радий за людей. Але скажіть мені будь-ласка, чи долучитесь ви до нас в ініціативі перегляду бюджету на 2009 рік, чи долучитесь ви до нашої ініціативи і вимог до кабінету міністрів переглянути цю безвідповідальну політику до місцевого самоврядування. І третє -якщо все те, що Ви сказати зараз про те, як у вас виконується, перевиконується і ще щось, чи Вам не совісно потім буде повертатись додому, чи Ви залишитесь в Києві і після такого грандіозного виступу уже просто в Кам'янець не їдете, скажіть будь ласка.
Павло Кужеєв, ведучий: Давайте не перебивати і почуємо відповідь по порядку. Прошу.
Михайло Аносов: Я вам скажу, хочете перевірити - нехай "5-й канал" робить делегацію, робить передачу, мені не соромно відповідати за свої слова.
Павло Кужеєв, ведучий: Дякуємо за запрошення. Можливо, і скористаємося.
Михайло Аносов: І я скажу вам такий факт, у нас мер, теперішній перший заступник міністра житлово-комунального господарства, пан Мазурчак був від нашого блоку. Більшість у нас БЮТ. В цьому році були перевибори меру, прийшов також від БЮТу і ви знаєте який процент голосів - 83,3 відсотка. Це означає, що камінчани нам вірять і якби ми брехали, вибачте, я ще не закінчив відповідь, якби ми брехали, нам би цього відсотка не одержати. Тепер я вас скажу далі. Дивіться, пане Олесю, хіба сьогодні стало зрозуміло що ціни на енергоносії зростають - це стало зрозуміло давно. Що зробив Київ в тому плані, щоб ефективно використовувати енергоносії. Зараз-зараз, чекайте. Ми, в нас є програма - програма енергоефективності. Це не означає, що заощадження енергії, заощадити можна - прикрутити всі крани, і все, буде стопроцентна економія. Ні. Енергоефективність є ціла програма, ми долучилися до асоціації енергоефективних міст і восьмого року. Я ще не закінчив.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: Уточните, в городе у вас или в стране в целом эта программа?
Василь Бойчук: Уважно слухайте все до кінця.
Микола Левченко: Нет, Вы скажите в стране или в городе?
Павло Кужеєв, ведучий: Давайте людина закінчить свою промову.
Михайло Аносов: Давайте дотримуватись елементарних правил.
Микола Левченко: Я вопрос задал.
Михайло Аносов: Є програма.
Микола Левченко: Так програма у вас в городе или в стране?
Михайло Аносов: Завдяки цій програмі, ми в восьмому році зекономили в грошах, по відношенні до сьомого року чотирнадцять відсотків. В фізичному об'ємі це значно більше ніж 14, оскільки ціни виросли, ви прекрасно розумієте. Тепер, щодо загальної програми. Буквально кілька днів тому назад дев'ятого, десятого числа була наша делегація в Брюсселі, як раз там збирав Євросоюз збирав таку велику конференцію з приводу як раз енергоефективних речей і було підписана угода мерії із 350 мерів різних країн 10 було з України. В тому числі і з Кам'янцю-Подільська - це відповідь на Ваше питання.
Павло Кужеєв, ведучий: Геннадій Кернес, прошу, Ваше питання? 
Геннадій Кернес, секретар Харьківської міської ради: Уважаемый тоже коллега, хочу к Вам обратиться, так как я понял, что сегодня в этой студии собрались два секретаря западной Украины, представители конкретно политической силы по пропорциональной системе БЮТ и Вы эксплуатируете то доверие, которое Вы говорите, что Вам оказали в лице переизбрания мэра 80 процентов, Вы просто людям рассказываете как вы хорошо живете. Здесь сидят, вот с лева от меня и я - мы представители Партии регионов, мы задаем Вам конкретный вопрос: что сделало правительство Юлии Тимошенко, так называемый украинский прорыв в сфере жилищно-коммунального хозяйства, где ваш мэр, Вы только что сказали бывший, работает первым заместителем министра ЖКХ. Назовите мне хоть один закон, который дал преференции для возрождения жилищно-коммунального хозяйства того жилья, которое есть единственное у 99 процентов граждан Украины. Скажите мне, пожалуйста, на этот вопрос. Перед этим я задавал Вашему коллеге, он не ответил и Вам задаю, а Вы нам рассказываете, как сладко вы живете вашей политической силы. Ответьте.
Павло Кужеєв, ведучий: Слухаємо відповідь.
Василь Бойчук: Якщо ви це з уряду робили, то вас не треба, ви маєте повну перевагу у Харкові і Донецьку Партії регіонів.
Микола Левченко: Политическая.
Павло Кужеєв, ведучий: Про ЖКХ було питання.
Микола Левченко: У политической силы БЮТа 80 процентов рейтинг. Однако, до сих пор, имея такую поддержку в парламенте...
Павло Кужеєв, ведучий: Пане Микола, буде у Вас час вийти на трибуну і говорити. Я Вас прошу, ми слухаємо відповідь.
Микола Левченко: Как только я начинаю говорить - Вы перебиваете.
Павло Кужеєв, ведучий: Пане Микола, буде ж у Вас регламентний час.
Микола Левченко: Вы мне не даете вопрос задать.
Павло Кужеєв, ведучий: Ви не дали відповісти на запитання пана Кернеса, а Ви хочете ще причепом ще одне запитання.
Геннадій Кернес: Вам вопрос понятен мой конкретно?
Михайло Аносов: Абсолютно.
Геннадій Кернес: Я его задавал предыдущему секретарю и Вам задаю. Закон. Назовите закон когда принят и кто инициатор этого закона.
Михайло Аносов: Я вже чув. А Вам зрозуміла постановка сьогоднішньої дискусії? Що зробили Кам'янець, що зробив Харків, що зробив Івано-Франківськ, Київ для того, щоб якимось чином полегшити цю кризу і вийти з цієї кризи. От на яке питання я буду відповідати. За Юлію Тимошенко я відповідати не буду, не в тому плані, що я їй не довіряю, кожен повинен займатися своєю роботою.
Олесь Довгий: Ви так не кажіть, щоб Вас завтра не переобрали.
Василь Бойчук: Не треба хамити.
Павло Кужеєв, ведучий: Давайте стриманіше, панове.
Василь Бойчук: Я скажу, Партія регіонів за те, що за Харків, Леонід Михайлович відповідав за те, що в Києві.
Олесь Довгий: Конкретне питання по ЖКХ.
Павло Кужеєв, ведучий: Пане Бойчук, давайте, пане Геннадій запитав конкретно, давайте почуємо відповідь, давайте конкретно почуємо відповідь.
Василь Бойчук: Чи по ЖКХ, чи по зарплаті, це з вас треба питати.
Павло Кужеєв, ведучий: Говоріть.
Михайло Аносов: Ми що повинні вимагати все від уряду дайте, дайте, дайте, да?
Микола Левченко: Можно мне вопрос?
Михайло Аносов: Дивіться, ми зараз маємо, починаємо будівництво заводу по біопаливу. Ми найшли інвестора, ми його втягнули в місто. Це робочі місця, це зарплати, це, в кінці кінців надходження до податків.
Василь Бойчук: В нас котельню відкрили першу таку ж.
Михайло Аносов: Подивіться в нас в радіусі 100 метрів від нашого міськвиконкому будується три об'єкти, при чому будувалися всю зиму і продовжують будуватися. При чому будується готель "Україна" і, що цікаво, що будує його араб з Еміратів.
Олесь Довгий: Почали про Кабмін, закінчили арабом з Еміратів. Можна конкретне якесь?
Павло Кужеєв, ведучий: Микола Левченко, Ваше питання, уточнення Ваше?
Михайло Аносов: Я про те кажу, що треба грошу затягувати в місто, а не чекати поки вам хтось їх дасть.
Микола Левченко: Я прошу прощения, у меня есть вопрос.
Олесь Довгий: Ви затягуєте гроші, взяли з кишені киян і принесли в кишеню вам, а ви далі розказуєте, що все гарно.
Павло Кужеєв, ведучий: Пане Довгий, Ваш колега не може задати питання. Давайте його почуємо.
Михайло Аносов: А з якого часу араб з Еміратів бере з кишені киян я не зрозумів.
Павло Кужеєв, ведучий: Микола Левченко, секретар Донецької міської ради.
Михайло Аносов: Прошу.
Микола Левченко: Давайте араба оставим в покое, а вот вернемся к нашим проблемам. Вы, действительно, очень красиво рассказали про ситуацию в городе и только остается Вам аплодировать, и, к сожалению, я могу сказать, что мы не можем похвастаться такими успехами, как у вас: стопроцентно выплаченная заработная плата, сто процентов все расчеты за энергоносители и, в принципе, у Вас такое Монте-Карло в Украине то, что Вы рассказали, но...
Павло Кужеєв, ведучий: Питання.
Микола Левченко: У меня тогда вопрос, во-первых, какое-то есть противоречие. Только что Ваш коллега из Вашей политической силы сказал, когда я задал вопрос о том, что вам необходимо пересматривать, здесь два мнения, одно мнение существует, что тот бюджет, который принят, он пагубный, Вы говорите, что он выполняется и с ним все в порядке. Но Ваш коллега сказал, что необходимы, правильно, Вы ответили мне вопрос, что
Василь Бойчук: Це в законі написано.
Микола Левченко: Что необходимо изменять изменения к бюджету, необходимо и они будут.
Павло Кужеєв, ведучий: Питання.
Василь Бойчук: Це в законі написано, читайте закон.
Микола Левченко: Не перебивайте меня, я же задаю.
Павло Кужеєв, ведучий: Є ж час. Вам потім не вистачить.
Микола Левченко: Представитель, Ваш коллега, представитель Вашей политической силы считает, что необходимо изменять этот бюджет, вносить поправки и правила игры менять, а они убийственны сегодня, Вы же говорите, что по этим правилам у вас все хорошо и все идеально. Это первый вопрос. И второй, потому что мне уже второй раз не дадут слово. Второе - Вы говорите о том, что вы выплатили на 100 процентов заработную плату бюджетникам.
Павло Кужеєв, ведучий: Не має другого питання тому що...
Микола Левченко: По делегированным полномочиям. Вы знаете о том, что в этих делегированных полномочиях, в том, что записано в проекте бюджета, по подоходному налогу 80 процентов...
Павло Кужеєв, ведучий: Пане Левченко, ми можемо Вас слухати безкінечно.
Микола Левченко: Вы послушайте, это важно. 80 процентов - удельный вес заработной платы.
Павло Кужеєв, ведучий: Давайте перше питання почуємо.
Михайло Аносов: Важно буде, як ви зарплату в Донецьку виплатите людям, а це не важно, що ви говорите.
Микола Левченко: 50 процентов - это максимум. Я прошу прощения, господин ведущий, Вы же перебиваете, Вы самое главное упускаете.
Павло Кужеєв, ведучий: Я не упускаю найголовніше.
Микола Левченко: Это ложь, которую распространяет правительство. Удельный вес...
Павло Кужеєв, ведучий: Ви станете за цю трибуну і я не буду Вас перебивати. Все, будь ласка.
Микола Левченко: 50 процентов заработной платы, это не возможно.
Павло Кужеєв, ведучий: Давайте ж почуємо людину, пане Левченко.
Микола Левченко: 50 процентов это максимальный удельный вес, допустимый заработной плате.
Павло Кужеєв, ведучий: Давайте для того, щоб нас не вирубили на рекламу почуємо відповідь пана Аносова. Це монолог, це не запитання, це монолог. Прошу, пане Аносов. Давайте почуємо відповідь.
Голос із зали: Ви що тішитися з цього?
Микола Левченко: У Вас буде три хвилини отут висказати все, що Ви хочете.
Павло Кужеєв, ведучий: Давайте, будь ласка, уберіть мікрофон, давайте почуємо відповідь.
Михайло Аносов: Я сказав тільки одне, що справа Верховної ради займатися бюджетом країни, а справа міської ради займатися бюджетом міським, і все, і кожен повинен займатися своїм. Давайте зараз вийдемо на Майдан, давайте будемо кричати: "Не той бюджет, все", хто за нами буде робити?
Павло Кужеєв, ведучий: Зараз, панове, давайте трошки зіб'ємо градуси, послухаємо Соню Кошкіну, вона за цим всім спостерігала, і давайте неупереджену думку почуємо. Прошу, Соня.
Соня Кошкіна, "Обозреватель": Я вспоминаю, как в 2002 году в парламент избрались два друга, один по мажоритарному округу, а другой по списку политической партии. И тот, который по мажоритарнке, он третий раз избрался, а тот, который от политической партии - первый раз пришел. Так вот тот, который от политической партии, он через два дня стал о себе говорить: "Я политик, я политик", а тот, который был третий раз подряд по мажоритарке, он ему ответил: "Нет, дружочек, ты не политик. Вот пару раз по мажоритарке сходит, тогда ты, может быть, будешь политиком". И вот аналогия, может, не сто процентная, но как мне кажется, она достаточно уместная. Потому что господа здесь присутствующие, они, так сложилось, может быть, они даже в этом и не виноваты, но мне кажется, что они от этого огромный кайф получают, равно, как и их коллеги по стране в целом, от того, что они политики, хотя, на самом деле должны быть жкхашниками. Вот так вот получилось. И именно поэтому вы сегодня можете судить о тех вещах, в которых вы, по большому счету, же не компетентны на самом деле. Вы сами друг друга призываете говорить о ЖКХ, но вы все время перескакиваете на политику. Вы говорите о деятельности одного правительства, деятельности другого правительства, хотя не хотите обсуждать то, что происходит у вас в городах.
Павло Кужеєв, ведучий: Отже, будемо сподіватися, що зараз після невеличкої паузи ми не будемо гаяти час, а будемо говорити по суті і не з'ясовувати стосунки. Лише нагадаю наше інтерактивне питання. У проблемах вашого населеного пункту хто винен місцева влада, центральна влада, або ж ви самі. Ідемо на рекламу, потім повертаємося до нашої розмови тут. (Реклама). Панове, триває народне ток-шоу "Майдан" про взаємини між органами місцевого самоврядування між собою, а також про стосунки з центральною владою говоримо сьогодні у неділю в вечорі на "5-му каналі". Нагадуємо наше інтерактивне опитування. У проблемах вашого населеного пункту хто винен місцева влада, центральна влада, або ж ви самі винні у своїх проблемах. Дзвоніть за тими номерами телефонів, які зараз бачите на своїх екранах, три хвилини свого слова має секретар Харківської міської ради, пан Геннадій Кернес. Прошу.
Геннадій Кернес: Уважаемые телезрители, уважаемые присутствующие и уважаемые коллеги, я внимательно слушал сегодняшнюю дискуссию и для себя сделал первый вывод. Что реально мы сейчас присутствуем на такой, знаете, симуляции сессии любой рады. И что мы сегодня видим? Каждый отстаивает, как бы, свою позицию. Я хочу коллеге парировать, и сказать, что я депутат трех созывов, и тоже избирался по мажоритарной системе, и тоже мне, в свое время, власть имущие не давали избираться, потому что у меня была другая, отличная от них гражданская позиция, когда я шел защищать интересы людей на той или иной территории. А сегодня я защищаю интересы территориальной громады, и приехал сюда потому что, на самом деле, пригласили сюда секретарей городских советов. И то, что на секретаря городского совета возлагается контроль за выполнением тех решений, которые принимаются советами, это очень важно и значимо, в именно почему? Потому что это единственный депутат из всех, которые были избраны по любой системе. Представляют депутатский корпус в исполнительных органах власти потому что в городских советах создаются исполнительные органы власти в отличие от областных советов, где областными советами руководит председатель областного совета, а есть государственная областная администрация, которая и выполняет функции исполнительной власти по вертикали. И здесь, мы с вами знаем, что произошел конкретный дисбаланс между ветвями власти, где сегодня существует несколько так называемых кланов. Первый клан - это президент и его команда. Второй клан - это Юлия Владимировна Тимошенко, которая возглавила Кабинет министров, и ее команда. И все, кто ей симпатизирует. И третий, и третий, нельзя назвать это кланом, это народ Украины, который эксплуатируют сегодня, и, соответственно, органы местного самоуправления, которые остались сам на сам с проблемами этих людей. И я здесь задавал конкретный вопрос своим коллегам. Они - представители конкретной политической силы, и я тоже стараюсь стоять на позициях, что пропорциональная система - это нормально. Не надо показывать, что можно избрать депутата-хозяйственника, и все его знают. Достаточно того, что мы принадлежим к той политической силы, и мы не должны стесняться своих политических убеждений, если мы таковым поверили. Но, если эта политическая сила не может пролабировать вопросы и интересы своего избирателя, или тот, кто готов на него проголосовать, то эта политическая сила, соответственно, сразу это банкрот. Поэтому, я говорю сегодня вам здесь, в этой студии. И ведущему, что конкретно я задавал вопросы, на них не получил ответы от представителей так называемой Западной Украины, которые живут на дотацию, где деньги сегодня получают из тех регионов, которые сегодня, практически, производят материально-технические ценности. Создают те рабочие места, про которые вы просто никогда не видели, потому что вы не приезжали никогда в Донецк, ни в Харьков, ни в другой город. Вы приезжаете только на партийные съезды. И если я сегодня, как секретарь Харьковского городского совета, депутат трех созывов, конкретно вам называю вещи своими именами, что правительство Юлии Тимошенко, как субъект инициативы, не сделал ни одной инициативы для усиления роли государства и правительства, для сферы жилищно-коммунального хозяйства. Ноль. Ноль. Что было сделано, единственно? Это была создана, вновь создана контрольная инспекция по жилищно-коммунальному хозяйству. Но, с функциями, опять-таки, контроля, это новая коррупционная схема, которая была создана правительством. Следующее, что сделало правительство Юлии Тимошенко, издает подзаконные акты так называемые, постановления Кабинета министров, де, значит, забирая всю власть с мест в центральные органы власти, лишая органы местного самоуправления оперативно реагировать на те проблемы, которые есть конкретно у жителей той или иной территории. И, поэтому, сегодня, если мы с вами собрались как секретари місцевих рад, мы должны с вами просто выработать правильно те решения, которые бы принимали во всех радах для того, чтобы Кабинет министров в первую очередь мог обратить внимание на те пробелы в своей работе, которые они допустили.
Павло Кужеєв, ведучий: Давайте тоді, якщо така консолідована пропозиція, давайте перейдемо до запитань. Пане Бойчук, Вас згадували, тому слово.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Згадують. Постійно всі згадують. Значить, пане Геннадію, Геннадій Адольфович, це таке, ми чули питання, яке поставив ведучий. Хто винен у тому, що у місті Харкові, як Ви кажете, дуже велика проблема з ЖКХ. Юлія Тимошенко, Віктор Янукович, який двічі очолював уряд, який закон Вам треба прийняти, щоб у Вас ЖКХ запрацювало? Це перше питання. Друга репліка. Я би Вас просив коректніше стосовно, що стосується Західної України, і хто на кого працює. Ми всі працюємо на Україну. Ми повинні бути вдячні тому, що ми такі є. Наше основне досягнення - це та воля, свобода, що ми сьогодні можемо говорити. Це нас об'єднує. Тому я прошу коректніше. Ви повинні знати, що у нас люди не сподіваються на владу. Вони сподіваються на Бога, і на свої руки. І працюють. І нема в нас таких великих підприємств. Ми дещо відрізняємося від вас. Ви це теж повинні знати. У нас...
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: Вы меня перебивали, по поводу длинных вступлений, если я не ошибаюсь.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: А я навчився від Вас, розумієте? Бо я бачу, що тут...
Павло Кужеєв, ведучий: Зараз, зараз хвилина збіжить, і будемо слухати пана Кернеса.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Так от, скажіть, будь ласка, хто, що Вам треба зробити, і хто винен у тому, що в місті Харкові не працює ЖКХ.
Павло Кужеєв, ведучий: Питання зрозуміло. Давайте почуємо відповідь.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: І чи є кланом блок Віктора Януковича? Бо Ви ті два клани назвали, а третій забули. Ну, все-таки.
Геннадій Кернес, секретар Харківської міської ради: Можно, я объясню Вам сразу, чтобы у Вас больше не было вопросов. Первое. У Януковича Виктора Федоровича клана нету. Это первое. Он возглавляет "Партию регионов". Которая выступает за объединение не деля на оранжевых, либо, либо других. Это Ваша была инициатива, вашей политической воли, чтобы Вы нас всех перекрасили. Это первое. Второе. То, что касается в городе Харькове, в отличие от Вашего города, то в городе Харькове ведется, с момента того, когда харьковским городским главой стал Михаил Маркович Добкин, комплексная реформа жилищно-коммунального хозяйства. Комплексная. А министр жилищно-коммунального хозяйства, из уряда Тимошенко, ни разу не приехал в город Харьков для того, чтобы посмотреть, а что же сделано. Так я вам докладываю. В городе Харькове сегодня, для Вас рассказываю. Построен собственными силами, за счет бюджетных денег, завод по ремонту, обслуживанию и производству лифтового хозяйства. У нас сегодня создана служба единого заказчика. Да, это тяжело. Еще кому-то, может быть, это непонятно. Но, мы сегодня боремся за то, потому что та система взаимоотношений между пользователем услуги, я имею в виду жилищно-коммунального хозяйства, и собственником квартиры, оставалась еще на том уровне, когда был Советский Союз. Когда все это жилье получали на предприятиях, которые работали и дотировали эти ЖЕКи, которые были созданы в свое время, в советское время для того, чтобы они могли делать плановые ремонты, и так далее. Когда все люди были довольны, когда они получали квартиру, и у них во дворах было чисто. Мы закупили новые машины для того, чтобы мы убирали город. Мы закупили новые машины, и создали новую аварийно-диспетчерскую службу, и так далее. А какой закон нужен, я Вам сейчас отвечу. И прошу коллег дать мне возможность это зачитать. Я сюда принес, вот, первую страницу, значит, жилищно-коммунального кодекса Украинской ССР, который до сих пор еще никто не принял.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: Правильно.
Геннадій Кернес, секретар Харківської міської ради: Мы говорим с вами об "Украинском прорыве", с которым премьер-министр шла на выборы и говорила... Не "Украинский прорыв", в сегодня все рвется, вся система жилищно-коммунального хозяйства сегодня просто рвется, потому что всей этой системе еще то, советское время, когда она была построена, и сегодня мы просто ее эксплуатируем. Поэтому, я вам читаю то, то написано здесь, в законе. Значит, "В результаті перемоги Великої Жовтневої Соціалістичної революції...", вы понимаете, этот закон еще не отменен. Он работает. А у нас эта революция была на Майдане, ваша революция, да?
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Наша. Наша.
Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради: В нашій країні було створено необхідні передумови для розв'язання однієї з найважливіших соціальних проблем, задоволення потреби трудящих у житлі. Втілюючи у життя ленінські ідеї, ленінські ідеї. Какие сегодня мы идеи в жизнь воплощаем, идеи Юлии Тимошенко? Я рассказываю, что идеи Юлии Тимошенко, были таковы, что Вы знаете, что сегодня цена на газ увеличена. Сегодня нам, мы должны пересчитать бюджетным организациям и хозрасчёту цену на газ. Где взять деньги в городском бюджете, чтобы покрыть эту разницу в тарифах. Это первое. И второе, какой нужен закон. Сегодня нужен закон, который должен защитить каждую бюджетную установу, каждого гражданина Украины от таких, извините, нерадивых чиновников, которые сегодня скрывают истинное положение дел в государстве для того, чтобы переложить ответственность на органы местного самоуправления.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської радиГеннадій Адольфович, "Партія Регіонів" написала такий закон.
Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради: Поэтому, уважаемый коллега, секретарь Ивано-Франковского городского совета. Я считаю, что Вы должны приехать к нам и поучиться у нас следующему, как в таких условиях, когда постоянно кто-то недоволен кем-то и постоянно стрелки переводятся на органы местного самоуправления. Мы находим возможность, в таких условиях выполнять свои обязанности, даже в тех полномочиях, в которых у нас просто забирают каждый день. И сегодня, чтобы Вы знали, по инициативе Харьковского городского совета, вот буквально несколько дней назад, в Конституционном суде рассматривалось конституционное подання Харьковского городского совета на предмет, а могут ли городские советы отменять свои решения. А почему мы это сделали, а потому что тогда, когда люди недовольны тем или иным решением, целесообразно оно было или нет, мы должны оперативно собрать сессию городского совета и отменить то решение, которое мы считаем нецелесообразным. То даже в этом случае, сегодня власть придержащие, в центральных органах власти придумали то, что мы должны сами на себя обращаться в суд. Скажите, пожалуйста, зачем нужна такая власть на местном уровне, когда она не может исправить свои ошибки самостоятельно. А поэтому я вам говорю и буду говорить всегда, на любой встрече. Для того, чтобы мы могли выйти из этого кризиса, мы должны объединиться, для того, чтобы мы могли получить в результате те достижения, которые хотя бы сохранить. Если сегодня взять две отрасли, отрасль сельского хозяйства и отрасль жилищно-коммунального хозяйства, в сельском хозяйства НДС ноль, фиксированный налог, в ЖКХ - жизнеобеспечивающая отрасль, нет ни у кого такой, извините, монопольной структуры, как подача воды, нет такой монопольной структуры, как теплосети, нет такой монопольной структуры, как отведение сточных вод. Где это взять? А огород у кого-то есть, вырастить что-то можно, это мы говорим про сельское хозяйство. НДС 20 процентов, услугу оказал, деньги не получил, налог на прибыль заплати. Скажите, пожалуйста, как сегодня в таких условиях вы собираетесь дальше работать.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Село, село, це окреме питання, місто до села не має відношення.
Павло Кужеєв, ведучий: Олесь Довгий, прошу.
Олесь Довгий, Секретар Київської міської ради: Шановні колеги, можна, оскільки у нас залишилось не довго до закінчення передачі ввести табу на слова "Партія Регіонів", Блок Юлії Тимошенко, Уряд.
Павло Кужеєв, ведучий: Юлія Тимошенко.
Олесь Довгий, Секретар Київської міської ради: І взагалі на будь-які персоналії. Перестати ділити на жовте і голубе, об'єднати, як прапор на жовто-блакитне, так. Ми тут всі зібралися не лише заради того, щоб взнати хто винуватий. Основною метою сьогоднішнього зібрання...
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Що робити? Так, так, Олесь.
Олесь Довгий, Секретар Київської міської ради: Є визначити, що робити.
Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради: Так робіть.
Олесь Довгий, Секретар Київської міської ради: Тому у мене є одне...
Павло Кужеєв, ведучий: Так робіть, панове, хто вас тримає, говоріть за ЖКХ, говоріть за комуналку, говоріть за те, про що згадав пан Кернес.
Олесь Довгий, Секретар Київської міської ради: Чекайте, не мішайте, я ж зараз говорю.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Я перепрошую, Ви перебиваєте...
Павло Кужеєв, ведучий: У Вас запитання?
Олесь Довгий, Секретар Київської міської ради: У мене запитання.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Ні, немає.
Павло Кужеєв, ведучий: Давайте почуємо пана Довгого, давайте почуємо.
Микола Левченко, Секретар Донецької міської ради: Мы сюда пришли, для того, чтобы говорить на всю страну правду.
Олесь Довгий, Секретар Київської міської ради: У мене є запитання, будьте коректними.
Василь Бойчук, Секрктар Івано-Франківської міської ради: Давайте питання.
Павло Кужеєв, ведучий: Пане секретар.
Олесь Довгий, Секретар Київської міської ради: Я прошу зараз сконцентруватися на рахунок того, що далі робити. Криза є, з цієї кризи ми повинні виходити. Мій колега, пан Кернес з Харькова що не перша людина, яка почала говорити про конкретні реальні речі. У мене запитання, чи можемо ми в наступній передачі продемонструвати не політичне ток-шоу хто проти кого, а через місяць домовитись зібратись і показати, що ми за цей місяць зробили. Чи можемо, і чи підтримаєте Ви, пане Кернес і ваша рада мою пропозицію, щоб ми всі разом об'єдналися і запропонували, протягнули руку в незалежності від того, чи це одна Україна, чи друга, вона у нас одна, чи західна, чи східна. І зібралися біля Верховної Ради, зібралися з конкретними вимогами до Кабінету Міністрів України.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Щоб вони вам гроші надрукували.
Олесь Довгий, Секретар Київської міської ради: З питанням переглянути державний бюджет, з питанням переглянути "Закон про ЖКХ" і з питанням переглянути політику місцевого самоврядування. Це три речі, які дозволять цим людям прожити.
Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради: Я понял. Можно ответить?
Павло Кужеєв, ведучий: Зрозуміло.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Все хорошо...
Олесь Довгий, Секретар Київської міської ради: Будь ласка, дайте, нехай дасть відповідь на питання.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Ви конкретно на папері напишіть, що Ви хочете.
Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради: Уважаемые секретари городских советов. Сейчас был задан конкретный вопрос что мы можем сделать все вместе. Пожалуйста, что мы можем сделать все вместе. Смотрите, что происходит. Мы, органы местного самоуправления работаем во исполнение действующего законодательства, точка. Мы закон не принимаем. Мы работаем и ссылаемся в своих решениях на законодательство. Соответственно, то законодательство, которое принимают депутаты Верховного Совета, вся страна может наблюдать, как мы говорим, это шоу под куполом, кто какие там законы принимает, кто там с кем счёты сводит, а поэтому мы можем сказать одно, что мы заинтересованы в том, чтобы быстрее были приняты те важные законные акты, по которым мы, органы местного самоуправления, можем работать для людей. Это первое. Почему, потому что работает территория. Второе. То, что касается принятого бюджета на 2009-ый год. Нам рассказывали всем в преддверии, а город Харьков единственный город, который сразу, почти на следующий день принял бюджет города Харькова и мы сегодня работаем по бюджету. А мы ещё ждали тех обещаний, когда Юлия Владимировна Тимошенко стала Премьер-министром и пообещала изменить бюджет 2008 и мы долго его ждали и никто его не поменял. И теперь мы ждём когда поменяют уже бюджет 2009-го года. Я сюда принёс один из законов, который нам придётся с вами принимать программы на уровне местного самоуправления, это касается общежитий. Скажите, пожалуйста, что кому-то не известна проблема общежитий, в каких условиях живут сегодня там люди? Всем это известно. И мы должны принять их на баланс города для того, чтобы обеспечить достойное проживание этим людям, которые там живут. Так вот в этом законе, внизу который подписал Президент Украины Ющенко, он недавно принят, написано: "Внести в установленому порядку пропозицію до "Закону України про державний бюджет України на 2009-й год". Скажите, пожалуйста, кто читал этот закон? Я его смотрел и читал. Там цифра стоит ноль. Пропозиции были, их никто не смотрел. И поэтому сегодня, как мы можем говорить о том, что нам будуть показывать и чтобы мы выполняли этот закон и принимали на баланс города общежития, а за какие средства, скажите, пожалуйста, мы будем ремонтировать эти общежития. А поэтому я говорю вам, и вопрос задавал, что сегодня правительство для такой отрасли как жилищно-коммунальное хозяйство сделал? Ничего. А поэтому, и здесь у нас есть проблемы. Следующее, отвечая на вопрос Олеся. Я хочу сказать, смотрите что происходит. У нас на предприятиях, на крупных предприятиях, те, которые сегодня производят материальные ценности, а у них изымают деньги и передают вам, тем, которые вы тут хвастаетесь, что вы тут всё проделали и переделали. Завод ХАЗ, авиационная гордость стоит, зарплата задолженность. Малышева - стоит. Другие предприятия машиностроительного комплекса стоят. Люди выходят сегодня к проходным и говорят о том, что им не платиться заработная плата. Где обещанные программ государственные по поддержке товаропроизводителя, нашего отечественного? Ноль. Скажите, пожалуйста, по какой цене сегодня эти предприятия будут получать энергоносители?
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Знов прийшли.
Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради: Вы эту цену если не знаете, я вам скажу. Она увеличена задним числом, но только договора ещё не подписаны.
Михайло Аносов, Секретар Кам'янець-Подільськох міської ради: Якщо можна, я хотів би, щоб дотримувалися регламенту.
Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради: И там уже заложен уровень инфляции.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Регламент.
Михайло Аносов, Секретар Кам'янець-Подільської міської ради: Питання - відповідь, питання - відповідь. Три хвилини було надано на доповідь.
Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради: Поэтому я хочу сказать, что если вы считаете, что вы должны стоять в стороне от тех проблем, которые сегодня есть в государстве.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Ніхто цього не вважає.
Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради: Мы не имеем права.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Ми шукаємо тільки одного крайнього.
Павло Кужеєв, ведучий: Ми знову, ми знову робимо певний крик на якусь одну сторону. Пане Аносов, прошу Вас.
Михайло Аносов, Секретар Кам'янець-Подільської міської ради: Я хотів би знову повернутися до того, з чого я починав. Ми зібралися тут для того, щоб поділитися враженнями, поділитися досвідом, що ми робимо і що ми можемо зробити, як нам обмінятися своїми надбаннями для того, щоб полегшити цю кризу. Зводиться знову до того, Кабінет Міністрів нам не дає, Кабінет Міністрів не дає, Юлія Володимирівна винна. Та перестаньте Ви приставати до Юлії Володимирівни, ми ж до Януковича не пристаємо. Крім того...
Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради: А Ви пристаньте.
Михайло Аносов, Секретар Кам'янець-Подільської міської ради: Крім того всього я скажу. Давайте, дуже є розхожа така фраза, влада, опозиція. Чекайте, опозиція - це елемент влади. Янукович каже, давайте я вже тоже пристану до нього, раз Ви до Юлії Володимирівни пристаєте. Він каже так, у нас є програма і ми її тримаємо в секреті поки не прийдемо до влади. Чекайте, це що, державний підхід, чи як?
Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради: Вы знаете, то, что касается государственного подхода...
Михайло Аносов, Секретар Кам'янець-Подільської міської ради: І я пропоную... Давайте я два слова скажу.
Павло Кужеєв, ведучий: Давайте у пана Левченка не забирати його час.
Михайло Аносов, Секретар Кам'янець-Подільської міської ради: Ні, ні, два слова і все. Я пропоную, до речі, в Донецьку 24-го числа будуть збиратися як раз фахівці з приводу енергоефективності. Я пропоную, якщо хтось має хоч маленьке бажання, приїжджайте до нас, ми покажемо, що ми зробили, ми нічого не сховаємо, ми не хвастаємося просто так в пусту, ми працюємо. І, до речі, Кам'янець ввійшов в сім чудес України.
Павло Кужеєв, ведучий: Слухаємо пана Кернеса.
Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради: Можно, можно. Уважаемые коллеги, особенно из западной Украины. Вот вы говорите, что вы пристали к лидеру политической силы и хотите что-то спросить. Пожалуйста, у нас есть партийный офис, там двери открыты, не стесняйтесь, приходите и скажите: "Я член другой политической силы, ознакомьте меня со своей программой". И вам там всё покажут, расскажут, может быть, она Вас заинтересует, и Вы будете её воплощать в жизнь на своей территории. Послушайте конкретно.
Михайло Аносов, Секретар Кам'янець-Подільської міської ради: Ми з вашими регіоналами в місті працюємо от так.
Геннадій Кернес, Секретар Хараківскої міської ради: Послушайте конкретно. Можно я вам расскажу пример деятельности правительства, правительства, так называемого оранжевого. Можно я вам расскажу деятельность правительства оранжевого. Смотрите внимательно, только запомните, что я вам скажу.
Василь Бойчу, Секретар Івано-Франківської міської ради: Та, ні, не треба.
Михайло Аносов, Секретар Кам'янець-Подільської міської ради: Та знов формат не той.
Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради: Можно я объясню.
Павло Кужеєв, ведучий: Давайте швиденько.
Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради: Можно ответить?
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Ви розкажіть про діяльність тіньового уряду.
Михайло Аносов, Секретар Кам'янець-Подільської міської ради: Про свою діяльність.
Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради: Про діяльність, я сейчас рассказываю.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: У вас є міністр ЖКХ.
Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради: Вот смотрите, вот смотрите. Можно, я Вам объясняю.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Який, де його кодекс? Де кодекс Януковича по ЖКХ і його міністерства.
Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради: Сейчас мы вам расскажем. Смотрите, вот послушайте внимательно.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Ви ж назвалися, у вас є цілий міністр і кабінет міністрів.
Павло Кужеєв, ведучий: Давайте ж почуємо, знову, панове.
Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради: Можно, я вам отвечаю. Уважаемые телезрители.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Йому ж треба дати здачу, бо він же ж...
Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради: Я сюда принёс для сравнения как сегодня кому живётся. Вот Закон "Про захист тварин від жорстокого поводження". Все знают, что такое сегодня бездомные животные. Те покусы, которые происходят и что такое бешенство и так далее. Так вот сегодня, для того, чтобы стерилизовать одну собаку необходимо 430 гривен, потому что после того, когда её поймали её надо стерилизовать, десять дней передержать и потом привести на это же место где её взяли. 430 гривен. Одно койка-место сегодня стоит две гривны. Скажите, пожалуйста, цена вопроса для человека, который производит, в том числе всё, что касается жизнедеятельности и животное, которое мы должны охранять, это деятельность вот сегодняшней власти, которая сказала, иначе мы не можем.
Павло Кужеєв, ведучий: Зрозуміло. Час.
Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради: И для того, чтобы мы перешли на эту программу, мы должны тратить деньги, послушайте внимательно...
Павло Кужеєв, ведучий: Пане Геннадію, час.
Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради: Не на людей, а на животных защищая их права.
Павло Кужеєв, ведучий: Дозвольте, дозвольте мені невеличке питання, тому що, пане Кернес, ми від Вас чули також багато нарікань і на Юлію Тимошенко, на блок однойменний. Ми пригадуємо, як свого часу Верховна Рада ініціювала відставку харківської влади, але зараз і ми чули багато критики з боку БЮТ на адресу харківської влади, зараз все затихло і такого нічого не відбувається. Ви помирилися?
Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради: Я могу ответить. Дело всё в том, что я придерживаюсь той истины, когда интересы территориальной громады выше политических интересов и любых других личных амбиций. Поэтому то, что касается инициативы Блока Тимошенко или конкретно председателя следственной комиссии Ляшко, то неоднократно мы ему предлагали прийти к нам в кабинет и посмотреть чем мы занимаемся. И та несостоятельность, которая была продемонстрирована этой следственной комиссией выразилась в том, что сегодня мы работаем в том режиме, в котором мы работаем. Но дело даже не в том, что как Вы задали вопрос, а под акценты. Я не говорю конкретно о Юлии Тимошенко, за ней стоит конкретная политическая команда и среди них, как и среди нас тоже есть люди, которые, может быть, где-то в чём-то не дорабатывают. Я говорю о том положении дел, которое сегодня есть. И если мы на местах сегодня берёмся за что-либо, а нам нет для этого возможностей, потому что мы работаем во исполнение действующего законодательства. Я и говорю, где те законы, которые необходимы сегодня в тех кризисных условиях, которые необходимы исправлять ситуацию, где сегодня то объединение вокруг проблем сегодня конкретно жилищно-коммунального хозяйства, как сферы деятельности органов местного самоуправления. О каких пенсиях здесь говорят, что не выплачивают пенсии, когда пенсии выплачивают государство в пенсионный фонд, о каких пенсиях мы говорим.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Місто не платить пенсії, пане Геннадію.
Павло Кужеєв, ведучий: Панове, якщо вже регламент. Пане Геннадію, ми можемо Вам подякувати. Геннадій Кернес, Секретар Харківської міської ради. Дякуємо Вам за виступ. На Ваше місце заступає Микола Левченко, Секретар Донецької міської ради, дещо ми, дещо ми вже сьогодні почули і вже, так би мовити під завісу даємо Вам три хвилини, потім запитання і відповіді.
Микола Левченко, Секретар Донецької міської ради: Спасибо. Ну, у меня, к сожалению, нет как у моего коллеги из Ивано-Франковска такой вот папки увесистой, поэтом я, может быть, так вот от души скажу, то, что думаю, то, что в голове у меня есть, те цифры и аргументы. Сначала, я потом скажу что делать и какой есть выход, своё предложение. То же, что касается вот всего услышанного, я, то что слышал и всегда слышу, Юлия Тимошенко постоянно твердит и повторяет о том, что в стране всё хорошо. Нет никаких, нет никаких проблем...
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Що Ви до тієї Юлії Тимошенко вчепилися.
Павло Кужеєв, ведучий: Давайте ж почуємо. Давайте, пане Бойчук, три хвилини не перебиваємо.
Микола Левченко, Секретар Донецької міської ради: Я бы попросил Вас навести порядок, иначе я не смогу высказаться.
Павло Кужеєв, ведучий: Три хвилини не перебиваємо.
Микола Левченко, Секретар Донецької міської ради: Была такая история, была такая Мария Антуанетта в истории, французская королева, которой сказали, парижане не едят хлеба. Она говорит: "Пусть попробуют поесть пирожных". Её казнили потом в благодарность за это. Сегодня Тимошенко, её пажи и её фрейлины постоянно на всю страну повторяют о том, что у нас всё хорошо, у нас всё спокойно, у нас всё благополучно, всё выполняется. Я хочу привести один только маленький пример, который уже был у вас сюжет на вашей программе. Олег Станиславович сказал, что мы недостаточно громко кричим. Я приведу пример как мы кричим. На сегодняшний день, это конкретный пример работы правительства и того, что у нас якобы всё хорошо в стране, 3600 пенсионеров...
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Про роботу міста Донецька, пане Миколо.
Павло Кужеєв, ведучий: Слухаємо, слухаємо.
Микола Левченко, Секретар Донецької міської ради: 3600 пенсионеров в городе Донецке. Извольте слушать. 3600 пенсионеров только в городе Донецке, я могу себе только представить, какая цифра по стране, при том, что в Донецке 95 процентов населения центральная система отопления, печное там минимум. И то, 3600 человек сегодня живут в холоде. 14 с половиной тысяч тонн задолженность за 2008-ой год завоз угля. Если всё так хорошо и выполняется, почему же не до финансировали. В этом году, может быть, это вас шокирует, уважаемые представители БЮТа, в этом году, январь и февраль месяц ни одного килограмма угля этим пенсионерам не завезено. Это социально незащищённые слабые в финансовом отношении люди. 11 писем...
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Так у вас є вугілля, то завезіть, хлопці.
Павло Кужеєв, ведучий: Час, час.
Микола Левченко, Секретар Донецької міської ради: Послушайте теперь как мы молчим. 11 писем за тот год и за этот мы направили в правительство, всего один ответ.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Ми з західної України вам вугілля маємо везти, пане Левченко.
Павло Кужеєв, ведучий: У Вас буде час на запитання.
Микола Левченко, Секретар Донецької міської ради: Поэтому, я попрошу Вас закрыть рот и послушать, я говорю о простых людях. Теперь, послушайте меня. Две экстренные телеграммы...
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Вам треба, щоб з західної України вугілля привезли?
Павло Кужеєв, ведучий: Ну, дайте ж, регламент, дайте договорити.
Микола Левченко, Секретар Донецької міської ради: Выведите его из зала.
Павло Кужеєв, ведучий: Ні, нікого.
Микола Левченко, Секретар Донецької міської ради: Две экстренные телеграммы мы отправили правительству Тимошенко, Премьеру лично. Попросили, нет угля, дайте денег, мы закупим уголь, мёрзнут люди. Ни одно ответа. И циничный ответ, циничный ответ Министерства о том, что, вы вдумайтесь в это, мы тендер проведём в марте, это означает, что уголь привезут в мае. Это же просто издевательство над людьми. А теперь, что касается что делать. С этим правительством не делать ничего, уважаемые ведущие и члены программы. Гнать это правительство непрофессионалов и правительство банкротов в отставку немедленно.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Ви два рази, ви, шановні, два рази пробували, у вас не вийшло.
Микола Левченко, Секретар Донецької міської ради: Придёт нормальное правительство профессиональное. Что оно сделает, во-первых, мы 20 процентов налог, налог на прибыль предприятия оставим в городах, то, что мы пытаемся сейчас сделать, и эти деньги отправим на модернизацию системы коммунального хозяйства, создадим рабочие места, закрутим этот механизм как Рузвельт сделал с дорогами. Эта программа дороги у Рузвельта, такая будет программа у "Партии Регионов" по стране. Мы, во-первых, восстановим нормально подачу воды, тепла, услуги ЖКХ. Создадим рабочие места, рабочие места, дадим импульс экономике, сохранив деньги в регионах. Во-вторых, мы после того как это сделаем, во-вторых, мы оставим изъятие, уберём изъятие, оставим его на подготовку к "Евро 2012".
Павло Кужеєв, ведучий: Час.
Микола Левченко, Секретар Донецької міської ради: На сегодняшний день государство, страна Тимошенко, правительство её полностью нас ставит на край катастрофы с провидением "Евро 2012".
Павло Кужеєв, ведучий: А ось тепер час для запитань.
Микола Левченко, Секретар Донецької міської ради: Оставили всё на города и не определили источники. А теперь... Подождите...
Павло Кужеєв, ведучий: Час для запитань зараз. Бойчук зараз поставить...
Микола Левченко, Секретар Донецької міської ради: Я извиняюсь, все брали 30 секунд, можно мне 30 секунд, все брали, все брали.
Павло Кужеєв, ведучий: Якщо тільки заради всіх, прошу.
Микола Левченко, Секретар Донецької міської ради: А теперь то, что касается вот кланов, я бы хотел прокомментировать. Вот я так по простому, извините, от души, так сказать. Сегодня есть, действительно, два клана. Вы все, уважаемые господа "оранжевые" шли одним каналом и все вместе набросились на страну в 2005-ом году. С вашим приходом коррупция, непрофессионализм и просто безрассудство в стране увеличились. Сегодня вся ваша "оранжевая" команда разделилась на две ягодицы, одна за Президента, другая за Премьера. А мы все, местное самоуправление, народ Украины, вот между этими ягодицами находимся. Поэтому гнать вас, всю вашу команду. И вернутся профессионалам в правительство и работать.
Павло Кужеєв, ведучий: Ви доволі, доволі самокритично. Прошу, Ваше запитання, пане Бойчук.
Олесь Довгий, Секретар Київської міської ради: Тільки без, от тільки, якщо можна, без хамства, без...
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Я перепрошую, мені дали слово чи Вам?
Павло Кужеєв, ведучий: Давайте, давайте, час збігає, а ми...
Олесь Довгий, Секретар Київської міської ради: Так, будь ласка.
Василь Бойко, Секретар Івано-Франківської міської ради: Значить, пане Миколо, Миколо Олександровичу, у Донецькій міській раді повністю владу мають "Регіони".
Микола Левченко, Секретар Донецької міської ради: Абсолютно верно. І будемо мати, можете не сомневаться.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Так. То, скажіть, будь ласка, що Вам ще потрібно, хто Вам повинен помогти, щоб ви нормально жили, нормально працювали. Що вам заважає Тимошенко? Ви хочете вернути назад ті старі часи? Ті старі часи були кращі?
Микола Левченко, Секретар Донецької міської ради: Я хочу... Я отвечу Вам.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Чи зараз кращі, коли Ви можете вийти і дискутувати.
Микола Левченко, Секретар Івано-Франківської міської ради: Я думаю, я думаю, что лучше бы Вам вместо...
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Які, які закони ще... Я перепрошую.
Микола Левченко, Секретар Донецької міської ради: Я понимаю, что Вы волнуетесь и Вы немножко...
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Я не хвилююся...
Павло Кужеєв, ведучий: Питання, питання, пане Бойчук, питання зрозуміло, насправді.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Все-таки, Ви нарікаєте на Уряд Тимошенко.
Микола Левченко, Секретар Донецької міської ради: Но Вы уже задали вопрос. Я отвечу.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Але я не завершив. Ви нарікаєте на Уряд Тимошенко.
Микола Левченко, Секретар Донецької міської ради: Да.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Ви кажете, що треба гнати. Ви знаєте, що Ви два рази пробували, воно погано закінчилось. У вас є теж уряд, вінназваний, керівником цього Уряду є Віктор Федорович Янукович. Скажіть, які напрацювання зробив цей Уряд...
Павло Кужеєв, ведучий: Напрацювання, зрозуміло.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Для того, щоб вивести з кризи.
Микола Левченко, Секретар Донецької міської ради: Во-первых, я приведу два примера.
Павло Кужеєв, ведучий: Ми забираємо, ми забираємо час. Слухаємо.
Василь Бойчук, Секретар Івано-Франківської міської ради: Не привести, а вивести. Дякую.
Микола Левченко, Секретар Донецької міської ради: Два примера. Во-первых, то, что касается Вашего вопроса. Я думаю, Вы бы начали с того, чтобы поблагодарить Донбасс, город Донецк, поскольку я его сегодня здесь представляю, я не могу отвечать за весь Донбасс, но сегодня я представитель города Донецка, а Донецк - это столица Донбасса. И Вы должны были по поводу того, что мы сделали поблагодарить Донбасс за то, что у нас есть такая региональная элита, которая сегодня, если вообще убрать все центральные органы власти Украина будет жить только опираясь на местную элиту, на местные органы власти. Только в здравоохранении член "Партии Регионов" Ренат Ахметов 40 миллионов долларов вложил в здравоохранение. 20 миллионов в Донбассе на борьбу с раком, десять миллионов на борьбу с раком отправил на Западную Украину, и десять миллионов долларов, десять миллионов долларов в центральный институт борьбы с раком. Тоже, что касается правительства, конкретный пример. В 2007-м году на модернизацию жилищно-коммунального хозяйства выделено два миллиарда 70 миллионов гривен. В 2009-м году ваш премьер-министр не заложил ни копейки. Это значит, что будут течь крыши, будуть рваться трубы, и будут проблемы с жилищно-коммунальным хозяйством в стране.
Павло Кужеєв, ведучий: Пане Аносов, Ваше запитання. Прошу.
Михайло Аносов, секретар Кам'янець-Подільської міської ради: Два слова буквально. Я дивлюся, що не професійно підготовлена ця програма. Доповідачі непрофесійні.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: Ну конечно, потому что...
Михайло Аносов, секретар Кам'янець-Подільської міської ради: Вони знають, як, о робити Юлії Тимошенко...
Микола Левченко, секретар Донецької міської радиАргументы Вам не нравятся. Поэтому и программа плохая.
Михайло Аносов, секретар Кам'янець-Подільської міської ради: А не знають, що запропонувати колегам з інших міст. Я Вам дякую.
Павло Кужеєв, ведучий: Це Ваша репліка. Геннадій Кернес. Так, так, пане Довгий, потім Ви.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Можна, да?
Павло Кужеєв, ведучий: Потім Ви, так. Геннадій Кернес.
Геннадій Кернес, секретар Харківської міської ради:  Я, как участник этой программы, хочу задать, наверное, вопрос всем здесь участникам, я имею в виду, секретарям городского совета. Скажите, кто мешал Вам, Вам, вот Вам и Вам, уважаемым коллегам, ответить на вопрос: что сделало правительство? Вы слышите? Государственная поддержка отрасли жилищно-коммунального хозяйства? Ответ - ноль. Вопрос номер два: кто сегодня руководит правительством? Кто сегодня руководит правительством? Кто пришел с программой "Украинский прорыв" к власти? И кто сегодня банкротит государство Украина, скажите, пожалуйста. Ответ. 
Павло Кужеєв, ведучий: Ну, ви чули це запитання.
Геннадій Кернес, секретар Харківської міської ради: Я задаю вопрос. Ответит на это секретарь городского совета Донецка. Секретарь города Киева. И других городов. Кто сегодня банкротит государство Украина?
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: Геннадий Адольфович, сегодня банкротит государство правительство Тимошенко, которая еще в первый свой приход к власти, Тимошенко, создала при себе совет импортеров. Это парадокс. Ни одно государство в мире, ни одно правительство не покрывает импортеров. Мы всегда должны стремиться к тому, чтобы, к тому, чтобы стимулировать...
Павло Кужеєв, ведучий: Ми, ми, ми не почули. Панове.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: Не дают мне ответить. Мы должны стимулировать экспорт. Мы должны зарабатывать и вести деньги в страну.
Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міської ради: Хто Вам мішає це робити?
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: А правительство, которое сегодня, за взятки просто покрывает импортеров, и вывозит деньги из страны.
Павло Кужеєв, ведучий: Олесь Довгий, прошу. Олесь Довгий. З Вас починали. З Вас починали, давайте.
Микола Левченко, секретар Донецької міської ради: Будут деньги, будут деньги, будет реформа жилищно-коммунального хозяйства, и все у нас будет в порядке.
Павло Кужеєв, ведучий: Дякую Вам, дякую Вам, пане Миколо. Давайте, з Вас починали, Вами будемо й закінчувати.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Шановні колеги, я дякую.
Павло Кужеєв, ведучий: Одна хвилина у Вас, будь ласка.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Оскільки з мене починали, я хотів би і завершити. Я хотів би подякувати всім за увагу, і пристальну увагу до проблем місцевого самоврядування, я б хотів, що в зв'язку з тим, що акцентом програми все-таки було не хто винний, а що далі робити. Як представник всіх, без виключення, міських рад по всій Україні, не важливо, чи один уряд, чи другий, чи це... Ніхто нам, крім нас самих, шановні колеги, не допоможе. Ось тут є відпрацьований закон України про першочергові дії по спасінню місцевого самоврядування. Иными словами, спасение утопающих дело рук самих утопающих. Тут є пакет антикризових дій, перегляд бюджету, заборонити політикам втручатись, заборона політикам втручатися в роботу органів місцевого самоуправління. Зобов'язати негайно, і завершити перегляд закону по ЖКХ, який ще з минулих століть працює, і зобов'язати, враховувати думку місцевого самоуправління при прийнятті фахових законів. Хто із вас, шановні колеги, поруч стане, і підпишеться під цим законопроектом, і буде домагатись? Я маю надію, що підпишетеся всі. Я маю надію, що цей закон буде прийнятий...
Павло Кужеєв, ведучий: Зрозуміло.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Абсолютною єдністю і абсолютною більшістю Верховної Ради, буде підтриманий не окремими політиками, і здоровим глуздом і викликом сьогодення. Я маю велику надію, що люди, політики, в яких є хоч трошки відповідальності за тих людей, які розуміють, до якого стану вони доведені сьогодні. Почують нас завдяки сьогоднішній програмі. Подивляться на цей документ...
Павло Кужеєв, ведучий: Дякуємо, зрозуміло.
Олесь Довгий, секретар Київської міської ради: Його приймуть, він вступить в силу.
Павло Кужеєв, ведучий: Дякую. Зрозуміло. Але, але, жирну риску під цим підведе Соня Кошкіна. Залишайтеся на трибуні, пане Олесь. Не, не йдіть від нас.
Соня Кошкіна, "Обозреватель": К сожалению, политического фактора во второй части передачи было еще больше, чем в первой. Особенно меня поразил господин Левченко. Вы знаете, у меня сложилось впечатление, что если Юлию Тимошенко взять за шкирки, вывести на площадь Ленина в Донецке и расстрелять, то у вас сразу жизнь наладится не завтра, а уже сегодня. По поводу вас, господа БЮТовцы, то вы не радуйтесь так рано, потому что вы настолько искренне защищаете своего лидера. Я, конечно, понимаю, что это ваш партийный лидер, и все такое. Но, вы не думайте, что это вам зачтется в списке ваших добрых партийных дел. Вы вашему лидеру не нужны. Ей нужно президентство. Про вас она не думает. Поэтому, вы так, вы так сильно не старайтесь, это все равно бессмысленно. Наиболее конструктивный, на мой взгляд, был Каменец, и был Харьков. Хотя бы только потому, что шла речь о реальных проблемах городов. А не только о политических моментах. А что касается Вас, господин Довгий, то хочу сказать, что, в принципе, да, очень замечательная инициатива, но, это не Ваша функция - митинговать под Верховной Радой. Это абсурдно. Это все равно, что Тимошенко говорит: "Я завтра, вместе с автомобилистами, выйду на Майдан и буду дудеть в клаксоны". Если Вы, во весь свой, немаленький, слава Богу, рост, растянетесь на пороге Верховного Совета, все 450 человек переступят, и пойдут дальше. И будут правы. А тем временем у Леонида Михайловича есть гораздо более эффективный способ коммуникации с органами центральной власти, конкретно - Виктор Иванович Болога, и Виктор Андреевич Ющенко. Не смотря на то, что публично вы грызетесь. И, самое последнее, что я хочу сказать. Рецепт, собственно, деполитизации органов местного самоуправления очень простой. Если у нас на законодательном, и на конституционном уровне закреплено, что ни глава СБУ, ни Генпрокурор, ни другие чиновники подобного уровня не должны быть партийными, значит, они тоже не должны быть партийными.
Павло Кужеєв, ведучий: Зрозуміло. Панове, ми дякуємо вам всім за те, що ви прийшли. Країна побачила, як у нас відбувається все на містах, на місцях. І, запитували ми у наших глядачів про проблеми вашого населеного пункту. Хто винен? Так ось, "Ви самі", тобто самі громадяни вважають - чотири відсотки з тих, хто зателефонував. "Центральна влада і президент, прем'єр-міністр, Верховна Рада" - 23. 83 відсотки глядачів вважають, що винна саме місцева влада. Дякуємо вам всім. Це було народне ток-шоу "Майдан", я Павло Кужеєв, прощаюся з вами до наступної неділі. Дякуємо, панове.
 
Стенограма надана компанією Sourcer
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Sourcer
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26821
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду