Програма «5 копійок» із Романом Чайкою, 5 канал, 11 жовтня 2008 року

14 Жовтня 2008
15956
14 Жовтня 2008
11:32

Програма «5 копійок» із Романом Чайкою, 5 канал, 11 жовтня 2008 року

15956
Програма «5 копійок» із Романом Чайкою, 5 канал, 11 жовтня 2008 року
Ведучий: Ніщо так не заважає стати справжньою людиною, як її соратники – політична мудрість цього тижня. До речі, загадки економічної української науки, от в українській економіці загадка одна, ціни на нафту падають, а от ціна на бензин росте. Знайти відгадку дуже важко, так само як, в принципі, пояснити тим людям, які говорять, що розібратися в політичній кризі в Україні дуже важко. Та нічого подібного, можу пояснити вам на пальцях, як то кажуть, можемо почати, наприклад від середнього. Десь так приблизно і треба шукати відповідь на всі запитання. До речі, ми, я маю на увазі програма «П’ять копійок» знайшла глибинну причину політичної кризи. Ось відгадка.
Сюжет: «Криза в Україні стала через телефон і погану якість зв’язку. Президент з Прем’єром ніяк не можуть поговорити. Її номер не набирається, а коли вона йому дзвонить, абонент поза зоною.
Юлія Тимошенко: «Так, шановні друзі, відбувається останні шість місяців. Це прямій зв’язок, прямий телефон з Президентом».
 Щоб не проводити перевибори достатньо або телефонний кабель перекласти через дорогу від секретаріату, до кабміну, або підключити на побілки першим особам держави послугу «Балакуча пара» або «Моя сім’я».
Ведучий: Бачите, як все просто можна пояснити собі. Хоча пояснень може бути стільки, скільки гостей в програмі «П’ять копійок». А сьогодні мої гості учасники майбутніх виборів. Правда ми ще не знаємо в якому році і якого місяця вони відбудуться, але мої гості це лідер Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок. Вітаємо Вас.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Добрий вечір.
Ведучий: Олександр Баранівський презентує Соціалістичну партію України.
Олександр Баранівський, СПУ: Добрий вечір, добрий вечір.
Ведучий: Вітаємо Вас знову. Бачите, від виборів до виборів ми таки зустрічаємося у цій студії. Віктор Уколов представляє Блок Юлії Тимошенко. Вітаємо Вас. Валерій Бондик від «Партії Регіонів». Юрій Гримчак - це «Народна самооборона». І Павло Жебрівський – це «Наша Україна».
Павло Жебрівський, народний депутат, НУ-НС: Добрий вечір.
Ведучий: Це нічого, що я вас розділив?
Павло Жебрівський, народний депутат, НУ-НС: Нормально.
Ведучий: Нічого. Добре. ми, тим часом глядачів запитаємо. Наше запитання просте, як пояснення політичної кризи. Наступним Прем’єр-міністром в Україні буде, на вашу думку. Тимошенко – дзвоніть першим номером телефону. Янукович – дзвоніть другим номером телефону. Нам буде цікаво потім, як прокоментують гості результати опитування нашої телаудиторії. А от Олег Тягнибок та Олександр Баранівський, соціалісти і свободівці зараз нам пояснять, як вони вибори будуть проводити. Раунд перший. червоні картки у вас, панове, як у експертів, можна ними скористатися за раунд. У вас право п’яти копійок, яке гарантоване Конституцією і ніхто його, навіть спец підрозділ «Альфа» не може відвоювати. Думки наших учасників можна прочитати. А я декілька уточнень зараз зроблю. П’ять копійок ви вже можете використовувати. Нам в цій програмі сказали, що Всеукраїнське об’єднання «Свободу» фінансує Третьяков. А дві програми назад сказали, що Коломойський, хоча ми були свято переконані, що Ахметов. Можна тепер зрозуміти, от викреслити зайве, Третьяков, Коломойський, Ахметов. Ваші п’ять копійок і рошу пояснити звідки у вас гроші?
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Ну, раз, раз п’янка пішла, ну, то я відповім дуже просто. «Свобода» організувала революційний соціально-націоналістичний податок, так що нам платять всі.
Ведучий: Так все-таки всі троє платять?
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Це жарт.
Ведучий: А чесно?
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: А якщо насправді, а якщо насправді, Всеукраїнське об’єднання «Свобода» має неолігархічне походження тих коштів, які ми використовуємо, це є кошти середнього…
Ведучий: Але кошти мають олігархічне походження?
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Це є кошти середнього класу. У нас створена так звана економічна рада і ви можете прослідкувати по наших членах партії, по наших списках, що дуже багато підприємців туди входять, перше. Другий момент, наступний, я скажу відверто, цей конфлікт, який зараз дуже з активізувався між БЮТ і «Нашою Україною» привів до «Свободи» значну частину тих людей, які вкладали гроші в «Помаранчеву революцію», тому що вони на сьогоднішній день розчаровані, і вони – це є успішні люди, які хочуть жити в цій державі, вони фактично…
Ведучий: Олеже, моїх п’ять копійок, скажіть, будь ласка, хто до вас перейшов, ті, хто фінансами підтримували БЮТ чи ті, хто підтримували «Нашу Україну»? 
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Ну, по-перше, я сильно не цікавився, але, з другого боку, ті, хто мішками приносили гроші в «Український дім» і підтримали, в принципі, «Помаранчеву революцію». В основному, це були люди малого і середнього бізнесу, бо тому що і БЮТ, і «Наша Україна» прийшовши до влади, вони ж не могли олігархів товкти і ставити їх у відповідні фінансові рамки. В першу чергу вони почали нищити людей, які представляли малий і середній…
Ведучий: Ви говорите загадками.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: То що значить загадками.
Ведучий: Ви говорите мішками на Майдані, а Жвания теж вас фінансує?
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Ні, ні, я перепрошую. Я Вам ще раз хочу сказати, що мішками на Майдан носили прості люди і Ви це прекрасно знаєте, тому що це ми свідками були цього всього. І останнє я хочу зафіксувати, щоб поставити крапку над всіма тими казками, і дурнуватими історіями про фінансування. Всеукраїнське об’єднання «Свобода», як ідеологічна партія на сьогоднішній день не має жодних фінансових зобов’язань. Це означає, що в наших списках Ви не побачите ніяких людей, які б були пов’язані з тими чи іншими олігархічними кланами. Ви не побачите в наших діях ніяких кроків, які б були…
Ведучий: Про списки ми далі поговоримо.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: В яких би були зацікавлені треті особи.
Ведучий: Те саме запитання для початку, для старту для соціалістів. От я подивився, як пан Литвин провів фантастичну зустріч з трудовим колективом металургів імені Ілліча в пана Бойка. І у вас фінансовий ресурс у вигляді колишнього соціаліста Бойка просто відрізаний. З якими грошима ви збираєтесь іти на вибори, ви соціалісти?
Олександр Баранівський, СПУ: Ну, по-перше, я не можу сказати, що Бойко був фінансистом нашої партії.
Ведучий: А він казав, що був.
Олександр Баранівський, СПУ: Значить, Бойко, як і всі члени партії, відповідно, допомагав партії у виборах, але це не говорить про те, що Бойко чи його комбінат робив. Сьогодні фінансування в партії, Ви знаєте, у нас також є середній клас і наші члени партії. І, відповідно, є відповідні рішення, коли люди вносять кошти на підтримку партії. І ще одне, сьогодні виборці України, і середній клас, бізнес, розібралися, по-суті, а хто ж є, все-таки зрадники в Україні і вони відчуваючи свою в чомусь якусь провину, що на минулих виборах не підтримали соціалістів сьогодні також почали підтримувати і фінансово нашу партію.
Ведучий: За Вашою, за Вашою версією, Ви кажете, що люди розібралися хто є зрадники, а список зрадників представляє весь політичний спектр, бо всі у нас політики один на одного кажуть зрадники. За версією соціалістів хто тепер зрадниками виглядає?
Олександр Баранівський, СПУ: Ви розумієте, завжди, як кажуть, на злодієві шапка горить, і коли кричали, от скажімо, найбільше кричала лідерка БЮТ, що зрадники соціалісти, тому що хто не з нею, то всі зрадники. Ну, по-перше соціалісти, жоден з наших соціалістів не обіцяв їй, що на ній жениться, ні один. Раз не обіцяв і не женився, значить, її ніхто не зраджував. Але, якщо подивитися хто зрадив, то я хочу сказати, коли пані Тимошенко говорить, як при ній стало добре жити, то 1328 була зарплата середнього вчителя в минулому році, рік тому, сьогодні вона 1680, вроді на 300 гривень більше, але, тоді можна було купити… 
Ведучий: Пане Олександр, без цифр можна.
Олександр Баранівський, СПУ: Хвилинку, я закінчу.
Ведучий: Ну, Ви скажіть без…
Олександр Баранівський, СПУ: Тоді можна було купити 29 кілограм м’яса на зарплату, сьогодні 24, тоді міг купити 114 кілограм масла сливочного, а сьогодні 60. Хто кого зрадив?
Ведучий: Коли починають говорити на масло і на яйця, то це мене починає лякати, бо так говорить завжди, кожного вечора Лукашенко.
Олександр Баранівський, СПУ: А це конкретно.
Ведучий: Це лякає дуже.
Олександр Баранівський, СПУ: Це конкретика.
Ведучий: Червона картка від БЮТ, це очевидно було, бо зі всього списку зрадників тільки Юлія Тимошенко у Вас виявилася. Прошу.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Я власне економив цю червону картку і нічого не сказав Олегу Тягнибоку, тому що я знав, що пан Баранівський буде виступати. Я лише нагадаю, пане Баранівський, що лідер Соціалістичної партії підтримав Віктора Ющенка в 2004-му році і що ми разом з нашими колегами із БЮТ і «Нашої України» стояли на Майдані. А потім ви переметнулися на інший бік, до «Партії Регіонів». Але, правда, це не означає, що зрадники тільки ви, це ще означає, що зрадила виборців і «Партія Регіонів», тому що вона разом з «помаранчевими», з вами утворила коаліцію антикризову.
Ведучий: Зрозуміло.
Олександр Баранівський, СПУ: Справа в тому, що зрадники не той, хто кого підтримав. Ми окрема політична сила і ми могли б підтримувати кого прийняв би рішення з’їзд. Це не означає, що ми завтра повинні комусь служити. А от пані Тимошенко, вона зрадила, колись свого друга Лазаренка, потім вона зрадила Кучму, потім Ющенка, який її в Прем’єри.
Ведучий: Пане Олександре
Олександр Баранівський, СПУ: То все правда.
Ведучий: Дивіться, скористалися п’яти копійками. Пане Олег…
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Взагалі-то, взагалі-то…
Ведучий: Але якщо б почали писати список зрадників.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Всеукраїнське об’єднання «Свобода» завжди говорили, завжди говорили про те, що біда України в тому, що Україною керують три кримінальні олігархічні клани, дніпропетровський, донецький і киево-печерський. Проблема тих кланів…
Ведучий: А києво-печерський це щось з Лаврою пов’язано?
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Це щось типу, так, звичайно. Це є, це така умовна назва тих, хто навколо «Нашої України» і Адміністрації Президента. Фактично, всі прекрасно розуміють, що в тих трьох кримінально-олігархічних кланах є однакове походження, це є походження комуністично-комсомольське. Переважна більшість тих людей, чи вони належать до БЮТ, чи до «Нашої України», чи до «Партії Регіонів», вони закінчували вищі партійні школи, вони закінчували інститути Марксизм-ленінізму.
Плакат з залу: «Перевиборам бути».
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: І, власне, саме всі вони як раз і представляють інтереси от тих, так званих олігархів, найбагатших людей України, які, на превеликий жаль, мало того, що є не українцями, то ще й в їхніх руках знаходиться 95 відсотків всіх матеріально-фінансових цінностей української держави. От в тому й є проблема.
Ведучий: Пане Олеже, в вашому списку…
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Засмальцьована карта, розумієте, засмальцьована колода.
Ведучий: В вашому списку немає випускників вищої школи КГБ, а вони в нас представлені в широкому спектрі.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: На рахунок школи КГБ.
Ведучий: Можна, я хочу про Вас запитання спитатися в пана Баранівського.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Ні, я перепрошую, школи КГБ…
Плакат з залу: «Ми бачили не «можливість об’єднання БЮТ і ПР», а маленьку перерву у розіграші під назвою «Політичне протистояння 4».
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Ви знаєте, ми завжди виступали за те, щоб поставити всі крапки над «і» на рахунок агентури КГБ в різних органах влади, треба оприлюднити ті списки агентів КГБ.
Ведучий: З люстрацією всіх вже запізнилися, давайте ми не будемо про це говорити. Ми зараз рухаємося до виборів.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Не запізнилися. Є закон про люстрацією, який був запропонований мною чотири роки тому назад реалізувати. І на законному рівні провести люстрацію.
Ведучий: Ви станете депутатом тоді зможете внести його.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Поляки, чехи, мадяри і прибалти.
Плакат з залу: «Соціальна та національна справедливість понад усе!»
Ведучий: Пане Баранівський, я Вам задам запитання про Всеукраїнське об’єднання «Свобода».
Плакат з залу: «Верховну Раду на хімію в Черкаси!»
Ведучий: Так само я потім зроблю, запитання про соціалістів до Олега, але перше, я зацитую Вам сьогоднішню статтю в тижневику «Коментарі». Там написано, що завдання наступної коаліції, в результаті цих перевиборів дуже просте: сформувати більшість з «Партією Регіонів», а якщо не буде вистачати голосів затягнути третього, ідеальним вважається, третьою силою був би правий блок Тягнибока-Констена, хоча його першочергова задача на виборах, це технічна, відібрати голоси у БЮТ. Кінець цитати. Прошу прокоментувати, Ви вважаєте, що Всеукраїнське об’єднання «Свобода» буде рухатись за цим сценарієм, про який пишуть «Коментарі»?
Олександр Баранівський, СПУ: Ви знаєте, якщо відверто, то я з повагою ставлюсь до об’єднання «Свобода» і до самого Олега. Справа в тому, що подобається кому їхня ідеологія чи не подобається, вони постійні і вони передбачувані. У них немає такого, щоб сьогодні одне говорили, а завтра щось інше. Я пам’ятаю його з минулих скликань в парламенті і вони сьогодні це будуть… Я ще раз кажу, може комусь подобатися ця ідеологія, а може і не подобатися. І мені сьогодні трудно сказати, що при проходженні блоку чи, вірніше, партії «Свобода» до парламенту, куди вони повернуть. Я думаю, як кожна політична сила, вони будуть собі обирати тих, хто, де вони зможуть найбільше свої ідеологічні засади реалізувати.
Ведучий: Пане Олеже, та ж сама цитата, тільки я тепер ще приведу цитату і Вашу, від Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Ви сказали, що у зв’язку з небезпекою для держави Україна, Ви будете підтримувати президентську вертикаль, інститут президентства, так. А тепер я читаю ось це пояснення в «Коментарях» і виглядає, що Ви рухаєтесь в форматорі сценарію секретаріату, правильно, для створення пропрезидентської майбутньої більшості. Так чи ні? От просте питання.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Романе, скажіть мені, будь ласка…
Ведучий: Ваші п’ять копійок, не забувайте.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Так. Скільки, скільки, скільки політичних сил, стільки й різних політологів, стільки і різних засобів масової інформації. Ви ліпше оприлюдніть кому належить цей журнал «Коментарі» і тоді все стане ясно. Якщо цей журнал знаходиться під впливом Блоку Юлії Тимошенко, зрозуміло, що їхні політологи в тому журналі пишуть то, що їм хочеться бачити. Насправді…
Ведучий: Так це ваші «Коментарі», так, чи ні?
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Ні.
Ведучий: Ні.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Насправді Всеукраїнське об’єднання «Свобода», насправді Всеукраїнське об’єднання «Свобода», як політична сила не має наміру взагалі грати будь-які забави і бути, скажімо, якимись певним проектом, якихось третіх політичних сил. Ми є послідовна політична партія, яку було створено в 1991-му році. І з 1991-го року в нашій програмі, а також в нашому проекті Конституції чітко і ясно написано, ми, як раціоналісти, виходячи з того, що це є позиція так само, європейських націоналістів, ми підтримуємо розвиток України за формую правління президентська республіка. Відповідно, ми вважаємо…
Ведучий: Пане Олеже.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Останнє, ми вважаємо.
Ведучий: Про програму це коли вибори почнуться.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Це не про програму, це про позицію, яку наша. Коли ми говоримо, що ми хочемо, щоб Україна була президентською республікою і що президент має очолити виконавчу владу, ми не маємо на увазі Ющенка, невже не зрозуміло.
Ведучий: Маєте на увазі посаду?
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Ми маємо на увазі посаду президента. А може я колись стану президентом, я ж не дію так, як діють деякі теперішні, коли, скажімо вони займають…
Ведучий: А Ви будете балотуватися?
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Не виключено.
Ведучий: Хороша відповідь. Я б хотів тепер задати запитання про соціалістів так само у нас версія є, дивіться, ми прочитали умови, які виставила Комуністична партія до якої соціалісти апелювали з ідеєю створення лівого блоку. Вони виставили такі вимоги: «Соціалісти мають покаятися за голодомор, коли вони голосували, за натовську свою позицію, за те, що вони займали позицію про єдину державну мову. Тоді їх можуть брати по одному в список, ще й мінус Мороз, вони не хочуть». Так комуністи це озвучили. На Вашу думку, це можливий сценарій, соціалісти можуть на нього погодитись для того, щоб повернутися в парламент чи ні? Тут не входить про моральні якісь якості, а про тактику.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Я не думаю, що воно так буде, з рештою, це не вигідно самій Соціалістичній партії, тому що, якщо Соціалістична партія погодиться на такі, певно драконівські умови комуністів. Більше того, я так думаю, що комуністи їм запропонували ті умови розуміючи, що наперед, що вони на них не підуть.
Ведучий: Отже, це спеціально було?
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Це навмисне було зроблено. Це ведеться гра, це коли, знаєте, назовні, на публіку грають: «От ми хочемо з вами об’єднатися». А, насправді, ніхто того не хоче зробити. Відповідно, швидше всього, соціалісти будуть формувати свою позицію, вони мають свою ідеологію, яка хоча є лівою і, відповідно, протилежною від нас, і ми є їхніми політичними опонентами. Але, все ж, вона відрізняється від комуністичної ідеології.
Ведучий: А тепер я хотів, щоб Ви розпочали момент від найважливішого. Те, що Ви будете брати участь в виборах, я впевнений, те, що по закінченню виборів, ви, як не учасники формування виборчих комісій скажете нам те, що ми вже просто не один раз тут вже, ви нам скажете, що ваші голоси вкрали. Правильно, так і скажете. І Ви скажете, і Ви скажете. Так от, скажіть, будь ласка, як Ви будете свої голоси рятувати? 
Олександр Баранівський, СПУ: По-перше, я б хотів би теж відповісти Петру Симоненку, коли він дуже дивиться в кого білизна чистіша, а в кого грязная, то я хотів би задати йому одне запитання. У коаліції, коли він був у Януковича, вони дуже повибивали портфелі міністрів. І вони отримали три портфелі, міністра аграрної політики, міністра промисловості і міністра охорони здоров’я. Я тепер запитую, чому такі комуністі ідейні, чисті і свою посаду міністра аграрної політики віддали.
Ведучий: Але їх тут немає, немає кому відповісти.
Олександр Баранівський, СПУ: Віддали, чуєте, я так кажу м’яко, скажемо, рухівцю Мельнику, і чому вони віддали такі посади, я думаю, такі речі…
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Якщо продовжити… 
Ведучий: Ви знаєте, як захищати, пане Олеже.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Якщо продовжити, то нещодавно, в липні місяці за те, що комуністи голосували за не відставку пані Тимошенко з посади Прем’єра пан Тимошенко, її однофамілець, 25 номер в списку Компартії отримав комітет з питань лісового господарства, а син відомого комуніста Мармазова став заступником Міністра внутрішніх справ.
Ведучий: Панове, залишіть комуністів в спокої, їх тут немає.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Так ось, я знаю, я знаю, я знаю, що рік тому назад, рік тому назад Всеукраїнське об’єднання «Свобода» перед тими виборами, коли Янукович з Ющенком домовлявся про вибори сьомого року, ми направили листа, коли обговорювалися питання нового виборчого закону, ми направили листа до Президента, до Прем’єра і до фракцій патріотичних, БЮТ і «Нашої України». В тому листі ми сказали, що, перше, потрібно зліквідувати платну політичну рекламу за три місяці до виборів і під час виборів, треба обов’язково дати можливість всім партіям парламентським і позапарламентським формувати списки. І треба зменшити виборчі фонди до одного мільйона і жорстко їх контролювати. Якби ці правки були внесені в закон, не було б такого.
Ведучий: Дякую.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Романе, я перепрошую…
Ведучий: У нас час просто на дискусію завершується.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Зачекайте. Дуже добре, що завершується. Але Ви ж поставили питання. Дійсно, де ж справедливість, де ж демократія. От ми, позапарламентські сили ми будемо рахувати голоси? Вони будуть рахувати голоси. 
Ведучий: Так.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Тому, нам щоб пройти в парламент треба набрати не три відсотки, а шість, на що ми йдемо.
Ведучий: Але ви все одно не зможете рахувати свої голоси.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: На що ми і йдемо, знаємо, що половину вкрадуть.
Ведучий: Панове, давайте зараз експерти, які були дуже…
Олександр Баранівський, СПУ: Я хотів би відповісти, питання було.
Ведучий: Час просто.
Олександр Баранівський, СПУ: Він же ж мені задав питання.
Ведучий: Ви використали свій час, у нас час просто, ми забираємо час у експертів. Тепер їм можливість є висловити незгоду на аргументи сторін, крім того, що карток було дуже мало. Слово експертам.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Ну, те, що чулося в бік…
Ведучий: З чим не згодні, в першу чергу.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: В принципі, з усім незгодний, але є одне запитання. А що, бо все, що кажуть, все добре, чудово, але вже шостий рік чуємо поспіль і від однієї поважної політичної сили і від другої.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: То Ви ж при владі.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Хвилиночку. Яка ж різниця.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Яка різниця, ви ж там шури-мури робите, а для нас, яка різниця.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Давайте, будь ласка.
Ведучий: Пане Юрію.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: У мене є питання до пана Баранівського, якщо можна. То буде підтримувати Соціалістична партія України Віктора Андрійовича Ющенка в його діях сьогодні і після виборів? Дякую.
Олександр Баранівський, СПУ: Ви знаєте, кого ми будемо...
Ведучий: Так чи ні, бо то час іде експертів.
Олександр Баранівський, СПУ: Кого ми будемо підтримувати, ми як партія вирішимо на своєму єдиному вищому партійному органі і все буде залежати від ситуації. А, можливо, там ще й не буде Віктора Андрійовича в списку чи там когось іншого. Тому, сьогодні говорити кого будемо підтримувати, будемо підтримувати того, хто нам ближче по ідеології. 
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Сьогодні ви збираєтеся?
Олександр Баранівський, СПУ: Я Вам ще раз кажу, Ви сьогодні…
Ведучий: Ви зараз підтримуєте ідею перевиборів, так чи ні?
Олександр Баранівський, СПУ: Справа в тому, що указ…
Ведучий: Так чи ні, просто.
Олександр Баранівський, СПУ: Звичайно, тому що є конституційна норма і її треба виконувати.
Ведучий: Так. Значить, все нормально. З чим був незгодний Віктор Уколов слухаючи аргументи сторін?
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Свого часу Олександр Мороз сказав, що комуністи – це соціалісти, які втратили почуття гумору. Наразі спостерігаючи за тим, як соціалісти підповзають до комуністів і просяться: «Візьміть нас, будь ласка, до блоку». Я констатую, що почуття гумору втратили соціалісти також і вже нічим не відрізняються від комуністів. А стосовно Олега, БЮТ не є націоналістами, ми є патріотами, нас цікавить ціла країна, тому, я думаю, що зараз виборцю буде важко обрати між вами і «Нашою Україною», бо вони стали теж націоналістами, мабуть, для них це дуже приваблива ідея.
Олександр Баранівський, СПУ: Я хочу відреагувати на те, що Ви сказали.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Так, і я відреагую.
Олександр Баранівський, СПУ: Соціалісти всі роки, більше десяти пропонують лівим силам, в тому числі і комуністам зробити один блок лівий, так як цього хочуть люди, а їхня справа, як вони на це реагують. Але соціалісти ніколи не плазували перед комуністами і не обіцяли стати перед ними на коліна, як сказала Юлія Володимирівна, що вся фракція стане перед Президентом на коліна аби тільки відмінив вибори. Тому ви плазуєте, а не ми.
Ведучий: Панове.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Я можу відповісти. Це дуже добре, що пан Уколов дав, скажімо, таку репліку, тому що це підтверджує, що сьогодні «Наша Україна» починає намагатися, як то кажуть, залазити на правий фланг, бо, тому що розуміє, що в центрі є аж занадто тісно виборювати свої позиції. З другого боку, дуже добре, що пан Уколов сказав, що БЮТ не є націоналісти, бо ваші представники на західній Україні б’ють себе в груди і кричать, що вони за ОУН-УПА, що вони націоналісти. Хай народ знає, що то є зовсім не так.
Ведучий: Дякую. Пане Олеже, час просто забираємо. Павло Жебрівський з ким і з чим був не згоден?
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: В принципі, люди висловили свою позицію і вони мають право на свою позицію. По крайній мірі, вони її постійно декларують і йдуть по тій лінії. Я думаю, що навіть самий поганий соціаліст краще чим самий кращий комуніст. Я в цьому переконаний. Тому що і за НАТО, і за Голодомор, а голосували, і, я думаю, що достатньо багато все-таки і проукраїнську ліві краще, чим проросійські ліві. Власне, що стосується Олега Тягнибока, я думаю, що «Наша Україна» не скочується вправо, все-таки достатньо багато сьогодні є тих, хто сповідує ліберальну ідеологію у економіці. І я, як раз, як та людина, яка відповідає за економічну складову, все-таки хотів би, щоб економіка мала реформи. І, по великому рахунку, можливо, цим ми трохи, не трохи, а добряче відрізняємося від вас.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Звичайно. Тобто, треба констатувати, «Наша Україна» ліберали, ліберали. БЮТ - солідаристи. «Свобода» - націоналісти.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Патріоти.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Соціалісти. Все.
Ведучий: Валерій Бондик з кимсь і з чимось був не згодний. Прошу.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Шановні панове, ну, моє не зауваження, а ніби побажання таке, межує то з побажанням Олегу Тягнибоку. Дійсно, ви фіксували такі от вади законодавства виборчого, що ті фракції, які входять до парламенту, вони формують виборчі комісії. Але ж, як Ви вважаєте, і Ви заявили, що ви політична партія у Вас є незаборонені законом інші шляхи впливу, спостерігачі, моніторте ситуацію, робіть акції. І тому не треба ображатися, а потрібно було, коли ви були суб’єктом законодавчої ініціативи, вносити, от як раз при Вас приймався паном Ключковським, Вашим колегою по фракції приймався виборчий закон. Дякую. 
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Відповідаю. Коли пан Ключковський виступав з трибуни Верховної Ради і пропонував зміни і доповнення до цього закону, «Про вибори народних депутатів України». Олег Тягнибок подав 20 правок, в тому числі і ті, про які я говорив. Пан Ключковський, як представник тоді власне цієї політичної сили пропрезидентської, він тільки від цього відмахувався. Більше того, всі решта, які сиділи в залі, активно його підтримували і жодна з моїх правок тоді не була, не вступила, відповідно, в силу. Так що совість моя чиста.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: З цим можна не погодитися.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Совість моя чиста, перше.
Ведучий: Пане Валерію, ми вислухали Ваше зауваження.  
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Друге, звичайно, пане Валерію, ми виставлятимемо спостерігачів, звичайно, будемо робити масові акції, але це все одно.
Ведучий: Це не те, що можливість порахувати голоси.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Ви розумієте, десять спостерігачів це є ніщо порівнюючи з тим одним, який потім вночі закривається і собі рахують, і дописують, домальовують.
Ведучий: Це сигнал від «Нацбанку» у нас поступив про те, що час для дискусії завершено.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: А курс не змінився у «Нацбанку» в зв’язку з тими?..
Ведучий: І тепер… У нас стабільно, п’ять копійок за п’ять копійок. І тепер є можливість, ми не будемо зараз голосувати аби не впливати на волевиявлення людей, але зараз, хто має запитання до пана Баранівського, до соціаліста, який вважаєте, що на нього ні пан Баранівський, ні соціалісти ніколи не змогли б відповісти. Запитання, яке вони уникають, хто має до соціалістів? Зразу бачимо хто має. Прошу. 
Гість в студії: Дивіться, пане Баранівський, от якщо буде така ситуація, що коаліція або зі «Свободою», або з комуністами. З ким ви підете в коаліцію? З «Свободою» у вас різні ідеологічні погляди, комуністи вас образили, ваша позиція? 
Ведучий: Дякую. Супер запитання. Прошу.
Олександр Баранівський, СПУ: Ви знаєте, я Вам ще раз кажу, буде ситуація показувати хто буде в парламенті раз…
Ведучий: Ні, або, або, Вам чітко поставили, комуністи або «Свобода».
Олександр Баранівський, СПУ: Значить, Ви знаєте…
Ведучий: З ким ви?
Олександр Баранівський, СПУ: Ви знаєте, кожна політична сила, вона хоче реалізувати свою програму в парламенті, коли вона приходить до влади, виконати те, що обіцяє, що обіцяли виборцям, крім партії БЮТ, вони ніколи не виконують те, що обіцяють. 
Ведучий: Або, або. Ви відповідаєте, як в Міністерстві закордонних справ, як дипломат, а я прошу у Вас конкретну відповідь.
Олександр Баранівський, СПУ: І тому я ще раз кажу, соціалісти будуть із тими, хто буде сьогодні сприймати нашу програму і побачимо, хто буде в парламенті, які розклади.
Ведучий: Ви не сказали нам, Ви так і не сказали.
Олександр Баранівський, СПУ: Все буде від ситуації.
Ведучий: Ви не відповіли нам.
Олександр Баранівський, СПУ: Сьогодні прогнозувати, відповідно, складно.
Ведучий: Хто має запитання до пана Тягнибока і до «Свободи», на яке ні «Свобода», ні Тягнибок ніколи не могли відповісти.
Олександр Баранівський, СПУ: Може соціалісти самі наберуть 226 голосів і нам непотрібно буде коаліції.
Ведучий: Прошу.
Гість в студії: Пане Тягнибок, скажіть, будь ласка, а чи не здається Вам, Ваша політична позиція трошки відірвана від реальності. Дивіться, Ви говорите про те, що виборчі фонди не мають бути більше одного мільйона, тобто, на вибори витрачатимуть менше. Це добре. Але, скажіть, будь ласка, коли розраховуються зі студентами, що вони тримають прапори, чи офіційні ці гроші? Друге, скажіть, будь ласка, Ви говорите про люстрацію, знову ж таки, більшість нашої влади того ж походження про що Ви говорили, комуністично-радянське. Чи вважаєте Ви, що хтось за це проголосує? І чи варто взагалі висувати лозунги, які неможливо реалізувати?
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Дякую за Ваше запитання.
Ведучий: Тепер у Вас 30 секунд на відповідь.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Ну, що до першого запитання про?
Гість в студії: Фонди.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Фонди. Ну, для того, у нас існують правоохоронні органи, які б повинні були хапати за руку тих, хто дає гроші студентам.
Гість в студії: Це не реально.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Що значить не реально? Ви в якому світі живете?
Ведучий: В нашому, він вірить, що міліціонери студентів не ловлять.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Ви думаєте, Ви думаєте, правильно, правильно, Ви думаєте, що якщо в нас така гнила система примусу правоохоронних органів, то вона така буде вічно. От я так не хочу, я ще достатньо молодий і маю троє дітей, і хочу, щоб мої діти жили трошки в іншій системі, тому і борюся за то, щоб не було таких відповідних подачок. І це можна контролювати, тому що сьогоднішнє виборче законодавство, воно веде до політичної корупції. Що до люстрації. Люстрацію можна зробити двома методами або законом, або люди прийдуть сьомого грудня на вибори і не проголосують за ті політичні партії в списках яких є всякі паскудники.
Ведучий: Олег.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: От Вам і люстрація.
Ведучий: Пан Тягнибок Всеукраїнське об’єднання «Свобода», Соціалістичну партію презентував пан Баранівський. Вам стати тепер буде експертами. А я скажу вам чесно, люди, коли дивишся на нинішні передвиборчі спекуляції з валютою, напрошується висновок: на перевиборах переможе партія, яку буде спонсорувати «Нацбанк». Реклама, панове.
 (Реклама).
Ведучий: Оскільки, Президент підписав указ «Про розгін Верховної Ради» під час свого візиту в Римі, то оскаржити цей указ можна лишень в Італійському суді. «П’ять копійок» повертаються до вас. До речі, як то кажуть, загін не помітив втрати бійця, ну, напевно, на марші рухався до перевиборів, але ми їх втрачаємо. Ось кого ми втратили цього тижня.
Сюжет: «Після нашо-українського Святослава Вакарчука на дембель рушив регіонал Тарас Чорновіл, у два етапи, геть з партії і на пенсію. Але причина така ж.  
Тарас Чорновіл: «Ну, не можу я без кінця брехати. Я можу десь не договорювати правду, я можу прикрашати чуть-чуть чиюсь брехню, ну, але відверто брехати, ну, я не можу».
 Один вже не може, то завжди знайдуться інші, які всегда готові. Звільнені Чорноволом, а перед цим Богатирьовою місця швиденько заповнилися наступними ідейними регіоналістами, екс-прокурором Піскуном та вічним Кінахом. Що вказує на тяглість традицій в українській політиці».
Ведучий: Тих, кого ми точно не втратили, це учасники майбутніх, майбутніх і ще майбутніх перегонів політичних. Юрій Кримчак, він презентує «Народну самооборону» і Павло Жебрівський «Нашу Україну». Панове, я не знаю чому тепер блок, який писався «НУ-НС» тепер пишеться так, як написи в моєму дитинстві, коли ми слухали ACDC, знаєте? Ну, тобто, НУ блискавка НС. Зараз ми це з’ясуємо. А в глядачів запитуємо, наступним прем’єр-міністром буде, на вашу думку? Тимошенко – дзвоніть першим номером. Янукович – другим номером телефону. А ми розпочинаємо раунд другий. Я ще не розібрався як у вас зараз складаються стосунки, тому запитання до обох, хто розпочне, того і буде право п’яти копійок. От на минулорічні перевибори ми пішли з дуже простим формулюванням, нам Президент сказав: «Спотворення волі виборців». Правильно, говорю, так було сказано? Так от, ну, тоді люди перебігали з коаліції, з опозиції, ми пам’ятаємо, да? Цього року можна було призначити перевибори, я зараз вам скажу коли, 27 березня, плюс 30 днів, 27 квітня. 27-го березня створено було партію «Єдиний центр» за яку ні один українець не голосував. Було спотворено вибір народу. Але 27-го квітня ми не пішли на перевибори. Чому?
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Це, мабуть, до мого колеги, бо це його…
Ведучий: Тоді розпочинайте, пане Павло.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Я не думаю, що це моє, тому що я в «Єдиному центрі» ніколи не був і не буду.
Ведучий: Але це було спотворення волі виборців? Ось моє запитання. 
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Я не думаю, що це було спотворення виборів, оскільки, на сьогоднішній день, люди зорієнтовані власне, на Голову Секретаріату Президента і вони працювали так, як їм сказали. У мене є сумніви з цього приводу, тому що там є частина людей достойних, яких я, насправді, поважав і поважаю. І мені сумно, що вони попали в неправильну гру, і, насправді в гру, а не в політику.
Ведучий: Було спотворення волі виборця, коли був створений «Єдиний центр» в надрах вашої єдиної мегафракції? 
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Ну, ці люди йшли в списках, так що ніякого, вони з фракції не виходили. Хоча, морально, це було спотворення волі виборців, бо за «Єдиний центр» ніхто не голосував. Юридично, ні.
Ведучий: А як так сталося, що одна людина, про яку ви говорите в різних, звичайно, тонах, я маю на увазі Голову Секретаріату, тобто, людина функціонер в Секретаріаті Президента, її вдалося вас, дев’ять суперпартій, які об’єднались в блок розсварити. Це справді він один зумів це зробити чи треба якісь інші причини шукати? Хто почне?
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Розумієте, як на мій погляд це все віра в доброго царя. Що є такий собі поганий сантехнік, котрий ходить і всім гадить. А цар стоїть собі такий білий, пухнастий і каже: «Помиріться брати мої». Так не буває. Ви мені даруйте, я і пан Жебрівський, ми були керівниками чогось в цьому житті, якщо мій підлеглий проти моєї волі спотворює волю органа, котрий я очолюю, то цей підлеглий вже не працює. А якщо один заступник головного секретаря, другий заступник, сам секретар влазять в повсякденну роботу уряду, парламенту і все інше, то вони це можуть робити тільки з команди або з одобрення Президента. Так що, в даному випадку, не цікавий сам по собі Балога, це Президент.
Ведучий: Є червона карточка. Потім Ви відреагуєте. Прошу, кому і за що? 
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Власне, до пана Юрія, і що до його розуміння того, що ж є спотворенням волі виборців. Чи не здається Вам, що спотворенням волі виборців є те, що перед виборами сьомого року ви розказували всім, ваші лідери їздили по всім регіонам і розказували, що ці дев’ять партій, які входять в блок «НУ-НС», ще без блискавки тоді, вони першого жовтня, першого жовтня, нагадую сьомого року створять єдину пропрезидентську партію. А замість того, щоб створити єдину пропрезидентську партію, ви прийшли і почали ділити портфелі. Чи це не є спотворенням волі виборців?
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Я не знаю хто ділив портфелі, бо я представник «Народної самооборони».
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Ви при владі.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Хвилиночку, я кажу. У нас є така досить проста річ, у нас є один Міністр внутрішніх справ, більше жоден представник «Народної самооборони» жодної посади в цій країні не обійняв. І ми йшли, і обіцяли, що ми створемо демократичну коаліцію, а вона була створена не першого жовтня.
Ведучий: Але Ви партію обіцяли єдину.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Пропрезидентську.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Хвилиночку, ми обіцяли створити демократичну коаліцію. Першого жовтня вона була не створена, між іншим. А потім з’явився «Єдиний центр».
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Якщо…
Ведучий: Ви спотворили волю виборців не створивши партії?
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Якщо можна, насправді, я був прихильником, щоб «Наша Україна», народний союз «Наша Україна» сама йшла на вибори. Я був глибоко переконаний, що це збирання, спроба зібрати до купи ні до чого не приведе, тому що амбіцій достатньо багато. Але мені дуже дивно, пане Юрію, чути від Вас, що ви йшли в «Нашу Україну – Народну самооборону», щоб створити демократичну коаліцію. Тоді треба було йти самим, тому що ви були суб’єктом єдиного блоку і, по великому рахунку Ви мали б дотримуватися от цієї політики. А коли хтось під когось ліг, перепрошую, мені сумно, що, навіть достатньо сильні чоловіки готові під когось лягати.
Ведучий: От на цьому еротичному моменті я мушу зупинити, у нас є червона картка від пана Баранівського. Кому і за що? 
Олександр Баранівський, СПУ: Я пану Юрію про спотворення волі виборців. Ваш лідер, Юрій Луценко очолював список «Нашої України – Народної самооборони» і представляв її як пропрезидентську силу. Президент його за це висунув на посаду міністра. Скажіть, будь ласка, а коли сьогодні Ви відмовляєтесь, що Ви вже не є пропрезидентські, а, скажемо, лягли під БЮТ. Це не є спотворення волі виборців?
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Даруйте, будь ласка, мені так подобається, що хтось під когось ліг. Хлопці, Ви якось з сексуальними фантазіями розберіться без політики.
Ведучий: Панове, ще не так пізно, що ми такі еротичні моменти розбираємо.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Ще рано, бо ще діти дивляться телевізор, а ви все про це розмовляєте.
Олександр Баранівський, СПУ: В людини троє дітей.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Тепер по-друге. У мене теж четверо. Так от, що я хотів сказати, ви мені даруйте, будь ласка, ми сьогодні маємо інше. Свого часу і пан Павло не дасть збрехати, ми на фракції це казали, що у нас є президентська партія в нашому блоці. «Самооборона» не є пропрезидентською силою, а є силою, котра підтримує президентську силу нашої фракції. Це наша була позиція, це перше. По-друге, чому ви вважаєте, що ми ніколи не казали, що ми є сторонники, ну, от ваших поглядів, Президента, ми є…  
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Да, да…
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Боліємо за, ми боліємо більше за Україну, ніж за Президента незалежної України.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Ви знаєте, у нас, в «Нашій Україні» постійно були проблеми з другим номером. Нажаль, останнім часом піднялися, бо є проблеми з першим номером в списку. Якщо ви не любите так, не любили так Президента і були проти, я пропоную так, хлопці, склали мандат, поклали мандат і чесно пішли критикувати. Супер, повага величезна. Але коли ви пішли під брендом «Нашої України – Народної самооборони», ви ж чітко знали, що ви не проходите, соціологія показувала. Ви пішли, ви повинні були підтримати…
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Вибачте, якщо Ви не пам’ятаєте, тоді соціологія показувала, що проходить «Самооборона» сама. І у нас були досить потужні спори серед «Народної самооборони» йти самим чи йти з вами, чи йти тільки для того, щоб об’єднати всі демократичні сили. 
Ведучий: Дивіться, що я зараз зроблю, пане Павло і пане Юрію.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Ну, ще один…
Ведучий: Я вам вашу історію мушу зараз зупинити. Є дві червоні картки і ми будемо рухатися тільки в майбутнє.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Давайте в майбутнє.
Ведучий: Тому що дві червоні картки. Кому і за що, бо давно вже є.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Пану Жебрівському. Пане Жебрівський, ну, будьте ж Ви трохи послідовним. Щойно Ви казали, що, ну, там, така група знаєте, з’явилась і вони почали слухати Балогу, і відразу почали після цього сексуальні фантазії, що хтось там під когось ліг. Скажіть, будь ласка, а Мартиненко і Київська організація «Нашої України», яка позавчора сказали, що вони проти виборів. Вони так само під когось лягли? Чи у Вас всі, хто критикує Президента або з ним незгоден завжди під кимсь лежать? 
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Пане Уколов, я думаю, що ніхто, ніколи мене не звинувачує, що я комусь тільки підігрую. Там де Секретаріат неправильно поступає завжди послідовно критикував незважаючи на те, що знаходжусь в «Нашій Україні – Народній самообороні». І на фракції, і публічно це все було, але, по великому рахунку, це має бути дискусія в середині, а не виплескуватися так, яким чином поступила, нажаль, «Народна самооборона».
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: От я хочу сказати, дискусія в середині. Останнім часом мені усе це, що відбувається, нагадує «Гордый буревестник веет, а толстый пингвин»…
Ведучий: Громко прячет.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: «Громко прячет тело жирное в утёс».
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Так ви пінгвін чи буревестник.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: И у нас буревестник над страной, а голова фракції десь ховається, бо ми вже, 34 чоловіки, збираємось і кажемо: «Ми теж маємо право на свою точку зору і хочемо, щоб фракції її почули. Можливо, ми вас переконаємо або ви нас і не буде ось цього, що ми тут будемо стояти один проти одного». Але досі фракція не збиралася останні два тижні і ніяк її зібрати не можуть. 
Ведучий: Пане Павле, червона картка.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Я єдине, єдине, що хотів би відреагувати на це, я готовий критикувати на фракції і пан Юрій знає мою позицію на фракції, але я не готовий публічно виносити те, що ми дискутуємо на фракції на широкий загал. Якщо ви зробили свій вибір, а ви зробили свій вибір…
Ведучий: Але ви весь час, панове, виносите, так, і я не знаю чому. 
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Нажаль, нажаль це є неправильно, це є політично абсурдно.
Ведучий: Ваша червона картка, пане Валерію, прошу.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: У мене було зауваження до пана Юрія Гримчака, бо, дійсно, я не оригінальний, бо більшість карток червоних получили Ви. Розумієте, може Ваша проблема в тому, що Ви не знаєте з чого почати, то почніть з кінця. Тобто, для того, щоб Ви робили свої кроки політичні, Вам потрібно вийти було з блоку. А то, що Ви зараз заявляєте, що ви йшли окремо, ви йшли в блоці. Ось ваш блок, де ви йшли і ваш лідер другий там чи третім…
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Першим.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Першим.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Першим номером, так. Тому Ви знаєте, це така політична риторика дуже незріла.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Ви мені даруйте, але мені так подобається.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Вчиться у інших партій.
Ведучий: Прошу.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Я хочу сказати, що блок, ми йшли не окремо, але в назві блоку була і наша назва «Народна самооборона», тому це блок не «Нашої України», а «Нашої України – Народної самооборони».
Ведучий: Приймається. Панове, але оскільки ви вже сказали, що будете йти різними, різними колонами, я хотів би, щоб ми в майбутнє заглянули. Оскільки вам не вдалося всі дискусії серед блоку вести в середині і немає значення тепер хто більше винуватий, хто менше, ця дискусія є вже тепер хто більше винуватий, хто менше, ця дискусія є вже тепер історією України, вона відкрита. Тому моє запитання, оскільки, ми знаємо, що ви в свій час крокували під гаслами: «Не зрадь Майдан». 
Плакат з залу: «Для того, щоб відремонтувати дім потрібні інструменти. Для того, щоб «відремонтувати» державу потрібна ідеологія».
Ведучий: Як ви захиститеся від розчарування тих, хто стояв на «Майдані», його не зрадив і може зараз, як кажуть соціологи, прийти і покарати, і «Самооборону», і всі партії, не лишень «Нашу Україну». Як ви застрахуєтеся від тих, хто розчарувався?
Плакат з залу: «НУ і НС пройшла любов, зав’яли помідори??»
Ведучий: Є рецепт?
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Ну, яка може бути страховка від тих, хто розчарувався. Просто треба подивитися де всі ті люди, котрі були і стояли на «Майдані». Чотири польових командира сьогодні виступили проти Президента: Луценко, Стецьків, Філенко і Томенко. Ці люди, котрі практично витягли цей Майдан на своїх плечах. І це вони, своїми, в тому числі силами зробили можливе президентство України, президента України Віктора Андрійовича Ющенка. Сьогодні вони кажуть, що Президент робить не те, не так і не в той час. Вони мають на це право. І я не думаю, що сьогодні вони зрадили «Майдан», тому що якщо подивитися…
Ведучий: І Ви цим будете людей переконувати, от це, що Ви зараз нам сказали?
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Ні, Ви знаєте, я просто буду показувати фотографію «Майдану», де стоїть Президент, а ззаду стоять одні зрадники. Ну, подивіться хоча б один раз, гляньте фотографію «Майдану» і подивіться, рядом з Президентом самі зрадники, от один стоїть зрадник, от другий зрадник. Ну, тут, я ще не знаю що до Вас, чи Ви будете зрадник чи ні.
Ведучий: Ви маєте шанс ним стати.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Да, маю шанс стати.
Ведучий: Дивіться, є червона картка і потім Ви відповідаєте, Ваш рецепт. Червона картка, пане Олег, за що?
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: На превеликий жаль не було відповіді на моє запитання. Я просто хочу нагадати, що перед виборами вони ще обіцяли, що буде скасована депутатська недоторканість, що один закон для всіх і, основне, що вони створять єдину політичну силу. З одного боку, як виявилося, вони говорили одне, а насправді було друге. Але, от, пане Павле, я хотів би до Вашої сили задати запитання. Чи це не була помилка Президента, що він все-таки купився на ті, можливо, липові рейтинги «Нашої України – Народної самооборони», що почав фактично формувати список, безвідповідально. Появилися бути, появилися Омельчинки, появилися інші Кулікові, і так далі, і так далі. 
Ведучий: Пане Олег, дякую. Ясно.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: І пізніше стали займати протилежну позицію.
Ведучий: Давайте комплексну відповідь.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Пане Олеже, дуже дякую, я переконаний, що є політична сила, почесним головою якої є Президент і кожен має йти своєю політичною силою. Спроба збирати, зліпити щось ніколи не вдавалася. Те, що хлопці говорили про єдину партію вони забули відразу, тільки отримали мандати. Нажаль, тому що була ця безвідповідальність. Я переконаний, що непотрібно буде клястися в любові до тих, хто стояв на «Майдані». Переконаний, що не тільки польові командири робили «Майдан», а робили люди. Тому що, тому що власне як…
Ведучий: Ті, що розчарувалися через ваші сварки, як їх переконаєте?
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Ми зараз говоримо про вибори сьомого року. Давайте не згадувати «Майдан». Вибори сьомого року показали…
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Ні, ні, просто пан Роман запитався, пан Роман запитався.
Ведучий: Пане Олеже, це моє запитання.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Показали повну політичну безвідповідальність перед виборцями.
Ведучий: Як Ви своїх прихильників, які розчарувались через Ваші сварки знов повернете, якими аргументами, я про аргументи?
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Ну, по-перше, я хотів би сказати, що я все-таки сподіваюсь, що «Наша Україна», народний союз «Наша Україна» буде на ці вибори йти єдиною політичною силою.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Я дуже надіюсь, що там не буде Балоги і його приставнів, в вашому списку і в вашому блоці.
Ведучий: Буде «Центр»?
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Пане Романе, запросіть мене на передачу і ми подискутуємо з паном Балогою.
Ведучий: Коли почнуться вибори, то ми почнемо, це обов’язково.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Якщо можна, я все-таки завершу, пан Балога і інші знаходяться, запам’ятайте, в «Єдиному центрі», а не в народному союзі «Наша Україна».
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Ну, у вас буде блок.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Це перше питання. І політична сила, яка бере відповідальність за свої слова.
Ведучий: А єдиною силою, Ви кажете як, як народний союз «Наша Україна», все.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Як народний союз «Наша Україна». Це мої підходи були і в сьомому році, сьогодні я буду ще більше категорично виступати.
Ведучий: Це Ваша думка чи рішення фракції?
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: І я ще буду більше виступати…
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Я повинен сказати, що «Народна самооборона» не хотіла йти разом, але пішли саме тому, що хотіли створити єдиний демократичний блок, щоб людям було легше голосувати.  
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: То треба було перемагати на виборах і створювати коаліцію, каоліцію чи коаліцію, не знаю.
Ведучий: Дивіться, ще…
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: А потім вже говорити, а не вступати в блок.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: В блоці одним із пунктів було створення демократичної коаліції.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Пане Юрію, можна я відповім на питання, на питання Романа?
Ведучий: Аргументи.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Кидайте п’ять копійок і відповідайте.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Ну, да, немає питань. Перше питання, будемо йти єдиною політичною силою. Друге питання, ми ніколи не зраджували тої філософії, яку ми декларували по економічному розвитку, по ідеологічному.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Я прошу пробачення, але тимчасові слідчі комісії 2002-го року партія «Наша Україна» голосують, а в 2008-му році…
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: По ідеологічному розвитку.
Плакат з залу: «Зрада – політичний маневр».
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Я відповів, на слідчі комісії абсолютно, «Наша Україна» і особисто я готові голосувати цей закон. Але я проти того, перепрошую, поки є коаліція, поки є коаліція, не каоліція, а коаліція, поки вона є, то ми не маємо з «Регіонами» домовлятися, блудити на стороні, а потім проголосуйте.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Ви вчора і позавчора голосували разом з «Регіонами» і нічого страшного не було.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Немає коаліції.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: А у нас теж немає коаліції зараз.
Ведучий: Панове, я бачу, що у Вас дискусія просто тільки наростає. Зараз якраз час експертів. Зараз будуть експерти висловлювати незгоду на аргументи сторін. Ось так майже єдина партія в 2007-му році, а тепер дві окремі політичні сили проводили дискусію на передодні виборів. Слово експертам, з чим не згодні, їх слухаємо. Пане Баранівський, з чим не згодні, Ви вже другий раз картку пробували дати.
Олександр Баранівський, СПУ: Я не згодний з тим, хочу опонувати пану Юрію, коли хворий з дурдому підлікують і виходить на свободу, на вулицю, то він у кожному перехожому бачить свого сопалатника. Так і Ви, пане Юрію, називаючи себе зрадником, Ви тут називаєте і мене, і інших зрадниками. Тому це вже хвороба Ваша велика. 
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Це не моя хвороба, це хвороба найвищого політикума і Президента.
Олександр Баранівський, СПУ: І дивіться в дзеркало, і дивіться в дзеркало на себе, побачите там завжди зрадника, тому що Ви не так давно з паном Луценком вийшли з Соціалістичної партії, була вам дуже мила «Наша Україна» і пан Президент.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Даруйте, пане Баранівський…
Олександр Баранівський, СПУ: А сьогодні ви вже зрадили «Нашу Україну» і пана Президента. Тому, це у Вас вже хвороба як у того, що вийшов з дурдому.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Головне в цьому житті не зраджувати свої принципи. І пішли ми з Соціалістичної партії України в той час, коли вона була при владі. А Президенту, так само, ніхто не зраджував, ми… Не можна зраджувати людину, вірніше, не можна зраджувати принципи, а якщо людина почали сповідувати інші принципи, то чому я повинен його підтримувати.
Ведучий: Зрозуміло. Пане Валерію, з ким, з чим не згодні?
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Цю історію ми пам’ятаємо де був Юрій Гримчак і де він зараз опинився, але не до цього мова. Ви знаєте, у мене немає зауважень і, дійсно, була дискусія. Кожна із сторін намагалась довести свою істину якусь. І якщо іде дискусія, то ми граємо по правилам. Єдиний підсумок от цієї передачі, що ми повинні сказати своїм виборцям, своєму народу, що навіщо така влада, якщо ми зараз, вдруге за цей рік ідемо на позачергові вибори. От це ми повинні, відшукати цю істину в ході цієї дискусії. І в цьому я прошу, і закликаю всіх бути єдиними в пошуках цієї істини.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Я готовий. Єдине що, щоб мій колега не забував, що влада, вона, це не тільки та влада, котра при владі, але опозиція це теж влада. І свою долю, відповідно, за те, що відбувається, потрібно нести також.
Ведучий: З чим незгоден був пан Олег?
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Теперішня дискусія задемонструвала повний, повний параліч української влади і повну демонстрацію політичної безвідповідальності. Обіцянки, які даються перед виборами, вони виявляють ся просто мильними бульбашками. От я пам’ятаю, пане Юрію, коли Ваш лідер, пан Луценко, об’їздив всю західну Україну і бив себе в груди і казав, що до першого січня 2008-го року, кров з носа, ми ухвалимо закон про визнання УПА борцями за незалежність України. В вівторок прогресивна українська громадськість буде святкувати чергову річницю Української повстанської армії. «Свобода» проводить марш УПА і буде пікетувати Секретаріат Президента і вимагати, щоб був все-таки такий указ підписаний. Чому, навіть проекту не було подано, це був обман виборців, це виборцям, обнадіювали їх, казали, що ваші люди будуть голосувати, а пізніше ваш же ж лідер казав, що питання УПА, питання мови, питання зовнішньої політики і НАТО треба відкласти на другий план. Якщо ви хотіли їх відкладати на другий план, для чого Ви обманювали людей, для чого Ви їх вводили в оману, щоб отримати голоси.
Ведучий: Давайте Ви зразу відреагуєте, це було запитання до Вас.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Ви мені даруйте, будь ласка, Ви все-таки розберіться.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Чого Ви за УПА не проголосували.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Те, що ми виступали за те, що треба відкласти ці питання і не напружувати обстановку в суспільстві, або казали, що до першого січня хтось проголосує…
Ведучий: Без мікрофона Вас не чують.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Шановний це указ, який…
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Олеже, я хочу сказати, що «Наша Україна» подала такий законопроект він зареєстрований і я, як раз, настоював в тому числі. А те, що Луценко, ну, на те він і Луценко.
Ведучий: Панове, це час, хвилина була пана Олега. Тепер хвилина пана Віктора, прошу. З чим, з ким незгодні.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Ну, я лише констатую, що пан Жебрівський так і не дав відповіді на моє питання, як він ставиться до рішення Київської міської організації «Нашої України» не підтримати указ Президента про вибори. Але зараз не про це. Тут пан Жебрівський говорить, що ви підете на вибори єдиною силою. Я хотів би нагадати, що «Наша Україна» це не є одна політична партія, це є блок політичних партій, куди входять різні дрібні політичні партії.
Ведучий: Пан Павло говорив про народний союз «Наша Україна», це просто…
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Ви не почули, Ви не почули.
Ведучий: Він говорив, так, так, він говорив, партія іде, але самостійно, все.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Я говорив, що народний союз «Наша Україна». 
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Наразі, ми бачимо, що є криза в блоці «НУ-НС». Але немає чого нападати на «Народну самооборону», тому що ще є п’ять дрібних, але дуже принципових, яких я підтримую, політичних партій, які виступили так само з критикою ідеї перевиборів. Це перш за все партія «Захисників Вітчизни», це «Європейська партія» і про них так само треба говорити. А то у нас виходить, я не можу знайти чистого «нашо-українця», бо за кого не візьмись, той або в ЄЦ уже, розумієте, або ще не в ЄЦ, але скоро там буде.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Я пану Уколову хотів сказати… 
Ведучий: Одним словом.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Що потрібно дослухати до кінця. Все-таки народний союз «Наша Україна» це політична сила де є все-таки партійці, які відповідально ставляться до цього. З приводу, з приводу Мартиненка я хотів би сказати.
Ведучий: Одним словом, забираємо час людей.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Це право кожної політичної організації і вони це право мали, це їхня думка і ця позиція буде обговорюватись на з’їзді, який відбудеться 25-го жовтня.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Ви скажете, що вони теж порушили…
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Я кажу, що з’їзд буде 25-го жовтня, там все буде обговорюватись. Вони мають право на свою думку.
Ведучий: Панове, нагадаю вам, що тут пан Павло – це «Наша Україна», пан Юрій – це «Народна самооборона». Хто має запитання до «Нашої України» на яке ні «Наша Україна», ні пан Жебрівський не зможуть відповісти, прошу нам його подати. 
Гість в студії: Давайте забудемо все, що було, революція, перевибори і що ми сьогодні маємо, ми маємо велику партію БЮТ, велику солідаристську ліберальну «Партію Регіонів», ми маємо соціалістів та відверто націоналістів. Хто ви такі, за що мені вас обирати, яка Ваша ідея, реформи чи що?
Ведучий: Яка Ваша ідея?
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Насправді, народний союз «Наша Україна» сповідує ліберальну ідеологію в ринковій економіці і національно-демократичну філософію в своєму розвитку. Через це, власне, ми говоримо про середній клас, який має сформуватись і завдяки економічним реформам цей середній клас має стати на ноги і має стати опорою, серцевиною. Бо ключеві, серцевиною, серцевиною…
Ведучий: Відповів на Ваше запитання?
Гість в студії: Так.
Ведучий: Все.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Одну хвилиночку, серцевиною кожного суспільства є люди, які створюють добавлену вартість, це в тому числі ті, які люди найманої праці. Це є серцевина кожного суспільства.
Ведучий: А хто має запитання до «Народної самооборони» на яке точно самооборонці відповідь не дадуть? Прошу.
Гість в студії: Почувши дискусію, яка зараз була в студії, у мене таке враження склалось, що це була не демократична коаліція, а Кайдашева коаліція. Тому сьогодні молоде покоління прискіпливо ставиться до вашої діяльності і ми хочемо добратися до Європи.
Ведучий: А в чому запитання до «Самооборони».
Гість в студії: Чи не вважаєте Ви, що своїми діями розкольницькими Ви відтерміновуєте вступ України до Європейського Союзу.
Ведучий: Пане Юрій.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Знаєте в чому справа, якщо подивитися по голосуванню, то «Самооборона» голосувала саме за ті законопроекти, котрі подавалися. У нас не було ЄЦ, у нас ніхто не виходив там і таке інше.
Ведучий: Але ж відтерміновуєте, так чи ні, своїми діями? От про це говоріть.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Значить, сьогодні ситуація в країні відтерміновуєтсья не нашими розкольницькими діями, а указами Президента, котрий розпустив Верховну Раду, котра працювала. І сьогодні ми маємо відповідь і від Європейського Союзу, і від НАТО, що хлопці, спочатку розберіться внутрі себе, а потім будемо дивитися далі.
Ведучий: Отже, таки трошки відтермінували. Панове, чесно кажу, тут немає в цій студії нікого, кого більше обманули, ніж вітчизняних бандитів, їм ще з 2004-го року обіцяли тюрми і до цього часу не дали. Реклама, панове.
 (Реклама).
Ведучий: Маю анекдот у вигляді загадки. Її розгадувати будуть пан Бондик і пан Уколов. У вигляді такої політичної реклами, яка може бути. Цікава блондинка.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Чи вона не заборонена законом?
Ведучий: Ні, так це є можлива, ймовірна. Ви зараз її розгадаєте, цю загадку. Цікава блондинка, б/у, але ще досить функціональна, з Донбасу, познайомиться з молодим перспективним політиком з Буковини для створення міцної партії. Про кого анекдот?
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Ми вже почали?
Ведучий: Ні, це просто, ще зараз відгадка, це така загадка на розминку. 
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Ви знаєте, Олег Тягнибок знає, Олег Тягнибок знає.
Ведучий: Добре. Ви не знаєте розгадки.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Ні.
Ведучий: Ви що скажете?
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Анекдоти не коментуються.
Ведучий: Тоді ми нагадуємо, що…
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Це мудрість народна.
Ведучий: «П’ять копійок» повернулися до вас. І ми запитуємо в наших глядачів, це не соціологія, але які настрої в наших глядачів. На вашу думку, в результаті цих перевиборів наступним Прем’єр-міністром буде. Якщо вважаєте, що Юлія Тимошенко, дзвоніть першим номером. Якщо Віктор Янукович – другим номером телефону. А ми тим часом докопуємося до істини чому розігнали парламент, ми знайшли винуватого це є Микола Томенко. 
Сюжет: «Коли президентська канцелярія повідомила, що всі вожді були в захоплені від ідей гаранта розігнати парламент, то бютівський віце-спікер Томенко обурився.
Микола Томенко: «Таке враження, що ми обнімалися годину з Президентом і ще й чарку випили на коня, щоб дострокові вибори відбулися».  
 «П’ять копійок» розділяють гнів пана Миколи, це ж якась засада, як тільки Томенко стає заступником Голови Верховної Ради, то її обов’язково мають розігнати. Це ж не провина Томенка, це просто у нього карма така».
Ведучий: У нас карма значно краща тут в студії, тому ми і розпочинаємо раунд третій. П’ять копійок можуть вступати в дію, тому що ми недавно дивилися такі своєрідні дебати «Ю» плюс «Я» зустрілися, так. Відповідно, ті дебати показали, що в нас в країні не лишень конфлікт, тобто, який подається, ніби політична криза, конфлікт «Ю» і «Ю», у нас конфлікт між «Ю» і «Я», а це означає, що наступні вибори, це знову конфлікт двох «Ю» і одного «Я». Я правильно розумію, ми дальше будемо мати той самий конфлікт, що і в 2004-му році?
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Жодних конфліктів серйозних не може бути між владою і опозицією, може бути тільки співпраця. Янукович, як лідер опозиції, який і надалі залишиться цим лідером опозиції, прекрасно справляється з своїми обов’язками на цьому місці, тому що, коли він був Прем’єр-міністром, то ми мали проблеми з економікою. Насправді, ми успадкували велетенську інфляцію після їхнього уряду і вилазимо з неї ще й цього року.
Ведучий: Пане Віктор, моє запитання було, це буде далі персональний конфлікт.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Давайте я відреагую.
Ведучий: Давайте Ви. Це буде далі персональний конфлікт винесений на вибори?
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Не можу мовчати, бо це зухвала неправда.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Схоже на Віктора Андрійовича. 
Ведучий: Як зухвала неправда?
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Давайте так, вже наводилася статистика, і ми пам’ятаємо як було і з курсом гривні, і з курсом долара, і як було, коли був Уряд Януковича. 
Ведучий: Я ж не про це питаю, пане Валерій, я питаюся чи ці вибори?
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я реагую на ті заклики, які тут пролунали.
Ведучий: Давайте Ви не будете робити урядового…
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Тому, дійсно, я тільки в одному можу погодитись, що політикум, він складається з коаліцій і опозицій. І, до речі, дійсно, відповідальність повинна нести і опозиція, і коаліція. По-перше, коаліція, яка розвалилась, а опозиція, яка зваженими… 
Ведучий: Пане Вікторе і пане Валерію, я себе відчуваю Леонідом Черновецьким на виборах.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Чого, рано.
Ведучий: Як в космосі, я маю на увазі, не можу почути відповідь на просте питання. Ці вибори, які зараз от будуть, не знаю коли, це знову буде конфлікт персоналій чи ми нарешті запропонуємо людям на виборах іншу формулу протистояння між «Партією Регіонів» і БЮТ, наприклад?
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ну, не хотілося, бо, дійсно, в ході виборів народ дає оцінку. Ну, по-перше, він дає оцінку не персоналій, а дає оцінку програмам, ідеологіям, партіям. І, я думаю, що, знаєте, хотілось би, може це бажане за дійсне, я б хотів би, щоб не було конфлікту персоналій. Взагалі не потрібно шукати ворога десь у когось в політикумі.
Ведучий: Так він уже є. Я питаюся чи так далі буде тривати.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Знаєте, от така агресивна риторика, ми повинні від цього відійти. Кожному з нас може подобатися чи ні…
Ведучий: Як Ви примусите свого лідера, наприклад, вийти з персонального конфлікту? Як Ви примусите свою лідера вийти з персонального?
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Знаєте, є партійна дисципліна.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: В 2007-му році ми запропонували суспільству програму «Український прорив» і реалізували її…
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ну, пан Уколов, Ви мене вибачте.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Стільки, як нам Президент дозволив реалізовувати у 2008-му році.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Це ж книжка Кінаха була.
Ведучий: Не забувайте про п’ять копійок.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: І, я думаю, що на виборах перш за все виборці оцінюють результати діяльності тої чи іншої політичної сили. І за результатами, я переконаний, ми отримаємо підтримку, і перетворимо, власне кажучи, не перетворимо, а залишимо місце лідера опозиції за Віктором Януковичем.
Ведучий: Пане Вікторе.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: З усією повагою до політичної сили «Партії Регіонів».
Ведучий: Пане Вікторе, Ви дайте відповідь все-таки на моє запитання. Я доб’ю його сьогодні. 
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Дуже просто.
Ведучий: Моє запитання дуже просте, як Ви примусите Вашого лідера вийти з персонального конфлікту із Президентом Віктором Ющенком?
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Вона не перебуває у персональному конфлікті.
Ведучий: Ну, як, вона навіть йому не може подзвонити, ми її пробували помогти, але вона не може. 
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Я перепрошую, Віктор Ющенко перебуває у персональному конфлікті, а Юлія Тимошенко не перебуває.
Ведучий: Ух, ти.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Ви розумієте, в чому справа, чому Джо невловимий, тому що його ніхто не ловив.
Ведучий: Приймаю цей рядок.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Уряд працює.
Ведучий: Приймаю.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Уряд є острівець стабільності, але Уряд є центром для атак Президента і Балоги.
Ведучий: Приймаю. Тепер ми зібрали, під час одного питання, не знаю чия заслуга, але весь комплект червоних карток. Давайте їх вислухаємо і відреагуємо. Кому і за що? 
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Ну, власне, представнику «Партії Регіонів» за що, за те, що, очевидно, наша сьогоднішня політична еліта займається тільки тим, що кидають один одного. От я хотів у Вас запитатися, чи правда, що Віктор Федорович Янукович кинув Юлію Володимирівну Тимошенко не підписавши з нею коаліції тільки через те, що він ревнував її до Президента Росії Путіна, думаючи про те, що Путін на Президентських виборах може зробити ставку на неї, а не на нього?
Ведучий: Так, зараз. 
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Якщо б можна було не коментувати, я б не коментував, бо як можна ображатися на гумор.
Ведучий: Так це не гумор, я це читав, наприклад, в російській пресі, можу Вам сьогодні роздрукувати, будете в вечері читати.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Російська преса – це українська преса, яка втратила почуття гумору.
Ведучий: Правильно.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: І це дуже просто. Тобто, давайте на гумор не відповідати.
Ведучий: Давайте. Рухаємося далі.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Я не казав, я не жартував. Я вважаю, що було…
Ведучий: Без мікрофона Вас не чують просто.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Я перепрошую, я не жартував. Я вважаю, що другого вересня, де-факто була створена про кремлівська коаліція, їздили в Москву туди всі, всі троє туди їздили і ябіднічали Путіну на своїх, як то кажуть опонентів.  
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Десь я це вже чув.
Ведучий: Давайте це…
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: По-моєму, це була риторика, як раз, Віктора Балоги і «Єдиного центру».
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Це, це, це, це реалії, про які «Свобода» завжди говорила. А що, Тимошенко не їздила в Москву, що, Ющенко не їздив в Москву?
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Балога вкрав Вашу риторику, пане Олеже. 
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Не їздив в Москву? Бачите, які ми хороші, що у нас, навіть Балога краде риторику.
Ведучий: Панове, час. Давайте, ми рухаємося, бо у нас всі червоні картки.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Приємно, що Ви визнали єдність поза парламентом.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Розкажіть про кидало, про політичне кидало, як ви кидаєте один одного, розкажіть нам.
Ведучий: Хочете реагуйте. Слухаємо наступну червону картку. Хочете, слухайте наступну.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ну, я дам відповідь уже узагальнену.
Ведучий: Давайте комплексно підемо, давайте зберемо всі.
Олександр Баранівський, СПУ: Я червону картку представнику партії БЮТ. Ви сказали про «Український прорив», що ви реалізували. Я називав цифри, скажіть будь ласка, якщо вчитель до прем’єрства Юлії Тимошенко міг купити на зарплату 114 кілограм масла сливочного, а сьогодні - 60, чи, скажімо лікар, я цифри навожу конкретні зі статистики, 96 кілограмів купити масла на зарплату. А зараз, при прем’єрстві Юлії Тимошенко – 43.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: То я навожу інший приклад.
Олександр Баранівський, СПУ: То це український прорив чи це український нарив ми отримали.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: То я Вам навожу інший приклад. Шість з половиною мільйонів вкладників «Ощадбанку» вперше отримали по одній тисячі вкладів. А коли Ви були при владі і коли Ваша антикризова коаліція була, то вони отримали, по-моєму, якщо я не помиляюся, десь по 50 гривень, правда? Ми б багато більше зробили, наприклад, перейшли до професійної армії.
Олександр Баранівський, СПУ: Ти показуй скільки вкрали.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Вибачте, не тикайте мені. Якби не Президент України.
Ведучий: Ваша червона картка, пане Павле.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Я, Ви знаєте, обом червона картка, вони так обходять гострі кути, я думаю, щоб не посваритися один з одним, тому що політичне кидалово про яке тут говориться, воно, думаю, забудеться і, переконаний, що достатньо багато подібних. Але, пане Уколов, не тільки Президент на сьогоднішній день відповідальний за те, що відбувається, я думаю, що і Уряд несе достатньо велику долю вини, в тому числі і з інфляцію, за відсутність антиінфляційних заходів. Я хотів би, щоб ми не тільки одного звинувачували.
Ведучий: Ваша відповідь.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Безумовно, я хочу нагадати, що саме Президент наклав вето на всі антиінфляційні закони.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Які, назвіть їх мені.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Які Ваша політична сила не хотіла голосувати.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Які, які? Які, які, назвіть хоча б один антиінфляційний закон.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Вийдемо зі студії, включимо сервер Верховної Ради.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Перепрошую, назвіть хоча б один.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: І 12 законів назвемо.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Жодного закону антиінфляційного, відповідально заявляю, що повний обман.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Пане Жебрівський.
Ведучий: Пане Павло, час.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Не зважаючи на те, що Ви будете кричати, від цього не зміниться істина, вето було накладене, на мій превеликий жаль, моїм Президентом.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: На що, на що? На що?
Ведучий: Пане Юрію, червона картка Ваша і ми маємо весь комплект. Слухаємо.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Я прошу вибачення, у мене є одне запитання. І пан Уколов, і пан Бондик народні депутати, то ми сьогодні працюємо у Верховній Раді наступний тиждень чи ні?
Ведучий: Хороше питання, відчуваю себе тепер як пан Яценюк.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Можна дати…
Ведучий: Дайте відповідь, панове.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Нормативістську відповідь і позитивістську.
Ведучий: Порядок денний сформуєте?
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: По-перше, якщо є указ і він оприлюднений, а згідно з «Конституцією» наші повноваження складають тоді, коли наступні, попередники наші приймуть присягу, тобто, ми виконуємо свої обов’язки. І ми продовжуємо працювати в комітетах, розглядаючи і пишучи законопроекти, зустрічатися з виборцями.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: А в Верховній Раді будуть під куполом голосувати чи ні?
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ви ж згадайте, спікер, він відкрив Верховну Раду, але він не закрив її.
Ведучий: Ви, пане Вікторе.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Є указ, він оприлюднений, але він не законний.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Про що я й кажу.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Але він незаконний цей указ. І ці вибори, якщо вони стануться перевибори, будуть незаконними.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Давайте в межах своєї компетенції будемо казати.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Тому Блок Юлії Тимошенко зробить все, щоб довести суспільству, що це не законні перевибори. Ви знаєте, що вже є рішення суду, адміністративного окружного міста Києва про визнання цих виборів незаконними.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Ухвала, ухвала.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Давайте я як фахівець, так, дійсно скажу.
Ведучий: Ви, як колишній заступник міністра юстиції нам зараз роз’ясните.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Ухвала, ухвала.
Ведучий: Дивіться, от моє запитання…
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Там не рішення, а ухвала і, по-перше там не було, це не конституційна юрисдикція.
Ведучий: Я сформулюю запитання так, щоб зрозуміли глядачі. Не чують мене.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: А як мені розцінювати, що сьогодні бійці «Альфи» захопили будинок апеляційного суду і вивезли в невідомому напрямку суддів апеляційного суду?
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ні, я Вам скажу, це непотребство, це політичне дежавю, десь колись це вже було. Я вже про це чув.
Ведучий: Наші глядачі зараз не розуміють, поки ми в новинах це не покажемо, вони не розуміють про що йдеться. Моє запитання простіше буде. Блок Юлії Тимошенко, так як «Партія Регіонів» в 2007-му році зараз пробує зупинити ці перевибори, а Ви тоді пробували зупинити їх. Так от, який шанс зробити те, про що каже Віктор Уколов, зупинити такі перевибори? Який шанс?
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ви знаєте, подобається це, не подобається, але є указ Президента. Може нам, як більшій партії, яка має фракцію найбільшу по кількості депутатів.
Ведучий: На що БЮТ тоді сподівається, на Вашу думку?
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Нам, може теж не подобається цей указ.
Ведучий: Ви теж тоді вірили, що не буде виборів, але вони були.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Але, розумієте, були консультації з лідерами фракцій і, якщо політикум погодився, а що остається іншим.
Ведучий: Зірвати не можливо вибори?
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Правда від народу, десь я читав, там дівчинка якась тримала, якщо в хаті щось не то робиться, то потрібно інструментом, ніби то щось творити в хаті, так? Якщо є криза, то як виходити з кризи? Ніяк.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Дивіться, якщо можна вернутися з хати до Верховної Ради.
Ведучий: Давайте. Можна перевибори зупинити чи ні?
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: БЮТ цілком готовий до виборів, ми маємо найбільшу підтримку в суспільстві і ми переможемо на виборах. Але ми хочемо довести суспільству, що ці перевибори є незаконними, тому що згідно закону до 23-го листопада, протягом одного року Верховну Раду, яка була обрана в результаті перевиборів ніхто не міг розігнати.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ні, Ви помиляєтесь, тоді Верховна Рада шостого скликання, дострокові вибори були, згадайте, скільки указів потрібно було, щоб, три укази було, от тоді вони були незаконні. Нажаль, цей указ, нажаль, він законний. 
Ведучий: Добре.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Я не про указ, а лишень про те, що тоді була розігнана Верховна Рада.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Коаліції не було, а це конституційна норма.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Були перевибори і протягом року не може Верховна Рада змінюватися.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Тоді ж поклали 150 мандатів.
Ведучий: Пане Валерій. Від історії, представники найбільших фракцій, пане Валерію, пане Вікторе, давайте від історії в майбутнє. Цей сценарій, який колись говорили, казали, що це дурні журналісти собі придумали, в результаті вилився в законопроект поданий народною депутаткою Вашої фракції, так, про зняття норми під так званих 50 відсотків.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Так.
Ведучий: Явка виборців при перевиборах. Але як ми бачимо…
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Там не 50, там пишеться від кількості, половини кількості, яка в списках.
Ведучий: Так. Скажіть, будь ласка, які у вас є гарантії, у вас, ваші дві найбільші політичні сили, які можуть забезпечити, що ви от вже, владу розігнали, але, явки не буде, потім наступні перевибори. І так ми доберемося до наступних і наступних перевиборів. Де ваші гарантії, що перевибори таки будуть? Дайте їх нам тут в студії. Хто почне? В БЮТ є ці гарантії?
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Ви знаєте, немає гарантій. Власне кажучи, я б з задоволенням проголосував про зменшення порогової явки, якби перед цим прийняли державний бюджет України, Ви зрозумійте. От Ви абсолютно праві, в тому, що не буде явки 50 процентів, вибори не відбулися.
Ведучий: Знову будуть вибори.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Вони будуть перенесені знову і знову, і ми отримаємо парламент наступного разу аж у березні місяці.
Ведучий: Ні, ні, це якщо зараз відбудуться перевибори, а якщо перенесуть, то взагалі восени.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Або ще й гірше, правда. Країна лишається без парламенту в часи фінансової кризи, країна лишається без легітимного, по великому рахунку і уряду. Тобто, він є, виконуючий обов’язки, він є острівцем стабільності, але він не спирається на парламент. 
Ведучий: Ну, є Президент, є виконуючий обов’язки Уряд.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Ми не маємо державного бюджету на 2009-й рік.
Ведучий: Є старий бюджет і він працює далі, правильно ж?
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Це є велетенська, це є велетенська проблема. А помінялася ситуація, розумієте. Тому, замість того, щоб видавати істеричні укази, Президент мав би трохи подумати про країну, а не про свої вибори Президента.
Ведучий: Ваш рецепт, як Ви можете? По одній картці, нагадую, панове, решта ми виступимо в кінці раунду. Як Ваш рецепт є, якщо спрацює ситуація явка менша?
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Половина кількості виборців?
Ведучий: Так.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Там в статті закону така норма права, якщо не з’явиться половина від кількості виборців у списках, там не є 50, як Ви кажете.
Ведучий: Ну, а якщо не з’явиться, або не з’явиться на папері?
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ви знаєте, от це буде, так би мовити, і для кого тріумф, а для кого і трагедія. От тоді нам всім дадуть відповідну оцінку, бо ми працюємо, єдиний істочник влади в Україні, це конституційна норма, це народ. От так народ нам дасть таку оцінку. Тому… Всім, всім без виключення, і нам, і Президенту, і Прем’єр-міністру і партіям нашим. Тому, я думаю так, що якщо якийсь вихід повинен бути, то всі партії повинні зараз іти в народ і доводити свою програму.
Ведучий: А можна перш, ніж йти в народ…
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Без виключення і малим партіям, бо це теж певний прошарок виборців, і великим партіям.
Ведучий: Мої п’ять копійок до Вас як до «Партії Регіонів». Я пропоную вам вихід, а Ви зараз його можете відкинути або навпаки. Ви зараз або навпаки, за студією, так, щоб ми не бачили, домовляєтеся з Блоком Юлії Тимошенко, голосуєте бюджет, ваших голосів вистачає. Після чого ваших голосів вистачає навіть для подолання вето Президента, ви голосуєте закон про відкриті списки, слабо? 
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Знаєте, справа не в тому, що домовитися чи не домовитися.
Ведучий: Ні, ну, можете проголосувати це і це?
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Але є правила, правила і принципи. Ну, хто змінює правила і принципи, є програмні речі.
Ведучий: Народні депутати.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Є програмні речі. І чому, ми б раніше домовились, ми б підставили плече коаліції. І Ви розумієте…
Ведучий: А що, зараз пізно, бюджет і відкриті списки?
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Коли наша думка співпадала по економічних питаннях, по інших питаннях, ми взагалі дали 300 голосів.
Ведучий: Зрозуміло.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Але є речі, які принципові, російська мова.
Ведучий: Ще є шанс на це, відкриті списки і бюджет? Це наш час просто, так чи ні.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Ми сподіваємося, що є шанс на бюджет.
Ведучий: А Відкриті списки?
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Тому що, сподіваємося, що «Наша Україна – Народна самооборона» підтримають державний бюджет України.
Ведучий: Тепер ті всі червоні картки, які ви намагалися другий і третій раз показати нашим диспутантам є можливість висловити. Експерти кажуть з чим незгодні. Пане Юрій, прошу.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: До Бондика питання.
Ведучий: Це не питання, перше, з чим незгодні.
Юрій Гримчак, народний депутат, «НУ-НС»: Незгодний, тому що в минулому році «Партія Регіонів» досить активно була, спротив був перевиборам і це привело до того, що були чотири укази Президента і поки депутати не склали мандати, ці дострокові вибори не відбулися. Але, попри всі ті негаразди, котрі були, тоді ситуація на міжнародних ринках, на фінансових ринках, на всіх інших ринках була трохи краща, я б так сказав, м’яко, да. Сьогодні ми бачимо світову фінансову кризу, зменшення виробництва, падіння реального сектора і все інше. То сьогодні я хотів почути не юридичну, а практичну оцінку зі сторони «Партії Регіонів», тому що тоді ви були проти. Сьогодні, з цієї точки зору ви все-таки вважаєте, що ці вибори вкрай необхідні чи все-таки треба їх відкласти і провести, ну, хоча б весною, коли всі ці, ну, пройдуть всі ці?
Ведучий: Зрозуміло. Але коротко так, щоб.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Цікаве запитання. Дійсно, повинен хтось відповідати, є межа відповідальності. Зараз не той час, щоб проводити вибори. Але, я ж кажу, так сталося, так як сталося. Не ми ініціювали це, розвалилась коаліція. Що потрібно було робити і як робити.
Ведучий: Ваші зауваження, пане Олеже, що?
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Так, я скажу, з чим я незгодний. Я думаю, що народ зрештою побачив, от ця теперішня дискусія між представниками «Партії Регіонів» і Блоку Юлії Тимошенко показала абсолютно те, що в державі існує політична безвідповідальність, існує політичне кидалово. Ще місяць том назад вони хотіли сформувати так звану двопартійну систему в Верховній Раді, збільшити відсотковий бар’єр, а сьогодні вони вже між собою гризуться.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Ну, але це важко створити двопартійну систему. 
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Знаєте, я б хотів сказати, я б хотів сказати, що, знаєте, яка кажуть в народі, коли вода в акваріумі починає засмерджуватися її треба змінювати. От це вода в акваріумі Верховної Ради так затхнулася, що її потрібно виборцям, коли ці будуть вибори, чи в грудні, чи в січні, чи в березні, але поміняти. І люди це бачать. От ті кольорові так звані мега і гігаблоки вони абсолютно починають втрачати довіру людей. І сьогоднішня ситуація це показує. Ніякі економічні закони не будуть ухвалені, поки буде такий бардак і хаос в державі, поки тільки будуть ділити владу, а не будуть думати про реальні речі чим живуть українці.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Роман.
Ведучий: Прошу відреагуйте.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: 29 законів, 29 законів Президент підписав із тих, які були ухвалені після другого вересня. Це більше, ніж за півроку результат роботи Верховної Ради. Мені досить дивно, чути націоналіста або людину, яка себе називає націоналістом в тому, що він не дбає про те, що Україна перебуває перед такою страшною фінансовою кризою, як ми зараз перебуваємо, про те, що Україна залишиться без державного бюджету, про те, що ми не врахуємо у бюджеті наступного року зміни ситуації довкола України.
Ведучий: Забираємо пана Баранівського час.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Я дуже перепрошую. А чого Ваша лідерка не говорила то минулого року, коли була така сама ситуація, вона говорила зовсім іншу риторику.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Тому що того року не було такої ситуації.
Олег Тягнибок, ВО «Свобода»: Крім того, ви настільки бездарні, що закони не ухвалювалися зараз.
Ведучий: Панове, регламент, нагадую. Ваші зауваження, пане Баранівський до виступаючих.
Олександр Баранівський, СПУ: Я є автор Закону «Про соціальний захист дітей війни». І соціалісти все зробили, щоб цей закон був прийнятий і почав працювати. Ваша лідерка перед минулими виборами вийшла на екрани телебачення і сказала, що вона є автор цього закону і мов діти війни, а їх вісім мільйонів чоловік голосуйте за БЮТ і я вам буду фінансувати цей закон. І не профінансувала, обдурила і на слідуючий, на дев’ятий рік ці кошти знову не заклала.
Ведучий: Дайте тоді відреагувати.
Олександр Баранівський, СПУ: Так я от не згодний із тим. Це ще по призову в армію більше мільйона людей обманули, що не будуть призиватися, сьогодні знову. Так я от не згодний з тим, що політики брешуть, коли ідуть на виборчу кампанію, щоб взяти голоси.
Ведучий: Зрозуміло. Пане Вікторе, відреагуйте.
Олександр Баранівський, СПУ: Так у мене звідси, чи стане БЮТ на коліна перед всіма виборцями, скількох обманули і чи морально, чи морально виборцям знову голосувати за ту політичну силу, яка їх так обдурює?
Ведучий: Прошу відповідь.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Я просто в шоці насправді, тому що насамперед ми стаємо на коліна тільки перед Богом, а не перед людьми. Так що не дочекаєтеся.
Олександр Баранівський, СПУ: Це люди не дочекаються.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Коли на сповіді.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: А стосовно того, що ми закликали людей голосувати, тому що ми дамо професійну армію, Ви бачили, який велетенський спротив ми мали від Президента, від Міністра оборони, чому ми не змогли реалізувати цю обіцянку.
Ведучий: І останнє зауваження.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Але, я сподіваюсь, як тільки Президентом стане Юлія Тимошенко, ми обов’язково повернемося до цих питань.
Ведучий: Пане Павло, Ваші зауваження.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Це компетенція верховного командування. 
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Не дай Боже Україні такого Президента.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Ви про Віктора Андрійовича?
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Ні, про Юлію Володимирівну, ту, що Ви пропонуєте громаді.
Ведучий: Та у нас ще не президентські вибори, панове.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Але я про інше, насправді, хотів сказати. Пане Уколов, ніколи б коаліція не розпалася і ніколи б я з коаліції не вийшов, а можливо, навіть агітував би, щоб не виходили, якби насправді от ті антиінфляційні заходи про які… Це ж риторика Ваша, жодного антиінфляційного закону, крім ввезення м’яса не було. Це я Вам, яка економіст…
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Яка була інфляція липня місяця?
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Це я Вам як економіст заявляю.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Ви економіст, яка була інфляція в липні місяці?
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Тепер дальше, питання номер два, бюджет.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Нуль.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Бюджет, бюджет насправді, бюджет на цей рік. Ви жодного заходу антикризового не запропонували. Бюджет на 2009-й рік, він популістичний, нажаль. Він нажаль…
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: І саме тому…
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Відповісте.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Вибачте.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Він, нажаль, на сьогоднішній день є…
Ведучий: Пане Павло, дайте відповісти.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Передвиборчі обіцянки Юлії Тимошенко і більше нічого. Жодних антикризових заходів на наступний рік не передбачено.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Пане Павло, я продовжу просто Вашу риторику. І саме тому Ви звинуватили нас в тому, що ми не підтримали рядок, що ми підтримуємо миротворчі зусилля Президента в заяві стосовно Грузії. Правда, Ви другого листопада, вибачте, другого вересня говорили саме про те, про що Ви зараз кажете?
Ведучий: Пане Віктор.
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Ні, Ви говорили про Грузію, вибачте.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Пане Уколов, я…
Ведучий: Чуєте сигнал, гроші падають.
Павло Жебрівський, народний депутат, «НУ-НС»: Я завжди говорив про те, що я зараз казав.
Ведучий: Я попрошу тепер запитання почути від наших гостей. Хто має запитання до пана Бондика і «Партії Регіонів», на які вони бояться відповісти, бо не мають відповіді. 30 секунд, питання, відповідь. Хто має до «Партії Регіонів»?
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Чому бояться?
Ведучий: Є. Отже, прошу.
Гість в студії: У мене взагалі питання до обох, тому що…
Ведучий: Ні, ні, швиденько, 30 секунд.
Гість в студії: Ці два пани, вони представляють одну партію, тому між ними різниці немає, БЮТ та ПР це одна партія.
Ведучий: Так в чому питання?
Гість в студії: Питання в тому що якщо навіть уявити таку ситуацію, що, наприклад, у «Партії Регіонів» є необмежений патріотизм і мудрість, так, але, їм БЮТ заважає те робити. Так навіщо нам вони такі, навіщо нам вони такі треба, якщо їхній обов’язок перед людьми його, як би, важливіший за те, все те, що їм заважає.
Ведучий: Питання зрозуміле Вам, можете дати відповідь?
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Знаєте, риторичне питання. Ну, як би там не було, но, нажаль, от це є демократія, краще там, ліпше, гірше. Але це прояв демократії.
Ведучий: Зрозуміло.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Що я можу сказати, нажаль, але воно існує.
Ведучий: Хто має запитання до Віктора Уколова і БЮТ, на яке не можуть відповісти.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: І нічого кращого немає.
Ведучий: Давайте вислухаємо, тільки коротко.
Гість в студії: БЮТ проголосовали за те, щоб засудити агресію в Грузії, так, агресію Росії. Росія почала агресію що до Абхазії і це була як автономія. Чи не хочете Ви скасувати автономію Криму, щоб не було такого самого як і в Грузії?
Ведучий: БЮТ готові підтримати ідею, наприклад, Всеукраїнського об’єднання «Свободи» про те, щоб скасувати автономію і перевести в область Крим?
Віктор Уколов, народний депутат, БЮТ: Ні, не готові, я думаю, що треба не нашкодити, я думаю, що треба зберегти статус-кво. Націоналістом і патріотом є не той, хто кидається на всі сторони воювати, а той, хто зберігає цілісність своєї країни і приводить свою країну до процвітання.
Ведучий: Панове, дякую.
Валерій Бондик, народний депутат, «Партія Регіонів»: Можу тільки додати і співіснує з сусідами.
Ведучий: Панове, це лишень початок дискусії, ми ж навіть не знаємо якою довгою може бути, можливо, навіть більше року виборча кампанія. Це лишень початок цієї дискусії. А я вам хочу сказати, що якщо вона почнеться ця реально виборча кампанія, то ми побачимо те, за чим ще навіть не встигли скучити. Знаєте, як це рік виглядало тому, так от, рік тому це виглядало дуже цікаво, ми вам покажемо у вигляді кліпу, але я хотів зараз почути результати, ми ж запитували наших телеглядачів хто буде наступним прем’єр-міністром. (Результати голосування: Тимошенко – 75 відсотків, Янукович – 25 відсотків).
 (Переривається трансляція).
 
Стенограма надана компанією Sourcer.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Sourcer
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15956
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду