«Москалиця» на білбордах

25 Вересня 2008
17333
25 Вересня 2008
06:11

«Москалиця» на білбордах

17333
«Москалиця» на білбордах
На одному з інтернет-ресурсів, що висвітлює життя Галичини, з’явився допис «Матіос працює на Росію» (Від «ТК»: йдеться про сайт «Вголос», на якому зазначеного матеріалу вже немає; копію матеріалу, знятого з сайту, дивіться тут). Знаю відому українську письменницю Марію Матіос давно, як і те, що за нею міцно вкоренився ярлик «націоналістки», оскільки вона багато пише про Західну Україну, УПА та боївки. А тут – «працює на Росію»!?
 
У дописі йшлося про презентацію нової книжки письменниці «Москалиця», яка відбулася у рамках щорічного Форуму видавців, який нещодавно відбувся у Львові. Власне, автор матеріалу, який за своїм стилем нагадує донос, обурився тим, що презентації книжки передувала потужна інформаційна кампанія, зокрема розміщення на білбордах реклами, на якій зображені пані Матіос та заклик читати її новий художній твір. При кінці допису обурений автор закликав правоохоронні органи розібратися, за які кошти розміщувалася реклама, і зробив висновок, що це «вигідно Москві».
 
Пригадую, що коли зателефонував Марії Матіос і поцікавився її ставленням до такої своєрідної реакції на її творчість, отримав звичайну відповідь, мовляв, добре, що багато пишуть про останню книжку.
 
Однак згодом виявилося, що не все так добре. Нещодавно до директора літературної агенції «Піраміда» Василя Гутковського навідалися чиновники відділу боротьби з економічною злочинністю з метою перевірити документацію щодо розміщення згаданих білбордів. Перевірки тривають і досі, хоча жодних зловживань не виявлено.
 
Тим часом Марія Матіос через газету «Україна Молода», хоч і в іронічній, зате в категоричній формі звернулася до керівника Секретаріату Президента України Віктора Балоги, міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, інших правоохоронців не лицемірити, оскільки, з одного боку, вже стає модою відвідування високопосадовцями Форуму видавців і заклинання усіляко сприяти розвиткові вітчизняного книговидання та книгорозповсюдження, а з другого – ось такий банальний «наїзд» на видавництво, яке розпочало реальну промоцію української книжки на ринку.
 
Ця, до речі, не унікальна історія, можливо б, не привернула увагу, коли б не два, на мій погляд, принципових моменти, які мають важливе значення для культурного життя країни.
 
По-перше, поява «Москалиці» на білбордах, а також реклама книжки відомої української письменниці, лауреатки Національної премії України імені Тараса Шевченка Марії Матіос у радіороликах свідчить про серйозні намагання наших видавців і письменників зробити українську книжку не лише фактом національної культури, а й фактором вітчизняного ринку розповсюдження книжкової продукції. Іншими словами, всупереч тривалому неусвідомленню державою значення книжки в духовному житті нації, вона хоч і повільно, але усе ж займає гідне місце у свідомості суспільства. І слава Богу, що Марія Матіос та видавці її книжки не самотні на полі бою за українську духовність.
 
По-друге, «Москалиця» з її білбордами та правоохоронцями вкотре продемонструвала, що наша головна хвороба – комплекс національної неповноцінності. Як завжди, малороси вирішили нанести удар «по своїх». А щоби було боляче, то для цього об’єдналися окремі ЗМІ й міліціонери. Не здивуюся, коли до цієї «благородної справи» долучаться податківці та соціально активні громадяни, яких колись називали «трудящими». І вже мало кого турбує, що все це відбувається на тлі тотального засилля, в тому числі через рекламу українських ЗМІ, російської книжки, як правило, сумнівної художньої та естетичної вартості.
 
Марія Матіос і надалі подорожує Україною й проводить презентації «Москалиці». У Чернівцях, готуючись до презентації, також розмістили білборди з рекламою книжки й чекають на читачів… й міліціонерів.
 
P.S. «Москалиця» – так у гірських селах Буковини називають жінок-байстрючок, народжених від солдатів – загарбників воєнних часів.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17333
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
)))
5697 дн. тому
Ага, дасть держбюджет гроші на українську книжку! Держтелерадіо дадуть гроші, а вони замість. української книжки вивезуть на міжнародні виставки пластикові соняшники і весь апарат комітету...
постраждалий
5704 дн. тому
Все, що відбувається, є прямим наслідком кризи практичної вітчизняної психіатрії. Більшість незалежних років влітку Павлівка і диспансери жорстко економили (радше, крали) на пацієнтах, відпускаючи їх "у люди". За Тимошонки ж "випуск у люди" пролонгувався на період осіннього загострення (оскільки й Косовита, і Космос є на обліку у спецнаркології і розуміються на проблемах "братів по розуму") Тож цїєї осені мені вперше у житті подзвонив лагідний голос і не сіло не впало побажавши повіситись, кинув трубку. Що ж, як казав у таку-таки трубку невідомий персонаж совкового фільму "Хокеісти" -"ШАЙ-БУ, ШАЙ-БУ, МА-ЛАД-ЦИ..." Яка держава, такі й герої
5704 дн. тому
Комусь хворенькому прийшла в голову написати скаргу. Написав, надіслав. Органи зобов*язані перевірити (бо усі листи, навіть від клієнтів спеціфічних установ, мають перевірятися). А видавництво вирішило використати ситуацію з користю для себе. Звинуватити усіх в репресіях, показати себе постраждалими - хіба не гарний піар.... просто чудовий. А використати Балогу - взагалі геніально.
письменник
5704 дн. тому
Автори за свій кошт сьогодні вже практично не видаються. У крайньому випадку - 50 на 50 з видавцем без гонорару. Власне, якщо книга видається коштом автора, і автор - не такий популярний. як Матіос, Курков, Жадан, Дереш, Андрухович, Роздобудько чи Кокотюха, йому книгу видають коштом видавця, але гонорар не платять, дають книжками. Сам це пройшов.
Читач
5704 дн. тому
А реклами книги немає, бо немає. кому за неї платити! Бідні автори і так пишуть та видають за свій кошт. Завжди дивувавсяся, що у нас, в Україні є такі диваки! До речі, є книги, які зараз дуже потрібні для народу. Я в цьоому переконався, коли прочитав"Сімнадцятий поверх", який придбав на форумі цього року.
таня щер.
5704 дн. тому
класика... тут навіть коментувати нічого. скажи дурню молитися, так він і лоба проб'є.і є якась відповідь від луценка-балоги?мо, тепер прокинуться й із бюджета даватимуть гроші на щитову рекламу укркнижки? :)
кокотюха
5704 дн. тому
КЛАССССССССССССССССССССССССССССССССС! А мене колеги запитують, чому пряма реклама пива є, а книжок - ні...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду