«Теленовини» як прецедент

28 Жовтня 2009
25381
28 Жовтня 2009
12:48

«Теленовини» як прецедент

25381
40 тисяч підписів зібрали українці Польщі під заявою на захист україномовних новин
«Теленовини» як прецедент

ТК детально висвітлювала перипетії довкола закриття й поновлення в ефірі інформаційної програми українців Польщі «Теленовини» (TVP). Крім новин, які регулярно сповіщали читачів ТК про долю проекту, ситуацію в польському ефірі також проаналізували Володимир Павлів у статті «"Теленовини" як жертва двох націоналізмів?» та Галя Койнаш у публікації «Хлопчика не було, але його, напевно, дискримінували».

 

Повз увагу широкої громадськості та багатьох ЗМІ пройшла подія, яка має прямий стосунок до нещодавнього інциденту із закриттям у Польщі єдиної україномовної інформаційної програми «Теленовини». Так, нещодавно газета польських українців «Наше слово» повідомила, що після тримісячної перерви програма повертається в ефір. Як інформує відповідальний редактор програми Андрій Вархіл, «вона буде виходити в ефір до кінця грудня, а що далі - невідомо». Не зрозуміло також, як сталося, що програму привернули, бо, як стверджує редактор, «просто надійшло рішення зверху, що має транслюватися черговий випуск програми, і все, без жодних пояснень».

 

Водночас треба зауважити, що тривалість програми скорочено з 25 до 12 хвилин. Очевидно, що це призведе до зменшення кількості матеріалу в одному випуску, проте формат «Теленовин» залишається без зміни. Зокрема, у жовтневому випуску планується репортаж із VI з'їзду Об'єднання українців у Польщі, що відбувся у Перемишлі.

 

Таким чином, кампанія протесту проти закриття програми, організована нашими земляками в Польщі й окремими діячами й силами в Україні, дала хоч якийсь результат. Одразу ж зазначимо, що солідарність із «Теленовинами» висловили далеко не всі вітчизняні медійники.

 

Основний ж тягар, пов'язаний із намаганнями відновити ефір «Теленовин», взяли на себе українці Польщі. За відносно короткий час було зібрано 40 тисяч підписів під заявою на захист програми «Теленовини». Між іншим, одними з перших під документом на захист програми поставили свій підпис греко-католицькі ієрархи - митрополит Кир Іван Мартиняк та єпископ Кир Володимир Ющак. Навколо справи захисту «Теленовин» зібралися люди різних професій, політичних переконань та конфесій із усіх кутків Польщі.

 

У заяві ОУП з нагоди завершення збору підписів зазначено: «Попри те, що влада, телебачення та інші органи, відповідальні за захист прав національних меншин, не довели до зміни некорисного не лише для нас, але й загалу суспільства рішення, наша акція - це немалий успіх. Така кількість підписів - це перш за все заперечення інертності й того, що ми не вміємо заявити про свою громадянську позицію. Попри відсутність, на сьогодні, позитивних рішень у справі привернення програми, наша справа не є програною. Головна управа ОУП вирішила йти далі з нашими домаганнями й винести проблему закриття "Теленовин" на європейський рівень. Це крок, щоби знайти важелі впливу й довести до зміни некорисного для нас рішення керівництва TVP».

 

На сьогодні достеменно не відомо, якою буде подальша доля «Теленовин». У листі до голови ОУП Петра Тими директор підрозділу польського публічного телебачення, відповідальний за підготовку інформаційних програм, Я. Пінський пояснив закриття програми малою популярністю та необхідністю економити кошти. За його даними, середня аудиторія програми, що виходить першої суботи на початку кожного місяця на каналі TVP info, - понад 140 тисяч глядачів, а вартість підготовки одної програми трохи менше 5 тисяч доларів за нинішнім курсом 2,9 злотих за долар. Умовою відновлення показу програми пан Пінський назвав знаходження українцями спонсорів, серед яких, зокрема, згадав програми допомоги Євросоюзу. Він також повідомив, що Agencja Informacji TVP планує забезпечувати інформаційні потреби нацменшин, в тому числі українців у наступному телевізійному сезоні, що починається восени, «в більш ефективний спосіб», але при цьому не пояснив деталей.

 

Отже, майбутнє «Теленовин» доволі туманне, обнадіює лише те, що українці сповненні бажання й сил продовжувати свою боротьбу за право отримувати інформацію рідною мовою. Вже сьогодні можна стверджувати, що ситуація з «Теленовинами» в Польщі може стати прецедентом для українців, які проживають в інших країнах. Передусім маюються на увазі ті країни, де українці фактично позбавлені своїх культурних та інформаційних прав.

 

Українці, які становлять найчисельнішу етнічну групу в РФ після росіян і татар, не мають державної системи українського шкільництва, культурно-освітніх закладів, преси, радіо й телебачення рідною мовою - всього того, чим широко й вільно користується в Україні російська етнічна спільнота. А тому епопея з «Теленовинами» в Польщі мала би стати для них добрим уроком, суть якого дуже проста: лише покладаючись на власні сили можна відстояти право на гідне життя.

 

Постер - www.intv.ua

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25381
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Кукумбер
5302 дн. тому
Ой лишенько! Ой людоньки!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду