Музей Булгакова назвав висновок УІНП щодо письменника ненауковим та маніпулятивним

Музей Булгакова назвав висновок УІНП щодо письменника ненауковим та маніпулятивним

8 Квітня 2024
1268
8 Квітня 2024
18:03

Музей Булгакова назвав висновок УІНП щодо письменника ненауковим та маніпулятивним

1268
У Музеї вважають, що висновок УІНП змішує аргументацію та оцінні судження, містить маніпуляції та фактологічні помилки, а його автори не мають відповідної компетенції.
Музей Булгакова назвав висновок УІНП щодо письменника ненауковим та маніпулятивним
Музей Булгакова назвав висновок УІНП щодо письменника ненауковим та маніпулятивним

Київський Літературно-меморіальний музей Михайла Булгакова відреагував на висновок експертів Українського інституту національної пам’яті (УІНП), у якому російського письменника Михайла Булгакова назвали українофобом, а використання його імені — пропагандою імперської політики Росії. Відповідна заява опублікована на сайті музею 8 квітня.

«Висновок не є експертизою повною мірою. Більшість найскладніших змістовних тверджень, які б мали бути підставою для висновків та рекомендацій такого роду документа, тут подані без аргументації, мають вигляд емоційно забарвлених, з розмитими інтерпретаціями, визначень», — ідеться в повідомленні музею.

У музеї Булгакова вважають, що фрази «затятий українофоб», «огидно-ніщивної», «відданості монархізму», «віддано служив» тощо є «надміру категоричними судженнями, які в результаті скоріше образно нав’язують, ніж аргументовано обґрунтовують рекомендаційну частину документа».

Вони зазначають, що у висновку змішані елементи аргументації і доказовості та оцінні судження. «Підсумкові ж висновки документа, не тільки не аргументовані, але і не деталізовані, і не містять рекомендацій щодо умов обставин їх застосування», — переконані у музеї.

«Наведені аргументи стосовно постаті, творчості М. Булгакова явно перебільшені, тенденційні, поверхневі, не базуються на джерелах або спотворюють їх. Метафорична, емоційно-категорична подача тез говорить більше про особисту неприязнь та тенденційність сприйняття авторів, аніж про наукову, фахову експертизу», — йдеться у повідомленні.

У музеї Булгакова заявляють, що восьмеро з дев’яти експертів УІНП не мають фаху, релевантного темі дослідження, а отже не мають відповідної компетенції. І зазначають, що наукових співробітників музею не запрошували до участі в експертизі.

Також у своєму повідомленні науковці музею виклали фрагменти висновку УІНП, який вважають маніпулятивними та фактологічно помилковими.

У Музеї також зауважили, що елементи літературознавчої експертизи з висновку УІНП приписують Булгакову погляди його персонажів поза аналізом задокументованих поглядів автора, а в самих висновках не враховано історичні контексти подій.

У Музеї вважають, що текст висновку є, по суті, компіляцією з декількох публікацій різних авторів за попередні роки без посилань на першоджерела, а натомість має ґрунтуватися на повноцінному дослідженні, яке, у свою чергу, має містити посилання на джерела. Крім того, стверджують у Музеї, текст висновку містить маніпуляції і фактологічні помилки в біографічних даних Булгакова та його родини.

З огляду на це музей вимагає оприлюднити повний текст дослідження, адже «без вичерпної фахової аргументації висновок комісії не може вважатися науковим».

В музеї Булгакова вважають, що для великої частини населення України Булгаков «може бути зручною точкою входу до розуміння справжньої української історії, саме через розвінчання російських імперських наративів», а музей письменника в столиці — «провідником до інших музейних майданчиків Києва».

У Музеї підсумовують, що імʼя Булгакова в назві музею і памʼятник йому у місті, де він народився і жив, — «ознака не глорифікації, а чітке означення власного українського (на відміну від привласненого Москвою), права на бренд Булгакова».

Нагадаємо, 3 квітня Український інститут національної пам’яті (УІНП) опублікував експертний висновок, в якому вказано, що пам’ятники, назви юридичних осіб, географічні та інші об’єкти, пов’язані з Михайлом Булгаковим, слід розцінювати як такі, що містять символіку імперської політики Росії, а подальше перебування в публічному просторі встановлених на честь письменника пам’ятників — як пропаганду такої політики.

У коментарі до висновку експерти УІНП зазначають, що російський та радянський письменник Михайло Булгаков був «затятим українофобом» та «імперцем за світоглядом».

Читайте також:

Фото: Музей Булгакова / Київ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1268
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду