Слово як зброя

Слово як зброя

6 Червня 2014
9759
6 Червня 2014
14:07

Слово як зброя

9759
Солідарність журналістської спільноти має велике значення. Йдеться про те, щоб одними словами називати явища, характерні для українсько-російської війни
Слово як зброя
Слово як зброя

«Детектор медіа» публікує доволі радикальну репліку директора департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо України Богдана Червака щодо висвітлення подій на сході України. Нагадаємо, що точки зору авторів не завжди й не в усьому збігаються з позицією редакції «Детектор медіа».

 

Так сталося, що українські журналісти фактично складають окремий підрозділ у рамках сил АТО. У них стріляють, за ними полюють московські головорізи, їм перешкоджає здійснювати свої професійні обов'язки так зване «мирне населення» Донбасу.

 

На війні, як на війні.

 

У цій ситуації солідарність журналістської спільноти має велике значення. І повинно проявлятися не лише у допомозі один одному під час бойових дій на сході України, але й у скоординованій інформаційній політиці.

 

Йдеться про те, щоб одними словами називати явища, характерні для українсько-російської війни.

 

Ось декілька прикладів.

 

Уже стало звичним називати у ЗМІ «Донецьку народну республіку» і «Луганську народну республіку» самопроголошеними. Це так і не так. Нагадаю, що Генеральна прокуратура України визнала ці квазіутворення терористичними організаціями. А тому правильно їх називати - терористичні організації «ДНР» і ЛНР».

 

До «лідерів» терористичних організації «ДНР» і ЛНР» також прижилося визначення  «так звані», або «самопроголошені». Насправді ж всілякі губарєви і болотови - це терористи, які очолюють терористичні організації «ДНР» і «ЛНР».

 

Ще трохи про терористів. У вітчизняному інформаційному просторі це слово дуже часто вживається без уточнень, хто є ті терористи. Мовляв, терористи обстріляли український блокпост. Або терористи штурмують військову частину в Луганській області. Інколи складається враження, що це доморощені злочинці. Насправді ж правильно кожного разу підкреслювати, що це саме російські терористи і російські диверсанти. Це об'єктивно і правильно. А головне віддзеркалює власне український погляд на те, що відбувається на Донбасі.

 

Окремо треба сказати про «мирне населення», яке у багатьох випадках перешкоджає ефективно проводити АТО.

 

Називати людей, які погоджуються виступити «живим щитом» для терористів і диверсантів, або ж підносять їм їжу і цигарки, вважають українську владу «хунтою», а українське військо «карателями» просто «мирним населенням» - безвідповідально і аморально. Це - зрадники українського народу, або поплічники російських терористів і диверсантів.

 

Такими, до речі, треба визнати Повалій і Лорак, які добровільно погоджуються співати на концертах, що їх організовує країна-агресор - Росія.

 

Кажуть, що серед «мирного населення» є ошукані люди, що не можуть розібратися у ситуації. Насправді ж надто багато часу минуло, щоб не розуміти, хто є хто. Кожного дня наші хлопці гинуть на українсько-російській війні. Дуже часто через безвідповідальність «мирного населення». А тому, якщо хтось «не розібрався» - це провокатор, або дурень.

 

І останнє, журналістам сьогодні прийнято давати усілякі поради про те, як вони мають себе поводити у зоні війни. Якщо ці поради дають бійці АТО, до них варто прислухатися. Якщо ж інші «фахівці», то це демагогія і популізм. У цей момент журналісти мають пам'ятати, що у них є великий привілей - за спрощеною процедурою придбати бойову зброю.

 

Богдан Червак, директор департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9759
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
киянин
3619 дн. тому
Аргументована, зважена позиція мудрої людини і патріота. А репліка ‹Телекритики› відносно «не завжди й не в усьому збігаються з позицією редакції» дуже нагадує поведінку Повалій і Лорак. Ганьба!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду