Якого Шевченка потребує Україна? Мобілізуючого!

Якого Шевченка потребує Україна? Мобілізуючого!

6 Березня 2015
5296
6 Березня 2015
14:02

Якого Шевченка потребує Україна? Мобілізуючого!

5296
Нинішня війна за незалежність і соборність України має свій духовний та інформаційний виміри. Зброєю і словом відстоюємо право бути господарями у «своїй хаті», а відтак і на справжнього Шевченка
Якого Шевченка потребує Україна? Мобілізуючого!
Якого Шевченка потребує Україна? Мобілізуючого!

Відомий український поет, інтелектуал, дослідник життя й творчості Великого Кобзаря Євген Маланюк відзначав, що в суспільній свідомості нації відклалися два образи Тараса Шеченка, які він називав «міфами».

 

Перший у XIX сторіччі створили народники. Саме їм завдячуємо створенням образу, а насправді стереотипу Шевченка як «кожушаного поета», який оплакував жіночу недолю і захоплювався прекрасними сільськими пейзажами.

 

«На тім тлі і в тій атмосфері, - писав Маланюк, - покалічена цензурою і в пень закобзарена суспільством поезія Шевченка обернулася у вельмишановну, але майже мертву реліквію, а образ Шевченка сплощився і завмер народницькою іконою, перед якою відбувалися нелегальні і безнадійно-панахидні відправи».

 

Такий міф, можливо, й допоміг «простому українському народові» сприйняти Шевченка, відчути його своїм, але він аж ніяк не відповідав його справжньому образу, а головне мав демобілізаційний і антиреволюційний характер, а отже спричинявся до деградації національної свідомості.

 

Другий «міф», практично силою вже у ХХ сторіччі нав'язала українцям радянська пропаганда.

 

В мороці соціалістичного реалізму Шевченко постав як «пролетарський поет», який мав стати виразником соціальних прагнень робітників і селян, а отже передбачав «світле комуністичне майбутнє».

 

«Трагізм цієї псевдонародної легенди полягає в тім, що точнісінько як у випадку з "кожухом і шапкою", авторами її були земляки поета. Сучасні бєлінські лише скористалися з творчості наївних шевченколюбів і відповідно обробили і спопуляризували готовий матеріал», - писав Маланюк.

 

Іншими словами, парадокс полягає в тому, що як народники, так і більшовики фактично домагалися однієї мети - приховати справжній образ Шевченка.

 

Нинішня війна за незалежність і соборність України має свій духовний та інформаційний виміри. Зброєю і словом відстоюємо право бути господарями у «своїй хаті», а відтак на справжнього Шевченка.

 

Згаданий тут Євген Маланюк побачив його таким:

 

Не поет - бо це ж до болю мало,

Не трибун - бо це лиш рупор мас,

І вже менш за все - «Кобзар Тарас»

Він, ким зайнялось і запалало.

Скорше - бунт буйних майбутніх рас,

Полум'я, на котрім тьма розстала,

Вибух крові, що зарокотала

Карою за довгу ніч образ.

Лютий зір прозрілого раба,

Гонта, що синів свяченим ріже,-

У досвітніх загравах - степа

З дужим хрустом випростали крижі.

А ось поруч - усміх, ласка, мати

І садок вишневий коло хати.

 

9 березня стартує радіомарафон «Шевченко мобілізує». В прямому ефірі Українського радіо твори Шевченка читатимуть бійці й командири Збройних сил України, Національної гвардії, прикордонники, добровольці. До нації словами Тараса Шевченка звертатимуться українці, які зі зброєю в руках захищають Україну й український народ від московських окупантів і проросійських бандитів.

 

У такий спосіб Тарас Шевченко відкриється перед Україною і світом у своєму справжньому образі. Незримо, духовно він стане в авангарді нашої збройної боротьби з імперською Москвою. Героїчний дух його поезії стане бойовим духом української нації.

 

Кожен, хто в ці шевченкові дні приєднається до марафону як декламатор чи слухач, хто відкриє в ці дні «Кобзаря», без сумніву, долучиться до національно-визвольної боротьби. При цьому кожен, хто це зробить, обов'язково відчує себе одним із «мертвих, живих і ненарожденних», тобто частинкою великої й непереможної нації. Зрештою, за честь у ці дні бути поруч зі світочем і символом України - Тарасом Шевченком.

 

Богдан Червак, перший заступник Голови Держкомтелерадіо України

 

Ілюстрація - tisk.org.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5296
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду