Помер письменник та блогер  Дмитро Капранов

Помер письменник та блогер Дмитро Капранов

16 Квітня 2024
2388

Помер письменник та блогер Дмитро Капранов

2388
Письменник, публіцист і блогер помер 16 квітня зранку. Про причину смерті наразі не повідомляється.
Помер письменник та блогер  Дмитро Капранов
Помер письменник та блогер  Дмитро Капранов

16 квітня помер український письменник, публіцист і блогер Дмитро Капранов. Про це повідомили на фейсбук-сторінці Братів Капранових.

Повідомляється, що помер Дмитро 16 квітня зранку. Причину смерті наразі не вказують.

Час та місце прощання з письменником обіцяють повідомити згодом.

«Сьогодні не стало хресного татуся нашого Енея, нашого потужного кума, друга, брата - Дмитра Капранова. Його велике, українське, повне любові серце зупинилось, але живі його безмежні справи, без яких сучасна Україна вже не може. Це велика втрата для нашої сім'ї і для нашої держави», — написав художник і музикант Юрій Журавель.

«Завдяки таким як він українська книга вижила у найважчі часи і нині перемагає в Україні. Дякую, Дмитре», — прокоментував звістку про смерть нардеп, історик Володимир В’ятрович. 

«Не стало Дмитра Капранова. Це так боляче. Стільки втрат навколо. І так мало, на що можна спертись морально. І для мене це були Брати Капранови. Нічого не важливо, крім життя. І все втрачає сенс, як воно обривається. Лети, брат Капранов. Ми будемо пам‘ятати», — написала співачка Марія Бурмака.

Дмитро та Віталій Капранови, відомі під іменем Брати Капранови, — українські письменники, публіцисти та блогери.

Народилися брати-близнюки 1967 року в Дубоссарах, що в Молдові, дитинство провели в Очакові на Миколаївщині. Української мови у школі не вивчали, закінчили Уральський політехнічний інститут та Московський енергетичний інститут за фахом «Технічна кібернетика».

На початку 1990-х видавали у Москві  українську газету «Тинди-ринди» та журнал української фантастики «Брати», згодом повернулися до України.

У 1999-му Капранови разом із телеканалом «1+1» організували перший конкурс української гостросюжетної літератури «Золотий Бабай». У 2000 році брати очолили видавництво «Зелений пес». З 2004 року Капранови двічі на місяць видавали літературну газету «Друг Читача» та спільно з «Главредом» вели проєкт «Книжкові сезони». 

Автори романів «Приворотне зілля», «Розмір має значення», «Щоденник моєї секретарки», книги «Кобзар 2000», збірки статей «Закон Братів Капранових». Крім того, брати написали кілька книжок для дітей, серед яких «Зоряний вуйко». У 2013 році видали 80-сторінкову «Мальовану історію Незалежності України».

У 2015 році брати Капранови стали ведучими тележурналу соціальних розслідувань «Брат за брата» на телеканалі ZIK. Розірвали співпрацю з телеканалом після призначення креативною продюсеркою Наталії Влащенко.

У 2019 році брати Капранови створили свій ютуб-канал «імені Т. Г. Шевченка», на якому розповідають про історію України. Канал має вже понад 900 тисяч підписників та 245 відео. У 2021 році на основі свого ютуб-каналу Капранови створили цикл телепередач про історію України, які транслювали на низці телеканалів.

У 2022 році брати Капранови брали участь в оброні Києва у складі полку «Азов», однак згодом повернулись до професійної діяльності.

Фото: Брати Капранови / «УП.Життя»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2388
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду