То чому ж жовта преса не пише про нових бойфрендів…

17 Вересня 2008
31027
17 Вересня 2008
06:46

То чому ж жовта преса не пише про нових бойфрендів…

31027
…українських письменниць? PR-проблеми молодої української літератури.
То чому ж жовта преса не пише про нових бойфрендів…
У рамках XV Форуму видавців у Львові, загальну атмосферу якого чудово описала моя колега Леся Ганжа, мене запросили до участі у круглому столі на тему «Чому жовта преса не пише про нових бойфрендів українських письменниць?».
 
Як шанувальник сучасної (і не сучасної) української літератури, а віднедавна (після запуску в рамках проекту «Детектор медіа» сайту «Дуся») – великий ентузіаст жовтої преси, я не міг проігнорувати захід, хоч і проходив він у золотий форумний час – до обіду в неділю, коли людей на експозиції меншає, і з’являється шанс хоч якось пропхнутися крізь натовп і наповнити рюкзак книжками. Половину заявлених учасників дискусії затягнув вир форуму, тож реально за круглим столом зібрались Ілля Стронґовський, подружжя Артема та Олени Захарченків, недавній герой нашої Дусі Дмитро Лазуткін, Олег Коцарев, Яна Дубинянська, Костянтин Родик та гість із Польщі Славомір Схути.
 
Мені пощастило – запросили висловитись на самому початку, поки ще не розгубив думки. Властиво, думки в мене назбирались на тему «як зробити, щоб про бойфрендів… бла-бла-бла… таки писала жовта преса», себто – як виправити ситуацію.
 
За моїми спостереженнями, сучасна (молода – та, до якої належать усі учасники дискусії, крім пана з Польщі та пана Родика) українська література має певне ядро цільової аудиторії, яку для зручності назвімо «золотою тисячею». Значна частина цього ядра – ті самі письменники-початківці, журналісти та публіцисти, а також їхні рідні, близькі і друзі. Це ті самі обличчя, які після відвідування енного літературного фесту чи гепенінґу видаються рідними, хоча люди ніби й не знайомі. Ці люди готові витрачати гроші на купівлю книжок маловідомих чи невідомих молодих поетів і прозаїків, час – на слухання їхньої художньої декламації, а енергію – на обговорення цього всього в інтернеті.
 
Ідея моя полягала в тому, щоб створити жовтий ресурс, орієнтований передусім саме на цю «золоту тисячу». Витрати на цей ресурс були б незначними, позаяк молоді літератори, як патріоти й фанати своєї справи, не вимагали б гонорарів за написання матеріалів. Найкращим варіантом організації такого ресурсу є формат колективного блоґу із адміністраторською групою, яка колегіально вирішує суперечливі питання щодо блокування доступу користувачів та здійснює премодерацію публікацій. Почесну місію - рекламувати та просувати в народ цей ресурс - радо виконає та сама «золота тисяча». До речі, щось подібне, якщо вірити панові Славоміру Схути, існує у Польщі, де особистим життям письменників опікується ресурс у форматі блоґу. «Література – явище маргінальне, не порівняти з кіно чи телебаченням», - прямолінійно пояснив такий стан речей польський гість.
 
Невеличка цільова аудиторія на першому етапі існування такого ресурсу була б радше перевагою, оскільки створювала б у відвідувачів відчуття елітарності та заохочувала їх до активнішої участі в розбудові дискурсу. Крім того, з огляду на те, що у «золотій тисячі» надзвичайно висока концентрація журналістів і письменників – людей, які є лідерами громадської думки або певною мірою на неї впливають, - будучи залученою, ця аудиторія стала б зручним плацдармом для подальшої експансії. Рано чи пізно, як снігова куля, «золота тисяча» почала б обростати іншою аудиторією – тими, хто щось читав, щось чув і не так активно цікавиться сучукрлітом. А далі все залежатиме від того, як надовго вистачить енергії творців видання.
 
Якщо бути відвертим, то сьогодні молодих літераторів мала би більше хвилювати проблема якості їхніх творів, широта інформаційних горизонтів та екзистенційне питання доречності писання як такого, а не брак піару. Проте, якщо піар їм справді потрібен, то популярний ресурс, що робив би молодих письменників знаковими і світськими постатями в очах вузької, але все ж дедалі ширшої аудиторії, може бути ефективнішим за навкололітературні часописи або геть маргінальні газетки при видавництвах.
 
Такою була моя пропозиція, проте мене швидко опустили на землю, вточнивши формулювання проблеми: чому жовті видання ВЖЕ не пишуть про нових бойфрендів?
 
Себто: якщо ми такі класні, чому ми не суперпопулярні ВЖЕ?
 
Стверджувати, що в цьому «весь сучукрліт», було б занадто пафосно, але ж, чорт забирай, як це знайомо! На початку 2000-х успіхом Любка Дереша (бути опублікованим у самому журналі «Четвер»!!!) марили перші так звані «двотисячники», вигадуючи для цього успіху фантастичні пояснення (племінник Іздрика, позашлюбний син Єшкілєва, коханець ще когось там). Дещо згодом, коли кожен міг опублікуватись у журналі (чи й видати свій власний часопис) або самовидатись в Інтернеті, всі заздрісно дивились у бік Ірени Карпи, Тані Малярчук та інших молодих, у яких виходили справжні паперові книжки! І ще трохи згодом, коли справжні книжки почали виходити у тих «двотисячників», які не побоялись підняти філейну частину тіла та надіслати свої тексти до видавництва, ті, хто цього не зробив, висловлювали впевненість, що запорукою публікації є а)хабар; б)секс із видавцем; в)блат. І ось тепер, коли книжки нарешті вийшли в усіх, хто взагалі хоч щось пише, а ті, кому не ліньки писати багато, мають їх в активі по три-чотири-п’ять, молодій літературі закортіло, щоб усі ці купи паперу були предметом зацікавленості газет «Блик», «Факты» і «Жизнь».
 
Консервативна партія в особі колишнього видавця «Книжник-Review» Костянтина Родика та старшого покоління слухачів (людей у залі було з 50, із них, за моїми спостереженнями, понад 30 представників «золотої тисячі», десяток журналістів, декілька пенсіонерів і один учитель фізкультури, який допитував Лазуткіна на тему «чому жовта преса не пише про спортсменів?») висловились у дусі «а навіщо взагалі, щоб про літераторів писала жовта преса?». Згадали й поодинокі випадки, коли бульварні видання виявляли зацікавленість особистим життям українських письменників, і це не подобалось ані письменникам, ані читачам. Голоси проти жовтої преси лунали дедалі потужніше. Олена Захарченко навіть підготувалась удома, написавши конспект промови, але її аргументи «проти» обірвали нечемні слухачі. Зрештою, виявилось, що й жовта преса була згадана так, для образності, насправді ж питання саме в тому, що я сформулював вище, - себто, чому ми не суперпопулярні тут і тепер?
 
Тут би всім разом відправитись на дидактичне переслуховування пісні групи «Тартак» «100%-й плагіат», але в дискусію вступили гості зі світу музики та телебачення – телеведучі й шоумени Богдан Кутєпов та Грицько Вагапов. Які й підкинули до полум’я розмови провокативну тезу: скільки, мовляв, ми маємо заплатити жовтому виданню, щоб опублікувати матеріал про своє особисте життя?
 
І понеслося. Справді, згадали учасники круглого столу, адже в жовтій пресі розміщують матеріали! – Звісно, але ж цим зазвичай займаються не самі світські персонажі, а їхні піар-агенції! – Але ж українські письменники не працюють із піар-агенціями! – Тож і нема кому розміщувати матеріали про їхнє особисте життя за гроші у жовтій пресі!
 
Ідея, що насправді річ не в тому, що українські письменники нецікаві жовтій пресі (як і масовій аудиторії – якій, утім, цікаві переважно ті, про кого можна прочитати у жовтій пресі; замкнене коло виходить), а в тому, що все продано і треба платити за кожну публікацію, всім сподобалась. Сперечатись із цим було без сенсу, бо навколишні обличчя випромінювали цілковиту впевненість у достовірності факту тотальної продажності. Ця теза породила наступну, вже остаточно кристалізовану ідею дискусії: розміщенням піару в жовтій пресі (у пресі загалом? адже не пише про сучукрліт не лише жовта, а й взагалі майже вся преса…) повинні займатись видавництва.
 
Не займаються – отже, в тому, що потенційно суперпопулярні письменники не можуть досягти заслуженої «зірковості», винні саме вони, жадібні видавництва. Молодим літераторам негайно порадили вимагати від видавців на стадії підписання договору, аби вони зобов’язались забезпечувати піар-підтримку (як розуміємо, йдеться передусім про публікацію джинси) видання.
 
«Приїхали», - подумав я. Місце і час для проповіді на тему «чому джинса – це погано» були не надто доречні, та, зрештою, спливав виділений на дискусію час. Усі розійшлись, розносячи у своїх душах рекомендації для видавців: не жміться, розміщуйте!
 
Скажу молодим і спраглим піару хоча б услід: схаменіться, друзі. Ніяке «розміщення», - навіть якщо уявити таку цілком фантастичну ситуацію, що ваші видавці погодяться витрачати на це гроші, - вам не допоможе. Сумний приклад широко відомого у вузьких колах дніпропетровського письменника Дмитра Бондаренка, який щороку стоїть із валізою біля входу на експозицію Форуму та продає свої нові брошури оповідань із обкладинками, стилізованими під глянцеві журнали, мав би вас застерегти. Та й приклад забутого Євгена Юхниці – поета, який свого часу вирішив заповнити своїми віршами все, на чому їх тільки можна написати, і влаштувати творчий вечір у кожній підворітні – був доречно згаданий безпосередньо під час дискусії. Спроби мімікрії мистецтва під гламур із надією, що пожирачі гламуру не помітять різниці, приречені на провал. 
 
Поки що у сучасної української літератури - окрім декількох її діячів, «канонізованих», як Андрухович або Забужко, або розпіарених потужностями шоу-бізнесу, як Ірена Карпа, - практично немає власного медійного поля. Йому нема звідки взятися самому по собі, оскільки – на відміну від, наприклад, української естрадної та рок-музики, яка пережила кілька клінічних смертей, але таки знайшла собі комерційне застосування, - художня література не може заробляти великі гроші. ( До речі, піар українських зірок естради – окрема тема). Пробиватися в чуже медійне поле, а особливо в те, що заповнене російськими кіноакторами та співаками або, в найкращому разі, скандальними вітчизняними політиками, означає лише марнувати час. Простір, у якому інформація про українську літературу знаходитиме свого споживача, повинен бути цілеспрямовано і свідомо розбудований практично з нуля.
 
І якщо у створенні такого медійного поля та залученні до нього ширшої, ніж тисяча осіб, аудиторії справді не обійтись без висвітлення «нелітературної» сторони життя літераторів, то це не значить, що це неодмінно мусить бути рівень і тематика газети «Спід-інфо». Зрештою, про нових бойфрендів українських письменниць не пишуть, - не лише жовта преса, а будь-яка преса і навіть блоґи шанувальників, - ще й тому, що самі письменниці, а також їхні бойфренди, зовсім цього не хочуть і навіть бояться. Тоді як ті, про чию брудну білизну найохочіше пише жовта преса, з трусів вистрибують від бажання, щоб папараці застукали їх із новим (часто – фіктивним) супутником.
 
Словом, знову доводиться повертатись до улюбленого Петера Естерхазі: «Єдиною проблемою літератури є написання текстів». Добрі тексти, будучи грамотно оформлені піар-контекстом, працюватимуть краще і приноситимуть своїм авторам більше читачів, публікацій, грошей і слави. А  створювати такий піар-контекст і просувати твори, з огляду на актуальний стан нашого видавничого бізнесу та менталітет видавців, - це поки що завдання для самих авторів. Хоча, звісно, шукати крайніх і винних набагато легше, ніж намагатися діяти.  
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31027
Читайте також
11.09.2008 10:29
, для «Детектор медіа»
41 944
09.09.2008 09:05
Олександра Шелковенко, для «Детектор медіа»
22 200
08.09.2008 15:04
Юка Гаврилова, для «Детектор медіа»
17 872
04.09.2008 16:31
Таміла Соколик
, для «Детектор медіа»
23 287
04.09.2008 16:23
Оксана Думанська, ЗІК
22 314
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Гриць
5703 дн. тому
А давайте просто зробимо своє особисте життя цікавим для жовтої пресі :))))))) Ото буде що почитати :)))))
андрій кокотюха
5703 дн. тому
письменниці, візьміть мене бой-френдом. я сам про це потім напишу. я хороший, вишивати можу, на машинці теж, їм правильні бутерброди. а коли серйозно, то в наших письменниць або все дуже правильно в особистому житті, або вони перестають бути письменницями. кол є бой-френд, писати ніколи. кабана годувать треба, як писав подервьянський
otar
5704 дн. тому
гггг) Старік Кутєпич і Старік Вагапич)
Богдан Кутєпов
5704 дн. тому
Овва! Які поважні коментатори тут здибалися! Отже, круглий стіл триває? А зараз ми заграємо Вам на бойані!!!!!!!! (хуліганьоооо)
ганжа
5704 дн. тому
отару: бачиш, твій жарт про компенсаційну природу мого тексту викликав неадекватно-серйозну реакцію. тепер мені, як чесній людині, доведеться не тільки трахнути молодого хлопця і за це постригтися в священниці, а й зробити героєм майбутнього репортажу про форум автора а)українського; б) молодого (тобто ні в якому разі не зірку і не грузина); в) я так розумію жінку (бо що ж я все про чоловіків та чоловіків). тоді картинка буде справжньою.
цікавому: викривлена картинка, кажете? пам"ятаєте оповідання борхеса "емануїл сведенборг"? ми з вами живемо в різних реальностях, але моя має право на життя так само, як і ваша.
Брати Капранови
5704 дн. тому
Отаре! Ви міркуєте цілком слушно. Якщо є критична маса літераторів, які поділяють викладену Вами ідею, ми зі свого боку готові дати місце для такого проекту на сайті Друга Читача. Його формат цілком відповідає такій меті. Якщо розмова серйозна - пишіть нам, обговоримо докладніше. Самі мріємо, щоб письменники почали нарешті займатися собою - не треба бойфрендів, для початку хай би навчилися внятно розповідати про свої нові книжки. Отже чекаємо усіх зацікавлених.
otar
5704 дн. тому
Цікавий, повірте, якби не ентузіазм окремих журналістів, які належать до описаної мною "золотої тисячі", українські ЗМІ не писали би про українську літературу взагалі (або майже взагалі). І те, що про літературу пише ТК (для якої це в цілому не зовсім "формат") - лише наслідок ініціативи людей, які працюють у редакції ТК і цікавляться сучукрлітом.
Телекритик
5704 дн. тому
Цікавий матеріал з внутрішнім сюжетом, що не часто зустрічається. Я також сумніваюся, що споживачі жовтих новин одночасно є потенційними читачами Андруховича. Переконаний також, що розкручування імені неможливе без того, щоб процес штовхав сам носій цього імені. Принаймні в умовах нашого законодавства про авторське право, яке захищає виключно авторів. Права видавців на плід їхньої праці - книжку чи то авторський бренд - не захищені аж ніяк. Голосую за добрі тексти. Єдина проблема - як заохотити читача ці добрі тексти вперше прочитати? А ідея про саморозкрут золотої тисячі виглядає цікаво. Жаль, що домовитися не реально.
Цікавий
5704 дн. тому
otar, певно, такою самою логікою керуються католицькі (і не тільки) священики-педофіли: ми стільки років живемо праведно, що маємо моральне право трахнуть молодого хлопця. У кожного свої уяви про мораль)) Справа не в тому, що вона написала про іноземця, а в тому, що в результаті складається викривлена картина Форуму. А потім ви довго розмірковуєте над тим, чому так мало уваги українські журналісти приділяють українським письменникам. Мабуть, через те, що кожен з них раніше приділяв багато уваги і тепер має моральне право писати про Кіркорова.
Soundmanfm
5704 дн. тому
1,0,5 tu 2 ... і таке інше Прошу банити всяких не долугих які не можуть нашрябати хоч який небуть нормальний ник.. Задрали..
otar
5704 дн. тому
Цікавий, після всього, що Леся у своєму житті написала про українських письменників, вона має моральне право приділити увагу іноземним)) якщо дивитись про літературну тематику на сторінках ТК, - а матеріали на цю тему в нас з'являються нерегулярно, але таки час від часу бувають, - то це саме українська література.
Цікавий
5704 дн. тому
Шановний авторе! Відповідь на ваше запитання: "чому ми не суперпопулярні ВЖЕ?" міститься у матеріалі вашої колеги Лесі Ганжі. Половина розповіді про Форум присвячена пану Сорокіну, а українським письменникам дісталося по реченню, сенс яких можна висловити двома словами "як завжди". Якого ще медіа-простору вам треба, якщо Телекритика так висвітлює національні книжкові події? Думки у вас правильні, але практичні дії не відповідають цим думкам. До речі, Сорокін зовсім не був центральною фігурою Форуму. Якщо вас вже настільки тягне на російських письменників, Тетяна Толстая мала значно більший успіх.
1
5704 дн. тому
Наші кривоморді письменниці захотіли слава! :) ідіть погуляйте!
кокотюха - на підтримку
5704 дн. тому
про кого з американських письменників, попсовиків чи тіпа умних, пишуть американські таблоїди? про стівена кінга писалди останній раз, коли він у 1998 році потрапив у аварію. додаткових 10 тисяч до без того мільйонних тиражів це йому не додало. а решта? переходимо до європи: бегбеде-вельбек? ви дізналися про них із жовтої преси чи книги прочитали? японія - знайдіть мені лінки жовтих публікацій про муракамі. брати-кацапи: у марініної та акуніна мільйонні тиражі, хоча вони старанно уникають медій. пєлєвіна мало хто знає навіть у лице. сорокіна палили, але він - чи не один такий. я б робив ставку не на жовту пресу, а на кіно. українські письменники, навчиться розповідати внятні сюжетні історії, ваш (наш) багатий внутрішній світ нікому не потрібен, ваші висловлювання з приводу нікого не цікавлять. а ось нормальна історія - це основа для сценарію. сценарій - це кіно. кіно - це вже ближче до медій, не тільки жовтих. тобто, зовсім інше, не письменницьке інформаційне поле. фінал: кость москалець - не стільки поет, скільки автор рок-текстів та балади "вона". отже, для того, аби про тебе говорили і писали, треба просто підняти попу і спробувати проникнути на чуже інформаційне поле. якщо воно вам чуже справді - сидіть у блогах, розповідайте про своїх бойфрендів один одному.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду