Апеляційний суд підтримав Портнова у справі проти керівниці бюро «Радіо Свобода» Наталії Седлецької

Апеляційний суд підтримав Портнова у справі проти керівниці бюро «Радіо Свобода» Наталії Седлецької

26 Вересня 2024
343
26 Вересня 2024
18:47

Апеляційний суд підтримав Портнова у справі проти керівниці бюро «Радіо Свобода» Наталії Седлецької

343
Повний текст судового рішення із аргументацією ще не оприлюднений
Апеляційний суд підтримав Портнова у справі проти керівниці бюро «Радіо Свобода» Наталії Седлецької
Апеляційний суд підтримав Портнова у справі проти керівниці бюро «Радіо Свобода» Наталії Седлецької

Київський апеляційний суд відмовив у задоволенні скарги керівниці київського бюро «Радіо Свобода» та проєкту журналістських розслідувань «Схеми» Наталії Седлецької у справі про захист честі, гідності й репутації колишнього заступника голови адміністрації Януковича та екснардепа Андрія Портнова, і залишив у силі рішення Печерського суду на його користь. Про це йдеться у повідомленні на сайті. 

Рішення про це 25 вересня оголосила трійка суддів Анатолій Стрижеус, Любов Поливач та Олена Шкоріна.

У повідомленні йдеться, що колишній посадовець часів Віктора Януковича Андрій Портнов, який нині перебуває під санкціями США і виїхав з України, позивався проти журналістки Седлецької й низки інших медіа восени 2020 року через її пост у мережі Фейсбук , опублікований 17 серпня 2020-го — у день підпалу автомобіля редакції «Схем».

Повний текст судового рішення із аргументацією ще не оприлюднений.

Після оприлюднення повного тексту судового рішення захист Наталії Седлецької подаватиме касацію на рішення Київського апеляційного суду на користь Андрія Портнова до Верховного суду.

«З одного боку, маємо масові позови Портнова проти медіа і задоволення їх судами. А з іншого — нерозслідування злочинів проти журналістів і відсутність справедливого розслідування й покарання для осіб, що нападають або погрожують журналістам. Держава мала би забезпечити виконання своїх обов’язків — розслідувати злочини проти журналістів і забезпечити справедливий розгляд справ, зважаючи на право журналістів на оприлюднення суспільно важливих фактів й оцінок щодо важливих подій. Але цього не відбувається. Ми будемо оскаржувати це судове рішення, сподіваючись, що Касаційний суд зможе виправити помилку на національному рівні», — заявила адвокатка Седлецької Оксана Максименюк.

Вона додала, що пост Седлецької стосувався непересічної події — підпалу редакційного автомобіля, і це сталося невдовзі після того, як Андрій Портнов погрожував редакції та поширив персональну інформацію про водіїв й автомобілі «Схем» у своєму телеграм-каналі.

Суд першої інстанції, рішення якого залишив в силі апеляційний суд, зобов’язав Седлецьку спростувати факти, які ґрунтувалися на доказах і не оспорювалися Портновим у позовній заяві (зокрема факт про підпал авто, належності авто Борису Мазуру, про погрози Портнова редакції та відкриття кримінальних проваджень за цими фактами).

«З юридичної точки зору масові позови Портнова до всіх медіа, які його критикують, виглядають як SLAPP — стратегічні позови проти участі громадськості, оскільки вони спрямовані на те, щоб журналісти не писали або менше писали про Портнова і його вплив. Такі позови серйозно загрожують свободі слова, оскільки спричиняють «охолоджувальний ефект» на журналістів і медіа. Видається, що це є особливо небезпечним в умовах війни, тому що журналісти розслідують як корупційні правопорушення, так і воєнні злочини, а громадяни мають право отримувати таку інформацію», — звернула увагу медіа-юристка Людмила Панкратова.

Сама ж Седлецька нагадала, що після підпалу авто «Схем» Володимир Зеленський публічно виступив на захист редакції та висловив сподівання, що зловмисники будуть швидко знайдені та покарані.

«Минуло чотири роки. Офіційне слідство так і не встановило замовників цього злочину», — написала Седлецька у фейсбук.

У березні 2023 року Печерський суд задовольнив позов  Портнова до Наталії Седлецької, а також низки інших українських медіа. Про це 21 квітня повідомило видання LIGA.net з посиланням на рішення суду. 

Позов був поданий Портновим у 2020 році проти Седлецької та низки ЗМІ (NV, Громадське, Прямий та 5 канал) через те те, що ті нібито поширювали «недостовірну» інформацію.

Зокрема, це пост Седлецької у Facebook, опублікований 17 серпня 2020-го – у день підпалу автомобіля редакції «Схем». У дописі Седлецька згадала про негативне ставлення Портнова до редакції, зокрема, про те, що він оприлюднив особисті дані водія, включно з номерними знаками спаленого автомобіля і публічно погрожував «учбово-виховними заходами» редакції розслідувачів.

Суд задовольнив позов Портнова і визнав інформацію про нібито його причетність до підпалу автівки водія «Схем» «недостовірною». Суд зобов'язав Наталію Седлецьку спростувати недостовірну інформацію після набрання рішенням законної сили.  Те саме мають зробити  Громадське, NV, 5 канал та Прямий, які передрукували пост журналістки.

Суддя вважає, що впродовж багатьох років Портнов «здійснював журналістську діяльність», тому поширення такої інформації «негативно впливає на громадську оцінку його якостей в очах оточуючих». 

З квітня 2010 року Портнов був заступником голови Адміністрації президента та керівником управління з питань судової реформи. У розпал Революції гідності Портнова підвищили до першого заступника голови АП, він вів переговори з опозицією. Був одним із авторів «диктаторських законів» 16 січня.

Також Портнов був противником Революції гідності. Напередодні масових розстрілів на Майдані закликав «радикалів» здати зброю та «уникнути суворого покарання».

У лютому 2014 року Портнов втік до Росії, де отримав дозвіл на тимчасове проживання на три роки. У березні 2014 року ЄС заморозив на один рік активи Портнова, а в Україні проти нього порушили кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем.

У 2015 році ЄС зняв санкції з Портнова. У жовтні того ж року він виграв справу в суді у Люксембурзі, і Євросоюз виплатив йому 15 500 євро.

У лютому 2018 року СБУ порушила справу про держзраду, в рамках якої перевіряла можливу причетність Портнова до підготовки документів, що сприяли окупації Криму. У травні 2019 року Портнов повернувся до України.

За даними джерел «Схем», Портнов виїхав із України у червні 2022 року. Однак Держприкордонслужба відмовилась коментувати повідомлення про виїзд Портнова.

Як вже згадувалось вище, в Україні Портнов неодноразово вступав у конфлікт із журналістами. У 2019 році він заявив, що «став журналістом і ведучим» на телеканалі «112 Україна».

9 грудня 2021 року США внесли Портнова до санкційного списку, санкції передбачають заборону на в'їзд до Сполучених Штатів та економічні обмеження, наприклад, арешт майна та рахунків. 

Фото: колаж Радіо Свобода 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
343
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду