Українська Прем’єр-ліга сформувала єдиний телепул

Українська Прем’єр-ліга сформувала єдиний телепул

30 Серпня 2024
956
30 Серпня 2024
15:07

Українська Прем’єр-ліга сформувала єдиний телепул

956
Відтепер абсолютно всі матчі вищого дивізіону чемпіонату України будуть транслюватися на УПЛ ТБ.
Українська Прем’єр-ліга сформувала єдиний телепул
Українська Прем’єр-ліга сформувала єдиний телепул

Українська Прем’єр-ліга остаточно сформувала єдиний телевізійний пул. Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті  ліги.

Там зазначають, що це стало можливим після того, як до телепулу доєдналися «Динамо» та «Зоря» — два клуби, чиї матчі раніше транслювалися на телеканалі «2+2» та ютуб-каналі FootballHub.

«Тим самим всі клуби УПЛ підтвердили, що дивляться у майбутнє разом, а UPL.TV — чудова платформа для розвитку і популяризації Чемпіонату України, на якій, завдяки об’єднанню зусиль, для всіх учасників відкриваються нові можливості для інновацій, спрямованих на підвищення рівня професіоналізму, створення комфортних умов для залучення спонсорів та партнерів, покращення інфраструктури та прогресу Чемпіонату України», — йдеться у повідомленні на сайті. 

Боротьба за створення єдиного телепулу велася багато років.

Нагадаємо, Національна рада з питань телебачення та радіомовлення зареєструвала лінійне медіа ТОВ «Прем’єр-ліга». Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 18 січня.

31 серпня 2023 року Національна рада зареєструвала кілька лінійних медіа Megogo, серед них «УПЛ ТБ». 14 вересня Нацрада зареєструвала лінійне медіа ТОВ «УПЛ ТБ» з міста Винники Львівської області, яке також  планує мовити за технологіями ОТТ/IPTV і виходитиме під логотипом UPL TV. Представник медіа розказав, що канал має намір транслювати матчі клубів зі Львова та Ужгорода, веде перемовини з іншими клубами. Однак 16 листопада Megogo скасував реєстрацію свого каналу «УПЛ ТБ» в Нацраді.

Як уже писав «Детектор медіа», представники 12 клубів Української Прем’єр-ліги вирішили, що готові співпрацювати з ОТТ-сервісами щодо трансляцій матчів Чемпіонату України сезону 2023/24. Серед них: Megogo, «Київстар ТБ», Sweet TV, Vodafone TV, Setanta Sports тощо. Матчі на «початковому етапі» показуватимуть безкоштовно. Права на матчі решти чотирьох клубів УПЛ: «Динамо», «Дніпра-1», «Зорі» та  «Руху», — залишились у них, і вони реалізуватимуть їх самостійно. У минулому сезоні матчі цих клубів виходили на каналах групи «1+1».

Кілька останніх років клуби не можуть створити єдиний пул та продавати всі матчі Чемпіонату України з футболу єдиному ретранслятору.

У квітні 2023 року Setanta Sports оголосив про дострокове припинення контракту з Українською Прем'єр-лігою. Угоду компанії підписали в середині серпня 2022 року. Тоді  УПЛ оголосила про створення єдиного телепулу і обрала офіційним транслятором Setanta Sports. Контракт розраховано на три сезони. В офіційному повідомленні УПЛ назвала суму трирічного контракту із Setanta — 16,2 млн доларів. Експерти, з якими говорив «Детектор медіа», кажуть, що за перший рік канал був готовий дати лише 3,2 млн. З них 1,6 млн — гроші клубам і стільки ж — на продакшн.

Низка клубів висловила  незгоду з цим рішенням. Клуби заявили, що мають право самостійно продавати права на свої матчі, і уклали угоду з «1+1 медіа». Клуби, які не передали УПЛ права, — це «Динамо», «Дніпро-1», «Рух», «Зоря» і «Металіст».

Верховна Рада прийняла закон «Про фізичну культуру і спорт», який забороняє національним асоціаціям та лігам розпоряджатися медіаправами на трансляцію спортивних матчів. 

Фото: Українська Прем’єр-ліга

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
956
Читайте також
16.11.2023 13:02
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 481
23.06.2023 16:12
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 649
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду