Зеленського просять ветувати закон, який передає клубам медійні права на матчі

Зеленського просять ветувати закон, який передає клубам медійні права на матчі

12 Вересня 2022
1256
12 Вересня 2022
13:33

Зеленського просять ветувати закон, який передає клубам медійні права на матчі

1256
Петиція зареєстрована на сайті президента.
Зеленського просять ветувати закон, який передає клубам медійні права на матчі
Зеленського просять ветувати закон, який передає клубам медійні права на матчі

12 вересня на підпис до президента Володимира Зеленського направлений закон про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо розмежування спортивних заходів і змагань. Також на сайті президента зареєстрована петиція з проханням ветувати законопроєкт, оскільки він забороняє національним асоціаціям та лігам розпоряджатися медіаправами. Петицію ініціювала 9 вересня Катерина Глєбова.

У цьому законопроєкті в статті 9 йдеться про те, що спортивні клуби можуть вважатись організаторами спортивного заходу. А у 45 статті додається: «Організатори спортивних заходів, які проводяться в межах спортивних змагань, можуть на добровільних засадах передавати організаторам змагань права» та «Будь-які обмеження права організаторів спортивних заходів вільно розпоряджатись правами, зазначеними в частині восьмій цієї статті (в тому числі через регламенти проведення змагань чи інші документи, які приймаються чи затверджуються організаторами проведення змагань) не допускаються».

Виходить, що цей закон (у разі, якщо його підпише президент) надає клубам право самостійно реалізувати права. Зараз саме так і роблять клуби «Динамо» (Київ), СК «Дніпро-1» (Дніпро), ФК «Зоря» (Луганськ), ФК «Металіст» (Харків), ФК «Рух» (Львів). Тоді як Українська Прем’єр-ліга заявила про створення єдиного телепулу і про те, що права на матчі клубів належать їй: «Перед початком цього сезону УАФ та УПЛ підписали договір про передачу УПЛ прав, які включають у себе і трансляції футбольних матчів». Ретранслятором УПЛ обрала канал Setanta Sports.

У петиції йдеться про те, що нібито поправку у законопроєкт ініціювали п’ять футбольних клубів Української Прем’єр-ліги, «які відмовились від контракту на централізований маркетинг з іноземною компанією»: «З урахуванням змін, права на продаж ТБ-трансляцій переходять від організаторів змагань учасникам. Це руйнує ідею колективного продажу та фундаментальний принцип солідарності, закладений в основу європейської моделі спорту. Великі приватні клуби отримають усе, а малі клуби залишаться ні з чим». Автори петиції переконані, що у разі підписання згаданого закону буде створена ситуація, за якої «не буде жодного єдиного офіційного транслятора, а будуть тисячі окремих "організаторів заходів", кожен з яких показуватиме свої матчі де захоче і як захоче». Поки що петиція набрала трохи більше тисячі голосів.

Верховна Рада прийняла за основу та в цілому цей законопроєкт 6 вересня. 317 депутатів проголосували за це рішення.

Нагадаємо, в середині серпня 2022 року УПЛ створила єдиний телепул і обрала офіційним транслятором Setanta Sports. Контракт розраховано на 3 сезони, сума контракту складає $16,2 млн. Проте низка клубів не згодна з цим рішенням і хоче, щоб їхні матчі транслювали майданчики 1+1 media. Через це під час поєдинків виникають ситуації, коли знімальну групу Setanta Sporrts не пускають на стадіон, а 1+1 media — пускають, чим незадоволена УПЛ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1256
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду