СБУ оголосила нову підозру Медведчуку — в незаконній приватизації нафтопроводу

СБУ оголосила нову підозру Медведчуку — в незаконній приватизації нафтопроводу

24 Липня 2024
414
24 Липня 2024
13:22

СБУ оголосила нову підозру Медведчуку — в незаконній приватизації нафтопроводу

414
За матеріалами справи, Медведчук у 2015 році організував схему з незаконної приватизації нафтопроводу «Самара — Західний напрямок», діючи «у чіткій координації з тодішнім вищим політичним керівництвом України та Росії».
СБУ оголосила нову підозру Медведчуку — в незаконній приватизації нафтопроводу
СБУ оголосила нову підозру Медведчуку — в незаконній приватизації нафтопроводу

Служба безпеки України повідомила про нову підозру колишньому лідеру забороненої партії «ОПЗЖ» Віктору Медведчуку — в незаконній приватизації нафтопроводу «Самара — Західний напрямок». Про це повідомляють пресслужби СБУ та Офісу генпрокурора.

Як повідомляється, Служба безпеки та НАБУ зібрали масштабну доказову базу, яка доводить незаконність приватизації державного нафтопроводу «Самара — Західний напрямок» у 2015 році.

Наразі про підозру повідомлено Медведчуку та чотирьом представникам колишнього топменеджменту «Прикарпатзахідтрансу», які заволоділи та управляли нафтопроводом.

За матеріалами справи, Медведчук був організатором схеми з незаконної приватизації. Як пише СБУ, він почав її реалізацію у 2015 році і діяв «у чіткій координації з тодішнім вищим політичним керівництвом України та Росії».

Як свідчать матеріали провадження, нафтопродуктопровід «Самара — Західний напрямок» після розпаду СРСР залишився у власності Росії. Починаючи з 2005 року, Україна через суди доводила своє право на володіння ним, і лише у 2014–2015 роках це право підтвердили Апеляційний і Вищий господарський суди. Втім, за підтримки тодішнього вищого керівництва України Медведчуку вдалося скасувати це рішення через Рівненський господарчий суд і оформити продаж нафтопродуктопроводу швейцарській компанії, яку фактично контролювали учасники схеми.

Після заволодіння «трубою» Медведчук та його спільники забезпечили її функціонування через підприємство «Прикарпатзахідтранс», а отримані прибутки виводили на рахунки афілійованих зарубіжних компаній та розподіляли між собою.

Як пише СБУ, ця інформація підкріплена доказами, які є в розпорядженні НАБУ та СБУ, а також свідченнями самого Медведчука, які він добровільно надав до обміну в Росію.

З травня 2019 року прокачування дизелю через нафтопровід було заблоковано для його повернення в державну власність, а правоохоронні органи досліджували законність приватизації. У січні 2024 року Верховний суд України остаточно визнав українську частину нафтопроводу державною власністю.

Підозра оголошена за статтями:

  • зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 365-2);
  • введення в оману суду або іншого уповноваженого органу (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 384);
  • заволодіння чужим майном через зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах організованою групою (ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191);
  • набуття, володіння та використання коштів, внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, вчинені організованою групою та в особливо великому розмірі (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209).

Нагадаємо, 14 червня 2021 року журналісти проєкту Bihus.Info опублікували всі матеріали «прослуховування» Віктора Медведчука, їх загальна тривалість становить понад 35 годин. На думку журналістів, записи свідчать про зв'язки Медведчука з російськими посадовцями, бойовиками «ЛДНР», Адміністрацією президента часів Петра Порошенка, про ймовірну «участь» Медведчука в перемовинах щодо обміну полоненими, у газових переговорах між «Нафтогазом» і «Газпромом» та в організації схеми імпорту електроенергії з Росії. В СБУ повідомили, що експерти вивчатимуть ці записи.

Крім того, в одному з сюжетів Bihus.Info йдеться про те, що Віктор Медведчук нібито обговорює перебирання контролю над українською частиною нафтопроводу «Самара — Західний напрямок» у 2015 році. Редакція Bihus.Info припустила, що Петро Порошенко міг бути зацікавлений у цьому, отримав у такий спосіб компенсацію за втрату судноремонтного заводу в Севастополі. 

Пресслужба «Європейської солідарності» назвала ці записи фейком і чорним піаром, який координується Офісом президента. Петро Порошенко назвав розслідування журналістів Bihus.Info щодо «плівок Медведчука» «зомбуванням».

Відзначимо, у жовтні—грудні 2021 року правоохоронці оголосили Віктору Медведчуку та Петру Порошенку про аналогічні підозри в державній зраді та сприянні діяльності терористичної організації. Йдеться про причетність обох політиків до незаконного постачання вугілля з окупованих територій у 2014–2015 роках.

Раніше, у травні 2021 року, Віктору Медведчуку повідомили про першу підозру в державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому Криму. Після цього Медведчука відправили під цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслета. 

До 24 лютого 2022 року Медведчук залишався під домашнім арештом, але в день повномасштабного вторгнення втік зі свого маєтку в Києві і переховувався в столиці. 12 квітня СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

21 вересня 2022 року підозрюваного в держзраді Віктора Медведчука обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі». 10 січня 2023 року президент Володимир Зеленський позбавив Медведчука  українського громадянства, а 13 січня Верховна Рада позбавила його депутатського мандата.

Раніше близький соратник Медведчука Тарас Козак володів трьома новинними каналами — «112 Україна», NewsOne та ZIK, які входили до так званої «групи Медведчука». У лютому 2021 року РНБО та президент Зеленський запровадили проти цих телеканалів санкції.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
414
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду