Дубінський програв апеляцію до Руху «Чесно» через внесення до Реєстру зрадників

Дубінський програв апеляцію до Руху «Чесно» через внесення до Реєстру зрадників

11 Липня 2024
1012
11 Липня 2024
16:39

Дубінський програв апеляцію до Руху «Чесно» через внесення до Реєстру зрадників

1012
Суд підтримав позицію «Чесно», що внесення Дубінського до Реєстру зрадників є оціночним судженням. Рішення ще можна оскаржити у Верховному суді.
Дубінський програв апеляцію до Руху «Чесно» через внесення до Реєстру зрадників
Дубінський програв апеляцію до Руху «Чесно» через внесення до Реєстру зрадників

Київський апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу народного депутата Олександра Дубінського до Руху «Чесно» щодо внесення Дубінського до Реєстру зрадників. 

Як повідомляє «Чесно»,  суд підтримав позицію Руху, що внесення Дубінського до Реєстру зрадників та поширена інформація є лише власним оціночним судженням.

Наразі рішення Київського апеляційного суду ще не набрало законної сили, оскільки його можна оскаржити у Верховному суді. Більше інформації можна буде дізнатися після публікації тексту ухвали. 

У жовтні 2023 року суд першої інстанції залишив без задоволення позов проти Руху «Чесно» народного депутата Олександра Дубінського про захист честі, гідності та ділової репутації. Проте нардеп подав апеляцію.

Рух «Чесно» запустив реєстр держзрадників 16 березня 2022 року. Також НАЗК  створило для СБУ базу даних осіб, які можуть бути зрадниками України. Починаючи з 31 березня, організації працюють над реєстром разом.

Дубінський потрапив до реєстру зрадників, оскільки систематично поширював російську пропаганду про зовнішнє управління Україною, біолабораторії, називав гасло «Слава Україні» нацистським. Окрім цього, він є фігурантом антикорупційних розслідувань.

Нагадаємо, 13 листопада 2023 року Олександру Дубінському повідомили про підозру в державній зраді. Як з’ясували правоохоронці, нардеп разом з екснардепом Андрієм Деркачем належав до злочинної організації, яку сформувало ГРУ РФ, і «працював» на росіян під псевдонімом Буратіно. Основним завданням цієї організації була дестабілізація суспільно-політичної ситуації в Україні та дискредитація країни на міжнародній арені. Слідчі встановили, що Дубінський поширював фейки про вище військово-політичне керівництво нашої держави, зокрема про нібито втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США у 2020 році.

Крім того, Дубінський раніше отримав також підозру у внесенні неправдивих відомостей до офіційних документів. Наприкінці червня 2023 року Дубінський виїхав за кордон, нібито супроводжуючи тяжкохворого батька. Перебуваючи за кордоном, він підписував офіційні документи, що може свідчити про їх підроблення. Також, за даними ДБР, Дубінський допоміг брату своєї співмешканки виїхати за кордон через систему «Шлях» для особистої вигоди. У 2021 році Офіс генпрокурора відкрив ще два кримінальні провадження проти Дубінського — щодо можливого ухилення від сплати податків та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом.

Наразі Олександр Дубінський перебуває в загальній камері Київського слідчого ізолятора

У минулому Дубінський тривалий час працював на «1+1». У 2010 році став креативним продюсером департаменту журналістських розслідувань телеканалу, а у 2014 році — ведучим програми «Гроші». Крім того, з 2012 року під керівництвом Олександра Дубінського на телеканалі «1+1» почала виходити програма «Українські сенсації». Як писав MediaSapiens, окремі випуски «Українських сенсацій» виглядали як політичні замовлення, причому за своїм змістом перегукувалися з інтересами власника телеканалу Ігоря Коломойського.

Фото: Стас Юрченко, «Ґрати»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1012
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду