НАЗК та «Рух Чесно» спільно працюватимуть над реєстром держзрадників

НАЗК та «Рух Чесно» спільно працюватимуть над реєстром держзрадників

31 Березня 2022
1895
31 Березня 2022
15:26

НАЗК та «Рух Чесно» спільно працюватимуть над реєстром держзрадників

1895
НАЗК передаватиме матеріали про колаборантів «Руху Чесно».
НАЗК та «Рух Чесно» спільно працюватимуть над реєстром держзрадників
НАЗК та «Рух Чесно» спільно працюватимуть над реєстром держзрадників

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) спільно з громадською організацією «Рух Чесно» працюватиме над Реєстром ДержZрадників з інформацією про посадовців-колаборантів.

Голова НАЗК Олександр Новіков зазначив, що згідно із законом моніторити подібні дії посадовців має саме агенція.

«Раніше НАЗК уже розповідало, що приєдналося до пошуку держзрадників серед посадовців для того, щоб допомагати Службі безпеки України. Тепер після підтвердження відповідних органів про підозру посадовцям ця інформація частково стане публічною завдяки Реєстру Zрадників», – зазначив Новіков.

У Реєстрі зібрані дані про політиків (депутатів місцевих рад, членів виконавчих органів влади, голів ОДА та РДА) та інших осіб, які зробили заяви на користь окупантів, проводили проросійську пропаганду, брали участь в організації псевдореферендуму або формували підконтрольні РФ «органи влади».

Лідерка «Рух Чесно» Віта Думанська зазначила, що спочатку активісти вносили в Реєстр лише політиків, однак потім зрозуміли, що такий список буде неповний.

«Адже, якщо на співпрацю з ворогом підуть правоохоронці, представники органів виконавчої влади чи навіть просто журналісти, це може завдати нашій країні не меншої шкоди... Саме тому ми вирішили розширити перелік осіб для Реєстру Zрадників, щоб зрештою жоден колаборант не уникнув покарання», – каже Думанська.

НАЗК і «Рух Чесно» нагадують, що кожен громадянин  може допомогти  шукати колаборантів серед посадовців, представників органів місцевого самоврядування, правоохоронців та представників ЗМІ.

Для того, щоб розповісти про зрадника, про тих, хто допомагає окупантам або підтримує ідеї рашизму, надсилайте інформацію на захищену пошту: stopzrada@nazk.gov.ua або info@chesno.org

Відомості про особу, яка надсилає інформацію про можливого зрадника, цілком таємні та ніде не будуть оприлюднені.

Переглянути, хто увійшов до переліку зрадників, можна за посиланням: https://www.chesno.org/traitors/.   

16 березня «Рух Чесно» запустив реєстр держзрадників. Також НАЗК  створило для СБУ базу даних осіб, які можуть бути зрадниками України. 

15 березня президент Володимир Зеленський підписав закон про кримінальну відповідальність за співпрацю з Росією. 

Детальніше про покарання колаборантів читайте у матеріалі «Детектора медіа» «Закон про колабораціонізм: чи покарають фігурантів Дошки ганьби?».

Також «Детектор медіа» збирає докази зради та колабораціонізму публічних людей — політиків, політичних коментаторів, громадських діячів, медійників — на Дошці ганьби. Ви можете допомогти нам, якщо знаєте когось, кого ми пропустили.

Графіка: Рух ЧЕСНО

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1895
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
читач
728 дн. тому
Доброго ранку. Ви відстали від життя та Миротворця на 8 років.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду