Верховний Суд розгляне скаргу «Еспресо» через відключення з цифрового етеру

Верховний Суд розгляне скаргу «Еспресо» через відключення з цифрового етеру

2 Липня 2024
912

Верховний Суд розгляне скаргу «Еспресо» через відключення з цифрового етеру

912
Телеканал звернувся з касаційною скаргою на попередні рішення судів першої інстанції та апеляційного.
Верховний Суд розгляне скаргу «Еспресо» через відключення з цифрового етеру
Верховний Суд розгляне скаргу «Еспресо» через відключення з цифрового етеру

3 липня Верховний Суд розглядатиме касаційну скаргу ТОВ «Голдберрі» щодо незаконного відключення Концерном радіомовлення, радіозв'язку та телебачення телеканалу «Еспресо» з цифрової мережі у квітні 2022 року. Про це повідомляє пресслужба компанії.

«Голдберрі» звернулося з касаційною скаргою до Верховного Суду. У ній юристи вказують, що за чинним законодавством єдиною законною підставою на право мовлення є ліцензія на мовлення від Нацради з телебачення і радіомовлення. Оскільки ліцензія для телеканалу не була анульована, припинення розповсюдження «Еспресо» в цифрі суперечить як вимогам укладених договорів, так і нормам низки законів України, йдеться в заяві.

«Повноважень визначати, які телеканали транслювати, а які ні, Концерн РРТ не має, а тому його рішення про відключення телеканалу “Еспресо” вважається таким, що вчинене з власної ініціативи», — йдеться у скарзі.

«Відключення телеканалу “Еспресо” в багатоканальній телемережі цифрового телебачення не має правових підстав і виглядає як свавілля Концерну РРТ. Моєю метою у цій справі є  відновити порушені права та забезпечити безперебійне мовлення телеканалу», — каже адвокатка Вероніка Данилевич.

Нагадаємо, 4 квітня Концерн РРТ вимкнув «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового етеру.  Це відбулось попри наявність чинної ліцензії Нацради на мовлення та виконання всіх договірних зобов'язань перед Концерном.

ТОВ «Голдберрі», до якого входить телеканал «Еспресо», звернулось до Господарського суду міста Києва з вимогою зобов'язати відновити трансляцію сигналу в телемережі. Суд першої інстанції відмовив у задоволенні вимоги, обґрунтовуючи це тим, що вимагати від Концерну РРТ відновити передачу сигналу до телемережі — це неналежний шлях захисту, адже в договорі з Концерном прямо не прописано його обов'язок передавати сигнал «Еспресо» до мережі оператора «Зеонбуд».

«Таке обґрунтування видається нам абсурдним. Адже весь зміст договору з технічним провайдером якраз і полягав у забезпеченні доставки нашого сигналу до телемережі. Якщо слідувати логіці суду, то виходить, що Концерн РРТ взагалі не має жодних зобов'язань перед нами щодо трансляції. То для чого ж тоді ми з ним договір укладали? До того ж інші канали, які працюють з Концерном РРТ на аналогічних договорах, продовжують мовлення», — коментує це рішення генеральна продюсерка «Еспресо» Анастасія Равва.

«Голдберрі» подало апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції. Північний апеляційний господарський суд визнав, що обраний спосіб захисту був належним, але став на бік Концерну РРТ, пославшись на те, що не були доведені факти порушення прав з боку відповідача.

Після цього ТОВ «Голдберрі» звернулось із касаційною скаргою до Верховного суду, яку й мають розглянути 3 липня.

5 канал і Прямий подали до суду на КРРТ і Держспецзв’язку через відключення каналів від цифрового ефіру.

У травні 2022-го Держспецзв'язку повідомила «ДМ», що причина вимкнення каналів — виконання рішення РНБО про трансляцію спільного марафону. Керівник управління інформаційного забезпечення Апарату РНБО Володимир Звєрєв заявив, що в рішенні Радбезу немає жодної інформації про вимкнення каналів.

На думку радника голови Офісу президента Михайла Подоляка, канали з так званого пулу Петра Порошенка (5 канал, Прямий та «Еспресо»вимкнули з цифрового ефіру, тому що вони несуть шкоду через «нарцисизм» експрезидента.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
912
Читайте також
23.02.2024 20:01
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
2 448
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду