Що відбувається з каналом Кропачова: арешт рахунків, звільнення та бажання інвестора зберегти активи

Що відбувається з каналом Кропачова: арешт рахунків, звільнення та бажання інвестора зберегти активи

26 Червня 2024
4675
26 Червня 2024
09:00

Що відбувається з каналом Кропачова: арешт рахунків, звільнення та бажання інвестора зберегти активи

4675
На рахунки компаній, які впроваджують медіапроєкт Ukraine World News, накладено арешт через підозру Віталію Кропачову.
Що відбувається з каналом Кропачова: арешт рахунків, звільнення та бажання інвестора зберегти активи
Що відбувається з каналом Кропачова: арешт рахунків, звільнення та бажання інвестора зберегти активи

У травні Державне бюро розслідувань і Національна поліція затримали бізнесмена Віталія Кропачова. Йому висунули підозру й інкримінують заподіяння державі 2 млрд грн збитків на махінаціях у вугільній сфері через ТОВ «Краснолиманське», що входить до групи компаній ТОВ «Укрдонінвест». Згадані компанії арештовані, а також під арештом опинився і медійний бізнес Віталія Кропачова. Адже він розвиває свій медіапроєкт Ukraine World News (канал, портал, сторінки у соціальних мережах). Також бізнесмену належить київський цифровий провайдер «Ера продакшн», на вільні місця у якому цього тижня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення планує провести конкурс.

Віталій Кропачов володіє газовим, вугільним, машинобудівним та іншими бізнесами. З 2019 року він зацікавився медіа. У цей же рік він придбав канал «Так TV» у співвласника «Коледжу преси та телебачення» Гліба Головченка. А у 2022 році купив компанію «Ера продакшн» та ліцензію на цифрове мовлення 4-го каналу за посередництвом медіаменеджера та  власника радіостанцій «П’ятниця» та «Авторадіо» Дениса Козлітіна. Віталій Кропачов хотів запустити канал брендом Ukraine World News і на початку цього року подав відповідні документи до регулятора. Серед співробітників каналу Ukraine World News були ведучі та менеджери, які працювали на каналах «Інтер», Live.Network, «112 Україна», NewsOne.

Незалежна медійна рада (НМР) закликала Раду національної безпеки й оборони України та регулятора стежити за дотриманням законодавства каналом Ukraine World News через ризик поширення наративів колишніх телеканалів «112 Україна», NewsOne, Live.Network, ZIK. Також міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко сказав, що МКІП «уважно стежить» за цим каналом, а в нього самого, мовляв, «є питання щодо “різнобарвного” бекграунду співпраці з різними політичними командами власника каналу Віталія Кропачова».

Зрештою Нацрада так і не розглянула питання зміни логотипа. Тому канал запустився на супутнику й мовить під логотипом «Так TV», а в цифрі транслював марафон. Натомість канал під логотипом Ukraine World News зараз має ютуб-канал. В ефірі каналу виходять різні формати, включно з токшоу та стендап-шоу.

Директором супутникового телеканалу «ТАК ТВ ЦЕНТР+» (виходить на супутнику під назвою «Так TV») став Дмитро Скідан, який працював на каналі «112 Україна» технічним директором. Генеральною продюсеркою каналу стала Ольга Гіржева (раніше працювала на каналі NewsOne, у проєктах Савіка Шустера, а також на «Першому національному» й «Україні»).

Як арешт Віталія Кропачева вплинув на роботу каналу, що відбувається з колективом і чи зможуть і надалі медійні компанії бізнесмена вести свою роботу — про це «Детектор медіа» поговорив із директором Дмитром Скіданом.

— Дмитре, на які юридичні особи медіабізнесу Віталія Кропачова накладений арешт? Чи є серед них ТОВ «Ера Продакшн» (провайдер київської цифри), ТОВ «Так ТВ центр+» (супутникова ліцензія), ТОВ «Корона санрайс» (цифрова ліцензія)?

— У структурі власності всіх цих каналів є ТОВ «Укрдонінвест медіа» або безпосередньо ТОВ «Укрдонінвест». Наскільки я розумію ситуацію, оскільки арештований ТОВ «Укрдонінвест», то під арештом опинились усі компанії, які перебувають у його власності. Я думаю, що всі пов’язанні з інвестором компанії в такому стані. Арешту самих ТОВ «Ера Продакшн», ТОВ «Так ТВ центр плюс», ТОВ «Корона санрайс» немає. Але заарештовані їхні рахунки. Робити фінансові операції неможливо за винятком виплати заробітної плати та податків.

— Тобто заробітну плату ви можете виплачувати? Чи є на це в компанії кошти?

— Ми виплачували зарплату. Але коли люди стали потроху звільнятися, то ми сплачували зарплату та кошти за відпустку (в нас завжди були «білі» зарплати), а це великі гроші. Ті, хто одразу звільнився, отримав повний розрахунок. А далі кошти закінчились. І через арешти активів інвестор не може заводити гроші в компанію. Багато послуг ми проплачували наперед. Оскільки в останні два роки ми робили оплати регулярно та відповідально, тому я можу просити партнерів дещо почекати. Усі борги наших компаній упродовж минулого року ми закрили. За рішенням інвестора ми все реструктурували й вивели у нуль. Тому є надія, що партнери підуть назустріч. Але якщо ситуація не зміниться, то господарську діяльність не зможе вести жодне з цих підприємств.

— Скільки часу ви зможете протриматися? Місяць, два?

— Важко сказати. Багато що залежить від лояльності співробітників. Адже невідомо, як зараз виплачувати зарплату.

— Чи багато людей звільнилося?

— Від нас пішло десь 30–40 людей. Раніше у компанії працювало 168 співробітників. Я з самого початку зустрівся з колективом і чесно сказав, що якщо хто має пропозиції та більш надійне місце роботи, то ми це підтримаємо і не розглядатимемо як нелояльність до компанії. Бо насправді я не знаю, що буде далі.

— Чи є юридичне рішення, як вивести з-під арешту медійний бізнес?

— Ми чекаємо інформацію про арешт рахунків. Бо наразі невідомо, на який термін вони арештовані. Наші юристи працюють. Наша надія в тому, що медіабізнес не мав жодного стосунку до торгівлі вугіллям. Ми збудували цілком прозору компанію, яка працює в легальному полі.

— Мовлення канал продовжує?

— Ми дещо скоротили виробництво прямого ефіру з понеділка по п’ятницю. Але ми виконуємо умови ліцензії. Години власного виробництва ми не змінили. Але тепер частина нашого продукту виходить у повторі. Перед тим як виходити на супутник, ми встигли проплатити права на контент, фільми тощо. З контентом у нас проблем немає. Добре, що ми встигли зняти багато власного контенту. Документальних фільмів у нас зо три десятки.

— На супутнику ви залишаєтеся мовити?

— Поки так. А далі залежить від партнерів. Можливо, кілька місяців вони зможуть зачекати.

— А в цифрі ви продовжуєте транслювати марафон і сплачувати за трансляцію?

— Так, згідно з законом. Сплачуємо понад мільйон на місяць. Як буде далі й чи буде готовий «Зеонбуд» зачекати, побачимо.

— Якщо арештовані рахунки «Ера продакшн», то як Нацрада планує цього тижня проводити конкурс? Бо він запланований на 27 червня і є два кандидати на мовлення в мультиплексі. («Детектор медіа» надіслав з цього приводу запит у Нацраду і чекає на відповідь. — «ДМ».)

— Незрозуміло. Деяких комерційних партнерів ми просимо почекати. Але в «Ери продакшн» основний контрагент — це державний Концерн РРТ. Невідомо, що вони робитимуть у разі затримки платежів. Конкурс організовує регулятор, а не ми. Чи зможемо ми надавати послугу переможцям? Я поки що не знаю.

— На мовлення в «Ера продакшн» претендують лише дві компанії: «Еспресо» та новий канал Добродомова. А в мультиплексі 12 місць. Навіть якби у вас були кошти, трансляція двох каналів навряд чи була б рентабельна.

— Позиція інвестора та нашої команди в тому, що ми хотіли транслювати стільки каналів, скільки було б. Бо ми надаємо якісну послугу, і це робота на перспективу. До того ж не всі канали «Ери продакшн» вчасно та в повному обсязі сплачували за трансляцію, але ми не припиняли надавати послуги. Для інвестора ділова репутація була важливішою за заробіток у цьому напрямку.

— І виходить, що в умовах арешту неможливо й продати ці компанії?

— Думаю, що продати щось неможливо. До того ж наш інвестор хоче максимально зберегти активи. Якщо він скаже «завершуємо проєкт», то будемо це робити. Але наразі він цього не хоче. Тому про продаж не йдеться. Ми намагаємося працювати, але з кожним днем це стає важче. Поки ми працювали завдяки наперед проплаченим послугам.

— Та й покупця зараз знайти було б важко?

— Звісно. До  того ж цей бізнес побудований із мінімальними вкладеннями та максимальною віддачею. Тому шкода його втрачати.

— Дмитре, могли б ви прокоментувати інформацію EU Today, де йдеться про те, що Віталій Кропачов нібито має російський паспорт і зв’язки з Медведчуком?

— Це дуже дивний матеріал, який не викликає в мене довіри. Він не підписаний конкретною людиною (written by EUToday Correspondents), а якщо подивитися, хто ці репортери, то за гіперпосиланням у виданні написано, що це різні джерела, думки яких редакція не завжди поділяє. Українські видання також неохоче передруковували цю публікацію, бо, певно, не мали до неї довіри.

Титульне фото: Ukraine World News

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4675
Читайте також
17.05.2024 17:14
Мар'яна Зінченко
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 114
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ольга
2 дн. тому
Віталій Кропачов заснував «ГП» ще у 2014 роцi як альтернативу «5 каналу»
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду