Оксана Романюк: Зміни до статуту Укрінформу від Мінкульту є лише проміжним кроком, оскільки їх спершу потрібно внести до законодавства

Оксана Романюк: Зміни до статуту Укрінформу від Мінкульту є лише проміжним кроком, оскільки їх спершу потрібно внести до законодавства

21 Червня 2024
679
21 Червня 2024
16:17

Оксана Романюк: Зміни до статуту Укрінформу від Мінкульту є лише проміжним кроком, оскільки їх спершу потрібно внести до законодавства

679
За словами директорки ІМІ, відповідні пропозиції розроблятиме робоча група, яку формують, зокрема, за ініціативи Громадської ради при Комітеті зі свободи слова.
Оксана Романюк: Зміни до статуту Укрінформу від Мінкульту є лише проміжним кроком, оскільки їх спершу потрібно внести до законодавства
Оксана Романюк: Зміни до статуту Укрінформу від Мінкульту є лише проміжним кроком, оскільки їх спершу потрібно внести до законодавства

Змін до статуту інформаційного агентства Укрінформ щодо створення незалежної наглядової ради недостатньо, оскільки їх спершу потрібно внести до законодавства. Про це в розмові з «Детектором медіа» сказала директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк.

«Ситуація з Укрінформом привернула величезну увагу всередині журналістської спільноти, громадських організацій. Всередині Медіаруху була дискусія з цього приводу.  Зрозуміло, що потрібно вносити зміни в законодавство, тож підготовка Міністерством культури та інформаційної політики змін до статуту Укрінформу є лише проміжним кроком. Після того, як будуть розроблені і внесені зміни до законодавства, статут усе одно доведеться коригувати ще раз. Наразі статут не відповідає чинному законодавству, тож, можливо, це технічне рішення міністерства для того, щоб хоча б його привести у відповідність», — зазначила вона.

Голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова переконана, що МКІП навіть на цьому проміжному етапі варто було б залучити до процесу громадськість, медіаспільноту, представників громадських рад при парламентських комітетах зі свободи слова та інформаційної і гуманітарної політики, а також членів цих комітетів. Процес має бути прозорим, підкреслює Наталія Лигачова. Вона також повідомила, що нещодавно було домовлено з головою Комітету зі свободи слова Ярославом Юрчишиним про зустріч між членами Медіаруху, нинішнім керівником Укрінформу та співробітниками. Така зустріч готується.

За словами Оксани Романюк,  паралельно до цього Громадська рада при Комітеті зі свободи слова звернулась до Ярослава Юрчишина із заявою, в якій закликала створити комісію, що розроблятиме зміни до законодавства, необхідні для реформування Укрінформу.

«Ми вже отримали підтвердження від голови Комітету зі свободи слова і перебуваємо на етапі того, щоб створити цю робочу структуру, яка буде напрацьовувати та пропонувати зміни до законодавства. Потрібно вносити такі зміни, за якими те ж саме керівництво Укрінформу призначатиметься незалежною наглядовою радою через прозорий конкурс, як це відбувається на Суспільному. Саме це відповідає європейській інтеграції України і позитивно вплине як на роботу Укрінформу, так і на імідж нашої країни загалом. Я вважаю, що це буде найпотужніше рішення», — сказала Романюк.

Вона також додала, що Громадська рада при парламентському комітеті планує запросити до комісії громадські організації, медійних юристів та інших представників експертного середовища, аби зміни до законодавства були ефективними та демократичними і свідчили про роботу над помилками. 

21 червня голова парламентського Комітету зі свободи слова Ярослав Юрчишин повідомив, що Міністерство культури та інформаційної політики України готує зміни до статуту інформаційного агентства Укрінформ щодо створення незалежної наглядової ради. У коментарі «ДМ» нардеп уточнив, що дізнався про це на засіданні Верховної Ради під час години запитань до уряду. За його словами, Комітет зі свободи слова не залучали до роботи над змінами до статуту.

Очільник Укрінформу Сергій Череватий у розмові з нами також розповів, що не знає жодних подробиць, тож поки не може прокоментувати цю інформацію. Водночас він зауважив, що агентство відкрите до впровадження можливих змін: «Все в руках законодавства».

Раніше «Детектор медіа» провів опитування серед медійників, медіаюристів і народних депутатів про можливі зміни в роботі Укрінформу, які могли б запобігти виникненню державної цензури та зберегти незалежність редакційної політики медіа.

Думку про те, що Укрінформ не має бути державним та потребує реформи, висловлював, зокрема, голова Комітету з гуманітарної та інформполітики Микита Потураєв.

Новий очільник Укрінформу Сергій Череватий в інтерв'ю «Детектору медіа» казав, що реформувати агентство у будь-якому разі потрібно, проте головна реформа має відбутись після закінчення війни.

Нагадаємо, 29 травня «Українська правда» оприлюднила статтю «Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ», у якій повідомила, що колишній генеральний директор державного інформаційного агентства Укрінформ Олексій Мацука, призначення якого пов'язують з людьми з Офісу президента, поширював серед співробітників темники, тиснув на працівників, щоб ті звільнялися, і планував переформатувати структуру агенції, щоб призначити на окремі посади «потрібних» людей.

За кілька днів до оприлюднення розслідування, 24 травня 2024 року, генеральний директор Укрінформу Олексій Мацука повідомив, що йде з посади, а новим очільником агентства призначили колишнього речника Східного угруповання військ Збройних сил України полковника Сергія Череватого.

Читайте також: 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
679
Читайте також
21.08.2024 10:31
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
711
29.05.2024 09:43
Ангеліна Страшкулич, Роман Кравець, «Українська правда»
1 070
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду