«Детектор медіа» першим в Україні отримав сертифікат Ініціативи журналістської довіри

«Детектор медіа» першим в Україні отримав сертифікат Ініціативи журналістської довіри

20 Червня 2024
1455
20 Червня 2024
17:23

«Детектор медіа» першим в Україні отримав сертифікат Ініціативи журналістської довіри

1455
Таким чином видання долучилося до світової спільноти з понад 1 500 медіа, які впроваджують стандарт JTI у своїх редакціях, щоб підвищити прозорість і сприяти більш підзвітній редакційній діяльності.
«Детектор медіа» першим в Україні отримав сертифікат Ініціативи журналістської довіри
«Детектор медіа» першим в Україні отримав сертифікат Ініціативи журналістської довіри

Видання «Детектор медіа» отримало сертифікат Ініціативи журналістської довіри (JTI), що базується на стандарті, ініційованому «Репортерами без кордонів» (RSF). Це перше медіа, яке отримало таку сертифікацію, зауважили в RSF.

Після зовнішнього аудиту, який розпочався на початку 2024 року, «Детектор медіа» отримав сертифікат від української сертифікаційної організації Imperium Certific. Таким чином видання долучилося до світової спільноти з понад 1 500 медіа, які впроваджують стандарт JTI у своїх редакціях, щоб підвищити прозорість та сприяти більш підзвітній редакційній діяльності.

«Невід’ємна частина діяльності нашого медіа та громадської організації — це аналіз та оцінювання роботи інших медіа. Моніторинги дотримання журналістських стандартів, спростування дезінформації, медіакритика — усе це складові нашої щоденної роботи, покликані сприяти покращенню якості медіасередовища в Україні. Але і нам корисно поглянути на себе ззовні, очима колег. Тому ми раді бути першим медіа в Україні, яке пройшло сертифікацію JTI», — сказала шефредакторка «Детектора медіа» та голова однойменної ГО Наталія Лигачова.

Щоби посилити достовірність інформації в українських медіа, у 2023 році RSF запустили протокол дій у надзвичайних ситуаціях у партнерстві з американською організацією NewsGuard та Інститутом регіональної преси та інформації (IRMI). Сотня українських медіа вже взяла на себе зобов'язання проаналізувати свою роботу відповідно до критеріїв міжнародного стандарту JTI, і понад 50 із них вже опублікували свої звіти про прозорість. Деякі медіа готуються до зовнішнього аудиту, щоб згодом отримати сертифікацію.

«Ця перша сертифікація, офіційна гарантія того, що сертифіковані медіа заслуговують на нашу довіру, є одним із плодів майже 2 років невпинної підтримки українських журналістів та медіа. Сертифікація JTI також є потужним сигналом для міжнародної спільноти, яка повинна продовжувати підтримувати українські медіа в довгостроковій перспективі, щоб забезпечити право на доступ до вільної та достовірної інформації», — прокоментував заступник генерального директора «Репортерів без кордонів» Тібо Бруттен.

Зазначимо, що Ініціатива журналістської довіри (JTI) — це міжнародний стандарт для видавців новин, який розробили 130 міжнародних експертів як стандарт ISO. Він включає загальновизнані й узгоджені критерії досконалості для ідентичності та прозорості медіа, а також для професійних стандартів і механізмів підзвітності. Офіційний довідковий документ норм опублікував Європейський комітет зі стандартизації в грудні 2019 року.

Медіа, які потребують фінансової підтримки для проведення зовнішнього аудиту з метою проходження сертифікації JTI, можуть подати заявку на отримання гранту від RSF  через онлайн-форму.

Читайте також:

Фото: «ДМ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1455
Читайте також
31.10.2023 14:17
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 515
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду