«Детектор медіа» ввійшов до складу робочої групи, яка створюватиме органи співрегулювання

«Детектор медіа» ввійшов до складу робочої групи, яка створюватиме органи співрегулювання

12 Грудня 2023
931
12 Грудня 2023
17:31

«Детектор медіа» ввійшов до складу робочої групи, яка створюватиме органи співрегулювання

931
До робочої групи ввійшло 12 медіа.
«Детектор медіа» ввійшов до складу робочої групи, яка створюватиме органи співрегулювання
«Детектор медіа» ввійшов до складу робочої групи, яка створюватиме органи співрегулювання

12 грудня обрали членів у третю робочу грубу щодо створення органів співрегулювання у сфері онлайн-медіа. Про це йдеться на сайті Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

До неї ввійшли 12 осіб — стільки передбачає закон «Про медіа» і саме стільки кандидатів було подано від онлайн-медіа.

Створення органів співрегулювання передбачене законом «Про медіа». Це одна з основних новацій, адже замість суто державного регулювання створюється система, яка має об’єднати саморегулювання медіа та державне регулювання. Основне завдання для органів співрегулювання — розробити  кодекси (правила) створення та поширення інформації у сферах спільного регулювання. А також  сформувати експертні колегії, які оцінюватимуть відповідність інформації, поширеної суб’єктами у сфері медіа, кодексам (правилам) спільного регулювання. Участь у створенні органів співрегулювання можуть брати лише зареєстровані медіа. З 1 жовтня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення розпочала процес створення органів спільного регулювання у медійній сфері. Після того, як усі охочі подали заявки, обирається робоча група, що має створити ці органи та затвердити їхній статут. Відтак будь-яке зареєстроване медіа може долучитися до роботи органу співрегулювання. І саме тоді розпочнеться формування мовних кодексів.

Загалом до складу цієї робочої групи було подано 15 заяв, повідомила членкиня, відповідальна секретарка Національної ради Олена Ніцко. Однак три заяви були відхилені: одна надійшла пізніше від встановленого терміну (ТОВ «СЛМ Новини» (fakty.com.ua)), а інші дві — від суб’єктів, що не були на той час зареєстровані як онлайн-медіа (ПрАТ «Телерадіокомпанія Люкс» (24tv.ua) і Dsnews.ua («Ділова столиця»)).

Оскільки кількість заявок відповідала передбаченому складу робочої групи, то рейтингове голосування не проводилося і зустріч її учасників відбувалася онлайн.

У сфері онлайн-медіа працюватиме робоча група у складі:

  1. Леонід Бігунов-Новіков — висунутий ТОВ «Національні інформаційні системи» (podrobnosti.ua).
  2. Руслан Казновський — сайт GamingPost.net.
  3. Вікторія Мурована — АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України».
  4. Катерина М’яснікова — ТОВ «Телерадіокомпанія «А.С.С.».
  5. Галина Петренко — ТОВ «Детектор медіа».
  6. Оксана Романюк — ГО «Інститут масової інформації».
  7. Катерина Рошук — «Букви» (bukvy.org).
  8. Марина Сингаївська — Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ».
  9. Тетяна Снопко — онлайн-медіа «Главком» (ТОВ «Українські медійні системи»).
  10. Микола Типусяк — «Еспресо» (ТОВ «Голдберрі») (espreso.tv).
  11. Андрій Філіппський — онлайн-видання «Репортер» (ТОВ «Редакція газети «Репортер»).
  12. Сергій Яригін — ГО «Об’єднання «Толока» («Студія «Толока»).

Катерина М’яснікова, виконавча директорка Національної асоціації медіа, сказала, що особливим завданням саме цього органу співрегулювання є визначення критеріїв віднесення осіб до суб’єктів у сфері онлайн-медіа. За словами Олени Ніцко, це лише перший етап. На наступних етапах — створення робочих груп для розробки кодексів мовлення, обрання експертних колегій — інші представники онлайн-медіа, які до того часу вже встигнуть зареєструватися, зможуть долучитися до роботи органу спільного регулювання. Крім того, на запрошення у ньому зможуть працювати і фахові спеціалісти, науковці.

Нагадаємо, рейтингове голосування для створення робочих груп трьох органів спільного регулювання в аудіовізуальній, аудіальній сферах і сфері онлайн-медіа пройшло 7, 8 і 12 грудня.  Загалом до Національної ради надійшло 120 заяв: аудіовізуальна сфера — 58, аудіальна сфера — 47, онлайн-медіа — 15. П’ять із поданих заяв відхилили через порушення терміну подання або через те, що вони надійшли від незареєстрованих у визначеному порядку онлайн-медіа.

Органи співрегулювання будуть створюватися у сферах:

  • аудіовізуальних медіасервісів;
  • аудіальних медіасервісів;
  • друкованих медіа;
  • онлайн-медіа;
  • платформ спільного доступу до відео.

Процедура формування органів співрегулювання описана в розділі VII закону «Про медіа».

7 грудня обрали робочу групу, яка займатиметься створенням органів співрегулювання в аудіовізуальній сфері. До неї ввійшли 12 представників від медіагруп, Суспільного, «Мегого» тощо. А 8 грудня другу робочу групу, яка займатиметься створенням органів співрегулювання в аудіальній сфері. До неї ввійши представники «Тавру», «Люксу», Суспільного, «Мегого» та «П’ятниці».

Фото: сайт Нацради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
931
Читайте також
14.12.2023 09:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 999
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду