174  українських ресурси потрапили на Мапу рекомендованих медіа за оновленою методологією від «ДМ» та ІМІ

174 українських ресурси потрапили на Мапу рекомендованих медіа за оновленою методологією від «ДМ» та ІМІ

17 Квітня 2024
2166

174 українських ресурси потрапили на Мапу рекомендованих медіа за оновленою методологією від «ДМ» та ІМІ

2166
За оновленою методологією на Мапу рекомендованих медіа від «ДМ» та ІМІ потрапили 174 видання.
174  українських ресурси потрапили на Мапу рекомендованих медіа за оновленою методологією від «ДМ» та ІМІ
174  українських ресурси потрапили на Мапу рекомендованих медіа за оновленою методологією від «ДМ» та ІМІ

174 медіа з усіх регіонів України потрапили на інтерактивну Мапу рекомендованих медіа за результатами незалежної експертної оцінки в першому півріччі 2024 року. Проєкт громадських організацій «Інститут масової інформації» та «Детектор медіа» за підтримки міжнародної організації Internews створений для виявлення та підтримки медіа, які дотримуються високих стандартів журналістики.
За даними «ДМ» та ІМІ, в процесі підготовки мапи було оцінено загалом 267 медійних ресурсів, з них 171 онлайн-ресурс, 21 радіо і 75 телеканалів. 

Ці медіа оцінювались за новою спільною матрицею, розробленою ІМІ та «ДМ», яка включає критерії оцінки незалежності та репутації видань. Основні блоки критеріїв охоплюють прозорість, дотримання професійних стандартів та журналістської етики. Подробиці оновленої методології оцінки доступні за посиланням. Експерти ІМІ оцінювали онлайн-медіа, експерти «ДМ» — радіо і телеканали.

Система подачі заявок дозволяє медіа самостійно реєструватися на участь у проєкті, що спрощує процес включення та демократизує відбір, відкриваючи двері для маленьких та нішевих ресурсів. Мапа буде оновлюватися й надалі, і наступна хвиля моніторингу запланована на осінь 2024 року.

«Приємно, коли медіа враховують помилки та намагаються стати кращими. Ми бачимо це на регіональних телеканалах, які дослуховуються до рекомендацій і дійсно відповідають найвищим стандартам журналістики. А також намагаємося робити так самі, тому цього року зробили моніторинг значно якіснішим. Наші експерти тиждень дивилися телевізійні трансляції, а потім ділилися знахідками й радилися, щоб обрати найбільш гідні регіональні мовники. Вітаємо медіа, які потрапили на мапу. Та ще більше вітаємо жителів тих областей, де є такі журналісти», — каже Наталія Лигачова, голова ГО «Детектор медіа».

«Проєкт зі створення Мапи рекомендованих медіа є дійсно значущим і своєчасним для України, особливо в умовах інформаційної війни та загальної потреби в достовірних новинах. Робота над мапою дозволила нам глибше зануритися у медійний ландшафт країни та виявити безліч якісних регіональних видань, які є прозорими, відповідальними і дотримуються високих стандартів журналістики. Класно бачити, як медіа з усіх куточків країни отримують можливість заявити про себе і стати більш видимими. Важливість цього проєкту полягає не тільки в доступі до перевіреної інформації, але й у підвищенні медіаграмотності населення. Наявність такої мапи дозволяє користувачам легко знаходити надійні джерела і, як результат, знижує ризик поширення дезінформації та маніпуляцій», — розповіла директорка ІМІ Оксана Романюк. 

Наразі мапа включає 117 онлайн-медіа та 5 центрів журналістських розслідувань, 21 радіо та 31 телеканал з усіх областей України:

  • найбільше рекомендованих медіа, розміщених на Мапі, — у Київській області (15 медіа);
  • далі за кількістю медіа йдуть Харківська та Донецька області — по 13 медіа;
  • 11 рекомендованих медіа потрапили на мапу від Одеської області, 
  • 10 медіа — Полтавська область;
  • по 8 медіа мають Запорізька,Івано-Франківська та Миколаївська області;
  • по 7 рекомендованих медіа на регіон мають Львівська та Сумська області;
  • по 6 рекомендованих медіа на регіон мають Волинська,Чернівецька, Хмельницька, Кіровоградська, Луганська області;
  • по 5 рекомендованих медіа на регіон мають Житомирська, Закарпатська, Чернігівська, Херсонська, Дніпропетровська області;
  • по 4 рекомендованих медіа на регіон мають Рівненська, Тернопільська, Вінницька, Черкаська області;
  • 3 рекомендованих медіа мовлять на територію тимчасово окупованого Криму.

Проєкт стартував у вересні 2023 року. Тоді, на першому етапі, до Мапи ввійшли 142 українських медіа. Нагадаємо, Інститут масової інформації двічі на рік моніторить загальноукраїнські онлайн-медіа та складає Список прозорих і відповідальних медіа. «Детектор медіа» моніторить регіональні телеканали.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2166
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду