Канада запровадила санкції проти російських пропагандистів та медіаресурсу Медведчука

Канада запровадила санкції проти російських пропагандистів та медіаресурсу Медведчука

13 Червня 2024
484
13 Червня 2024
21:03

Канада запровадила санкції проти російських пропагандистів та медіаресурсу Медведчука

484
Нові санкції Канади спрямовані проти фізичних та юридичних осіб, причетних до дезінформаційних та пропагандистських операцій
Канада запровадила санкції проти російських пропагандистів та медіаресурсу Медведчука
Канада запровадила санкції проти російських пропагандистів та медіаресурсу Медведчука

Міністерство закордонних справ Канади 13 червня оголосило про запровадження чергових санкцій проти Росії у зв’язку з розв’язаною нею повномасштабною війною проти України. Про це повідомляє МЗС Канади.

Нові санкції Канади спрямовані проти фізичних та юридичних осіб, причетних до дезінформаційних та пропагандистських операцій, а також підприємств російського військово-промислового комплексу.

Обмежувальні заходи Канади також стосуються осіб, причетних до обходу санкцій, які полегшують доступ Росії до підсанкційних товарів та допомагають їй ухилятись від «стелі цін» на нафту.

Серед іншого, в санкційний список потрапили міністр промислової торгівлі Росії Антон Аліханов, видавець Арам Габрелянов, який стоїть за російськими пропагандистськими проєктами на кшталт LifeNews, авіакомпанія «Победа».

Також в санкційному списку опинилось російське парламентське видання «Российская газета», кілька російських ЗМІ на окупованих територіях України й медіаресурс обвинуваченого в держзраді екснардепа від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука Voice of Europe («Голос Європи»), яка причетна до кампанії впливу на вибори до Європарламенту.

Окремим рішенням Канада запроваджує заборону на експорт верстатів із числовим програмним управлінням, які Росія може використовувати у виробництві та виготовленні зброї.

Нагадаємо, що раніше німецькі правоохоронці провели масові обшуки в топполітика з партії «Альтернатива для Німеччини» Петра Бистрона. Йому закидають зв'язки з медіаплатформою підозрюваного в Україні в державній зраді ексдепутата Віктора Медведчука.

Також пропагандистську медіаплатформу «Голос Європи» включать до наступного, 14-го пакету санкцій Євросоюзу проти Росії.  

29 березня спецслужби кількох країн Євросоюзу, зокрема Польщі та Чехії, викрили шпигунську мережу, яку фінансував Кремль і яка використовувала інформаційний сайт Voice-of-Europe.eu. Там публікували проросійські статті, інтерв’ю та коментарі щодо міжнародної ситуації, намагались дискредитувати в очах європейців Україну, а також вплинути на вибори до Європарламенту.

За даними чеської контррозвідки, російську мережу впливу, що базується в центрі Праги й використовує проросійський новинний сайт Voice of Europe, курували обвинувачений в держзраді екснардеп від «ОПЗЖ» Віктор Медведчук та пропагандист і колишній генпродюсер нині забороненого каналу «112 Україна» Артем Марчевський.

Після цього депутати Європарламенту виступили з вимогою розслідувати російську мережу впливу на європейських політиків перед парламентськими виборами 2024 року. 

Зазначимо, що вебсайт Voice of Europe недоступний з 28 березня. Окрім цього, акаунт ресурсу в соцмережі X також не оновлюється від 27 березня. Медведчука, Марчевського та зареєстровану в Чехії медіакомпанію Voice of Europe внесли до санкційного списку Чехії. 

«Детектор медіа» писав про інший пропагандистський вебсайт — Golos.eu, колишній «Голос правди», який публікує блоги, передруки телеграм-дописів та матеріали рупорів російської пропаганди — від Віктора Медведчука до Анатолія Шарія. Про що пише Golos.eu та як там опинилися разом ті, хто веде пропаганду проти України, — читайте тут

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
484
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду