У Брюсселі обговорили необхідність відновлення локальних медіа, яке має стати частиною програм відбудови України

У Брюсселі обговорили необхідність відновлення локальних медіа, яке має стати частиною програм відбудови України

13 Червня 2024
328
13 Червня 2024
19:18

У Брюсселі обговорили необхідність відновлення локальних медіа, яке має стати частиною програм відбудови України

328
Медіа в Україні є національним надбанням і їх відновлення має бути включеним до програм економічного та соціального відновлення країни
У Брюсселі обговорили необхідність відновлення локальних медіа, яке має стати частиною програм відбудови України
У Брюсселі обговорили необхідність відновлення локальних медіа, яке має стати частиною програм відбудови України

Національна спілка журналістів України та Європейська федерація журналістів у Брюссельському прес-клубі провели круглий стіл, присвячений проблемам, з якими стикаються українські медіа в умовах війни, передає Укрінформ.

«З початку повномасштабної війни в Україні медіавидання в Україні опинилися у важкій ситуації, особливо поблизу лінії фронту та на звільнених територіях. Журналісти, які продовжують працювати у цих регіонах, стикаються із надзвичайними умовами та потрапляють під обстріли. Російські війська вражають житлові райони, вони цілеспрямовано своїми ракетами нищать редакційні приміщення та друкарні. Рекламний ринок в Україні повністю зруйнований, що робить для медіа майже неможливим отримати фінансування. Через повномасштабну російську війну понад 230 медіа в Україні були вимушені припинити свою діяльність», - зазначила директор Європейської федерації журналістів Ренате Шредер.

До круглого столу доєдналися Ганна Черненко, за ініціативи та підтримки якої був створений Центр солідарності журналістів у Харкові, та Валентина Федорчук, журналістка з Херсона, яка не припиняла професійну діяльність та відстоювала інтереси України навіть під час окупації міста російськими окупантами.

«Нашою головною метою було привернути увагу до необхідності довготривалої підтримки українських медіа, щоб відновлення українських медіа, особливо локальних медіа, було включено до порядку денного та до всіх програм з відновлення України, поряд із проєктами з відбудови зруйнованих будівель та інфраструктури. Локальні медіа не мають можливості заробляти на рекламі та фактично втратили всі джерела надходжень. Близько 30 відсотків українських медіа припинили свою діяльність, понад 20 відсотків втратили доступ до власних приміщень та техніки через окупацію або руйнування», - каже перша секретарка Національної спілки журналістів України Ліна Кущ.

За її словами, наразі Італія бере «шефство» над процесом відновлення Миколаєва та області, але в цих планах немає проєктів з відновлення медіа у Миколаївській області, є плани відновлення інфраструктури й будівель в Бучі та в інших регіонах, але відсутні проєкти з відновлення медіа, які були зруйновані.

«Тому ми хочемо зробити цю проблему видимою, включити процес відновлення медіа в програми відновлення та підтримати таким чином професійних українських журналістів в Україні. Медіа в Україні є національним надбанням і їх відновлення має бути включеним до програм економічного та соціального відновлення країни», - додала Кущ.

У свою чергу директорка департаменту інформаційної політики та інформаційної безпеки Міністерства культури та інформаційної політики Ганна Красноступ наголосила, що війна в Україні завдала надзвичайно сильного удару по українських медіа.

«Журналістам небезпечно і складно працювати. Умови їхньої роботи, особливо у прифронтовій зоні, на звільнених територіях, найскладніші. Адже саме завдяки журналістам світ знає правду про події цієї війни», - додала Красноступ.

Вона зауважила, що МКІП допомагає журналістам знайти зв'язок та співпрацювати, наприклад, із службою надзвичайних ситуацій, з поліцією, щоб вони могли професійно висвітлювати суспільно важливу інформацію.

Нагадаємо, що напередодні третьої Конференції з відновлення України «Репортери без кордонів» (RSF) закликали залучити медіа до програм відновлення, щоб забезпечити довгострокове виживання української журналістики.

Фото: Дмитро Шкурко/ Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
328
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду