Журналістка Анастасія Береза запустила видання «Стрій» — «медіа пам’яти про загиблих і підтримки живих»

Журналістка Анастасія Береза запустила видання «Стрій» — «медіа пам’яти про загиблих і підтримки живих»

22 Травня 2024
609
22 Травня 2024
13:44

Журналістка Анастасія Береза запустила видання «Стрій» — «медіа пам’яти про загиблих і підтримки живих»

609
«Стрій» розповідатиме біографії загиблих на війні з Росією захисників та публікуватиме важливу практичну інформацію, що може бути корисною їхнім родинам.
Журналістка Анастасія Береза запустила видання «Стрій» — «медіа пам’яти про загиблих і підтримки живих»
Журналістка Анастасія Береза запустила видання «Стрій» — «медіа пам’яти про загиблих і підтримки живих»

Журналістка Анастасія Береза запустила онлайн-медіа «Стрій» і стала його головною редакторкою. Про це вона повідомила на своїй фейсбук-сторінці та підтвердила в коментарі «Детектору медіа».

«Я б ніколи не хотіла починати медіа про полеглих військовослужбовців і військовослужбовиць, але після повномасштабного вторгнення Росії в Україну стало неможливо думати ні про що інше, крім збереження їхньої пам’яти і підтримки їхніх близьких. У відповідь на ці два виклики виник “Стрій”», — написала Анастасія Береза.

Вона також зазначила, що запускає видання «у розпал бойових дій і дискусій про те, чи варто говорити про полегле вояцтво вже нині», і наголосила, що відповідає на це питання ствердно.

«Вшанування полеглих і підтримку живих не можна відкладати до миру і перемоги. Без цього вони не настануть. Ба більше — пам’ять теж наша зброя», — вважає журналістка.

Анастасія Береза

У коментарі «Детектору медіа» Анастасія Береза розповіла, що «Стрій» — це некомерційне незалежне медіа, яке заснувала громадська організація «Стрій медіа», зареєстрована у квітні цього року.

«Я пишу про загиблих військовослужбовців з 2014 року. Спочатку писала як журналістка, а згодом створила проєкт “Небесна гвардія”, який працював із інформацією, що стосувалася наших загиблих захисників. У 2022 році, коли розпочалося повномасштабне російське вторгнення, я на деякий час припинила цю роботу, але потім повернулася, бо берегти пам'ять про наших полеглих воїнів — це важлива робота, яку не можна відкладати на потім, — розповіла журналістка. — Якось у розмові з Катериною Сергацковою (співзасновниця та колишня головна редакторка видання “Заборона”. — “ДМ”) я сказала, що хотіла б створити телеграм-канал, у якому щодня розповідала б історію одного з українських загиблих військових. А Катя на це відповіла: “Ти знаєш, по-моєму, це медіа”. Спочатку ця ідея здалася мені сумнівною, але думка про його створення мене не полишала. Я вважаю, нам потрібне таке медіа, і зараз ми перевіримо, чи це так».

За словами Берези, «Стрій» має два основних завдання: берегти пам'ять про полеглих героїв України та надавати інформаційну допомогу їхнім родинам. Як діяти, якщо на фронті загинув твій партнер чи партнерка, з якими не було укладено офіційного шлюбу, або які проблеми з ідентифікацією загиблого можуть виникнути, якщо йдеться про всиновлену особу, — на ці та багато інших питань, які виникають у рідних загиблих військовослужбовців, «Стрій» даватиме компетентні відповіді, залучаючи для цього відповідних експертів.

Медіа також має намір робити матеріали, в яких аналізуватиме законодавчі зміни, що стосуються військових, роз’яснювальні пам'ятки, контакти благодійних фондів та громадських організацій, які працюють із військовими та їхніми родинами, тощо.

Анастасія Береза додала, що над створенням медіа «Стрій» поки працює лише вона, періодично залучаючи до співпраці кількох фахівців на гонорарній основі.

«Я весь час подаюся на гранти і сподіваюся, що ми отримуватимемо і грантову підтримку, і підтримку від аудиторії. Щойно ми отримаємо грантову підтримку, я зможу взяти в штат редактора, дизайнера і фактчекера. Сподіваюсь, що ми станемо медіа, яке буде залежати від своїх читачів, медіа, що потрібне і всередині країни, і поза її межами», — сказала журналістка.   

Наша співрозмовниця висловила впевненість, що продовжуватиме роботу над проєктом «Стрій» навіть за умов недостатнього фінансування.

«Я хочу робити таке видання, як «Стрій», завжди, чесно кажучи. І на даний момент відчуваю це як головну справу свого життя. Якщо обсяги підтримки, яку ми зможемо отримати, будуть недостатніми, у «Стрія» буде маленька команда, яка працюватиме на волонтерських засадах або за скромні гонорари, але вона працюватиме», — сказала Береза.

Українська журналістка Анастасія Береза працювала у виданнях «Українська правда», «Цензор.НЕТ», «НВ», «Кореспондент». До початку війни на Донбасі займалась переважно соціальною тематикою, у 2014–2016 роках висвітлювала окупацію Криму Росією та війну на Донбасі.

У червні 2015 року Анастасія як кореспондентка «Цензор.НЕТ» стала першою жінкою-учасницею програми з прикомандирування журналістів до військової частини під час бойових дій (embedded journalism). Також вона заснувала сайт і організацію «Небесна гвардія», яка вшановує пам’ять загиблих українських військових та допомагає їхнім родинам.

У січні 2022-го стало відомо, що Береза стала заступницею тодішньої головної редакторки «Заборони» Катерини Сергацкової, однак навесні того ж року вона залишила цю посаду. 

Фото: «Стрій»; сторінка Анастасії Берези / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
609
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду