СБУ повідомила про підозру Олександру Алєєву, який у Херсоні друкував газети для окупантів

СБУ повідомила про підозру Олександру Алєєву, який у Херсоні друкував газети для окупантів

24 Травня 2024
1119
24 Травня 2024
13:30

СБУ повідомила про підозру Олександру Алєєву, який у Херсоні друкував газети для окупантів

1119
Під час тимчасової окупації Херсона Алєєв також грабував місцеві поліграфічні підприємства та обслуговував росіян, друкуючи для них окупаційні газети.
СБУ повідомила про підозру Олександру Алєєву, який у Херсоні друкував газети для окупантів
СБУ повідомила про підозру Олександру Алєєву, який у Херсоні друкував газети для окупантів

Служба безпеки України оголосила про заочну підозру в колабораціонізмі й пособництві державі-агресору Олександру Алєєву — очільнику окупаційної друкарні в Херсоні.

Про це йдеться в тексті підозри.  

За даними слідства, під час тимчасової окупації Херсона Алєєв очолив незаконно створену окупантами «Херсонскую областную типографию», грабував місцеві поліграфічні підприємства та обслуговував росіян, друкуючи для них пропагандистські газети, листівки й іншу агітаційну продукцію. 

Слідчі встановили, що на бік росіян Алєєв перейшов у червні 2022 року. Призначив Алєєва керівником друкарні вже засуджений українським судом до 15 років ув'язнення за державну зраду херсонський колаборант Володимир Сальдо. 

Невдовзі росіяни передали окупаційній друкарні право незаконно розпоряджатися майном інших приватних поліграфічних підприємств Херсона — ТОВ «Еволюція», ТОВ «Полімед», ПП «Комплектавтодор» і ТОВ «Raindrops». 

Також Олександр Алєєв незаконно зареєстрував у російській юрисдикції херсонське ТОВ «Типографія 24», яке колись очолював. 

За даними правоохоронців, Алєєв причетний до розграбування майна всіх цих підприємств, а також паперу інших власників, який зберігався на їхній території. 

Також фігурант справи відповідав за виготовлення друкованої продукції для окупантів. Він обслуговував незаконні окупаційні адміністрації та інші російські структури.

Алєєв друкував окупантам незаконно створені газети «Каховский вестник», бериславський «Маяк», «Генические вести», скадовський «Черноморец», херсонську «Точку отсчета», «Новую Каховку», обласну «Надднепрянскую правду» і журнали обліку для так званої «Северной исправительной колонии №90». 

Служба безпеки України повідомила Алєєву підозру за двома статтями: 

  • колабораціонізм (ч. 4 ст. 111-1 ККУ); 
  • пособництво державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 ККУ). 

Як зазначає Центр журналістських розслідувань, Олександр Алєєв — уродженець Оренбурзької області РФ. Він є співзасновником і співвласником ТОВ «Типографія 24». Раніше був директором ТОВ «Южполіграфсервіс». 

Нагадаємо, раніше Національна поліція України повідомила жительці Херсона Світлані Грабко про підозру в інформаційній співпраці з окупантами.

Також підозру в інформаційній співпраці з окупантами оголосили технічному директору російського окупаційного телеканалу «Мариуполь 24» Артуру Вольфу.

Читайте також: 

Фото: Центр журналістських розслідувань

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1119
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду