СБУ затримала соратників Медведчука, які працювали у проєкті «Другая Украина»

СБУ затримала соратників Медведчука, які працювали у проєкті «Другая Украина»

15 Травня 2024
1010
15 Травня 2024
13:29

СБУ затримала соратників Медведчука, які працювали у проєкті «Другая Украина»

1010
Організацію в Росії очолив обвинувачений у державній зраді Віктор Медведчук.
СБУ затримала соратників Медведчука, які працювали у проєкті «Другая Украина»
СБУ затримала соратників Медведчука, які працювали у проєкті «Другая Украина»

Служба безпеки викрила в Києві підпільний осередок прокремлівського політпроєкту «Другая Украина». Цю організацію в Росії очолив обвинувачений у державній зраді Віктор Медведчук. 

Про це повідомляє пресслужба СБУ. 

У спецслужбі повідомили, що в Києві над «проєктом» працювала агентурна група, яка займалася інформаційними диверсіями проти України. Зокрема, її учасники поширювали відеоконтент, у якому дискредитували Сили оборони, закликали українців скласти зброю і здатися окупантам. 

У складі групи працювали спеціалісти з відеоконтенту, які облаштували підпільну студію у власному помешканні на Київщині і виготовляли замовні анімаційні ролики. 

«Готову медіапродукцію вони пересилали на погодження своєму куратору з Росії. Ним виявився Денис Жарких — колишній ведучий на каналах Медведчука, а наразі директор його організації “Другая Украина” у Москві. Після розгляду він давав дозвіл на поширення антиукраїнського контенту в інтернеті. 

Для цього фігуранти масово використовували підконтрольні Медведчуку інформресурси. Серед яких — сайт “Другая Украина”, сторінки в соцмережах і на відеохостингу YouTube», — ідеться в повідомленні СБУ. 

Як стверджують у спецслужбі, за кожне відео учасники групи отримували гроші з Росії: у Києві готівку їм особисто передавав близький родич директора організації «Другая Украина».

Під час обшуків за місцями проживання фігурантів виявлено комп’ютерну техніку та мобільні телефони з доказами підривної діяльності на користь РФ. 

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили двом учасникам агентурної групи про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). 

Крім того за цією ж статтею Кримінального кодексу підозру отримав куратор групи — директор організації «Другая Украина» Денис Жарких. 

Наразі триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх учасників інформаційно-підривної діяльності проти України. 

Нагадаємо, в липні 2023 року журналісти «Схем» повідомили, що обвинувачений у державній зраді Віктор Медведчук зареєстрував у Росії свій політичний проєкт «Другая Украина» як громадську організацію.

Головою виконавчого комітету став колишній український журналіст Денис Жарких, Медведчук — головою ради.

Читайте також: 

Фото: пресслужба СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1010
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду