СБУ повідомила про підозру в державній зраді «політексперту» з телеканалів Медведчука

СБУ повідомила про підозру в державній зраді «політексперту» з телеканалів Медведчука

5 Квітня 2024
1724
5 Квітня 2024
21:52

СБУ повідомила про підозру в державній зраді «політексперту» з телеканалів Медведчука

1724
Після захоплення Херсона в лютому 2022-го зрадника призначили так званим «заступником міністра цифрового розвитку та масових комунікацій» у місцевій окупаційній адміністрації РФ. Встановлено, що саме він санкціонував підрив російськими військами вежі українських операторів мобільного зв’язку й телерадіомовлення, коли вони тікали з правобережжя Херсонщини.
СБУ повідомила про підозру в державній зраді «політексперту» з телеканалів Медведчука
СБУ повідомила про підозру в державній зраді «політексперту» з телеканалів Медведчука

Служба безпеки України зібрала докази державної зради з боку прокремлівського пропагандиста Михайла Шпіра, який переховується на тимчасово окупованій території Херсонщини. Про це повідомляється на сайті СБУ.

У спецслужбі нагадують, що Шпір був частим гостем на телеканалах державного зрадника Віктора Медведчука, а у 2020 році втік до Москви. 

За матеріалами СБУ пропагандист у червні 2023 року вже отримав заочний вирок за свої дії у вигляді 10 років тюрми з конфіскацією майна. 

«Втім, за нові задокументовані злочини йому загрожує суворіше покарання», — інформують у відомстві. 

Зокрема, кіберфахівці СБУ виявили докази його співпраці з російськими спецслужбами. 

Повідомляється, що на початку повномасштабного вторгнення Шпір став одним з основних «рупорів Кремля», який публічно підтримав Путіна в агресивній війні проти України. 

А після захоплення Херсона зрадника призначили так званим «заступником міністра цифрового розвитку та масових комунікацій» у місцевій окупаційній адміністрації РФ.  

Встановлено, що саме Шпір  санкціонував підрив російськими військами вежі українських операторів мобільного зв’язку й телерадіомовлення, коли вони тікали з правобережжя Херсонщини. 

Серед іншого, зрадник публічно закликав російський генштаб скоригувати ракетні удари по українських енергооб’єктах, щоби повністю вивести їх з ладу. 

«За це командування російських військ влітку 2023 року нагородило свого поплічника медаллю “учасника спеціальної воєнної операції”», — повідомляють в СБУ. 

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили Шпіру про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України: 

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); 
  • ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність); 
  • ст. 436 (пропаганда війни); 
  • ч. 2, ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників). 

Оскільки фігурант переховується від правосуддя на території РФ і тимчасово окупованій частині України, тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності. 

Розслідування проводили співробітники СБУ в Івано-Франківській області за процесуального керівництва обласної прокуратури. 

Нагадаємо, 3 квітня Рада нацбезпеки та оборони заблокувала на території України ютуб-канал «Панченко», який просував наративи російської пропаганди. Засновниця та авторка каналу — Діана Панченко, ексведуча підсанкційного телеканалу NewsOne, пов’язаного зі звинувачуваним у державній зраді Віктором Медведчуком.

У лютому Служба безпеки зібрала доказову базу на київського блогера Дмитра Корнейчука, який позиціонував себе як «політексперт» і поширював фейки про війну в Україні. Для «розгону» фейків він використовував власний ютуб-канал та сторінки в соцмережах. За даними слідства, Корнейчук ще до початку повномасштабного вторгнення Росії був постійним учасником токшоу на телеканалах Медведчука. Там він нав’язував аудиторії прокремлівські наративи щодо внутрішньої обстановки в Україні та зовнішнього курсу нашої держави.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1724
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду